احمد الشرع، ملقب به «ابو محمد الجولانی» سرکرده گروه «هیئت تحریرالشام» روز گذشته (یکشنبه) در گفتوگو با العربیه که «کنفرانس گفتوگوی ملی همه اجزای جامعه را شامل میشود و مراحل سیاسی بسیاری قبل از انتخاب رئیس جمهور وجود خواهد داشت». او وعده داده که «تدوین و نگارش قانون اساسی جدید در کشور ممکن است حدود سه سال طول بکشد و برگزاری انتخابات نیز ممکن است به چهار سال زمان نیاز داشته باشد». احمد الشرع که با شبکه العربیه گفتوگو میکرد، گفت: من خود را آزادکننده سوریه نمیدانم به نظرم بلکه مردم سوریه خودشان را نجات دادند. او همچنین مدعی شد: جناحها برای جلوگیری از تلفات یا آوارگی در جریان آزادسازی بسیار دقت کردند. ما تلاش زیادی کردیم تا انتقال قدرت هموار شود. مرحله کنونی برای یک دولت موقت یک مرحله مقدماتی طولانی مدت است. احمد الشرع ادعا کرد: انحلال هیئت تحریر الشام را در کنفرانس گفتوگوی ملی اعلام خواهیم کرد.
الجولانی با بیان اینکه «سوریه منبع ناراحتی برای کسی نخواهد بود»، مدعی شد: هیچ نگرانی در داخل سوریه وجود ندارد. تمامی مرتکبان جنایت به مجازات خود خواهند رسید. ما سوریها را به نقطه اول باز نمیگردانیم. ما این مرحله را با ذهنیت یک دولت مدیریت خواهیم کرد. او همچنین گفت که عربستان به دنبال ثبات در سوریه است و نقش مهمی در آینده سوریه دارد. سرکرده گروه «هیئت تحریرالشام» ادعا کرد: آزادی سوریه امنیت منطقه، خلیج فارس و سوریه را برای پنجاه سال آینده تضمین میکند. او در ادامه و در اظهاراتی علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شد: امیدوارم ایران در مداخلات خود در منطقه تجدیدنظر کند. انتظار داشتیم اظهارات مثبتی از ایران بشنویم. ایران باید با مردم سوریه همسو میشد. ما وارد تهران نشدیم، وارد شهرهای خودمان شدیم.
پیش از این، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ضمن ابراز تعجب از اتهامزنیهای بیاساس برخی محافل رسانهای علیه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر دخالت در امور داخلی سوریه، چنین ادعاهایی را کاملا مردود دانست. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با یادآوری مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تمامیت سرزمینی و وحدت ملی سوریه و شکلگیری یک نظام سیاسی فراگیر با مشارکت همه طیفهای سیاسی و اقوام و مذاهب این کشور و احترام به حقوق اقلیتها و حفظ حرمت اماکن دینی، بر ضرورت جلوگیری از گسترش ناامنی و خشونت علیه اقشار مختلف جامعه سوریه و تامین امنیت شهروندان تاکید کرد.
سرکرده تحریرالشام در ادامه مصاحبه با العربیه گفت: کمیتههای حقوقی موضوع درخواست غرامت از کشورها یا گروهها را بررسی خواهند کرد. الجولانی تاکید کرد: سوریه منافع راهبردی با روسیه دارد. ما در وهله نخست منافع مردم سوریه را در نظر میگیریم. وی افزود: «ما نمیخواهیم روسیه به گونهای از سوریه خارج شود که لایق روابط آن با کشورمان نباشد». او اظهار کرد: ما با نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) برای حل بحران شمال شرق سوریه مذاکره میکنیم.
احمد الشرع در ادامه گفتوگو با «العربیه» با بیان اینکه کردها بخش جدایی ناپذیری از سوریه هستند، گفت: «وزارت دفاع سوریه به نیروهای کرد در صفوف خود جای خواهد داد». الشرع افزود: «اجازه نخواهیم داد سوریه پایگاهی برای انجام حملات حزب کارگران کردستان باشد».
احمد الشرع با بیان اینکه «ملت سوریه به تنهایی خود را نجات داد» گفت که در طول این سالها «سازمان ملل متحد نتوانست حتی یک زندانی را آزاد کند و یک پناهجو را بازگرداند». وی با اشاره به اینکه «سوریه برای کسی مشکل ساز نخواهد بود» افزود: «ما سوریه را از هرگونه اختلاف سیاسی در امان خواهیم گذاشت و هدف ما توسعه و بهبود وضعیت اقتصاد در کشور است».
این در حالیست که گدعون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل اعلام کرده که واقعیت در سوریه تثبیت نشده است. رژیم دمشق اساساً یک باند است، نه یک دولت قانونی. مناطق دیگر مانند ادلب نیز توسط گروههای اسلامگرا با ایدئولوژیهای تندرو کنترل میشود. به گفته ساعر، در حال حاضر یکی از نگران کنندهترین شخصیتها در سوریه، «ابومحمد الجولانی» سرکرده «هیئت تحریر الشام» است، گروهی که روابط تاریخی با القاعده دارد و غرب او را بهعنوان رهبر جدید سوریه به رسمیت شناخته است.
او گفت که : رژیم نوظهور در دمشق متمرکز است نه تمام سوریه. این به اصطلاح رهبری، باند ادلب است نه یک حکومت فراگیر. آنها اسلامگرایانی با جهانبینی بسیار افراطی هستند. برای مثال، وزیر دادگستری جدید سوریه خواستار برکناری قضات زن شد و پروندهها منحصراً به قاضیهای مرد منتقل شد. اما جهان به سمت دمشق میشتابد.
به گفته ساعر، یکی دیگر از انگیزههای مهم برای به رسمیت شناختن حاکمان جدید سوریه، احساسات ضد روسی است چراکه «شکست منافع روسیه رضایت قابلتوجهی را به خصوص در اتحادیه اروپا به همراه داشته است».