گرسنگی در غزه مانند بمبی بیصدا آدم میکشد؛ کودکان، زنان باردار و شیرده و سالمندان بیش از دیگران در معرض خطر مرگ هستند. گرسنگی به اندازه بمب تهاجمی و کشنده است، با این تفاوت که صدایی ندارد و بهصورت تدریجی جان افراد را میگیرد.
تصاویری که از غزه به جهان مخابره میشود، مانند صحنههایی از یک فیلم ترسناک است؛ انسانهای لاغر و رنگ پریده در حال قدم زدن در خیابانها و تلاش برای یافتن آب و غذا هستند. دلیل رنگ پریدگی این افراد زندگی زیر سایه مرگ، کمبود مداوم غذا، محرومیت از خواب و رنج مداوم، از دست دادن است. در حال حاضر، ارزش آرد به اندازه ارزش طلا است.
سرعت سوءتغذیه کودکان خردسال نیز بالا و بمباران و کشتار مردم وحشیانه است، اما این گرسنگی و کوتاه کردن عمر کودکان عذابآور و پست است. این تأثیر طولانی مدت بر جمعیت آینده غزه خواهد داشت.
همه چیز نشان میدهد که این کار عمدی و نسل کشی است. رژیم صهیونیستی فقط غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد، بلکه سعی دارد با آسیبرساندن به فرزندان فلسطینی، آینده مردم فلسطین را تباه کند. مرگ و میر ناشی از قحطی و گرسنگی در غزه به دلیل محدودیتهایی است که رژیم صهیونیستی برای ورود و توزیع کمکهای بشردوستانه ایجاد کرده است.
به نوشته رویترز در طول ماههای گذشته در جریان حملات رژیم اسرائیل و محدودیت رفت و آمد گروههای حقوق بشری در نوار غزه وضعیت بحرانی از هفتهها پیش گزارش شده است ولی هنوز سازمانهای رسمی مثل سازمان ملل قحطی و بحران گرسنگی اعلام نمیکنند. بسیاری از امدادگران و پزشکانی که در نوار غزه حضور دارند به طور قاطع میگویند که قحطی در این منطقه از ماهها پیش فرا رسیده است و سازمانهای بینالمللی باید معیارهای خودشان از تعریف قحطی تغییر دهند.
«گرگوری شای»، متخصص اطفال آمریکایی طی هفتههای گذشته دوران بازنشستگی خود را در نوار غزه به مداوای کودکان پرداخته است و به صراحت میگوید که اکثر کسانی که او معاینه کرده از گرسنگی شدید رنج میبردند.
وی که در بیمارستان ناصر شهر خان یونس در جنوب غزه کار میکرد و به عنوان داوطلب سازمان غیرانتفاعی مدگلوبال، میگوید اکثر کودکانی که او تحت درمان قرار گرفتند با کمترین مواد غذایی زنده بودند درحالیکه هیچ کدام به غیر از نان و برنج به سبزیجات، میوه یا گوشت دسترسی ندارند.
شای میگوید که بیشتر روزها ۴۰ کودک را معاینه و درمان کرده که اکثر آنها دچار سوءتغذیه شدید و عفونتهای ناشی از کمبود مواد و ویتامینها بودند.
بسیاری از کارشناسان امنیت غذایی، امدادگران و پزشکان می گویند که قحطی ماه ها پیش در غزه رخ داد. اما در بحبوحه بمباران بیامان اسرائیل و محدودیتهای رفت و آمد اکثر آمارهای منتشر شده در نوار غزه به تعداد محدودی از کودکان مربوط بوده است.
دالمار آیناشه، تحلیلگر امنیت غذایی در گروه امداد CARE گفت: «اگر نتوانیم به اطلاعات حیاتی دسترسی پیدا کنیم، بررسی قحطی و نجات جان انسانها غیرممکن میشود.»
مایکل فخری، گزارشگر ویژه سازمان ملل یکی از معدود کسانی است که نسبت به قحطی در نوار غزه و سوءتغذیه کودکان هشدار داده است و میگوید که در اولین فرصت باید معیارهای بینالمللی برای اعلام قطحی در نوار غزه تغییر کند.
فخری میگوید: «معمولاً آمارهای سازمانهای جهانی بر اساس مرگ و میر قضاوت میکنند ولی اینجا در نوار غزه کودکان به مرگ نزدیک هستند ولی هنوز آماری اعلام نمیشود.» معمولاً اطلاعات اندکی در مورد تلفات مربوط به سوءتغذیه در نوار غزه وجود دارد.
در اواخر اکتبر، یکی از مقامات وزارت بهداشت غزه فهرستی از ۳۸ نفر را با رویترز به اشتراک گذاشت که مرگ آنها ناشی از سوء تغذیه یا کم آبی بدن بود. اکثریت آنها کودکان، از جمله نوزادان زیر یک سال بودند. این مقام گفت که او معتقد است این آمار به میزان قابل توجهی کمتر از میزان مرگ و میر است.
این مقام گفت که بسیاری از خانواده ها به دلیل هزینه، خطرات و مشکلات رفت و آمد در غزه، مردگان خود را بدون گزارش مرگ دفن میکنند. این مقام افزود که این وزارت اطلاعات کمی در مورد موارد اخیر سوء تغذیه و مرگ و میر در مناطق محاصره شده در شمال غزه، جایی که گمان می رود سطح گرسنگی در آن بالاترین میزان است، در اختیار دارد.
مقامات صهیونیستی محمولههای بشردوستانه را در گذرگاههای مرزی بیش از اندازه نگه میدارند و به خاطر همین اکثر مواد غذایی فاسد میشود. تیراندازی و بمباران نیز مانع از توزیع مناسب اقلام غذایی بین مردم میشود و در این میان غارت غذاها نیز توسط گروههای ناشناس مشکلات بیشتری اضافه کرده است.
پیش از این سخنگوی صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، «رفح» را شهر کودکان خواند و تاکید کرد که صدها هزار کودک گرسنه در آنجا محاصره شده و در معرض حمله نظامی هستند.
این در حالی است که امنیت غذایی در غزه این روزها با خطر جدی مواجه است و سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل (فائو) در پیامی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس، وضعیت امنیت غذایی در نوار غزه را بسیار وخیم توصیف کرد.