شناسهٔ خبر: 70533402 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

بررسی زمینه‌های فعالیت‌های مشترک فرهنگی اکو و جهاددانشگاهی

در نشست مشترک رئیس مؤسسه فرهنگی اکو با معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، زمینه‌های همکاری مشترک فرهنگی بررسی شد.

صاحب‌خبر -

بررسی زمینه‌های فعالیت‌های مشترک فرهنگی اکو و جهاددانشگاهیبه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست مشترک سعد خان، رئیس مؤسسه فرهنگی اکو با علیرضا کلانتر مهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی امروز یک‌شنبه ۹ دی ماه در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی برگزار شد.

در این نشست، ابتدا علیرضا کلانتر مهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی به معرفی ظرفیت‌های این نهاد پرداخت و گفت: اگر به اندیشه امام راحل دقت داشته باشیم، متوجه می‌شویم برداشت امام از دانشگاه در مرحله نخست یک نهاد فرهنگی است و جهاددانشگاهی نیز منبعث از این اندیشه است.

وی ادامه داد: این نهاد دو وظیفه مهم انجام فعالیت‌های «فرهنگی» و «پژوهشی و فناورانه» را در دستور کار خود دارد. در خصوص حوزه فرهنگی وظایف فرهنگی جهاددانشگاهی تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر، ایجاد تشکیلات مناسب، حمایت و تشویق دانشجویان و جوانان به فعالیت‌های فرهنگی است. جهاددانشگاهی متأثر از این وظایف، چهار دهه فعالیت را پشت سر گذاشته است.

کلانتر مهرجردی افزود: فعالیت‌های جهاددانشگاهی با دو جهت جدی در دانشگاه یعنی فرهنگ دانشگاهی و در جامعه یعنی فرهنگ عمومی را هدف قرار داده است. در ارزیابی‌های انجام شده از مخاطبان، اعتماد و سرمایه اجتماعی جهاد در این دو بخش بالاست.

وی در ادامه گفت: حوزه فرهنگی جهاددانشگاهی با برخورداری از سازمان‌ها و مراکز تخصصی در حوزه فرهنگ، مبدع ابتکارات جدی در حوزه فرهنگ دانشگاهی و فرهنگ عمومی بوده است. فعالیت در حوزه دانشجویان، افکار عمومی و رسانه، دین و قرآن، مطالعه و نشر کتاب، گردشگری و گفتمان امام راحل از اهم فعالیت‌های جهاددانشگاهی است.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در خصوص ویژگی‌های ممتاز فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی، گفت: مسئله محور بودن و اتکا به ساختارهای تخصصی، تکیه بر بدنه دانشجویی و سرمایه استادی، ساختار منسجم تشکیلاتی در دانشگاه‌‌ها، بهره‌مندی از سه خبرگزاری معتبر در حوزه دانشگاهی و عمومی، اتکا به نگاه علمی و تصورات عمومی با شناخت و رصد تحولات و ... از جمله ویژگی‌های فعالیت‌های جهاددانشگاهی است.

در ادامه این نشست مسئولان سازمان‌ها و نهادهای مهم وابسته به جهاددانشگاهی به معرفی فعالیت‌های خود پرداختند.

جلیل بیت‌مشعلی، رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل ایکنا به معرفی و تشریح فعالیت‌های سازمان متبوع خود پرداخت و گفت: بدون شک قرآن، محور وحدت همه مسلمانان و مهم‌ترین محور فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی است.

وی تصریح کرد: جهاددانشگاهی موازی‌کاری و فعالیت عمومی از قبل تعیین شده انجام نمی‌دهد و به دنبال کارهای گزین، برجسته و مؤثر هستیم تا بر جوانان و نخبگان دانشگاهی تأثیر داشته باشیم؛ لذا ساختاری به نام سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور تعریف کرده است. این سازمان هشت مسئله دانشجویی در حوزه دانشجویی را احصا و برای آن مرکز تأسیس کرده‌ایم و در زمانی که هیچ کس در مورد مسائل میان‌رشته‌ای فعالیت نمی‌کرد، اولین مرکز میان‌رشته‌ای قرآن را تأسیس کردیم. همچنین نمایشگاه‌های بین‌المللی و همایش‌های متعدد قرآن و اقتصاد، قرآن و سیاست، قرآن و علوم اجتماعی را برگزار کردیم.

بیت‌مشعلی افزود: اولین همایش میان‌رشته‌ای قرآن و سلامت را برگزار کردیم و سایر مراکز مطالعات میان‌رشته‌ای توسط فارغ‌التحصیلان مراکز ما تأسیس شده است. همچنین با وجود اینکه در جهان اسلام باید قرآن محور باشد، جایگاه رسانه‌ای برای قرآن و خبرگزاری قرآن وجود نداشت، به همین منظور اولین خبرگزاری بین‌المللی قرآن با عنوان ایکنا از سوی جهاددانشگاهی راه‌اندازی شد.

رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور ادامه داد: در جهان هیچ خبرگزاری قرآنی جز ایکنا وجود ندارد و تنها خبرگزاری تخصصی و عمومی هستیم که روزانه به ۲۲ زبان خبر منتشر می‌شود و ۸۰ درصد جمعیت جهان را پوشش می‌دهیم. همچنین در ۳۱ استان کشور و ۳۷ نقطه جهان حضور فیزیکی داریم.

وی اضافه کرد: ارتباطات گسترده، عمیق و مؤثر با شخصیت‌های مهم علمی و علمایی جهان اسلام و غیر از جهان اسلام داریم. وبینارهای مختلفی نیز به مناسبت‌های مختلف برگزار می‌کنیم و اساتیدی از کانادا، آفریقا، آسیا و آمریکا در این وبینارها حضور دارند.

بیت‌مشعلی با اشاره به برگزاری مسابقات بین‌المللی دانشجویان مسلمان جهان، گفت: این مسابقات دو سالانه است و طی شش دوره در سه رشته قرائت، حفظ و تکنولوژی‌ها و فناوری‌های قرآن کریم برگزار شده است و در دوره هفتم نخستین پارلمان دانشجویان جهان اسلام را تشکیل خواهیم داد که کارکرد این پارلمان توجه به مسائل مهم جهان اسلام و ارائه راهکار برای برون رفت از مشکلات است.

ابوالقاسم رئیسی، مدیرعامل ایسنا نیز گفت: ایسنا تنها خبرگزاری با هویت دانشجویی در ایران است که غیردولتی بوده و پس از پیروزی انقلاب تأسیس شده و سابقه ۲۵ سال فعالیت دارد. در تمام ایران شعبه دارد و به بازتاب واقعی اخبار، تلاش در جهت ایجاد امیدواری واقع‌گرایانه در جهان می‌پردازد.

وی پیشنهاد کرد: بورسیه خبر یا مدرسه عالی مشترک ایران و کشورهای عضو اکو ایجاد شود. همچنین طرح «به زبان موسیقی» به منظور آشنایی و نزدیکی بیشتر اعضای عضو اکو اجرا شود.

رئیسی اعلام کرد: ایسنا آمادگی دارد برای برگزاری رویدادهای بین‌المللی، کارگاه‌های آموزشی فرهنگی برای کشورهای عضو برگزار کند و با همکاری کشورها، مستندهای فرهنگی تاریخی با محور ژورنالیست ساخته شود. همچنین طرح همسایه خبر به منظور انتشار هدفمند اخبار حوزه‌های مد نظر اکو دیگر پیشنهاد ما است. 

ابراهیم شیرعلی، رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز؛ گفت: ایسپا در حوزه تحقیقات افکار عمومی فعالیت می‌کند. این مرکز در پاسخ به نیاز شناخت ارزش‌ها و نگرش‌های مردم و روند تغییر ارزش‌ها و نگرش‌ها در دانشگاه و بین مردم تأسیس شد. ایسپا آهنگ تغییرات ارزش‌ها و نگرش‌ها را رصد می‌کند که در خدمت سیاست‌گذاری ملی و منطقه‌ای است. همچنین در موضوعات مختلفی پیمایش اجتماعی انجام می‌دهیم.

وی ادامه داد: فرهنگ سیاسی و رفتار انتخاباتی، مسائل و آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی، فرهنگ دینی و دینداری مردم، رفاه بهزیستی و توسعه اجتماعی، خانواده و جوانان، اقتصاد و تحقیقات حوزه بازار از جمله موضوعاتی بود که بر روی آن‌ها افکارسنجی شده است.

شیرعلی از همکاری ۵۰۰ پرسشگر دانشجو در سراسر کشور با ایسپا خبر داد و گفت: بیش از سه هزار و ۵۰۰ طرح نظرسنجی انجام داده و در همه انتخابات ریاست جمهوری و مجلس افکار عمومی را رصد کرده‌ایم. 

همکاری در اجرای طرح‌های نظرسنجی در کشورهای عضو اکو و برگزاری سمینارها و ایونت‌ها با موضوعات افکار عمومی و روش‌های جدید سنجش افکار عمومی‌ از جمله پیشنهادهای رئیس ایسپا در این نشست بود.

رضا فریدزاده، رئیس سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی نیز گفت: سازمان دانشجویان قدیمی‌ترین نهاد و تشکل دانشجویی است که مسئولیت برگزاری برنامه‌های دانشجویی در دانشگاه‌ها را دارد و در ۲۶ سال فعالیت خود تلاش کرده دانشجومحور و دانشجوباور باشد. 45 شعبه در دانشگاه‌های کشور دارد و مرکز فعالیت‌های محیط زیستی این سازمان، ۴۰۰ تشکل دانشجویی محیط زیستی را مدیریت می‌کند. مرکز گردشگری علمی فرهنگی نیز ۲۰ سال است فعالیت می‌کند که طرح ایران، مرز پرگهر طرح شاخص این مرکز است و تاکنون ۱۱۰ هزار دانشجو در این طرح از دستاوردهای علمی تحقیقاتی کشور بازدید کرده‌اند.

حامد علی‌اکبرزاده، رئیس سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاددانشگاهی نیز گفت: این سازمان بزرگ‌ترین ناشر دانشگاهی به لحاظ تعداد آثار است و سالانه ۸۰۰ عنوان کتاب منتشر می‌کند و در مجموع ۱۳ هزار کتاب در حوزه‌های مختلف منتشر کرده است. در کنار نشر آثار علمی رسالت ترویج فرهنگ مطالعه و ترویج گفتمان علم در دانشگاه‌های کشور را نیز بر عهده دارد. همچنین جشنواره کتاب سال دانشجویی و پایان‌نامه دانشجویی را اجرا می‌کند.

وی پیشنهاد کرد: با توجه به اشتراکات فرهنگی کشورهای عضو اکو امکان تولید محصولات مشترک در حوزه کشورهای اکو وجود دارد و می‌توانیم با همکاری هم جشنواره کتاب سال دانشجویان عضو اکو را برگزار کنیم. 

سعدخان، رئیس مؤسسه فرهنگی اکو نیز در این نشست، با ابراز خرسندی از حضور در جهاددانشگاهی، گفت: سازمان همکاری اقتصادی اکو در ابتدا بین کشورهای ترکیه، ایران و پاکستان تأسیس شد و بعد از سقوط شوروی، هفت کشور مسلمان و افغانستان به اکو پیوستند و در حال حاضر ۱۰ کشور عضو دارد.

وی ادامه داد: ما یک سازمان دیپلماتیک هستیم و بر اساس آن می‌توانیم همکاری داشته باشیم و در تمامی اموری که مربوط به اطلاعات و فرهنگ است، می‌توانیم باهم همکاری کنیم.

خان افزود: پیشنهادهای خوبی در این نشست مطرح شد ولی به توضیحات بیشتری نیاز داریم و اگر قرار باشد سمینار و وبینار دانشجویی مشترک برگزار کنیم، معیارهای آن به روشنی باید ارائه و بررسی شود. ما یک سازمان دیپلماتیک هستیم و وزارت خارجه ایران ما را از انعقاد تفاهم با هر آژانسی منع می‌کند و ما فقط با اجازه وزارت خارجه ایران می‌توانیم تفاهم‌نامه همکاری منعقد کنیم.

وی پیشنهاد کرد: برگزاری سمینار برای فرصت‌هایی که می‌توانیم به دانشجویان بدهیم مثل فرصت‌های مطالعاتی داشته باشیم. 

کلانتر مهرجردی نیز در پایان گفت: اکو قابلیت‌های فرهنگی خوبی دارد که با همکاری جهاد می‌تواند تأثیر خوبی در کشورهای منطقه داشته باشد. معتقد هستیم ایده‌های قدرتمند نظام همکاری در کشورهای عضو را فعال می‌کند و با توجه به اینکه توسعه فضای گفت‌وگو به خصوص در میان نخبگان از مسائل مهم مورد نیاز کشورهای منطقه است، می‌توانیم مناظرات دانشجویان کشورهای عضو را برنامه‌ریزی کنیم. 

انتهای پیام