شناسهٔ خبر: 70546437 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

چقدر از حجم بارش باران در ایران از دسترس خارج می‌شود؟

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفت: از ابتدای سال آبی تا کنون ۳۶ میلیمتر بارش داشته‌ایم که نسبت به روند ۳۰ ساله باید ۶۵ میلی متر می‌بود و ۴۴ درصد کاهش بارندگی تجربه کرده‌ایم.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین، احد وظیفه افزود: از ابتدای سال آبی تا کنون در کشور میانگین ۳۶ میلی متر بارندگی داشته‌ایم، در حالی که در میانگین دراز مدت ۱۳۷۱ تا ۱۴۰۰ رقم ۶۵ میلی متر بوده است، ‌ بنابر این بارش امسال نسبت به میانگین بلند مدت ۴۴ درصد کسری دارد، لذا دچار کسری بارندگی هستیم. وی افزود: استانهای شمال غرب تا جنوب غرب و نوار جنوبی و شرق کشور وضع بارندگی مناسب نیست، ‌تنها جایی که مناسب است، ‌استان کردستان نسبت به نرمال بلند مدت ۸ درصد بیشتر است، ‌ استان مازندران ۱۱.۷ درصد بیش از نرمال، کرمانشاه ۱۰ درصد کمتر از نرمال بلند مدت و زنجان همین گونه است، ‌ یعنی تنها کردستان، ‌ نوار کرمانشاه، ‌ زنجان و مازندران مناسب بوده است و بقیه کشور بارندگی نسبت به میانگین بلند مدت کمبود بارندگی را تجربه کرده است.

به گفته رئیس مرکز اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، ‌ در استان سیستان و بلوچستان، ‌ ۹۴ درصد کمتر از نرمال بلند مدت بارندگی ثبت شده است، ‌در درازمدت ۱۶ میلیمتر بوده در حالی که امسال فقط یک میلی متر بارش روی داده است. در استان خوزستان ۵۴ درصد کمتر از میانگین بلند مدت، در خراسان رضوی ۲۹ درصد کمتر و در استان بوشهر ۲۴ درصد کمتر از نرمال بلند مدت بارندگی داشته‌ایم.

به بیان رئیس مرکز اقلیم و مدیرت بحران خشکسالی، ‌ترکیب بارندگی در کشور ما با نوسان همراه است، ‌رژیم بارش در هر سال نسبت به سال قبل متفاوت است، ‌گاهی پائیز خوب است، ‌زمستان کم بارندگی داریم، ‌سال قبل پائیز و زممستان کم بارش بود، ‌بهار جبران شد. سال ۱۳۷۱ بارش خوب بود و میانگین ۳۲۳ میلی متر بارندگی در کشور بود، ‌در حالی که میانگین بلند مدت ۲۳۵ میلی متر بود. وی گفت: سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ بارش کمتر بود ۱۳۵ میلی متر بارندگی بود، ‌ تا رقم ۳۲۰ میلی متر میلیاردها متر مکعب بارندگی افت داشته است.

وظیفه گفت: گرمایش زمین یک پدیده جهانی است، ‌ این ناشی از تغییر اقلیم است، ‌ بر آب دریاها و اقیانوسها هم اثر داشته است. در خاورمیانه و مدیترانه هم اثر داشته و بارندگی کم شده است، ‌ روند کلی کاهش بارندگی است. حال ممکن است یک سال خوب باشد، ‌اما روند کلی بارنگی کاهشی است. وی بیان داشت: هر یک درجه گرم‌تر شده هوا، ‌ ۷ درصد تبخیر آب زیادتر می‌شود و نیاز گیاهان به آب ۷ درصد بیشتر می‌شود، لذا اثر گرمایش بر کم آبی تشدید می‌شود.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی خاطر نشان کرد، ‌از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب بارندگی اسلانه در کشور، ‌سه چهارم آن تبخیر می‌شود و از دسترس خارج می‌شود و فقط یک چهارم معادل ۱۰۰ میلیارد متر مکعب می‌ماند که آن هم در برخی سالها با کاهش بارنگی به ۶۰ تا ۷۰ میلیارد متر مکعب می‌رسد.

وظیفه بیان داشت: ۱۰۰ میلیارد متر مکعب در سدها و رودخانه ها می‌ماند که یک بخش به زمین نفوذ می‌کند و یک بخش تبخیر می‌شود و بقیه صرف کشاورزی، ‌صنعت و شرب مردم می‌شود، ‌لذا باید در مصرف آب صرفه‌جویی شود.