به گزارش شانا به نقل از هفتهنامه مشعل، آمار نشان میدهد که از ابتدای سال تا ۱۹ آذر امسال، تحویل سوخت معادل نیروگاهها به حدود ۲۸۵ میلیون لیتر در روز رسیده و این در حالی است که میانگین تحویل سوخت معادل در همین بازه زمانی سال ۱۴۰۲، حدود ۲۷۸ میلیون لیتر در روز به ثبت رسیده است. ۶ درصد افزایش تحویل سوخت معادل به نیروگاهها در آذر ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه پارسال، از حجم گسترده عملیات توزیع سوخت در اقصی نقاط کشور حکایت دارد. فعالیتی که از دید مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران مغفول نماند و در پیامی از تلاش شبانهروزی و بیوقفه مجموعه تلاشگران تأمین و توزیع سوخت در این روزهای سرد، قدردانی کرد.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران بهعنوان سکاندار زنجیره تأمین و توزیع انواع فرآورده در بخشهای مختلف خانگی، صنایع، نیروگاهی و... نقش بهسزایی در روند سوخترسانی ایفا میکند. این شرکت در تمام طول سال به صورت شبانهروزی و بیوقفه در تلاش برای تأمین سوخت مورد نیاز عموم جامعه است و این وظیفه خطیر، پیچیده و البته نفسگیر را با جدیت و کارآمدی بالا به سرانجام مطلوب میرساند، اما با ورود به فصل سرما و برودتهای گاه و بیگاه هوا، شرایط کمی سخت و طاقتفرسا میشود که خوشبختانه کارکنان شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با ارادهای قوی در این سرمای زودهنگام و البته بیسابقه هوا در چند سال اخیر، توانسته اند بر تمام سختیها و مشکلات فائق آیند و عملیات سوخترسانی را بیکم و کاست به انجام برسانند.
با توجه به افزایش مصرف گاز بخش خانگی در فصل زمستان مقدار تحویل سوخت نیروگاهها کاهش مییابد، با این حال وزارت نفت توانسته نسبت به پارسال سوخت معادل بیشتری را برای تأمین نیاز نیروگاهها فراهم کند. آخرین آمار و ارقام مربوط به تولید و تحویل فرآورده نفتگاز به بخش نیروگاهی و اقدامهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برای افزایش تولید با وجود ظرفیتهای محدود در گزارش حاضر اشاره میشود.
افزایش تولید با راهاندازی طرحهای زودبازده
از ابتدای شروع به کار دولت چهاردهم، موفقیتهای چشمگیری در زمینه تولید انواع فرآوردههای نفتی حاصل شده است. بهرهبرداری بهینه از فرآیندهای پالایشگاهی مانند راهاندازی واحد هیدروکراکر پالایشگاه آبادان، رفع گلوگاهها، افزایش خوراک پالایشگاههای کشور به مقدار بیش از ۱۰۰ هزار بشکه در روز، اصلاح شرایط عملیاتی و بهکارگیری ظرفیت خالی واحدهای عملیاتی شکست کاتالیستی مانند ایزوماکسها و کتکراکرها میتوان ازجمله عوامل و اقدامهای اثربخش شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برشمرد که این موفقیت را رقم زده است. از طرفی تأمین فرآورده نفتگاز کافی برای نیروگاهها بهعنوان یکی از مهمترین دستورکارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران مطرح است که تاکنون باوجود اقدامهای مورد اشاره مبنی بر افزایش ظرفیت تولید مجموعه پالایشگاههای کشور، این مهم با کمترین چالش و آسیب محقق شده است.
در این زمینه محمدصادق عظیمیفر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اعلام کرد: هماکنون ۱۰ پالایشگاه کشور با ظرفیت پالایش روزانه حدود ۲.۴ بشکه در مدار تولید قرار دارند و محصولات تولیدی این پالایشگاهها با استفاده از ۱۶ هزار ناوگان حمل فرآورده، ۳ هزار مخزندار ریلی و ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله به سراسر کشور منتقل میشود.
به گفته وی، در چهار ماه استقرار دولت چهاردهم، بیش از ۲.۲ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاهها تحویل شده است که نشان از رشد ۴۸ درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
بر اساس اظهارات معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، راهاندازی طرحهای زودبازده و اصلاحات فرآیندی در پالایشگاهها سبب شده ۱۵ میلیون لیتر در روز به تولیدات نفتگاز کشور اضافه شود؛ به گونهای که، تولید نفتگاز کشور در آذر امسال از رقم میانگین ۱۱۱ میلیون لیتر در پنج ماه نخست امسال به ۱۲۵ میلیون لیتر در روز رسیده است. همچنین در آذر امسال حدود ۱۰ میلیون لیتر در روز نسبت به بازه مشابه پارسال افزایش تولید بنزین داشتهایم و این افزایش تولید با حفظ کیفیت بنزین انجام شده است.
افزایش ۲.۵ درصدی تحویل سوخت معادل
نفتگاز بهعنوان یکی از پرتقاضاترین فرآورده های نفتی کشور، بخش قابل توجهی از سبد سوخت بخش حملونقل، صنایع و نیروگاهها را به خود اختصاص داده است. غالب مناطقی که از دسترسی به شبکه گاز طبیعی محروم هستند نیز برای تأمین گرمایش خانگی نیازمند فرآورده نفتگاز هستند. امسال برخلاف روال سالهای گذشته با تدابیر هوشمندانه وزارت نفت، کسری تولید فرآورده نفتگاز جبران شده است.
بررسی آمار و ارقام وزارت نفت نشان میدهد، میانگین تحویل روزانه سوخت معادل (گاز، نفتگاز و نفت کوره) به نیروگاهها از ابتدای سال تا ۱۹ آذر به حدود ۲۸۵ میلیون لیتر در روز رسیده و این در حالی است که میانگین تحویل سوخت معادل به نیروگاهها در همین بازه زمانی سال ۱۴۰۲، حدود ۲۷۸ میلیون لیتر در روز بود. بر همین اساس میتوان گفت مقدار تحویل سوخت معادل به نیروگاهها نسبت به پارسال نزدیک به ۲.۵ درصد افزایش یافته است.
تحویل سوخت معادل به نیروگاهها بهطور مشخص در آذر امسال نیز نسبت به آذر پارسال افزایش حدود ۶ درصدی داشته و از روزانه ۲۲۶ میلیون لیتر در سال ۱۴۰۲ به ۲۳۹ میلیون لیتر رسیده است.
افزایش تحویل سوخت معادل به نیروگاهها در سال ۱۴۰۳ در حالی رقم خورده است که بر اساس گزارش سازمان هواشناسی، میانگین وزنی دمای هوا در سال ۱۴۰۳ پایینتر از سال گذشته بوده است، برای نمونه، آذر امسال بهطور میانگین ۲.۳ درجه سانتیگراد نسبت به آذر پارسال سردتر بوده است.
این موضوع بسیار حائز اهمیت است، زیرا کاهش دمای هوا بهطور طبیعی منجر به افزایش مصرف گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع جزء میشود، بهطوریکه در آبان امسال مصرف گاز در این بخش بهطور میانگین ۳۰درصد افزایش داشته و به حدود ۴۱۷ میلیون مترمکعب در روز رسید.
همچنین این روند افزایشی تداوم داشته و برای نمونه در ۱۹ آذر که مصرف گاز در بخش خانگی به ۶۰۹ میلیون مترمکعب رسیده شاهد رشد ۱۲۷ میلیون مترمکعبی در مصرف هستیم که بخشی از این افزایش مصرف بر اساس آنچه گفته شد، در سردتر شدن هوا ریشه دارد.
کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، از رشد ۴۲ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاهها نسبت به پارسال خبر داد و گفت: امسال ۴ میلیارد لیتر نفتگاز و نفتکوره بیشتری در اختیار نیروگاهها قرار گرفته است.
وی افزود: در ۲۲ روز ابتدایی آذر ۱۴۰۳ بهطور میانگین روزانه ۴۵ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاههای کشور تحویل شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۸ و ۱۴ میلیون لیتر افزایش داشته است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، افزایش تحویل نفتگاز به نیروگاهها به پشتوانه افزایش تولید نفتگاز در پالایشگاههای کشور به حدود ۱۲۴ میلیون لیتر در روز و اضافه شدن نزدیک به ۲ هزار و ۴۰۰ نفتکش به ناوگان حمل فرآوردههای نفتی در دولت چهاردهم حاصل شده است.
ویسکرمی با اشاره به برودت دما در روزهای پیشرو، از هموطنان درخواست کرد در مصرف گاز و برق صرفهجویی کنند تا تأمین انرژی مورد نیاز کشور بهصورت پایدار انجام شود.
ثبت رکورد بیسابقه توزیع نفتگاز نیروگاهی
بر اساس آمار و ارقام شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، در۲۴ آذر امسال، ۱۵۳میلیون لیتر نفتگاز در کشور توزیع شده که از این مقدار بیش از ۵۲ میلیون لیتر آن به نیروگاههای کشور و مابقی به بخشهای حملونقل، کشاورزی، صمت و راه و شهرسازی اختصاص یافته است. همچنین رقم بیسابقه توزیع و تحویل بیش از ۷۴ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در آذر به ثبت رسیده است که این مقدار به صورت میانگین در مقایسه با آذر پارسال (۱۴۰۲) ۲۷ درصد رشد داشته است.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران یکی از دلایل افت ذخایر سوخت نیروگاهی را اجازه استفاده نکردن از مازوت در فاصله ماههای خرداد تا مهر سال ۱۴۰۳ و بهتبع آن برداشت نفتگاز بیشتر از ذخایر اعلام کرده است. این در حالی است که اگر روزانه ۱۰ میلیون لیتر نفتکوره بیشتر در نیروگاههای کشور در این مدت مصرف میشد، سطح ذخایر نفتگاز نیروگاهی کشور بهمنظور مصرف در زمستان حدود ۱.۵ میلیارد لیتر افزایش مییافت.
آذر امسال بهطور میانگین، روزانه حدود ۱۲۳میلیون لیتر بنزین در بخش حملونقل کشور توزیع شده که با احتساب دیگر فرآوردههای توزیعی در کشور ازجمله نفتسفید روستایی، سوخت هواپیما، گاز مایع و نفتکوره این مقدار به مجموع روزانه ۳۲۰ میلیون لیتر رسیده است.
در ۲۶ آذر، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران از توزیع بیسابقه ۱۷۲ میلیون لیتر نفتگاز خبر داد که از این مقدار در مجموع ۷۹.۳ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی تحویل نیروگاههای کشور شده است که ۵۸.۸ میلیون لیتر آن مربوط به نفتگاز و ۲۰.۵ میلیون لیتر مربوط به نفتکوره بوده است.
همچنین بر پایه این گزارش، از ابتدای آذر تا پایان روز ۲۶ آذر، با رشدی ۳۳ درصدی در مقایسه با مدت مشابه پارسال (یکم تا ۲۶ آذر ۱۴۰۲) بهطور میانگین ۴۶.۶ میلیون لیتر نفتگاز تحویل نیروگاههای کشور شده است. درمجموع از ابتدای آذر سال ۱۴۰۳ تا تاریخ ۲۶ آذر یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاههای کشور شده است.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران آماری از میزان مجموع ذخایر نفتگاز، نفتکوره و انبارهای نفت این شرکت ارائه کرد. بر این اساس، از ابتدای شهریور امسال، مجموع ذخایر نفتگاز نیروگاهی یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر بوده و این در حالی است که در مدت مشابه پارسال این رقم به ۳.۲ میلیارد لیتر رسیده است. از اینرو از ابتدای شهریور امسال شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با کمبود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتری نفتگاز در مخازن نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال روبهرو بوده است.
همچنین میزان ذخایر نفتکوره در ابتدای شهریور امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۴۶۰ میلیون لیتر کاهش داشته است. در مجموع ۱.۹ میلیارد لیتر ذخایر سوخت مایع (نفتگاز، نفتکوره) در پایان مرداد امسال نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته بود.
همچنین بر اساس آخرین آمار و ارقام شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، در چهار ماه اخیر ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال، ۴۸ درصد، نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۱، ۲۷ درصد و نسبت به سال ۱۴۰۰، ۱۱ درصد رشد داشته است؛ بنابراین درمجموع تاکنون ۱۴ میلیارد و ۶۳ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل شده که این رقم در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ به حدود ۹ میلیارد و ۸۷۰ میلیون لیتر میرسید و نشان میدهد حدود ۴.۲ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ به نیروگاهها تحویل شده است.
عملیات سوخترسانی با استفاده از ۴ هزار و ۶۰۰ جایگاه سوخت مایع، ۲ هزار و ۵۰۰ جایگاه سوخت سیانجی و حدود ۱۶ هزار ناوگان حملونقل در کشور انجام میشود. همچنین در حوزه دریایی سوخترسانی به جزایر با ۶ شناور کوچک انجام و سه فروند کشتی نیز جابهجایی سوخت بین پالایشگاهها و بنادر صادراتی را منتقل میکنند.
واردات نفتگاز مجوز گرفت
سطح ذخایر نفتگاز و نفتکوره نیروگاهی در مرداد امسال به پایینترین حد خود رسید و سبب شد این بخش در تأمین سوخت مورد نیاز خود با شرایط بحرانی روبه رو باشد. شورای عالی اقتصاد برای رفع ناترازی در تولید و مصرف فرآورده نفتگاز، مصوبهای را از سر گذراند که بر اساس آن به دولت این امکان را داد تا در مورد واردات نفتگاز اقدام کند. در حقیقت راهکاری اضطراری و کوتاهمدت که میتوانست تنگنای موجود را بهبود بخشد. طبیعتا دولت برای جبران کسری سوخت مخازن از طریق واردات، باید قیمت بالاتری بپردازد که از این منظر نیز متحمل بار مالی چند میلیون دلاری میشود.
افزون بر کاهش سطح ذخایر سوخت نیروگاهها، سرمای زودهنگام و تعویق در برنامه تعمیراتی پالایشگاههای گازی نیز از دیگر عواملی بود که شرایط دشواری را همزمان با بحران ناترازی ایجاد کرد که خوشبختانه تمامی این چالشها با تمرکز بر بهبود ظرفیتهای پالایشگاهی و بهینهسازی فرآیندهای تولید مرتفع شد.
بر اساس آخرین آمار و ارقام وزارت نفت، تولید نفتگاز از میانگین روزانه ۱۱۱ میلیون لیتر در پنج ماه امسال به روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر (رشد ۱۱.۷ درصدی) در آذر ۱۴۰۳ رسیده است که این دستاورد نهتنها نشاندهنده توانمندی دولت در مدیریت بهینه منابع نفتی است، بلکه نقشی حیاتی در تامین نیازهای داخلی، کاهش وابستگی به واردات و تقویت امنیت انرژی کشور ایفا کرده است.
این روند افزایشی در مهر و آبان نیز ادامه یافت؛ بهگونهای که تولید روزانه نفتگاز در آبان امسال با افزایش حدود ۱.۷ درصدی نسبت به مهر (۱۱۵ میلیون لیتر در روز) به ۱۱۷ میلیون لیتر رسید، اما بیشترین مقدار افزایش تولید در آذر امسال اتفاق افتاد و تولید نفتگاز با افزایش حدودی ۵.۹ درصدی نسبت به آبان (میانگین تولید ۱۱۷ میلیون لیتر) به روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر رسید و دولت موفق به ثبت رکورد تازه تولید نفتگاز در آذر امسال شد.
تولید نفتگاز در آذر ۱۴۰۳ با میانگین تولید ۱۲۴ میلیون لیتر در روز نسبت به پنج ماه نخست امسال (میانگین ۱۱۱ میلیون لیتر در روز) با افزایش ۱۳ میلیون لیتری (معادل ۱۱.۷ درصد) در بازه زمانی چهار ماهه همراه بوده است که این افزایش تولید، نشان از کارآمدی سیاستها و برنامههای شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در افزایش تولید و تامین نیازهای داخلی دارد.
میانگین تولید روزانه نفتگاز در ۱۷ روز نخست آذر امسال با ثبت رقم ۱۲۴ میلیون لیتر نسبت به میانگین آذر سالهای ۱۴۰۱ (۱۰۷ میلیون در روز) و ۱۴۰۲ (۱۱۳ میلیون لیتر در روز) به ترتیب ۱۷ و ۱۱ میلیون لیتر در روز افزایش نشان میدهد.
افزایش تولید انواع فرآوردههای نفتی، برنامه کیفیسازی سوخت مازوت در پالایشگاهها، ایمنسازی زیرساختهای حملونقل ریلی و جادهای، حذف سوخترسانها با اتصال نیروگاهها به شبکه انتقال و راهاندازی زودهنگام فاز نخست خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس- رفسنجان از اقدامهای مهم و اثربخشی است که در این بازه کوتاه از ابتدای تشکیل دولت چهاردهم، برای جبران کسری و ناترازی تولید و مصرف فرآوردههای نفتی حاصل شده و همه تلاشها بر آن است تا سوخت مورد نیاز همه بخشها بدون توقف و پایدار تامین شود.