شناسهٔ خبر: 70524789 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: بازتاب | لینک خبر

بزرگ‌ترین سد هیدروالکتریک جهان؛ بلندپروازانه ترین پروژه زیرساختی روی زمین در چین ساخته می شود

صاحب‌خبر -

تصویر تزئینی: سد سه دره (Three Gorges Dam) که در حال حاضر بزرگترین سد جهان است.

بازتابدولت چین یک تریلیون یوان (معادل ۱۳۷ میلیارد دلار آمریکا) را برای اجرای این پروژه عظیم در نظر گرفته است که آن را به بزرگ‌ترین پروژه زیرساختی تک‌پروژه‌ای در جهان تبدیل می‌کند.

دولت چین ساخت یک نیروگاه عظیم هیدروالکتریک را در کنار بزرگ‌ترین سد جهان در رودخانه مقدس یارلونگ تسنگپو در منطقه خودمختار تبت تایید کرده است. این نیروگاه زمانی که تکمیل شود، سه برابر بیشتر از سد سه دره (Three Gorges Dam) که در حال حاضر بزرگ‌ترین پروژه تولید انرژی هیدروالکتریک در جهان است، انرژی تولید خواهد کرد.

چین با هدف دستیابی به هدف صفر انتشار کربن تا سال ۲۰۶۰، در تلاش است تا وابستگی خود به سوخت‌های فسیلی را کاهش دهد. گزارش‌های پیشین نشان داده است که پروژه‌های انرژی بادی و خورشیدی متعددی در ماه‌های اخیر آغاز شده است و همچنین فشار برای توسعه نیروگاه‌های هسته‌ای برای تولید انرژی بدون کربن در حال افزایش است.

پروژه عظیم انرژی هیدروالکتریک در تبت

چین قصد دارد این پروژه بزرگ هیدروالکتریک را در کنار رودخانه یارلونگ تسنگپو که در فلات تبت قرار دارد، بسازد. این رودخانه که مقدس تلقی می‌شود، دارای عمیق‌ترین دره در سطح زمین است که اختلاف عمودی آن ۷۶۶۷ متر (۲۵,۱۵۴ فوت) است. دولت چین قصد دارد از این ویژگی به نفع خود بهره برداری کند و سالانه حدود ۳۰۰ میلیارد کیلووات ساعت انرژی هیدروالکتریک تولید کند که برای تأمین نیاز انرژی ۳۰۰ میلیون نفر کافی خواهد بود.

در بخش‌های پایین‌دست این رودخانه، افت عمودی آن ۲,۰۰۰ متر (۶,۵۶۱ فوت) است که در ۵۰ کیلومتر (۳۱ مایل) طول کشیده است. این ویژگی به تنهایی پتانسیل تولید ۷۰ میلیون کیلووات انرژی را دارد. برای بهره‌برداری از این انرژی، چین نیاز به حفر تونل‌هایی به طول ۴ تا ۲۰ کیلومتر در کوهستان نمچا باروا خواهد داشت تا نیمی از جریان رودخانه را به سمت نیروگاه‌ها هدایت کند که حدود ۲,۰۰۰ متر مکعب در ثانیه خواهد بود.

چین در دهه‌های اخیر چندین نیروگاه هیدروالکتریک در امتداد رودخانه یارلونگ تسنگپو ساخته است تا از قدرت این رودخانه به‌عنوان منبعی از انرژی تجدیدپذیر بهره‌برداری کند. این رودخانه که از عمیق‌ترین دره جهان می‌گذرد، در یک بخش از آن طی مسافتی کوتاه ۵۰ کیلومتری، ۲,۰۰۰ متر سقوط می‌کند و پتانسیل عظیمی برای تولید انرژی هیدروالکتریک دارد.

دولت چین یک تریلیون یوان (۱۳۷ میلیارد دلار آمریکا) برای این پروژه اختصاص داده است، که آن را به بزرگ‌ترین و بلندپروازانه‌ترین پروژه زیرساختی تک‌پروژه‌ای در جهان تبدیل می‌کند.

ریسک‌ها و فرصت‌ها

با وجود ریسک‌های ذاتی در پروژه‌های مقیاس بزرگ، این پروژه عظیم در مرز یک صفحه تکتونیکی واقع شده است که احتمال وقوع زمین‌لرزه در آینده را به همراه دارد. همچنین ژئولوژی این منطقه متفاوت از دشت‌ها است که اجرای پروژه را پیچیده‌تر می‌کند.

سازندگان پروژه قصد دارند از داده‌های اکتشافات ژئولوژیکی گسترده و پیشرفت‌های فناوری برای اطمینان از اینکه ساخت پروژه بر اساس علم و با بالاترین کیفیت صورت گیرد، استفاده کنند. این پروژه همچنین فرصتی برای توسعه پروژه‌های بیشتر انرژی بادی و خورشیدی در اطراف و افزایش تولید انرژی پاک چین خواهد بود. علاوه بر این، حفاظت از محیط زیست نیز در اولویت قرار خواهد داشت.

تاریخ دقیق آغاز ساخت یا جزئیات موقعیت پروژه هنوز اعلام نشده است.

منابع: BBC –  interestingengineering

برچسب‌ها: