شناسهٔ خبر: 70522898 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

یک کارشناس ادبیات کودک و نوجوان مطرح کرد؛

«صدای تاریکی» من را در دفاع از آثار تألیفی شجاع‌تر می‌کند

نشست نقد و بررسی کتاب «صدای تاریکی» اثر نیلوفر مالک در کافه کتاب‌نوش برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا در این نشست، یاشار هدایی، شیما جوادی و نویسنده اثر حضور داشته و به بررسی زوایای مختلف این رمان نوجوان پرداختند.

یاشار هدایی، نویسنده، پژوهشگر و کارشناس کتاب‌های کودک و نوجوان در ابتدای این برنامه با اشاره به اینکه کتاب «صدای تاریکی»، موفق‌ترین اثر نیلوفر مالک است، مهم‌ترین ویژگی آن را پیرنگ قوی داستان دانست و سپس به موضوع مخاطب در این اثر پرداخت و عنوان کرد: در اینکه کتاب «صدای تاریکی»، رمان نوجوان است شکی نیست؛ اما علاوه‌بر رمان نوجوان، رمان بزرگ‌سال نیز است. در این کتاب شخصیت‌هایی به‌عنوان پدر، مادر، مادربزرگ و خاله حضور دارند که هر خواننده بزرگ‌سالی می‌تواند با آن‌ها هم‌ذات‌پنداری کند. علاوه‌بر این، اگر بگوییم رمان تنها برای نوجوان است، بزرگ‌سالان باید به طریق اولی آن را بخوانند؛ چراکه به‌دلیل کارکرد شناختی‌اجتماعی که دارد، باعث یادگیری نحوه برخورد با نوجوانان می‌شود.

موضوع دیگری که در این نشست بررسی شد، «هویت» بود. هدایی درباره این موضوع بیان کرد: در این اثر به هویت در دو جنبه سطح و شناخت اشاره شده است. در سطح، ساوینا، شخصیت اصلی به‌دنبال کیستی فیزیولوژیک خود است که پدر و مادرش کیست و در مرحله شناخت به تفکرات او اشاره شده است که در جلد اثر نیز به‌خوبی به این موضوع نیز اشاره شده است. حافظه و خاطرات دوران کودکی ساوینا نقش اساسی در روند داستان دارند و تمامی انسان‌ها کسی نیستند جز حافظه‌، خاطرات و هر آنچه که در طول زندگی تجربه کرده‌اند.

این منتقد ادبیات کودک و نوجوان، به مقایسه آثار تألیفی و ترجمه در بازار کتاب نوجوان پرداخت و گفت: این کتاب من را در دفاع از آثار تألیفی شجاع‌تر می‌کند.

او همچنین استفاده از تعلیق مناسب، شخصیت‌پردازی و خلق گفتار را از دیگر نکات برجسته این اثر دانست. درون‌مایه و وجود نشانه‌های دینی، موضوع پایانی صحبت‌های یاشار هدایی در این نشست بود. هدایی معتقد است نیلوفر مالک، هیچ عجله و اصراری در برجسته کردن درون‌مایه دینی و خلق شخصیتی نمایشی نداشته است؛ اما در جایی از داستان، بحران‌هایی در زندگی این نوجوان اتفاق میفتد که از خانه فرار می‌کند و این قسمت یکی از آن فرازهای درخشان اثر است.

این پژوهشگر حوزه کتاب عنوان کرد: ساوینا، اتفاقاً روی سکوی خانه‌ای می‌نشیند و متوجه رفت‌وآمد افراد به آن خانه می‌شود تا اینکه صاحب‌خانه با گفتن اینکه، امروز مهمون حضرت زهرا هستیم، ساوینا را به این مجلس دعوت می‌کند. در این جلسه دعای توسل خوانده می‌شود و ساوینا همراه با آن به خاطرات مادرش فکر می‌کند که در روساخت اثر است؛ اما اگر دقت کنید می‌بینید که مادر دینی یعنی حضرت زهرا (س) چگونه در متن این داستان جا گرفته است.

در ادامه این نشست، نیلوفر مالک، نویسنده کتاب درباره انتخاب نوجوانی نابینا برای کتاب گفت: مقصود اصلی من این بود که نوجوان داستان، خودش را پیدا کند و متوجه شود اگر یک توانایی مانند دیدن را نداشته باشد، با استفاده از مهارت‌های اجتماعی می‌تواند مشکلاتش را حل کند.

او در ادامه بیان می‌کند که خلق شخصیت مادر در این اثر اهمیت دوچندان دارد؛ چراکه مادر به این نوجوان مهارت حل مسئله را آموزش می‌دهد.

گفتنی است، کتاب «صدای تاریکی» به کوشش نشر مهرک (واحد کودک و نوجوان سوره مهر) برای نوجوانان منتشر شده است.