به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، قضیه گروگان ها در لانه جاسوسی آمریکا در تهران و فتح آن به دست دانشجویان پیرو خط امام چنان آسیبی بر سرنوشت سیاسی جیمی کارتر زد که به اعتقاد ناظران نتیجه انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۹۸۰ را تغییر داد و باعث شکستش از رقیبش، رونالد ریگان شد.
در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ دانشجویان پیرو خط امام، سفارت آمریکا در ایران که لانه جاسوسی از ایران و خاورمیانه بود را فتح کردند و ۶۶ نفر شاغل در این لانه جاسوسی بازداشت شدند. این اقدام با درخواست دانشجویان برای استرداد محمدرضا پهلوی، دیکتاتور مخلوع ایران از آمریکا همراه شد.
عدم موفقیت دولت کارتر در مذاکرات برای آزادی گروگانها و شکست عملیات نظامی «پنجه عقاب» در ۵ اردیبهشت ۱۳۵۹ به اعتبار سیاسی کارتر آسیب جدی وارد کرد.
در جریان این عملیات، که با هدف آزادسازی گروگانها از طریق طبس انجام شد، هشت سرباز آمریکایی کشته شدند. شکست این عملیات نه تنها از نظر نظامی یک ضربه سنگین به حساب میآمد، بلکه استعفای سایروس ونس وزیر خارجه دولت کارتر را نیز در پی داشت.
در انتخابات سال ۱۹۸۰ کارتر در برابر رونالد ریگان نامزد حزب جمهوریخواه که با شعار «آمریکایی قویتر» به میدان آمده بود شکست خورد. ناظران ناکامی کارتر در حل بحران گروگانگیری را یکی از عوامل باخت او به رونالد ریگان میدانند.
سالها پس از ترک کاخ سفید جیمی کارتر در سال ۲۰۱۴ در مصاحبهای با شبکه سیانبیسی درباره بحران گروگانگیری و تصمیمات دشواری که در دوران ریاست جمهوریاش گرفت، صحبت کرد. او گفته بود که من میتوانستم ایران را با سلاحهایی که داشتیم از نقشه محو کنم. اما در این فرایند احتمالاً گروگانها نیز کشته می شدند که این صحبت ها احتمال استفاده از سلاح های کشتار جمعی و بمب اتمی را بیشتر تقویت می کند.
جیمی کارتر روایت عجیبی درباره گروگانگیری لانه جاسوسی داشت/ شائبه استفاده از بمب اتمی بر علیه ایران
جیمی کارتر، سیونهمین رئیسجمهور ایالات متحده، در سالهای ریاست جمهوری خود با چالشهای بسیاری روبهرو شد، اما بدون شک قضیه لانه جاسوسی آمریکا در تهران و بحران گروگانگیری مهمترین رویدادی بود که جایگاه سیاسی او را متزلزل کرد.
صاحبخبر -
∎