به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در شمارهی یکم مجلهی به گواهی اسناد «گواه» که بهتازگی توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده، شادی معرفتی پژوهشگر تاریخ کوشیده با مراجعه به اسناد ساواک به پرسشی که در سالهای اخیر بسیار مطرح میشود پاسخ گوید. پرسشی که جرقهی آن از بازنشر گفتوگویی قدیمی با سید حسین نصر (رئیس دانشگاه آریامهر [شریف کنونی] و رئیس دفتر فرح) در فضای مجازی زده شد.
معرفتی در بخشی از گزارش مفصل خود در این باره مینویسد:
ویدیویی از یک گفتوگوی قدیمی با دکتر سید حسین نصر، رئیس دانشگاه آریامهر سابق (صنعتی شریف) در سالهای پیش از انقلاب و رئیس دفتر فرح پهلوی، در فضای مجازی بازنشر شده که او در آن ادعا کرده «سازمان امنیت پشتیبانی بسیار قوی از شریعتی میکرد. پولهای حسینیهی ارشاد توسط سازمان امنیت میآمد. ثابتی طرفداری عجیب و غریبی از شریعتی میکرد. میگفت افراد و جوانان را از کمونیسم برمیگرداند. آنها [ساواک] گزارش شدیدی علیه من برای شاه فرستادند. من دلایل خودم را برای شاه گفتم. شاه گفت کاری به کار شریعتی نداشته باشید.»
سیزده سال قبل، پرویز ثابتی مدیرکل ادارهی سوم (امنیت داخلی) ساواک در کتاب خاطراتش هر ادعایی دربارهی هماهنگی و همکاری شریعتی با سازمان اطلاعات و امنیت کشور برای برنامههای سخنرانی در حسینیه ارشاد را رد کرده بود: «اینکه ساواک به او کمک کرده باشد که چنین فعالیتهایی را انجام بدهد به کلی بیپایه و اساس است. چون او در ابتدا علاوه بر حمله به شیعهی افراطی و اسلام عقبمانده، به مارکسیسم نیز حمله میکرد و در آن زمانها، هنوز مارکسیسم در بین دانشجویان جذبه داشت، ما موافقت کردیم تا در دانشگاه فردوسی مشهد تدریس کند، منتها او غالبا این طرف و آن طرف در حال سخنرانی بود... ما او لانسه نکردیم. صرفا موقعی که میخواست در دانشگاه فردوسی مشهد استادیار شود، صلاحیت وی را تایید کردیم و بعد که خواست برود فرانسه، اجازهی خروجش را تایید کردیم. پس از بازگشت، شروع کرد به زیادهروی و افراط که بازداشتش کردیم... ۶ ماه بعد قبول کرد که یک سلسله مقالاتی ضد کمونیستی بنویسد و مینوشت در پاورقی روزنامهها چاپ میشد... او را آزاد کردیم به شرط آنکه به نوشتن مقالات ضد کمونیستی در خارج از زندان ادامه دهد اما او به بهانهی مریضی ادامه نداد و بعد دوباره مخفی شد.»
حمایت ساواک از حسینیه ارشاد!
در ادامهی این گزارش معرفتی در رد این ادعا که ساواک از حسینیه ارشاد حمایت مالی میکرده نوشته است:
در اسناد برجامانده از ساواک نهتنها نشانهای از حایت مالی و مادی از حسینیه ارشاد نیست، بلکه آنچه صراحتا در مکاتبات این سازمان آمده، تلاش برای کسب اطلاع از منابع درآمدی حسینیه است.
چهار سال پس از احداث حسینیه ارشاد، ناصر مقدم مدیرکل وقت ادارهی سوم ساواک در نامهای به ساوک تهران، خواستار دستور تحقیق دربارهی محل درآمد و مخارج آنجا شد. (آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شمارهی پرونده ۲۳۲۱)
سازمان اطلاعات و امنیت کشور
س.ا.و.ا.ک
به ریاست ساواک تهران (۳۵)
از اداره کل سوم (۳۱۶)
درباره حسینیه ارشاد
پیرو ۸۴۰۸۴ر۲۵.۳۱۶ر۸ر۴۷
یک بررسی و برآورد اجمالی نشان میدهد به طور متوسط سالیانه دو میلیون (۲۰۰۰۰۰۰) ریال هزینهی ادارهی حسینیهی مزبور میباشد که با در نظر گرفتن مدتزمان فعالیت این حسینیه مبلغ قابل توجهی خواهد بود که تامین مخارج مذکور خارج از امکانات موسسین و گردانندگان آن میباشد علیهذا با توجه به اینکه موسسهی فوق محل درآمدی ندارد و از طرفی دلایل و مدارکی که نشان دهد هزینهی موصوف از طریق پرداخت سهم امام و سهم سادات و غیره تامین میگردد موجود نیست و اصولا هم نمیتواند از این طریق تامین شود، خواهشمند است دستور فرمایید سریعا در مورد محل درآمد مخارج حسینیه ارشاد تحقیقات لازم معمول و نتیجه را منعکس سازند. ضمنا تعیین و اعلام نمایند هزینه ساختمان آن که حدود مبلغ هشتاد میلیون ریال میباشد از چه محلی تامین گردیده است.
مدیرکل اداره سوم – مقدم
۱ر۷ر۴۸
۲۵۹