به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مرز دوغارون شهرستان تایباد خراسان رضوی به عنوان یکی از مهمترین گذرگاههای زمینی ایران، نقش کلیدی در ارتباطات مسافری و تجاری بین ایران و افغانستان ایفا میکند. به دلیل موقعیت راهبردی و حجم بالای تردد اتباع افغانستانی، دوغارون اصلیترین دروازه ورود مسافران این کشور به جمهوری اسلامی ایران است.
دوغارون نه تنها در تبادلات اقتصادی و تجاری بین ایران و افغانستان نقش سازندهای دارد، بلکه به عنوان پلی ارتباطی بین این دو کشور، تأثیر بسزایی در گسترش روابط آنها دارد. سالانه بیش از یک میلیون نفر از مرز دوغارون به ایران و افغانستان سفر میکنند.
مدیر پایانه مرزی دوغارون با اشاره به جایگاه ویژه این مرز در روابط دوستانه ایران و افغانستان، گفت: اتباع افغانستانی برای سفر قانونی به ایران، مرز دوغارون را انتخاب میکنند که این موضوع توجه حاکمیت افغانستان را به این مرز جلب کرده است.
اسماعیل پور عابد افزود: نگاه ویژه مسئولان افغانستان به مرز دوغارون فرصتی برای کشور ماست تا مشکلات و موانع این بخش را در تعامل دو طرفه به حداقل برسانیم. او همچنین به امنیت حاکم در مرزهای مشترک ایران و افغانستان اشاره کرد و گفت: این امنیت، به برکت وجود نیروهای مسلح ایران اسلامی، از دیگر معیارهای مدنظر مسافران افغانستانی به ایران از سمت دوغارون است.
براساس آمارها، روزانه بیش از ۳۵۰۰ تبعه خارجی و ایرانی از مرز دوغارون واقع در ۱۲۰ کیلومتری غرب هرات افغانستان و ۲۵۰ کیلومتری مشهد در ایران رفت و آمد میکنند. مدیر پایانه مرزی دوغارون تایباد بیان کرد: این پایانه مرزی که در فاصله ۱۸ کیلومتری شهر تایباد قرار دارد، رتبه نخست جابهجایی مسافر با وسایل نقلیه عمومی را در بین پایانههای مرزی کشور از آن خود کرده است.
وی افزود: از ابتدای سال جاری تا پایان آبانماه، یک میلیون و ۳۲۳ هزار و ۷۶۶ نفر مسافر ایرانی و افغانستانی به صورت قانونی از طریق مرز دوغارون تردد کردند. او همچنین به اجرای طرح جامع پایانه مرزی دوغارون اشاره کرد و گفت: این طرح یکی از بزرگترین طرحهای ملی است که نقش بسزایی در ساماندهی این کانون اقتصادی دارد.
دوغارون: اولین چشمانداز اتباع افغانستانی به ایران
مدیرکل گمرک مرزی دوغارون که یکی از پنج گمرک برتر اقتصادی شرق کشور است، گفت: توسعه روابط با افغانستان میتواند زمینهساز افزایش ورود و خروج سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی این کشور به ایران باشد که در تحول حوزه اقتصادی نقش زیادی دارد.
سید حسن رحیمیزاده افزود: ورود کالاهای افغانستانی به ایران از طریق مرز دوغارون تنها محدود به ناوگان حمل و نقل افغانستان نمیشود و مسافرانی که از این کشور وارد میشوند، اقلامی را به صورت مجاز وارد کشور میکنند. او ادامه داد: ورود اتباع افغانستان به دوغارون بسترهای لازم را برای اشتغال جوانان جویای کار این منطقه فراهم کرده است.
وی همچنین به ضرورت استفاده از تمام ظرفیتها برای رونق مرز دوغارون اشاره کرد و گفت: شکوفایی این کانون اقتصادی که اولین شریک صادراتی و دهمین شریک وارداتی استان خراسان رضوی است، تحول حوزه اقتصاد استان را به همراه خواهد داشت.
فعالیت ناوگان حمل و نقل ایرانی در دوغارون
رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای تایباد گفت: در حال حاضر ۵۰ دستگاه خودروی سواری رسمی کرایه در مرز دوغارون فعالیت میکنند.
مسعود سروری افزود: نظارت بر فعالیت این خودروها از سوی دو شرکت رسمی انجام میشود و به طور متوسط روزانه ۳۵ دستگاه خودروی سواری ایرانی به جابهجایی مسافران افغانستانی میپردازند.
وی بیان کرد: برای کنترل وضعیت مسافری، گشتهای مشترک نیروهای راهداری و پلیس راه تایباد در بازههای زمانی مشخص انجام میشود و تخلفات شناسایی شده به مراجع قضایی گزارش میشود.
تردد مسافران: امنیت مرزهای شرقی کشور
فرماندار تایباد گفت: تردد شمار زیادی از مسافران افغانستانی از مرز دوغارون، نشان از امنیت مرزهای ایران و افغانستان دارد که این نعمت را برای همگان به ارمغان آورده است.
مهدی شیردل افزود: استان خراسان رضوی بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد که ۹۰ کیلومتر از این امتداد در شهرستان تایباد واقع شده است.
او ورود اتباع افغانستانی به دوغارون را فرصتی طلایی در حوزه توریسم درمانی و گردشگری دانست و گفت: فراهم شدن بستر توریسم درمانی در مرز دوغارون میتواند به افزایش خدمات درمانی این شهرستان و استان خراسان رضوی کمک کند.
دوغارون: اولویت ورود مسافران افغانستانی به ایران
سید علی اکبری، تبعه افغان از هرات، گفت: هر سال حداقل دو بار از مرز دوغارون به ایران سفر میکنم. دوغارون اولین اولویت ورود اتباع افغانستانی به جمهوری اسلامی ایران است. او به نزدیکی هرات به مرز دوغارون و امنیت آن اشاره کرد و افزود: امکانات مسافری در پایانه دوغارون به خوبی فراهم شده است، اما هنوز جای کار دارد.
فاطمه حسینی، دیگر مسافر افغان، نیز گفت: در کشوری زندگی میکنم که همواره تنشهای مختلفی را تجربه کردهام. ایران همیشه در کنار ملت افغانستان بوده و از ما حمایت کرده است. برای سومین بار است که از دوغارون وارد ایران میشوم و زیرساختهای مسافری از سوی مسئولان ایرانی قابل تقدیر است.
سخن پایانی
توجه به ظرفیت فوقالعاده مرز دوغارون باید مورد توجه مسئولان استانی و کشوری قرار گیرد که این امر بدون شک، توسعه این منطقه مرزی به همراه خواهد داشت.
پایانه مرزی و گمرک دوغارون در ۱۸ کیلومتری شهر تایباد و همجوار با کشور افغانستان، یکی از پنج پایانه برتر اقتصادی کشور است و بیشترین حجم کار این گمرک، ترانزیت کالا از طریق بندرعباس است. کالاهای بازرگانان افغانستانی، پاکستانی و دیگر ملل همسایه از طریق کشورهای حوزه خلیج فارس به بندرعباس منتقل و از آنجا به گذرگاه رسمی دوغارون ترانزیت میشود.
خبرنگار: علی اصلاحی
سردبیر: محسن هدایتی فر