جوان آنلاین: کسب دو عنوان نایب قهرمانی به فاصله چند روز در وزنهبرداری (در رده بزرگسالان و جوانان و نوجوانان) نشان از روند رو به رشد این رشته دارد.
وزنهبرداری بعد از ناکامیهای اخیر به خصوص در بازیهای آسیایی هانگژو و المپیک پاریس، با کسب نایب قهرمانی جهان در بحرین با ترکیبی جوان و قهرمانی جوانان آسیا در قطر بار دیگر لبخند را به روی لبان مردم نشاند و آنها را به این رشته و موفقیتهایش امیدوار کرد، اما به شرط آنکه فدراسیون وزنهبرداری در خواب مدالهای کسب شده از سوی بزرگسالان، نوجوانان، جوانان و بانوان نخوابد و از همین امروز در جهت حفظ و ارتقای رکوردها و موفقیتهای آنها برنامهریزی کند و گام بردارد تا در بازیهای آسیایی ناگویا و همچنین المپیک لسآنجلس با جبران مافات و ناکامیهای گذشته (هانگژو و پاریس) بتوانیم بار دیگر شاهد مدال آوری وزنهبرداران کشورمان و به اهتزاز درآمدن پرچم پرافتخار ایران باشیم.
بی تردید درصورت داشتن یک برنامه هدفمند، حتی میتوان روی مدالآوری آنهایی که در این دو میدان دستشان به مدال نرسید هم حساب کرد. تردیدی نیست، تکتک نفراتی که در بحرین و قطر روی تخته رفتند و جنگیدند، اما بنا به هر دلیلی دست شان به مدال نرسید، میتوانند با تلاش بیشتر و برنامهریزی اصولی در آیندهای نه چندان دور خود را در فهرست مدال آوران وزنهبرداری ایران جای دهند، البته به شرط آنکه به حال خود رها نشوند و فدراسیون برنامهریزی خوبی برای حفظ آنها داشته باشد. در غیر این صورت موفقیت رقم خورده از سوی بزرگسالان و ردههای سنی را باید خیلی زود به دست فراموشی بسپریم و منتظر تکرار ناکامیها باشیم.
نایب قهرمانی بزرگسالان
آذرماه سال جاری بود که کاروان ایران متشکل از ۱۰ وزنهبردار برای حضور در مسابقات وزنهبرداری قهرمانی جهان (۲۰۲۴) راهی بحرین شد؛ وزنهبردارانی که در یک رقابت تنگاتنگ با کسب یک طلا، سه نقره و شش برنز با ایستادن بر سکوی دوم تیمی و کسب عنوان نایب قهرمانی به کار خود در بحرین پایان دادند. تیم ملی وزنهبرداری ایران برای نخستین بار در تاریخ ۷۵ ساله حضور خود در رقابتهای جهانی، موفق به کسب عنوان نایب قهرمانی شد. ایران با ۵۴۷ امتیاز بعد از چین (۵۶۳ امتیاز) برسکوی دوم و نایب قهرمانی ایستاد.
تنها طلای ایران در قهرمانی جهان بحرین را علیرضا یوسفی ۲۱ ساله به نام خود ضرب کرد، آن هم در شرایطی که از سال ۲۰۱۷ تالاخادزه، وزنهبردار نامدار گرجستانی اجازه نداده بود طلای دوضرب دسته ۱۰۹+ سهم هیچ ورزشکاری شود، اما درخشش خیره کننده فوقسنگینهای ایران در بحرین اجازه خودنمایی به این وزنهبردار نامی را نداد و یوسفی خاطره تلخ سال ۲۰۱۵ را برای این غول گرجی زنده کرد و اجازه نداد دست او به گردنآویز طلا برسد. علیرضا معینی هم در یکضرب دسته ۳۶ به گردنآویز نقره دست یافت، علیرضا داوودی دیگر وزنهبردار ایران در دسته ۱۰۹+ نقره دوضرب و برنز یک ضرب را از آن خود کرد، مهدی کرمی در ۱۰۹ کیلو دو برنز در یکضرب و دو ضرب گرفت و عالیپور نیز در دسته ۹۶ کیلوگرم با دو مدال برنز تکضرب و دوضرب به کار خود خاتمه داد.
کسب عنوان نایب قهرمانی در مسابقات قهرمانی جهان به واسطه کسب ۱۰ مدال رنگارنگ از سوی پنج وزنهبردار رقم خورد که نشان داد وزنهبرداری ایران در مسیر درستی گام برداشته است که با ادامه آن میتواند به موفقیتهای هرچه بیشتر و بهتری دست یابد. اما شاید آنچه باعث شد نایبقهرمانی در مسابقات قهرمانی جهان به چشم آید این بود که وزنهبرداری ایران در سالهای اخیر نتوانسته بود انتظارات را برآورده کند. برای نمونه در بازیهای آسیایی هانگژو تیمملی وزنهبرداری ایران برای نخستین بار در طول ۲۱ سال، موفق به کسب طلا در بازیهای آسیایی نشد و با کسب تنها یک نقره به کار خود پایان داد؛ ناکامیای که با افت رکوردی نمایندگان ایران همراه بود؛ ناکامیای که در پاریس هم تکرار شد و از دو نماینده ایران هیچ یک پایشان به سکو نرسید تا خاطره تلخ المپیک ۲۰۰۸ پکن، در ۲۰۲۴ پاریس هم تکرار شود. با این تفاوت که ایران در پکن سه نماینده داشت و در پاریس دو وزنهبردار. شرایط به گونهای بود که حتی فدراسیون جهانی وزنهبرداری نیز قبل از المپیک پاریس وقتی شانسهای کسب مدال طلا را معرفی کرد، هیچ اشارهای به وزنهبرداران ایران نداشت و این نشان میداد افت وزنهبرداری ایران چیزی نیست که از چشم همگان مخفی مانده باشد، اما آنچه در مسابقات قهرمانی جهان بحرین رقم خورد، بارقه امیدی برای وزنهبرداری ایران بود، خصوصاً که تیم اعزامی به این رقابتها را اکثراً نفرات جوان و آیندهدار تشکیل میدادند، به طوری که میانگین سنی وزنهبرداران ایران در بحرین ۲۲ سال بود، اما همین وزنهبرداران جوان با عمکردی قابل توجه و کسب عنوان نایب قهرمانی به کشور بازگشتند تا ثابت کنند وزنهبرداری ایران هنوز تمام نشده است؛ موفقیتی که چندی بعد در رده سنی جوانان و نوجوانان تکرار شد.
قهرمانی جوانان
پاییز امسال پایان خوبی برای وزنهبرداران ایران داشت، همانطور که زمستان یک شروع خوب و عالی تدارک دیده بود. تنها چند روز بعد از آنکه تیم بزرگسالان موفق به کسب عنوان نایب قهرمانی جهان در بحرین شد، کاروانی ۲۳ نفره متشکل از دختران و پسران جوان وزنهبردار ایران برای حضور در مسابقات قهرمانی جوانان و نوجوانان آسیا راهی قطر شدند؛ کاروانی که با ۱۰ طلا، ۲۰ نقره و ۲۰ برنز به کشور بازگشت تا موفقیتهای وزنهبرداری و شادیهای این رشته را تکمیل کند، آن هم با کسب عنوان قهرمانی؛ عنوانی که نشان از سلطه جوانان ایران بر آسیا داشت؛ جوانانی که باید از آنها برای کسب موفقیتهای بهتر و بیشتر حمایت شود.
وزنهبرداران ایران نمایش قابل توجهی در قطر ارائه کردند که نتیجه آن ایستادن بر بام آسیا بود. تیم ایران در رده سنی جوانان با کسب ۷۲۷ امتیاز بر سکوی قهرمانی آسیا ایستاد، این درحالی بود که ازبکستان با ۶۸۴ امتیاز دوم و عربستان با ۵۹۴ امتیاز سوم شدند. رهاورد پسران وزنهبرداری ایران از این رقابتها هشت مدال طلا، ۱۵ مدال نقره و ۱۲ مدال برنز بود.
دختران ایران هم با کسب دو طلا، پنجنقره و هشت برنز بعد از قراقستان، چین و هند که عنوانهای اول تا چهارم را از آن خود کردند، برسکوی سوم ایستاد تا به آینده امیدوار شود.
هرچند دست برخی وزنهبرداران ایران چه در بخش پسران و چه دختران به مدال نرسید، اما حتی آنها که پایشان به سکو نرسید هم با عملکرد خود نشان دادند در صورت ادامه این روند و حمایتهای بیشتر میتوانند مدالآوران تیمملی در مسابقات آتیباشند؛ مدالآورانی که به زودی به مهرههای قابل اتکایی در تیم بزرگسالان تبدیل خواهند شد، به شرط آنکه برای حفظ و نگهداری آنها برنامهای اصولی تنظیم شود.