عضویت رسمی ایران در بریکس از اول ژانویه ۲۰۲۴ آغاز شد و این اقدام نقطه عطف مهمی در سیاست خارجی کشور بهشمار میرود.
ایران بهعنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت و گاز و دارنده منابع انرژی استراتژیک، میتواند به تنوع بخشی به انرژی اعضای گروه کمک کند.
از طرفی عضویت در بریکس برای ایران فرصتی است تا دسترسی خود به بازارهای جدید را افزایش دهد و نقش فعالی در اقتصاد بینالمللی ایفا کند.
گروه بریکس اواخر مهر امسال از نسخه جدید آزمایشی سیستم پرداخت خود با نام «بریکسپی» بهصورت رسمی رونمایی و اعلام کرد که این پلتفرم میتواند، مزایای بسیاری مانند دلارزدایی، تسهیل تجارت اعضا و کاهش تأثیر تحریمهای غرب را داشته باشد.
در همین رابطه سید روحاله لطیفی، سخنگوی کمیسیون روابط بینالملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفتوگو با میزان، اظهار کرد: بریکس و بریکسپلاس، بیش از نیمی از جمعیت جهان و یکسوم اقتصاد جهانی را در بر میگیرد، پیمانی که قدرتهای نوظهور را در برگرفته که منتقد نظام فعلی جهانی است.
وی ادامه داد: بریکس و اعضای جدید با نگاه متفاوت از غرب با ظرفیت بزرگ اقتصادی، کشورهای چین، هند، روسیه، برزیل، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، عربستان و امارات را در بر گرفته است.
بریکس راهی برای تامین منافع اعضا بدون تکیه بر غرب
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت با اشاره به اینکه بریکس نویدبخش ترسیم دنیایی متفاوت است، عنوان کرد: قدرتهای آسیایی، آفریقایی، اروپایی و آمریکای لاتین تلاش میکنند سازوکار جدیدی را راهاندازی کنند که خود ساختهاند و نه آنکه غرب به آنها براساس منافع خود دیکته کند.
لطیفی گفت: چین و روسیه به عنوان ۲ عضو دائم شورای امنیت و هند، برزیل، آفریقای جنوبی، مصر و عربستان هم پنج عضو دیگری هستند که در دهههای مختلف بهواسطه شرایط اقتصادی، توسعه سریع و نمایندگی از جهان اسلام همواره خود را نامزد عضویت دائم شورای امنیت معرفی کردهاند و از اعضای این پیمان هستند که خود نشانگر نگاه تحولخواه و تمایل به بازیگری موثر در جهان کنونی است که اعضای این پیمان برای آن تلاش کردهاند.
وی ادامه داد: موضوعاتی از قبیل دلارزدایی، تقویت مناسبات، تغییر مدیریت جهان امروز، آموزش و انتقال دانش به کشورهای عضو، توسعه زیرساختها و حملونقل، حفظ محیطزیست، راهاندازی پیامرسانهای مالی مختص خود از موضوعات مهمی است که در بریکس توسط اعضا دنبال میشود.
پیامرسان مالی بریکس ابتکاری برای بینیازشدن از سوئیفت
به گفته سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت دلارزدایی و استفاده از پیامرسان مالی بریکس ازجمله ابتکاراتی است که میتواند کشورهای مستقل را در تبادلات مالی بینیاز یا لااقل نیازشان را به سوئیفت، که کاملا براساس سیاست غربی شکل گرفته، کم کند.
لطیفی تصریح کرد: استفاده از پیامرسان مالی بریکس یکی از اقداماتی است که اگر چه در اول راه بوده، اما میتواند در آیندهای نزدیک در جابهجایی پول و امکان خریدهای کلان و کوچک، مسیری تازه را برای اتباع عضو فراهم کند.
وی افزود: کشورمان هم در استفاده از سوئیفت و هم در خرید از کالاها از پلتفرمها و سکوهای غربی محدودیتهای سنگینی را شاهد است که پیامرسان مالی بریکس میتواند به رونق تجارت و تبادلات روزمره کمک کند.
به گفته سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت البته بهدلیل ترکیب فعلی اعضا ممکن است اهداف هر یک در عضویت در این پیمان یکسان نباشد و همین امر موجب شود تا نیازها و فرصتها از زاویه دید هر یک از کشورها متفاوت باشد و نتیجه اقدامات و مزایای آن برای هریک ثابت نباشد.
لطیفی تاکید کرد: در هر صورت بریکس راه تنفسی است برای کشورهای مستقل و ابزاری برای عادلانهترشدن تصمیمات در جهان، که امیدواریم با راهاندازی بانک بریکس، رمز ارز و پول این پیمان، همکاریهای تجاری، اقتصادی، آموزشی و حملونقلی بین اعضا افزایش یابد.
انتهای پیام/