شناسهٔ خبر: 70574821 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

انتقاد وزیر بهداشت از تجویز بی‌رویه دارو در کشور

محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، با بیان اینکه متوسط تجویز دارو در هر نسخه حدود چهار قلم است، اعلام کرد که این آمار در دنیا بین ۱.۵ تا ۲ قلم است. وی بر اهمیت آموزش عمومی و نقش بیمه‌ها در پیشگیری از بیماری‌ها تأکید کرد.

صاحب‌خبر -

وزیر بهداشت با بیان این که در کشور ما، متوسط تجویز دارو در هر نسخه حدود چهار قلم است، گفت: این عدد در دنیا بین ۱.۵ تا حداکثر ۲ قلم است. این آمار نشان‌دهنده آن است که تجویز دارو در کشور منطقی نیست.

به گزارش تسنیم، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، در حاشیه نشست با مدیران سازمان بیمه سلامت، اظهار کرد: ارزیابی نقش کلیدی بیمه سلامت در تنظیم سلامت، ارتقای نظام سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این نشست، برنامه‌های آینده از جمله اجرای طرح پزشک خانواده، ترویج جوانی جمعیت، آموزش عمومی برای ارتقای آگاهی مردم و اقدامات پیشگیرانه مرور شدند تا چشم‌انداز روشن‌تری برای آینده ترسیم شود.

وی افزود: در حوزه بیمه سلامت، اقدامات ارزشمندی در گذشته انجام شده است و این تلاش‌ها پایه‌ای محکم برای گام‌های آینده در مسیر ارتقای سلامت جامعه خواهد بود.

وی اظهار کرد: در حال حاضر، در بیمه سلامت حدود ۴۵ میلیون نفر تحت پوشش قرار دارند که ۹۰ درصد از آنها به‌صورت رایگان بیمه شده‌اند و تنها درصد کمی سهم پرداخت دارند. روستاییان، عشایر و اقشار محروم نیز از جمله گروه‌هایی هستند که مشمول خدمات این بیمه می‌شوند. بیمه سلامت یکی از خدمات بزرگی است که دولت با حمایت گسترده خود، هزینه‌های درمانی این اقشار را تأمین می‌کند. حتی افرادی که تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند، در صورت بستری شدن در مراکز درمانی دولتی، هزینه‌های درمانی آنها توسط بیمه سلامت پرداخت می‌شود. همچنین پنج دهک پایین کشور از نظر درآمدی، به‌صورت رایگان تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند.

وی درباره برنامه‌های آینده بیمه سلامت تصریح کرد: نخست، اصلاح و تکمیل طرح پزشکی خانواده و نظام ارجاع از جمله اولویت‌هایی است که برای بیمه سلامت در نظر گرفته شده است. دوم، ساماندهی پرونده الکترونیک سلامت برای هر ایرانی که به‌واسطه آن بتوانیم نظام درمان و تنظیم‌گری حوزه سلامت را به‌صورت دقیق‌تر پایش کنیم. این امر اهمیت ویژه‌ای دارد، چراکه تجویز دارو باید روندی منطقی داشته باشد. از منظر علمی و اقتصادی، ضروری است که مصرف دارو در چارچوبی اصولی و هدفمند دنبال شود.

ظفرقندی عنوان کرد: در کشور ما، متوسط تجویز دارو در هر نسخه حدود چهار قلم است، در حالی که این عدد در دنیا بین ۱.۵ تا حداکثر ۲ قلم است. این آمار نشان‌دهنده آن است که تجویز دارو در کشور منطقی نیست و نیاز به بازنگری و اصلاح دارد. در این زمینه، آموزش عمومی می‌تواند نقش بسیار مهمی ایفا کند.

وی افزود: درصد بالایی از مردم کشور با مشکل چاقی مواجه هستند، که این معضل زمینه‌ساز بیماری‌هایی نظیر دیابت، ناباروری و فشارخون می‌شود. اگر بتوانیم با کمک رسانه‌ها و صدا و سیما آگاهی‌بخشی لازم را انجام دهیم و مردم را نسبت به اهمیت پیشگیری از چاقی آگاه کنیم، می‌توانیم از شیوع این بیماری‌ها به میزان قابل توجهی جلوگیری کنیم.

وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: اگر سرطان‌ها در مراحل ابتدایی تشخیص داده شوند، می‌توانیم درمان‌های موثرتر و کم‌هزینه‌تری ارائه دهیم. مردم باید به غربالگری و چکاپ وضعیت سلامتی خود و اطرافیانشان اهمیت دهند تا بیماری‌ها را در مراحل اولیه شناسایی و درمان کنیم. آموزش عمومی در این زمینه یکی از برنامه‌های موثر و بلندمدت است.

وی افزود: جهت‌گیری نظارتی در راستای بهبود بیمه سلامت و تکمیل پرونده الکترونیک از جمله اولویت‌های اساسی است که باید به آن توجه ویژه شود تا فرآیند درمان و مراقبت‌های بهداشتی به شکلی منظم و کارآمد پیش رود.

وی درباره تأمین منابع برای بیمارستان‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گفت: این موضوع از دو جنبه اهمیت دارد؛ نخست اینکه بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها باید بتوانند پرداخت‌های به‌موقع به داروخانه‌ها و شرکت‌های دارویی انجام دهند، و دوم اینکه داروخانه‌ها و شرکت‌ها باید قادر باشند اقلام و مواد اولیه را به‌موقع تأمین کنند. همچنین، پرداختی‌های کارکنان نیز باید به‌موقع صورت گیرد تا هیچ خللی در روند خدمات بهداشتی و درمانی ایجاد نشود.

ظفرقندی بیان کرد: بیمه‌ها (تامین اجتماعی و بیمه سلامت) باید بتوانند پرداخت‌ها را به‌روز و به‌موقع انجام دهند. بیمه سلامت از این نظر شرایط بهتری دارد، اما در مورد بیمه تأمین اجتماعی پرداخت‌ها عقب افتاده‌اند که در حال پیگیری هستیم. در این زمینه جلساتی با وزارت رفاه و بیمه تأمین اجتماعی برگزار کرده‌ایم و دولت نیز کمک‌هایی در نظر گرفته است تا پرداخت‌ها به‌ویژه پرداخت‌های پرسنلی و شرکت‌های دارویی به‌روزتر شود.

وی ادامه داد: کل طلبی که ما از حوزه تأمین اجتماعی داریم، حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان است. دانشگاه‌های ما در سراسر کشور نیز حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان مطالبات از تأمین اجتماعی دارند که با پیگیری‌های انجام شده، مقرر شده بخش عمده‌ای از آن طی هفته‌های آینده پرداخت شود. مطالبات دانشگاه‌ها از مجموعه بیمه‌ها، دولت، طرح دارویار و بخش‌های دیگر، رقم بزرگتری است که بخشی از آن برعهده بیمه‌ها و بخشی دیگر مربوط به مراجعی است که باید از دولت در زمینه دارویار و سایر ردیف‌های بودجه‌ای دریافت کنیم.

وزیر بهداشت عنوان کرد: در حوزه کادر درمان دو موضوع مهم به نتیجه رسیده است. اول اینکه در جلسه‌ای که با سازمان اداری استخدامی داشتیم، مجموعاً ۲۴ هزار نیروی جدید در حوزه درمان اضافه شدند که فرصت بسیار خوبی است. اگر به مجوز‌هایی که در سه ماهه اخیر اخذ کردیم توجه کنیم، ۲۷ هزار نفر به تیم ملی سلامت پیوسته‌اند که از این تعداد، ۱۲ هزار نفر از گروه پرستاری و بقیه از سایر گروه‌ها، از جمله تکنسین‌های اتاق عمل و اورژانس، هستند. این اتفاق بسیار مثبتی است.

وی ادامه داد: روز گذشته در شورای تعیین حقوق و دستمزد، مذاکراتی انجام شد و توانستیم فرمول و راهکاری برای افزایش اضافه‌کاری پرسنل مشمول بهره‌وری ارائه دهیم که این فرمول تصویب شد. در مجموع، پرستاران با افزایش نیرو، دیگر مجبور به اضافه‌کاری اجباری نخواهند بود و با انگیزه و امید بیشتری به کار خود ادامه خواهند داد.

وزیر بهداشت افزود: همچنین، با اصلاح فرمول اضافه‌کاری، پرداختی‌ها افزایش خواهد یافت و می‌توانیم خدمات با کیفیت‌تری از کادر درمان انتظار داشته باشیم.