شناسهٔ خبر: 70577976 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: سینا | لینک خبر

طرح تولید داروی گیاهی درمان سرطان ریه در مرحله کارآزمایی بالینی

صاحب‌خبر -

 

یک شرکت دانش‌بنیان طرح تولید افشانه گیاهی برای درمان سرطان ریه را تا مرحله کارآزمایی بالینی پیش برده است.

به گزارش خبرگزاری سینا، جلال الدین غنوی مدیرعامل این مجموعه دانش بنیان با اشاره به تاسیس این شرکت فناور فعال در زمینه تولید دارو و تجهیزات پزشکی در سال ۱۳۹۱ افزود: تاکنون مستندات سه داروی کروناسیف، دیکلودیپین و سیلدیپین را بر اساس ثبت اختراع بین المللی به سازمان غذا و دارو ارائه کرده ایم که اسپری کروناسیف به تولید صنعتی رسیده است.

وی با اشاره به اینکه، این مجموعه دانش بنیان دارای سه بخش نیمه جامدات، جامدات و بخش اتاق تمیز است، در توضیح طرح استفاده از سیاهدانه در درمان سرطان ریه اظهارکرد: در سال‌های اخیر، با توجه به تکامل همزمان گیاهان با بشر، استفاده از داروهای جدید بر پایه مواد طبیعی با استقبال زیادی روبرو شده است که نمونه آن داروی تاکسول (استخراج شده از پوست درخت سرخدار که در درمان سرطان پستان کاربرد دارد) است که با حداقل عارضه روی سلول‌ های سالم، به شکل مناسبی سلول های سرطانی را نابود می کند.

این فعال حوزه گیاهان دارویی ادامه داد:از طرفی این داروها نسبت به داروهای شیمیایی ارزان‌تر و عوارض کمتری دارند اما روش‌ های انتقال ماده موثره این گیاهان به سلول‌های سرطانی هنوز یکی از چالش های اساسی محسوب می شود و تهیه ماده موثره به شکل خالص و در موضع خاص تاکنون جز موارد انگشت شمار استفاده نشده است.

وی با بیان اینکه در دنیای امروزی نسبت بیماران مبتلا به سرطان به کل جامعه به سرعت رو به افزایش است، افزود: در این میان به دلیل استفاده از سیگار، قلیان و آلاینده‌های صنعتی، تعداد مبتلایان به سرطان ریه سیر صعودی داشته است.

غنوی اضافه کرد: با توجه به تایید اغلب کشورهای دنیا درباره استفاده از گیاهان دارویی با اثربخشی اختصاصی بر روی مجاری تنفسی، از آثار شناخته شده متعدد تیموکینون (ماده موثره اصلی گیاه سیاهدانه) روی سلول های سرطان ریه و اثر آپوپتتیک آن که در ساختار ریه جهت حذف سلول های سرطانی را در فرمولاسیون اسپری تنفسی استفاده کنم.

وی گفت: از دیگر مزیت‌ های استفاده از این گیاه این است که در غلظت ‌های سمیت سلولی (سیتوتوکسیسیته) بر روی سلول‌های سرطان ریه، هیچ‌گونه اثر سمی بر روی سلول‌های سالم (براساس اغلب مستندات چاپ شده) ندارد. از آنجائی‌که پایداری تیموکینون و نگهداری آن به عنوان دارو چالش بزرگی محسوب می شود، استفاده از روش اسپری لیپوزومال و دارورسانی هوشمند بر اساس ثبت اختراع بین المللی و به عنوان روشی بدیع در دنیا، به ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی ارائه شد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان در پاسخ به این سوال که اکنون پیشرفت این طرح در چه مرحله ای است، تصریح کرد: استخراج روغن سیاهدانه پس از انتخاب بهترین بذر با استفاده از دستگاه فشار سرد/ Cold Press و پیش تیمار بذر سیاهدانه در نیتروژن مایع انجام، نتایج با روش استخراج به کمک امواج میکرو ویو مقایسه شد و تخلیص تیموکینون با استفاده از تکنیک‌های کروماتوگرافی و HPLC انجام گرفت.

وی ادامه داد: سپس آثار سمیت سلولی تیموکینون روی سلول های سرطانی A۵۴۹ و سلول های نرمال HGF بررسی شد. همچنین فرمولاسیون پیشرفته و هوشمند دارو و استفاده آن به شکل کاملا انحصاری در اسپری‌ های تنفسی انجام شده و در مرحله انجام کارآزمایی بالینی در بیمارستان مسیح دانشوری است.

به نقل از معاونت علمی غنوی وی با بیان اینکه این طرح تحت حمایت های مادی و معنوی ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی است، بیان کرد: اعضای این تیم تخصصی شامل دو فیتوشیمیست، بیوتکنولوژیست پزشکی، انکولوژیست و فوق تخصص ریه هستند و اثر بالینی اسپری لیپوزومال تیموکینون را پس از دریافت مجوز بر بیماران مبتلا به سرطان ریه مورد آزمون قرار خواهند داد.

وی گفت: در صورتی‌که نتایج این طرح بر اساس نظر کمیته ‌تخصصی پژوهشکده سل و بیماری های ریوی موفق باشد و مجوز کمیته اخلاق پزشکی دریافت کند، پس از اخذ مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو به عنوان داروی مکمل در سبد دارویی بیماران مبتلا به سرطان ریه قرار خواهد گرفت.

منبع: ایسنا

کپی لینک لینک کپی شد

برچسب‌ها: