آقای جولانی ارزیابی خود را در مورد انتخابات ریاست جمهوری سوریه گفته است ،ایشان یک زمانی جزو گروه های تروریستی اعلام شده بودند. باید صبر کنیم ببینیم از این نکات گفته شده توسط ایشان درمورد زمان انتخابات و قانون اساسی چه ویژگی و نکاتی منعکس خواهد شد.
اینکه جولانی تغییر قیافه داده جزو نکاتی است که ما تجربه آن را در منطقه داریم و طالبان نیز این تجربه را داشتند و زمانی حاکم بودند و بعد قدرت را تحویل دادند و مجددا به عرصه قدرت بازگشتند .در نظر داشته باشیم پشتوانه ها و سلایق طالبان با کشوری که توسط یک گروهی که توسط ترکیه هدایت می شود متفاوت است.
الان آمریکایی ها از روی جولانی موضع تروریست بودن را برداشته اند ،بنابراین به رسانه ها پیشنهاد می کنم که به نکات مهم و اساسی توجه بیشتری داشته باشند تا نکات ضعیف.
در سوریه یک تحول مهمی اتفاق افتاده و امروز مشخص شد بیش از ۹۰ درصد مردم اسد را نمی خواهند در حالی که وی ۹۴ درصد رای داشت و درنهایت مجبور شد که از کشور فرار کند.
اینکه آیا آقای جولانی یا دیگران نماینده آن ۹۰ درصد هستند بحث هایی است که می توان در مورد آن صحبت کرد.بطور قطع یقین آقای جولانی نماینده اکثریت نیست ولی وقتی رهبر نیروهای به اصطلاح انقلابی می شود آن نیروهای موسوم به انقلابی یا می توانند با کشتار ، کودتا و سرکوب همه جریان ها حکومت فاشیسم دیکتاتوری ایجاد کنند و یا اینکه نه اعلام کنند که ما می خواهیم ارتباط فراگیر که حاکمیت و امنیت سوریه را تضمین کند داشته باشیم و همه ملت سوریه بیایند و در انتخابات شرکت کنند و رئیس جمهور را تعیین کنند ،این امری قابل توجه است.
این موضع خوبی است و به نظر می رسد جمهوری اسلامی نیز می بایست موضعی در همین راستا داشته باشد و تاکید کند، ایران خواهان ثبات و آرامش و گفتگوهای ملی و کل جامعه سوریه است و طرفدار برگزاری یک انتخابات آزاد عادلانه و ایجاد یک دولت فراگیر هستیم.
بواقع نمی توان حدس زد که آقای جولانی چرا این زمان طولانی را برای انتخابات مطرح می کند و چه استدلال هایی دارد،اینکه ایشان قانون اساسی را قبل از انتخابات می خواهد و ساز و کار آن چه چیزی باید باشد را قطعا توضیح خواهد داد که روند این تحولات چگونه خواهد بود .
این موضوع حتما در منطقه عده ای موافق و مخالف خواهد داشت،کشور هایی مثل قطر که با ترکیه مواضع همسو دارد و همچنین کشورهای دیگر از جمله عربستان ،امارات و بویژه مصر که نگاه هایشان به دولت سازی و تشکیل دولت در سوریه احتمالا تفاوت هایی با قطر و ترکیه خواهد داشت و همچنین ایران.
نمی شود پیش بینی کرد که جولانی خود کاندیدای ریاست جمهوری خواهد شد یا خیر ولی چرا که نه ،اگر ایشان بتواند به قول هایی که الان داده و گفته دولت فراگیر ایجاد خواهد کرد و انتخابات آزاد و عادلانه برگزار خواهد کرد ایرادی ندارد که خود کاندیدا شود.پرونده سوریه بسیار پیچیده است و باید دید چه اتفاقی در سوریه خواهد افتاد.
*دیپلمات پیشین ایران در لبنان، اردن و قطر
21212