شناسهٔ خبر: 70575182 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

حسین فصیحی

آسیب‌های مأموران خدمات‌رسان

روابط‌عمومی شرکت گاز استان تهران در مورد شیوه پرداخت هزینه قبض گاز، پیامکی برای مشترکان ارسال کرده و نسبت به امکان سوءاستفاده در این باره هشدار داده است

صاحب‌خبر -
روابط‌عمومی شرکت گاز استان تهران در مورد شیوه پرداخت هزینه قبض گاز، پیامکی برای مشترکان ارسال کرده و نسبت به امکان سوءاستفاده در این باره هشدار داده است. در این پیامک تأکید شده پرداخت هزینه باید از طریق درگاه‌های بانکی صورت گیرد و از پرداخت پول به افراد سودجو پرهیز و موضوع به ستاد خبری حراست گاز که شماره آن در پیامک درج شده است، گزارش شود. مشخص نیست سودجویان مورد نظر شرکت گاز، مأموران قلابی هستند که در پوشش مأموران شرکت‌های خدمات‌رسان دست به اعمال مجرمانه می‌زنند یا مأموران شرکت گاز را شامل می‌شود که از موقعیت خود استفاده سوء می‌کنند. با این حال قطع‌شدن گاز ساختمان محل زندگی یکی از خبرنگاران ما و مطالبه نقدی میزان بدهی از سوی مأمور مراجعه‌کننده، سبب شد با شماره ۱۹۴ تماس بگیریم. مردی که آن سوی خط به تماس ما جواب داد، اصلاً حوصله‌ای برای پاسخگویی درباره آنچه پیش آمده بود، نداشت و بدون توجه به موضوع مطرح شده و اینکه ممکن است مأموری قلابی با پرسه در یک محل در حال ارتکاب جرم باشد، تلفن را قطع کرد. 
یکی از معضلاتی که مردم در سازمان‌های خدمات‌رسان با آن مواجه هستند، پاسخگو نبودن کارکنانی است که موظفند تا پایان رفع معضل ایجاد شده برای مراجعان با آنها همراهی کنند، اما فقدان آموزش و عدم پایبندی کارکنان به وظایف کاری‌شان یا باعث مراجعه چندباره شهروندان به سازمان‌های خدمات‌رسان می‌شود یا بدون اینکه از خدمات دریافت شده رضایت داشته باشند محل را ترک می‌کنند. معضل دیگر اینکه بین بیانیه‌های رسمی که از سوی سازمان‌ها اعلام می‌شود با خدمات عملی که به مردم ارائه می‌شود، فاصله زیادی وجود دارد. روشن است ارسال پیامک هشدار سازمان گاز یا دیگر سازمان‌های خدمات‌رسان برای کاهش آسیب‌هایی است که شهروندان با آن مواجه می‌شوند و قطعاً نارضایتی شهروندان نسبت به آسیب‌های ایجاد شده، واکنش این سازمان‌ها را به همراه داشته است. با این حال سازمان‌های خدمات‌رسان باید در نظر داشته باشند برای صیانت از حقوق شهروندان قبل از هر چیز باید کارکنان خود را نسبت به مراوداتی که با بستر اجتماعی دارند آموزش دهند، نه اینکه خود به بخشی از آسیب تبدیل شوند. 
سال‌های زیادی است که مجرمان در پوشش مأموران خدمات‌رسان به حریم زندگی مردم تعرض می‌کنند. عده‌ای از آنها برای رسیدن به اهداف مجرمانه‌شان در پوشش مأموران گاز، پست، تلفن، آب یا برق وارد ساختمان‌های مسکونی می‌شوند. در حال حاضر سبک زندگی اجتماعی شرایطی را فراهم کرده است که مجرمان بتوانند از وضعیت موجود برای رسیدن به اهداف خود بهتر استفاده کنند. از جمله اینکه عمده ساکنان ساختمان‌ها همدیگر را نمی‌شناسند، برای همین مجرمان با معرفی کردن خود به عنوان یکی از این مأموران وارد می‌شوند. به لطف فتوشاپ، جعل کارت‌های شناسایی مأموران خدمات‌رسان به راحتی ممکن است، برای همین امکان دارد کارت شناسایی که مأمور مراجعه‌کننده به ساکنان ساختمان‌ها نشان می‌دهد، جعلی باشد. 
عمده مجرمان در ساعت‌های اداری عمل مجرمانه‌شان را رقم می‌زنند، چراکه سرپرستان خانواده‌ها در این ساعت‌ها در محل کارشان حضور دارند. تعرض به زنان، قتل و سرقت، خصوصاً سرقت طلا، عمده‌ترین انگیزه مجرمانه‌ای است که در این‌باره شکل می‌گیرد. یکی از مهم‌ترین پرونده‌هایی که در این باره تشکیل شد، مربوط به مجرم خطرناکی بود که با معرفی کردن خود به عنوان مأمور پست وارد ساختمان‌ها در نقاط مختلف تهران می‌شد و به زنان و دختران تعرض می‌کرد. با مطرح شدن شکایت‌های مشابه در این‌باره، مأموران پلیس آگاهی تهران موفق شدند متهم را که ایمان حسینی نام داشت، شناسایی و بازداشت کنند. متهم در بازجویی‌ها به تعرض به بیش از ۴۰ زن و دختر اعتراف کرد. با کامل شدن بررسی‌ها، وی از سوی بازپرس به اتهام افسادفی‌الارض محارب شناخته شد و بعد از محاکمه در دادگاه انقلاب تهران به اعدام محکوم و حکم در این باره اجرا شد. 
شکل‌گیری این پرونده‌ها نشان می‌دهد سازمان‌های خدمات‌رسان نباید نسبت به آسیب‌هایی که امنیت اجتماعی را تهدید می‌کند، بی‌تفاوت باشند. این سازمان‌ها باید بخشی از سرمایه‌هایی را که از مردم دریافت می‌کنند، صرف تدوین برنامه‌هایی کنند که تا حدامکان از حضور میدانی مأموران در ساختمان‌ها جلوگیری شود. روشن است همه مشترکان دارای تلفن همراه هستند. بنابراین به جای مراجعه و تهدید ساکنان به قطع شدن خدمات شهری می‌توانند آنها را سازمان‌های خود دعوت و نسبت به دریافت هزینه خدمات اقدام کنند. شهروندان خصوصاً مدیران ساختمان‌ها هم باید نسبت به باز کردن در ساختمان برای مأموران خدمات‌رسان به ساکنان آموزش دهند و در صورت نبود مردان در ساختمان از باز کردن در برای افراد بیگانه پرهیز و در صورت ضرورت بعداً به امور مشترکان مراجعه کنند. از طرفی اکثریت ساختمان‌ها مصرف میانگین مشخصی در آب و برق و گاز دارند و می‌توان هر ماه همین میانگین را دریافت کرد و نیازی به حضور مکرر هر ماهه مأموران نیست.