یکی از مهمترین اقداماتی که دولت باید در حوزه انرژی انجام دهد این است که به تعرفهگذاری هوشمند مبادرت کند. به نحوی که از این روش به عنوان یک ابزار در راستای کنترل مصرف استفاده شود.
کارشناسان بر این عقیدهاند که افزایش تعرفهها به صورت برابر برای تمامی پلکانها، کاملاً به نفع پرمصرفها و به ضرر کممصرفهاست. در این روش، هر چقدر افراد انرژی بیشتری مصرف کنند، یارانه بیشتری هم دریافت میکنند. بنابراین، پرمصرفی تشویق میشود.
شواهد نشان میدهد که با ناترازی شدیدی در حوزههای مختلف از جمله برق، گاز و... روبرو هستیم. به زعم بسیاری، دلیل این امر قیمتهای یارانهای و سرکوب شده است. این که انرژی با قیمت بسیار ارزان در اختیار مصرفکننده نهایی قرار میگیرد، انگیزه افراد را برای مصرف درست از بین میبرد.
امکان واقعیسازی قیمت حاملهای انرژی در کشور وجود ندارد. به همین دلیل، کارشناسان بر لزوم استفاده از روش تعرفهگذاری پلکانی تأکید میکنند. به نحوی که پرمصرفها که اغلب از طبقات مرفه جامعه هستند، بهای واقعی برق یا گاز مصرفیشان را بپردازند و کممصرفها تشویق شوند و از یارانه استفاده کنند.
در مجلس پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش تعرفه برق برای تمامی پلکانها به صورت برابر به میزان ۳۸ درصد مورد مخالفت قرار گرفت. مصوب شد که تعرفهگذاری پلکانی مانند دو سال گذشته مورد استفاده قرار بگیرد.
حامد یزدیان، نماینده اصفهان در خصوص این موضوع که به زعم کارشناسان بهتر است روش تعرفهگذاری پلکانی را در ارتباط با تعرفه برق، گاز، آب و... به اجرا بگذاریم و از افزایش تعرفه برای تمام پلکانها پرهیز کنیم، تصریح کرد: روش تعرفهگذاری پلکانی در تمامی زمینهها میتواند مفید باشد. از جمله میتوانیم از این شیوه در ارتباط با برق هم بهره ببریم.
وی ادامه داد: پیشنهاد دولت مبنی بر این که تعرفه برق را برای تمامی پلکانها به میزان ۳۸ درصد افزایش دهیم، در مجلس مورد مخالفت قرار گرفت و همان تعرفهگذاری پلکانی را مدنظر قرار دادیم.
این نماینده مجلس گفت: حتی در زمینه حقوق کارمندان هم از روش تعرفهگذاری پلکانی معکوس استفاده کردیم. این روش به عدالت نزدیکتر است ومزایای زیادی دارد.
یزدیان گفت: تأکید مجلس بر این است که افزایش تعرفه برق پرمصرفها و کممصرفها یکسان دیده نشود و تفاوتی در این زمینه قائل شویم. کسانی که پرمصرف هستند و خارج از الگوی مصرف از برق استفاده میکنند، باید مبالغ بالاتری برای برق مصرفیشان بپردازند.
این نماینده مجلس گفت: تعرفهگذاریها باید به گونهای باشد که به تغییر رفتار مشترکان منجر شود و مدیریت مصرف را به دنبال داشته باشد. باید طوری تعرفهها مشخص شوند تا پرمصرفها به این فکر بیفتند که چه طور خودمان را به پلکان قبلی برسانیم.
یزدیان گفت: وقتی تعرفه برق مصرفی به صورت یکسان افزایش مییابد، از مزیتهای تعرفهگذاری پلکانی محروم میشویم و نمیتوانیم از این روش به عنوان یک ابزار برای کنترل مصرف استفاده کنیم.
وی ادامه داد: افزایش یکسان تعرفهها به معنای ظلم به کسانی است که داخل الگوی مصرف از برق استفاده میکنند. با توجه به این مسائلی که گفته شد، مجلس بر اجرای روش تعرفهگذاری پلکانی برق اصرار داشت.
این نماینده مجلس گفت: بنده با این موضوع کاملاً موافق هستم که ما باید در تعرفهگذاری و برخوردهای قانونی میان کسانی که داخل الگو از برق استفاده میکنند و پرمصرفها تفاوت قائل شویم.
یزدیان گفت: اگر قرار است قطع برق یا دیگر یارانهها را داشته باشیم، باید پرمصرفها در اولویت قطعی باشند. همچنین در زمینه تعرفهگذاری برق نیز باید مبتنی بر تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها، افزایش تعرفه برق داشته باشیم به نحوی که پرمصرفها با بیشترین میزان تعرفه مواجه شوند و در عوض مشترکان کممصرف هیچ افزایش قیمت برقی را تجربه نکنند.
وی ادامه داد: تمام روندهایی که در بالا گفته شد، به منظور تعرفهگذاری نزدیک به عدالت ضروری است. اگر قرار است ناترازیها را در زمینههای مختلف حل کنیم باید به سمت استفاده از ابزارهای مختلف برای به رفتار در آوردن مشترکان برویم.
این نماینده مجلس گفت: باید تعرفهگذاریهای سنگین برای پرمصرفها مدنظر باشد. به نحوی که مشترکان به فکر مدیریت مصرف بیفتند. اقدام شرکت ملی گاز برای استفاده از روش تعرفهگذاری پلکانی را مثبت ارزیابی میکنم. معتقدم از این روش باید برای تمامی حاملهای انرژی بهره ببریم.
یزدیان در پایان تأکید کرد: روش تعرفهگذاری پلکانی باید به نحوی اعمال شود که پرمصرفها هزینه بالایی برای برق، گاز یا آب مصرفیشان بپردازند. در غیر این صورت، تولیدکنندگان به سمت تولید وسایل کممصرف نمیروند و مشترکان نیز دلیلی برای صرفهجویی و کنترل مصرف نمیبینند.