شناسهٔ خبر: 70536624 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

«شهروند» سیاست تثبیت نرخ ارز را بررسی می‌کند

ارز و سکه آرام می‌گیرد؟

صاحب‌خبر -

 قیمت دلار نیما در روز یکشنبه برای اولین بار از زمان شکل‌گیری بازار ارز تجاری کاهشی شد.
قیمت دلار نیما در روز یکشنبه برای اولین بار از زمان شکل گیری بازار ارز تجاری نزولی شد. برخی در بازار، نزول بازار ارز آزاد را به این موضوع مرتبط می‌دانند.
 بازار ارز تجاری از ۲۴ آذر شروع به کار کرد که قیمت دلار نیما در آن زمان در حوالی کانال ۵۴ هزار تومان بود، از آن زمان تا روز شنبه هشتم دی ماه قیمت دلار نیما با نوسان افزایشی تا ۶۴ هزار و ۵۹۵ تومان بالا رفت. قیمت دلار نیما طی ۱۵ روز گذشته یعنی از زمان شکل گیری تا روز هشتم دی ماه رشد بیش از ۱۸ درصدی را تجربه کرده بود اما در روز یکشنبه برای اولین بار شاهد کاهش ۷۰ تومانی در این بازار بودیم که نرخ آن به ۶۴ هزار و ۵۲۵ تومان رسید.
برخی در بازار معتقدند این کاهش قیمت دلار نیما که برای اولین بار بوده سیگنال نزولی به بازار ارز و سکه غیر رسمی داده است. در روز شنبه طبق اطلاعیه مرکز مبادله از زمان شکل‌گیری بازار ارز تجاری تا پنجشنبه ششم دی ماه، میزان یک میلیارد و 400 میلیون دلار انواع ارز در این بازار عرضه و معامله شده است. البته برخی نیز تصور می‌کنند همزمان با کاهش قیمت دلار نیما، بازارساز نیز مداخله سنگین در بازار داشته و به واسطه این دو عملیات،‌ قیمت‌ها با کاهش از سقف دور شدند.
مداخلات ارزی بازارساز در بازار روز گذشته افزایش یافته و همین امر موجب تشدید روند نزولی قیمت‌ها در بازار ارز شده است تا جایی که قیمت دلار از کانال ۸۲ هزار تومان  به کف کانال ۸۰ هزار تومان نزدیک شد.

فضای بازار ارز آرام شده است
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، از کاهش یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی قیمت سکه طرح جدید در معاملات امروز (یکشنبه ۹ دی) نسبت به اوج قیمت آن در روزهای گذشته خبر داد.
وی درباره روزهای آینده خاطرنشان کرد: اگر روند نظارت و کنترل بانک مرکزی بر بازار ارز ادامه یابد و شاهد ادامه کاهش نرخ دلار باشیم و با توجه به اینکه نرخ انس در بازارهای جهانی افزایشی نیست، قیمت طلا و سکه در روزهای آتی کاهش خواهد یافت؛ با این حال باید ببینیم چه می‌شود.
محمد کشتی‌آرای، فعال بازار طلا و سکه، هم با تأکید بر اینکه این روز‌ها تقاضایی برای خرید سکه و طلا نداریم، گفت: همین موضوع موجب کاهش حباب سکه به زیر ۶ میلیون تومان شده است.
او گفت: زمانی که قیمت‌ها در بازار اوج می‌گرفت تقاضا هم برای خرید بالا می‌رفت ولی این بار مردم دیگر سراغ خرید طلا و سکه نمی‌آیند.
این فعال بازار طلا با اشاره به کاهش قیمت دلار در بازار طی روز گذشته می‌گوید: فضای بازار نسبت به روز‌های قبل آرام‌تر شده است.

قضاوت درمورد بازار ارز توافقی زود است
محمدرضا موسوی، کارشناس اقتصادی، به تاثیر بازار ارز توافقی بر بازار ارز اشاره کرد و گفت: صحبت و قضاوت در مورد این‌که تشکیل بازار ارز توافقی در نوسانات اخیر نرخ ارز تاثیرگذار بوده یا خیر، اندکی زود است چراکه حدود دوهفته از شکل‌گیری این بازار می‌گذرد. موسوی با بیان اینکه این بازار هنوز عمق پیدا نکرده، عنوان کرد: بخشی از بازیگران هنوز نتوانسته‌اند در این بازار حضور پیدا کنند و بازار ارز غیررسمی نیز تاثیر خود را از بازار ارز توافقی نگرفته است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانک مرکزی از تشکیل بازار ارز توافقی چند هدف را دنبال می‌کند؛ یکی اینکه ارز‌هایی که خارج از نیما عرضه می‌شدند را چارچوب‌بندی و شفاف کند که هدف بسیار مهمی بوده است.
وی افزود: هدف دوم بانک مرکزی تشکیل بازار رسمی و واحد بوده است تا تمام نیاز‌های حقیقی حوزه اقتصاد را تامین کند و بتواند هدف‌گذاری‌های ارزی خود را از طریق نظارت در این بازار اعمال کند.
 موسوی نکته مهم در تشکیل بازار ارز توافقی را زمان آن دانست و گفت: شاید بهتر بود این سیاست زمانی اعمال می‌شد که بازار با آرامش بیشتری روبه‌رو بود و تقاضا‌های بازه آذر تا بهمن با تشکیل این بازار یکی نمی‌شد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است که هرسال از بازه آذر تا بهمن به‌واسطه سال نو میلادی و سال نو چینی افزایش تقاضا در بازار ارز التهاباتی ایجاد می‌کند که باعث می‌شود عرضه ارز با سرعت همیشه انجام نشود و با نوسان روبه‌رو شود. وی ادامه داد: نکته‌ای که درحال حاضر اهمیت دارد اقداماتی است که بانک مرکزی باید در تکمیل بازار ارز توافقی انجام دهد تا تشکیل این بازار به نتیجه مطلوب برسد.

بازگشت قیمت دلار به تعادل محتمل است
یک فعال اقتصادی با اشاره به تحولات سیاسی و امنیتی منطقه، در خصوص بازگشت ثبات به بازار ارز گفت: اینکه این نوسانات مقطعی است یا خیر، بستگی به تصمیمات و اراده دولت دارد. اگر دولت بتواند امنیت اقتصادی نسبی را به جامعه و سیستم‌های اقتصادی بازگرداند، امکان کاهش نوسانات و بازگشت نسبی قیمت‌ها به وضعیت متعادل وجود دارد. هرچند این بازگشت ممکن است به سطح اولیه نرسد، اما می‌توان به نقطه‌ای متعادل و نسبتا مطلوب دست یافت.
مسعود قاسمی، عضو اتاق بازرگانی ایران، درباره دلایل نوسانات اخیر ارز و ارتباط آن با تحولات سیاسی و امنیتی منطقه، اظهار داشت: همیشه این چالش وجود داشته که وقتی در منطقه اتفاقی رخ می‌دهد، برخی تصور می‌کنند که این مسائل ارتباطی با ما ندارد. اما در طول بیش از ۴۰ سال گذشته ثابت شده ایران همواره تأثیرپذیر و تأثیرگذار در منطقه بوده است.
وی افزود: دولت همواره تلاش کرده قیمت برخی کالاهای اساسی مثل گندم، آرد و سوخت را کنترل و ثابت نگه دارد، اما در شرایطی که نوسانات ارزی رخ می‌دهد و قیمت‌ها افزایش می‌یابد، بازگرداندن شرایط به وضعیت عادی دشوار می‌شود. بااین‌حال، اگر عزم و برنامه‌ریزی درستی وجود داشته باشد، دولت می‌تواند وضعیت را کنترل کند.

بررسی دلایل نوسان نرخ ارز

در همین زمینه محمدرضا موسوی، کارشناس اقتصادی، درباره عوامل تاثیرگذار در نوسانات نرخ ارز، اظهار کرد: به‌طور کلی بازار ارز باتوجه به شرایط خاص اقتصاد کشور در معرض شوک‌های مختلف قرار دارد که یکی از دلایل آن نیز بحث ناترازی تجارت غیرنفتی و بیشتر بودن واردات از صادرات کشور است.
وی با اشاره شکل‌گیری تقاضا‌هایی در بازار‌های رسمی و غیررسمی گفت: این تقاضا‌ها باعث می‌شود منابع ارزی کشور برای پوشش‌دهی آنها به درآمد‌های نقتی وابسته باشد.
این کارشناس اقتصادی به حجم قابل توجه تقاضا در بازار غیررسمی اشاره کرد و افزود: در بازار غیررسمی یک سری تقاضا‌های مشروع وجود دارد که حتما باید تامین شود.
موسوی ادامه داد: همچنین تقاضا‌های غیرمجاز و غیرمشروعی برای قاچاق، سفته‌بازی و خروج سرمایه وجود دارد که از بازار غیررسمی تامین می‌شود. وی تاکید کرد: تامین قابل توجه ارز از بازار غیررسمی باعث می‌شود بازار رسمی به‌جای اینکه مرجع باشد در حاشیه قرار گیرد و جای خود را به بازار غیررسمی دهد.