به گزارش خبرنگار ایرنا حسین زارعی روز سهشنبه در دیدار استاندار با فعالان اقتصادی بازارچههای مرزی استان افزود: برای افزایش مراودات بین کشور افغانستان و خراسان جنوبی باید اقداماتی از قبیل حضور تجار افغانی در استان، اعزام هیاتهای تجاری از خراسان جنوبی و برگزاری نشستهای مشترک بین دو طرف انجام شود.
وی ضمن قدردانی از استاندار برای پیگیری بازگشایی بازارچههای مرزی و توجه به ظرفیتهای این استان اظهار کرد: استفاده از توان بخش خصوصی برای پیشرفت و توسعه پایدار استان از طریق بهرهگیری از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود امری ضروری و غیرقابل انکار است.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی بیرجند تصریح کرد: ظرفیت مرز خراسان جنوبی با کشور افغانستان بر هیچکس پوشیده نیست، در سالهای گذشته اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده اما تکمیل نشده است و نیاز به پیگیری دارد.
وی ادامه داد: از طرفی خراسان جنوبی دارای چهار بازارچه مرزی است که اکنون مرز ماهیرود فعالترین بوده و مابقی بازارچهها به بصورت یکطرفه از جانب کشور همسایه مسدود است.
زارعی عنوان کرد: با توجه به اشتراک زیادی و همجواری افغانستان با خراسان جنوبی میتوان در حوزه جذب سرمایهگذار از توان تجار و بازرگانان این کشور در استان استفاده کرد.
وی با بیان اینکه تا حدودی تمامی زیرساختهای لازم تا نقطه صفر مرزی انجام شده است یادآور شد: میتوان برای انتقال خط انتقال گاز به ولایات افغانستان در همجواری خراسان جنوبی، برای توسعه سرمایهگذاریها از توان بخش خصوصی استفاده کرد.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی بیرجند گفت: تعداد ۲۱ مورد زیرساخت یا اقدام زیربنایی که قابلیت اجرایی شدن در مرز دارد را احصا کردهایم، برای انجام این امور باید با مشارکت بخش دولتی و خصوصی زمینه سرمایهگذاری و همکاری بیشتر بین خراسان جنوبی و افغانستان را فراهم کرد.
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی هم با اشاره به فعالیت ۱۲ تعاونی و یک اتحادیه مرزنشینان در استان گفت: جمعیت زیر پوشش این تعاونی و اتحادیهها در گذشته بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار نفر بوده است.
غلامحسین حسینی افزود: در گذشته مجموع جمعیت شهرستانهای مرزی زیر پوشش تعاونی معرفی میشد اما در دهه اخیر شعاع ۲۵ کیلومتر و اکنون ۵۰ کیلومتری مرز ملاک مرزنشینی محسوب میشود.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات عمده اینکه تعداد زیادی از جمعیت مرزنشینان که میتوانند بر اساس قوانین جدید عضو تعاونی باشند به میزان ۷۰ هزار نفر کاهش یافته است در حالیکه باید همه افراد ساکن در مرز از امتیازات برخوردار شوند.
رئیس اتاق تعاون خراسان جنوبی تصریح کرد: در مجموع کشور ۳۴۶ تعاونی و ۱۷ اتحادیه مرزنشینان فعال است، بر اساس تصمیم جدیدی که اخذ شده ۴۰۰ دلار سهمیه ارزی برای مرزنشینان در قالب اشخاص حقیقی در نظر گرفته شده است.
وی افزود: جمعیت مرزنشین توانایی ندارد تا صادرات داشته باشد، هرگونه وارداتی که از افغانستان انجام شود باید حتما در قبال آن صادرات انجام شود که این مهم از توان مرزنشین بر نمیآید و نیاز به پیگیری دارد.