شناسهٔ خبر: 70559416 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دام فضای مجازی برای شکار روابط عاطفی خانواده

کرج - ایرنا - تنوع و جذابیت فضای مجازی امروزه سبب شده تا این فناوری نوین به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره تبدیل شود و در سایه توجه بیش از حد اقشار مختلف مردم از جمله والدین و فرزندان به این فناوری، گسل عمیقی بین ارتباط خانوادگی به وجود آید.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا ، آنطور که کارشناسان می گویند ، این فناوری جذاب و در عین حال پرخطر می‌تواند به تدریج باعث کاهش تعاملات عاطفی و ارتباطات مؤثر میان والدین و فرزندان شود هر چند که فرصت های آن کم نیست اما تهدیدها و بار روانی آن را نباید نادیده گرفت .

از علل مشغولیت زیاد والدین و فرزندان در فضای مجازی می توان به نیاز درآمدزایی، گسترش ارتباط با دوستان ، همکاران و فامیل، سرگرمی و تفریح ، راحت تر شدن حوزه های مختلف زندگی، جذابیت با کمترین‌هزینه و تنوع برای سلیقه ها اشاره کرد.

در این حال تأثیرمشغول شدن والدین در فضای مجازی این است که ارتباط کیفی و عاطفی با فرزندان کاهش یافته و این فضا زمان قابل توجهی از زندگی والدین و خانواده را به خود اختصاص می‌دهد؛ زمانی می تواند فرصتی برای بازی، گفت و گو و تعامل مستقیم والدین با فرزندان باشد اما در بی توجهی ها به انزوای کودکان و غرق شدن آنها در زوایای پرخطر فضای مجازی می انجامد.

دام فضای مجازی برای شکار روابط عاطفی خانواده


وقتی والدین به جای گوش دادن به صحبت‌های فرزندان، بیشتر درگیر تلفن همراه یا رایانه خود هستند، احساس فاصله عاطفی در فرزندان شکل می‌گیرد. این وضعیت ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس و ایجاد احساس کم‌ارزشی در کودکان شود.

مشغولیت بیش از حد والدین در فضای مجازی، می‌تواند آسیب‌های جدی به روابط عاطفی و روانی میان والدین و فرزندان وارد کند؛ اما با اتخاذ رویکردهای آگاهانه و مدیریت زمان، والدین می‌توانند نقش مؤثرتری در ایجاد محیطی سالم برای فرزندان خود ایفا کنند.

شکاف عمیق عاطفی بی توجهی خانواده ها

رییس پلیس فتا البرز دراین زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: سرگرم شدن بیش از حد برخی خانواده ها در فضای مجازی سبب شده که فاصله عمیقی بین روابط عاطفی والدین و فرزندان به وجود آید که شناخت و رفع نیازهای عاطفی ، روحی و روانی در این شرایط بی اهمیت شده است .

سرهنگ " رسول جلیلیان " اظهار کرد: این شکاف از هر دو سو صورت می گیرد که اگر والدین نتوانند نظارتی بر روی ارتباطات خانوادگی خود داشته باشند به طور قطع فاصله فرزندان از آنها بیشتر می شود چرا که آنها الگوی فرزندان هستند.

وی اضافه کرد: وقتی خانواده ها با سرگرم شدن در فضای مجازی از فرزند و زندگی غافل می شوند اولین زنگ خطرآن الگو برداری فرزندان از این رویه زندگی است که سردی و فاصله بین اعضای خانواده ایجاد شده و نارضایتی افراد را به همراه دارد.

دام فضای مجازی برای شکار روابط عاطفی خانواده

جلیلیان بیان کرد: پلیس فتا همواره در حال آگاه سازی خانواده ها و کاربران فضای مجازی از طریق رسانه ها و شبکه های اجتماعی است؛ اما خانواده ها نیز با افزایش سطح آگاهی و رصد دائم فعالیت های کودکان و نوجوانان در فضای سایبر، از آسیب های احتمالی که متوجه فرزندانشان است، پیشگیری کنند.

جلیلیان گفت: افزایش تعامل خانوادگی یکی از راه های کنترل کودکان در فضای مجازی است و خانواده ها باید برای استفاده کودک از اینترنت هدف مناسب در چهارچوب این فضا تعریف کنند.

وی خاطرنشان کرد: خانواده ها مسوولیت بسیار سنگینی درخصوص تربیت فرزندان برای استفاده از فضای مجازی دارند و ایمن نگه داشتن آنها در زمان حضوردرفضای مجازی، آموزش از سنین کم در خصوص پذیرش مسوولیت فعالیت های سایبری و آگاهی آنان در خصوص آسیب های فضای مجازی مهمترین مسوولیت های خانواده ها است .

محرومیت عاطفی فرزندان خطری که خانواده ها نمی دانند

دکتر " احمدعلی جبارزاده " مشاورخانواده و درمانگر در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: محرومیت عاطفی ناشی از مشغولیت والدین در فضای مجازی، می‌تواند منجر به بروز مشکلات روانی مانند اضطراب، افسردگی و مشکلات رفتاری در کودکان شود. برخی کودکان ممکن است برای جلب توجه والدین به رفتارهای ناهنجار یا پرخاشگرانه روی آورند.
وی اظهار کرد: والدین به طور ناخودآگاه از طریق الگوی رفتاری خود، نحوه استفاده از فضای مجازی را به فرزندان آموزش می‌دهند. وقتی والدین بیشتر وقت خود را در فضای مجازی می‌گذرانند، فرزندان نیز به این رفتار گرایش پیدا می‌کنند که ممکن است باعث کاهش تعاملات واقعی خانوادگی شود.

وی اضافه کرد: برخی راهکارها برای کاهش تأثیرات منفی تعیین زمان مشخص برای استفاده از فضای مجازی است و والدین باید زمان مشخصی را برای استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی تعیین کرده و بخش زیادی از روز را به تعامل با خانواده اختصاص دهند.

دام فضای مجازی برای شکار روابط عاطفی خانواده


جبارزاده گفت: ایجاد فعالیت‌های مشترک خانوادگی، برنامه‌ریزی فعالیت‌هایی مانند ورزش، مطالعه، سفر یا بازی‌های گروهی می‌تواند به تقویت روابط عاطفی و کاهش وابستگی به فضای مجازی کمک کند.

این مشاورخانواده بیان کرد: آموزش مدیریت زمان به فرزندان یکی از شاکله های اصلی در تربیت خانواده است و والدین باید خود الگوی خوبی برای مدیریت زمان باشند و این مهارت را به فرزندان نیز آموزش دهند.
وی یادآورشد که خانواده‌ها باید قوانینی برای استفاده از تلفن همراه یا اینترنت در ساعات خاصی، مانند زمان صرف غذا یا قبل از خواب، وضع کنند تا تعاملات عاطفی افزایش یابد.

جبارزاه تاکید کرد: سرمایه‌گذاری در روابط عاطفی با فرزندان نه‌تنها باعث سلامت روانی و اجتماعی آن‌ها می‌شود، بلکه به ارتقای کیفیت زندگی خانوادگی نیز کمک می‌کند.