به گزارش خبرگزاری صدا و سيما، علیرضا حسنزاده دانشیار پژوهشکده مردمشناسی پژوهشگاه و مدیر بخش ایرانی پرونده ثبت جهانی مهرگان در این نشست از اهمیت درک فلسفی زمان در ایران سخن گفت و ابوریحان بیرونی و خیام را از اندیشمندان بزرگ و طلایهدار ایرانی در فهم فلسفی و تطبیقی زمان و گاهشماری دانست.
او افزود: مهرگان اهمیت آیینهای پاییزی را در گذر زمان آشکار ساخته و باززایی زمستانی را در ایران باستان با تمرکز بر نمادپردازی خورشیدی نشان میدهد. زیباییشناسی مهرگان در عین شباهت به زیباییشناسی و نمادپردازی نوروز با آن تفاوتهایی دارد.
حسنزاده تصریحکرد: در آیینهای ایرانی داشتن خوان نشان دهنده اهمیت اجتماعی و هستی شناختی بالا است و مهرگان در کنار نوروز و یلدا از خوان نمادین برخوردار است.
در ادامه مهرداد ملکزاده عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، ضمن برشمردن منابع یونانی که اجرای آیین مهرگان را نشان میدهند، از گسترش فرهنگ ایرانی در جهان عرب با تبدیل شدن واژه مهرجان به واژهای برای جشن در زبان عربی سخن گفت.
او سپس به بررسی و بحث درباره محل برگزاری جشن مهرگان در مقایسه با نوروز در تخت جمشید پرداخت و شواهد برگزاری آن را در جغرافیای ایران به بحث نهاد.
در این همایش سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران، اردشیر صالح پور استاد دانشگاه شبان میرشکرایی مدیر پرونده ثبت جهانی یلدا درباره آیینهای پاییزی و زمستانی سخنرانی کردند و نوازندگان تاجیک و افغانستانی به نواختن موسیقی پرداختند و نمایشهای یلدایی برگزار شد.