به گزارش ایسنا، «سرگئی لاوروف» رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در گفتوگو با خبرگزاری «تاس» که امروز (دوشنبه) منتشر شد، گفت: «روسیه هیچ سیگنالی از تیم ترامپ در مورد مذاکرات برای حل مناقشه اوکراین دریافت نکرده است. ما همیشه برای مذاکره آماده بوده و هستیم. اما مهم این است که بفهمیم با چه کسی و در مورد چه چیزی باید آنها را انجام دهیم.»
لاوروف گفت اگر مذاکراتی با دولت بعدی آمریکا انجام شود، مسکو پیشنهادهایی را که در رسانهها ظاهرا از سوی اعضای تیم ترامپ منتشر میشود، نخواهد پذیرفت.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها وعده داد در صورت انتخاب شدن، راهحل دیپلماتیک سریعی برای بحران اوکراین بیابد، اما جزئیاتی در مورد چگونگی دستیابی به این هدف ارائه نکرد.
نشریه «وال استریت ژورنال» در نوامبر گزارش داد که مشاوران ترامپ پیشنویس طرحی را برای حل مناقشه تهیه کردهاند. این پیشنهاد شامل به تعویق انداختن عضویت اوکراین در ناتو برای دو دهه، انجماد در امتداد خط مقدم فعلی و ایجاد یک منطقه غیرنظامی تحت کنترل نیروهای حافظ صلح از سوی متحدان اروپایی اوکراین است.
لاوروف گفت که صلح بین مسکو و کییف تنها از طریق «توافقهای قابل اعتماد و الزامآور قانونی» حاصل میشود که به علل ریشهای درگیری میپردازد و مکانیسمهایی را برای جلوگیری از نقضهای بعدی در بر میگیرد.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد که موضع روسیه در مورد حل و فصل مخاصمات «به خوبی شناخته شده» است و توسط «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در موارد متعدد از جمله در کنفرانس مطبوعاتی پایان سال او در اوایل ماه جاری بیان شده است. در آن رویداد، پوتین بار دیگر تاکید کرد که مسکو برای مذاکره با کییف بدون هیچ پیششرطی، به غیر از آنچه قبلا در سال ۲۰۲۲ در استانبول توافق شده، آماده است.
این شرایط شامل یک وضعیت بیطرف و غیر متعهد برای اوکراین - جلوگیری از پیوستن آن به ناتو - و همچنین محدودیت در استقرار تسلیحات خارجی در این کشور است. پوتین همچنین تاکید کرد که هرگونه گفتوگو باید واقعیتهای میدانی را که از سال ۲۰۲۲ پدیدار شده است، در نظر بگیرد. این شامل وضعیت دونتسک و لوهانسک و همچنین مناطق خرسون و زاپوریژیا است که در پی همهپرسی که در پاییز همان سال برگزار شد، بخشی از روسیه اعلام شدند.
روسیه از تعلیق یکجانبه استقرار موشکی خود دست میکشد
تقویت جناح شرقی ناتو و استقرار تسلیحات آمریکا در این منطقه، همواره مورد اعتراض روسیه بوده است.
سرگئی لاوروف روز یکشنبه گفت روسیه تعلیق استقرار موشکهای هستهای میانبرد و کوتاهبرد را لغو خواهد کرد زیرا ایالات متحده چنین تسلیحاتی را در مناطق مختلف جهان مستقر کرده است.
این اقدام روسیه که مدتها پیش از آن خبر داده بود، تمام آنچه را که از یکی از مهمترین معاهدات کنترل تسلیحات جنگ سرد باقی مانده بود، از بین خواهد برد؛ آن هم در بحبوحه نگرانیها از اینکه دو قدرت هستهای بزرگ جهان به همراه چین وارد یک مسابقه تسلیحاتی جدید شوند.
روسیه و ایالات متحده که هر دو اعتراف میکنند روابطشان بدتر از هر زمان دیگری از زمان جنگ سرد است، هر دو از فروپاشی معاهدات کنترل تسلیحات که به دنبال کند کردن مسابقه تسلیحاتی و کاهش خطر جنگ هستهای بود، ابراز تاسف کردهاند.
لاوروف در پاسخ به سوال خبرگزاری دولتی نووستی مبنی بر اینکه آیا روسیه ممکن است از پیمان استارت جدید قبل از انقضای آن در فوریه ۲۰۲۶ خارج شود، گفت در حال حاضر «هیچ شرایطی» برای گفتوگوی راهبردی با واشنگتن وجود ندارد.
لاوروف گفت: «امروز مشخص است که به عنوان مثال، تعلیق ما برای استقرار موشکهای میانبرد و کوتاهبرد دیگر عملا قابل اجرا نیست و باید کنار گذاشته شود. آمریکا هشدارهای روسیه و چین را متکبرانه نادیده گرفته و در عمل به سمت استقرار تسلیحات از این کلاس در مناطق مختلف جهان رفته است.»
ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، در سال ۲۰۱۹ پس از ادعای اینکه مسکو این توافق را نقض میکند، رسما از معاهده آیاناف خارج شد؛ اتهامی که کرملین بارها آن را رد کرده و آن را بهانه واشنگتن دانسته است.
انتهای پیام