به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، رمون کنو نویسنده، شاعر و مقالهنویس فرانسوی بود که عمده شهرت وی به دلیل تاسیس گروه اولیپو و نگارش کتاب «زازی در مترو» است.
رمون کنو در خانوادهای تاجر بزرگ شد. دو سال نخست زندگی خود را با پرستار سپری کرد و نبود والدین باعث شد کودکی منزوی باشد و برای جبران این کمبود به کتاب پناه ببرد. در ۱۷ سالگی به پاریس رفت تا در دانشگاه سوربن فلسفه بخواند. در سال ۱۹۲۴ به گروهی سورئالیستی پیوست. خدمت سربازی اش در الجزایر و مراکش (۱۹۲۵ - ۱۹۲۷) به او کمک کرد زبان عربی را بیاموزد.
سال ۱۹۳۳ اولین رمانش را با نام «علف هرز» نوشت و در سال ۱۹۵۹ با رمان «زازی در مترو» به نویسنده ای مشهور بدل شد که با ساخت فیلمی از روی کتابش این شهرت بیشتر نیز شد.
سال ۱۹۶۰ همراه با فرانسوا لولیونه گروهی ادبی اولیپو (کارگاه ادبیات بالقوه) را تشکیل داد. اولیپو متشکل از نویسندگان و ریاضی دانان اکثراً فرانسوی زبان بود که به دنبال خلق آثاری با استفاده از تکنیک های نوشتاری محدود بودند. از دیگر اعضای گروه می توان به ایتالو کالوینو، ژرژ پرک، ایتالو کالوینو، کلود برژ و ژاک روبو اشاره کرد.
وی در ۲۵ اکتبر ۱۹۷۶ بر اثر سرطان ریه درگذشت.
«آخرین روزها» سومین رمان کنو در سال ۱۹۳۶ منتشر شد. کنو از ۱۹۳۴ تا ۱۹۳۵ مشغول نگارش «آخرین روزها» بود و در این دوره همزمان رمان اودیل را نیز در دست نگارش داشت که در هر دو اثر ردپای زندگینامه او بهوضوح به چشم میآید.
در «آخرین روزها» نویسنده از سوررئالیسم فاصله میگیرد که به مذاق منتقدان آن دوره چندان هم خوش نمیآید اما سالها بعد از این رمان تمجید بسیار میشود.
مرگ و معنای زندگی مضمون غالب این رمان است و در آن شخصیتهای داستان آخرین روزهای خود را با معناهای مختلف زندگی میکنند.
در «آخرین روزها» ونسان توکدن همان رمون کنوی جوان است که برای تحصیل فلسفه به پاریس و دانشگاه سوربن آمده، همه وقتش را صرف خواندن و نوشتن میکند و به رغم حضور چند دوست و همچنین زندگی در کنار خانواده، مدام احساس تنهایی و انزوا میکند.
در این اثر نظام فلسفی و آرای کنو درباره فلسفه و فیلسوفان از زبان این شخصیت بیان میشود و علاوه بر آن میتوان ردپای اشخاصی را که در زندگی کنو حضور داشتند در آینه دوستان ونسان توکدن دید.
کنو همچنین بخشی از نگاهش به زندگی و دنیا را از زبان آلفرد بیان میکند، پیشخدمت کافهای که با علم سیارات و آمار آینده را پیشگویی میکند و در بخشهایی تکگوییهای جذاب دارد.
در بخشهای دیگر رمان شاهد تلاشهای سه دوست سالخورده در سالهای پایانی عمر برای معنادادن به زندگی و نگاه طنزآلودشان به مرگ هستیم و این خواننده را علاوه بر زندگی جوانان روشنفکر آن دوره فرانسه با زندگی نسل دیگری همراه میکند.
نشر نی اخیراً این کتاب را با ترجمه مهسا خیراللهی در ۲۵۴ صفحه و با قیمت ۲۶۰ هزار تومان عرضه کرده است.
∎