دکتر زهرا نهبندانی امروز سهشنبه ۱۱ دیماه، در نشست خبری موج جدید بیماریهای تنفسی و مراجعه بیش از حد مردم به اوژانس بیمارستانهای بزرگ شهر، با اشاره به ماهیت فصلی و ویروسی این بیماری، بر اهمیت رعایت بهداشت فردی و پیشگیری از انتقال ویروس تاکید و عنوان کرد: رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، شستشوی مکرر دستها با آب و صابون یا مواد ضدعفونیکننده، استفاده از ماسک و به حداقل رساندن حضور در تجمعات، از جمله توصیههای مطرح شده است.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطرنشان کرد: نظارت بر مسافران ورودی به مشهد از طریق مبادی هوایی، زمینی، ریلی، شناسایی و قرنطینه افراد دارای علائم آنفلوانزا، از اقدامات پیشگیرانه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه به شمار میرود.
وی با هشدار افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوانزا در شهر و استان خراسان رضوی، با توجه به شیوع گسترده این بیماری، ادامه داد: افزایش شیوع سویه قویتر آنفلوانزای خوکی (H۱N۱)، همچنین افزایش آمار بیماریهای تنفسی وضعیت را خطرناک کرده است، علاوه بر آن، افزایش موارد آنفلوانزا در کشورهای همسایه مانند ترکیه، افغانستان، عراق و... نیز بر نگرانیها افزوده است.
نهبندانی با اشاره به راهکارهای پیشگیری، اظهار کرد: رعایت فاصله اجتماعی (حداقل یک متر)، استفاده مداوم از ماسک (با پوشاندن کامل دهان و بینی و تعویض هر دو ساعت در صورت خیس شدن ماسک)، شستشوی مکرر دستها، به حداقل رساندن حضور در تجمعات و تهویه مناسب محیطهای بسته از جمله توصیههای مهم دانشگاه است.
وی افزود: افراد پرخطر شامل سالمندان بالای ۶۵ سال، کودکان زیر ۵ سال، مادران باردار و افراد دارای نقص سیستم ایمنی (مانند بیماران مبتلا به ام اس، سرطان و دیابت) باید مراقبتهای بیشتری انجام دهند و در صورت لزوم برای بیرون رفتن حتما از ماسک استفاده کنند.
حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد مبتلایان به آنفلوانزا نیاز به بستری شدن ندارند
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به علائم این بیماری، اظهار کرد: شروع ناگهانی تب بالای ۳۸ درجه، درد عضلانی، درد پشت گردن، درد پشت حدقه چشم، بیاشتهایی، سردرد و در کودکان علائم گوارشی (اسهال و دلپیچه) از علائم شایع آنفلوانزا هستند. این علائم اغلب بعد از ظهرها و شبها شدیدتر میشوند.
وی با توجه به اقدامات در صورت ابتلا به آنفلوآنزا، توضیح داد: افراد در صورت مشاهده علائم باید بلافاصله خود را در منزل قرنطینه کنند. استفاده از ماسک، جداسازی ظروف غذاخوری، شستشوی مرتب دستها و استفاده از سطل زباله دربدار، ضروری است.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد مبتلایان به آنفلوانزا نیاز به بستری شدن ندارند و با مراقبتهای اولیه بهبود مییابند، اما ۲۰ تا ۳۰ درصد باقیمانده، بخصوص در افراد پرخطر ممکن است به مراقبتهای پزشکی بیشتری نیاز داشته باشند.
نهبندانی گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۵ مرکز جامع خدمات سلامت در مشهد را معرفی کرده است، در صورت تداوم علائم بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت یا وخامت حال، شهروندان میتوانند با این مراکز تماس گرفته و وضعیت خود را شرح دهند.
وی اضافه کرد: پرسنل این مراکز شرح حال کاملی از بیمار گرفته و آن را در سامانه سلامت ثبت میکنند. پس از آن، یک مراقب سلامت با بیمار تماس گرفته و وضعیت او را پیگیری خواهد کرد. در صورت لزوم، مراجعه حضوری به مرکز با رعایت پروتکلهای بهداشتی (ماسک و لباس مناسب) صورت میگیرد. در صورت نیاز به مراقبتهای تخصصیتر، پزشک مرکز، بیمار را به بیمارستان ارجاع میدهد.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به آدرسهای این مراکز، گفت: مرکز بهداشت شماره ۱ در وکیلآباد ۶۶ و ۶۸، مرکز جامعه سلامت احمدی در تقاطع ابوطالب و قرنی، مرکز بهداشت شماره ۵ در شهید اصلانی، مرکز شماره ۲ در بلوار وحدت و مرکز بعدی در انتهای آخوند خراسانی ۳۰ قرار دارند.
نهبندانی با توجه به آمار موارد ابتلا به آنفلونزا در مشهد از مهرماه تاکنون، اظهار کرد: در هفتههای سوم و چهارم مهرماه آمار آنفلوآنزا صفر و کووید ۳ درصد، هفته اول آبان آنفلوآنزا ۷.۷ و کووید ۴.۲، هفته دوم آبان آنفلوانزا ۱۱.۱۱ و کووید ۲.۷، هفته سوم آبان آنفلوانزا ۸.۴ و کووید ۲.۹، هفته چهارم آبان آنفلوانزا ۲.۸ و کووید ۲.۱۱، هفته اول آذرماه آنفلوانزا ۱۸ و کووید ۱۶، هفته دوم آذر آنفلوانزا ۱۶.۲ و کووید ۲.۳ بوده است.
وی افزود: این افزایش ناگهانی در هفته اول آذر ماه به دلیل عدم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و شیوع گسترده ویروس در بیمارستانها و بین افراد مرتبط با مبتلایان بوده است. در هفته سوم آذر ماه، با شروع یخبندان و تعطیلیها، میزان مثبت شدن تستهای آنفلوآنزا به ۲۱.۳ درصد و کووید به ۲.۸ درصد رسید.
نهبندانی ادامه داد: در هفته چهارم آذر ماه، پس از پایان تعطیلات، این اعداد به ۱۴.۴ درصد برای آنفلوانزا و ۲ درصد برای کووید کاهش یافت، همچنین اکنون در هفته اول دی ماه، میزان مثبت شدن تستهای آنفلوانزا به ۸.۳ و کووید به ۲ درصد رسیده است.
هیچ مورد مرگ و میر ناشی از آنفلوآنزا گزارش نشده است
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: این دادهها نشان میدهد که تعطیلی مدارس و مراکز تجمع و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی تاثیر قابل توجهی در کاهش شیوع بیماریها دارد. در حال حاضر، قرارگاه آنفلوانزا با حضور دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پیشنهاد تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی را برای کاهش شیوع بیماری ارائه داده است.
وی مطرح کرد: دستورالعملهایی برای تهویه مناسب کلاسها، رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک در صورت نیاز و به حداقل رساندن حضور در تجمعات برای گروههای پرخطر ارائه شده است. نرخ مرگ و میر ناشی از آنفلوانزا حدود یک درصد باقی مانده و در دانشگاه علوم پزشکی مشهد هیچ مورد مرگ و میر ناشی از آنفلوانزا گزارش نشده است، بنابراین به نظر میرسد پیک آنفلوانزا در حال گذر است.
عبور از پیک و هشدار برای جلوگیری از پیک بعدی
نهبندانی بیان کرد: وضعیت شیوع آنفلوانزا در شهر مشهد اعلام کرد که پیک آنفلوآنزا در حال حاضر پشت سر گذاشته شده است. با این حال، برای جلوگیری از بروز پیک بعدی و افزایش موارد ابتلا فراتر از حد انتظار (۱ تا ۲ درصد جمعیت) توصیههایی مطرح میشود.
وی در رابطه با مهمترین توصیههای مطرحشده، افزود: خانوادهها باید داروهای اولیه مانند تببرهای کودکان را در منزل داشته باشند، آشنایی با آدرس و شماره تلفن مراکز جامع خدمات سلامت نزدیک به محل سکونت برای دسترسی سریع به خدمات پزشکی ضروری است و با توجه به اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد نیاز به مراجعه حضوری به پزشک ندارند، شهروندان از مراجعه غیرضروری به مراکز درمانی خودداری کنند.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به مراقبت ویژه برای موارد کووید مثبت، عنوان کرد: با توجه به موارد نادر ابتلا همزمان به کووید-۱۹ و آنفلوآنزا، مراقبتهای ویژه برای افراد مبتلا به کووید-۱۹ در حال حاضر در دستور کار قرار دارد؛ تست کووید-۱۹ مثبت به مدت دو هفته پس از بروز علائم به معنای دوره نقاهت است و لزوماً نشاندهنده بیماری فعال نیست.
نهبندانی با اشاره به دوره سرایت و درمان آنفلوآنزا، اظهار کرد: فرد مبتلا به آنفلوانزا از یک روز قبل از شروع علائم تا سه روز پس از آن، قادر به انتقال بیماری است. درمان دارویی ضد ویروسی (با تجویز پزشک) در ۴۸ تا ۷۲ ساعت اول بروز علائم، موثرترین نتیجه را دارد و پس از سه روز تاثیر چندانی نخواهد داشت. علائم بیماری تا دو هفته ممکن است ادامه داشته باشد، اگرچه سرفه ممکن است تا چند ماه ادامه یابد. استفاده از ماسک به عنوان راهی برای پیشگیری و کاهش سرفه توصیه میشود. همچنین دفع بهداشتی دستمالهای آلوده بسیار حائز اهمیت است.
۹۵ درصد گروههای پرخطر واکسن دریافت کردهاند
وی درخصوص واکسیناسیون، توضیح داد: ۳۳ هزار دوز واکسن آنفلوانزا (فلوگارد و سانوفی) توزیع شده و حدود ۱۰۰۰ دوز نیز در انبار موجود است. حدود ۹۵ درصد از گروههای هدف (مادران باردار، بیماران خاص و ...) واکسن را دریافت کردهاند. افراد در گروه پرخطر میتوانند تا پایان فصل واکسن بزنند.
نهبندانی در رابطه با تزریق واکسن آنفلوآنزا نیز اضافه کرد: افراد متقاضی تزریق واکسن، ۲۴ ساعت قبل از آن نباید تب داشته باشند، کسانی که قبلاً به آنفلوانزا مبتلا شدهاند، در صورت عدم وجود تب و بهبودی میتوانند واکسن تزریق کنند. واکسن فلوگارد برای افراد زیر ۱۸ سال و مادران باردار مجاز نیست و برای این گروهها از واکسن سانوفی استفاده میشود.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: براساس گزارشها، تاکنون ۵۶ نمونه از مسافران ورودی به استان (از ابتدای مهرماه) مورد آزمایش قرار گرفته که تنها دو مورد مثبت آنفلوانزا گزارش شده است که این دو مورد تحت مراقبت قرار داشته و پس از منفی شدن آزمایش مرخص شدهاند.
وی ادامه داد: با این حال، نسبت به افزایش تجمعات در مناسبتهای پیش رو از جمله چهارشنبه سوری، ایام مذهبی و تعطیلات پایان سال، همچنین افزایش تردد مهاجرین به مشهد، خطر شیوع بیشتر آنفلوانزا قابل هشدار است.
آمادگی لازم برای پیشگیری از شیوع آنفلوانزا در حرم مطهر رضوی و مراکز آموزشی
نهبندانی گفت: با وجود تردد روزانه حدود ۲۰۰۰ نفر از مرز دوغارون، مراقبتهای بهداشتی و تبسنجی انجام میشود، اما به دلیل عدم اجازه ورود رانندگان کامیونهای ترانزیتی از ترکمنستان به خاک ایران، امکان آزمایش همه رانندگان وجود ندارد. همچنین آمادگی لازم برای پیشگیری از شیوع آنفلوانزا در حرم مطهر رضوی و مراکز آموزشی از قبل برنامهریزی شده و ضدعفونی، تهویه مناسب و آموزشهای لازم در حال انجام است.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: درخواست ما از شرکتکنندگان در مراسم اعتکاف این است که در صورت داشتن علائم بیماری شرکت نکنند. همچنین توصیه شده است که محلهای برگزاری اعتکاف دارای تهویه مناسب، امکانات شستشوی دست و کنترلهای بهداشتی باشند.
وی با اشاره به دسترسی به واکسن، بیان کرد: واکسن آنفلوانزا در داروخانهها موجود است. واکسیناسیون برای گروههای پرخطر شامل بیماران سرطانی، اماس، زنان باردار و بیماران با ضعف سیستم ایمنی، رایگان است و بیش از ۹۵ درصد از این گروهها واکسن دریافت کردهاند. کودکان زیر ۵ سال باید واکسن را به صورت غیررایگان تهیه کنند.
نهبندانی در ادامه به تشریح وضعیت مراکز درمانی استان در مواجهه با افزایش مراجعین، بویژه در فصل سرما پرداخت و با بیان اینکه بیمارستانهای مشهد تحت فشار زیادی قرار دارند که دلایل متعددی دارد، توضیح داد: بیمارستانهای مشهد علاوه بر پذیرش بیماران خود شهر، بیماران بدحال از شهرستانهای خراسان رضوی و حتی استانهای همجوار مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی و کرمان را نیز پذیرش میکنند.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: افزایش قابل توجه اتباع و مهاجرین از کشورهای افغانستان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس و ترکمنستان که برای درمان و زیارت به مشهد سفر میکنند، بر ازدحام بیمارستانها افزوده است. برخلاف بیمارستانهای مشهد، مراکز درمانی شهرستانها با این حجم از مراجعین مواجه نیستند.
وی عنوان کرد: سیستمهای حمل و نقل عمومی نیز موظف به رعایت پروتکلهای بهداشتی اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی هستند.
انتهای پیام