شناسهٔ خبر: 70557911 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

چرا بانک‌ها در پرداخت تسهیلات فرزندآوری و ازدواج کوتاهی می‌کنند؟

طبق اعلام سازمان بازرسی کل کشور، ۷ بانک در زمینه پرداخت تسهیلات فرزندآوری ضعیف عمل کرده‌اند؛ یک نماینده مجلس گفت: بانک‌ها به دلیل مقرون به‌صرفه‌نبودن وام‌های تکلیفی از جمله ازدواج و فرزندآوری تمایلی به پرداخت آن ندارند.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

در پی نظارت بر میزان تحقق قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و متعاقب اخذ توضیح از تعدادی از مدیران عامل شبکه بانکی، بازرس کل بانک‌ها و بیمه سازمان بازرسی کل کشور به ۷ بانک در رابطه با عملکرد ضعیف در انجام تکالیف قانونی در پرداخت تسهیلات فرزندآوری هشدار داد و تاکید کرد که در صورت عدم ایفای تعهدات تا پایان دی ماه، اقدامات قانونی لازم در مورد آنها صورت می‌گیرد.

در این نامه‌ها که به مدیران عامل بانک‌های سپه، پاسارگاد، گردشگری، اقتصاد نوین، رسالت، شهر و سامان ارسال شده با اشاره به سهمیه ابلاغی بانک مرکزی به بانک‌ها در رابطه با تسهیلات فرزندآوری عملکرد این بانک‌ها تا تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۳ نامطلوب ارزیابی شده است.

بانک‌ها در ۹ ماهه سال جاری باید ۷۵ درصد سهمیه ابلاغی را پرداخت می‌کردند؛ اما بانک سپه ۶۷ درصد، بانک گردشگری ۶۵ درصد، بانک‌های پاسارگاد و شهر ۵۴ درصد، بانک رسالت ۵۰ درصد، بانک اقتصاد نوین ۴۸ درصد و بانک سامان ۳۸ درصد از سهمیه ابلاغی سالانه را به متقاضیان پرداخت کرده‌اند و هنوز متقاضیان قابل توجهی در صف انتظار دارند.

براساس آخرین آمار بانک‌مرکزی از ابتدای سال جاری تا تاریخ ۵ دی امسال تعداد ۵۱۱ هزار و ۲۴۶ فقره تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج به مبلغ ۱،۷۰۷،۳۳۴ میلیارد ریال توسط شبکه بانکی به متقاضیان پرداخت شده است.

همچنین در زمینه پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری نیز در این مدت مبلغ ۳۶۳،۲۷۰ میلیارد ریال به ۴۳۹ هزار و ۸۸۱ نفر از متقاضیان پرداخت شده است.

پرداخت وام‌های تکلیفی صرفه‌ای برای بانک‌ها ندارد

در همین رابطه حبیب قاسمی، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با میزان در مورد عملکرد ضعیف بانک‌ها در پرداخت تسهیلات فرزندآوری و ازدواج که اخیراً هم باعث ورود سازمان بازرسی به موضوع شده است، عنوان کرد: درحال حاضر بانک‌ها خیلی رغبت و تمایلی به پرداخت وام‌های تکلیفی از جمله ازدواج و فرزندآوری که برای آنها مقرون به‌صرفه نیست، ندارند.

وی ادامه داد: تعداد افراد در صف این تسهیلات که منتظر دریافت این وام هستند زیاد است و مبلغی که امسال برای پرداخت این تسهیلات در بودجه دیده شده جوابگوی این تعداد از افراد نیست.

این نماینده مجلس معتقد است که به‌واسطه صف‌های طولانی، گاهی اوقات سامانه تسهیلات ازدواج نیز با اختلالاتی همراه بود که به‌نظر می‌رسد این اختلالات برای جلوگیری از ثبت‌نام افراد و طولانی‌نشدن صف تسهیلات ایجاد می‌شد.

به گفته قاسمی در بودجه سال ۱۴۰۴ دولت ۲۷۵ هزار میلیارد تومان برای تسهیلات ازدواج و فرزندآوری درنظر گرفته بود که بعد از کش‌وقوس‌های فراوان این لایحه به‌رقم ۳۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.

وی ادامه داد: برای اینکه این رقم اعتبار بتواند افراد بیشتری را پوشش دهد سقف رقم وام ازدواج، سال آینده تغییری پیدا نکرد و علتش این بود که به افرادی که در صف انتظار این وام هستند با همین سقف بتوان سال آینده تسهیلات ارائه کرد.

این نماینده مجلس با بیان اینکه براساس آمار حدود ۱۷۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات ازدواج و حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات فرزندآوری توسط بانک‌ها پرداخت شده، عنوان کرد: با این وجود همچنان صف‌ها طولانی است و نبود تمایل بانک‌ها برای پرداخت این تسهیلات باعث ایجاد مشکلاتی برای زوجین و خانواده‌ها و درنتیجه نارضایتی افراد نسبت به بانک‌ها می‌شود.

فاصله معنادار پرداخت تسهیلات تکلیفی با سایر وام‌ها بانکی

قاسمی به فاصله معنادار بین پرداخت سایر تسهیلات با تسهیلات تکلیفی ازدواج و فرزندآوری براساس نمودار‌های تسهیلات بانکی اشاره کرد و افزود: این روند نشان می‌دهد که برای پرداخت تسهیلات تکلیفی موضوع محدودیت منابع نیست چرا که اگر موضوع این بود سایر تسهیلات بانکی نیز با ریزش روبه‌رو می‌شدند.

این نماینده مجلس با بیان اینکه کمیسیون تخصصی موضوع پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در مجلس شورای اسلامی، کمیسیون اقتصاد و فرهنگی است، گفت: جلساتی با مدیران بانک مرکزی و بانک‌ها از سوی این کمیسیون‌ها برگزار شد و درحال انجام پایش‌های خود هستند که امیدواریم این جلسات منجر به بهبود اوضاع و توجه بیشتر بانک‌ها به پرداخت این تسهیلات شود.

انتهای پیام/