به گزارش ایرنا، سد تنگ سرخ یکی از پروژههای مهم آبی استان کهگیلویه و بویراحمد است، این سد خاکی با مخزن ۱۲۶ میلیون مترمکعب با اهداف تأمین آب کشاورزی، صنعت و شرب شهر یاسوج و روستاهای اطراف این شهر در حال احداث است اما برخی از مردم این شهر بیم آن دارند که آنگونه که انتظار دارند از برکات این سد بهره مند نمی شوند و همچون سدهای دیگر استان منفعت چندانی برای ساکنان شهر یاسوج نداشته باشد.
طبق اعلام متولیان شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد، قرار است با تکمیل و بهرهبرداری از سد بزرگ و مهم تنگ سرخ آب شهر یاسوج، روستاهای اطراف دانشگاهها و تیپ ۴۸ فتح به میزان ۲۰ میلیون مترمکعب در سال برای درازمدت تأمین شود.
همچنین تأمین ۱۳ میلیون مترمکعب برای شهرکهای صنعتی و میدان گازی مختار و ۳۳ میلیون مترمکعب برای کشاورزی شهرستان بویراحمد و ۳۴.۵ میلیون مترمکعب برای رودخانه بشار و بهبود محیطزیست در فصول خشک که این یک تحول مهم در شهرستان بویراحمد و مرکز استان را ایجاد میکند.
سد تنگ سرخ در یک نگاه
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: سد تنگ سرخ ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در ۱۱ جبهه کاری فعال است و ۱۷۰ نفر نیروی انسانی و ۸۰ دستگاه ماشینآلات سنگین در حال کار هستند و شیفت شب در برخی جبهههای کاری فعال است.
آرش مصلح افزود: سامانه انتقال سد از خود سد تا شهر یاسوج مجوزهای زیستمحیطی و پدافند غیرعامل، باستانشناسی و فنی و ژئوتکنیک آن انجامگرفته است و برای اخذ مجوز ماده ۲۳ بهعنوان یک ردیف مستقل در بودجه ۱۴۰۴ پیشنهاد شده است.
وی بیان کرد: مشاور برای تصفیهخانه شرب بزرگ سد تنگ سرخ که در خروج سامانه انتقال پیشبینیشده، انتخاب شده و مطالعات آن برای جمعیت ۴۰۰ هزارنفری انجام میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: در مجموع سد تنگ سرخ در سال ۱۴۰۳ از مهرماه تاکنون ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی اعتبار دریافت کرده و بخشی از مخزن تملک شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: ۳۰ درصد اراضی که باید تملک میشد، تملک شده و جاده جایگزین بهرهبرداریشده و زیر بار رفته است.
مصلح ابراز کرد: امید است با توجه به نگاه مسئولان ملی در دولت چهاردهم دارند سال ۱۴۰۴ شاهد تکمیل بدنه سد و شروع آبگیری باشیم و این سد تقدیم مردم شهرستان بویراحمد شود.
پیش بینی حدود هفت هزار میلیارد ریال برای سامانه انتقال آب سد تنگ سرخ
فرماندار بویراحمد گفت: سامانه انتقال آب به شهر یاسوج اهمیت زیادی دارد و باید این موضوع بهطور جد پیگیری شود. حدود ۲۴ کیلومتر سامانه انتقال آب از سد تنگ سرخ به شهر یاسوج است که چهار و نیم کیلومتر هم تونل دارد. پیش بینی اعتبار برای این سامانه حدود هفت هزار میلیارد ریال است.
شهرام مهدوی مطلق تاکید کرد: مطالعات سامانه انتقال آب سد تنگ سرخ به یاسوج انجام و کارهای فنی آن در استان صورت گرفته و برای اخذ ماده ۲۳ به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال شده است.
وی بیان کرد: این طرح بعد از اخذ مجوز ماده ۲۳ تامین اعتبار و به مناقصه خواهد رفت.
فرماندار بویراحمد تاکید کرد: همچنین تصفیه خانه ای در انتهای شهر یاسوج هم برای این طرح پیش بینی و مطالعات تصفیه خانه بزرگ یاسوج متصل به آب شرب سد تنگ سرخ هم آغاز شده است.
مهدوی مطلق اضافه کرد: سد به مرحله حساس و مهمی رسیده است و قراردادها باید ویرایش و بازنگری شود. بنیاد مسکن نیز باید تسطیح زمین برای روستاهای اطراف را انجام دهد.
مردم یاسوج از برکات سد تنگ سرخ بهره مند خواهند شد
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان ۱۰ درصد از روانآبهای کشور را دارد، اما با توجه به اینکه عمده سدهای احداثشده در مبادی خروجی استان قرار دارند، نتوانستهایم از ظرفیتهای منابع آبی برای توسعه بخشهای مختلف اقتصادی استان بهرهبرداری کنیم.
یدالله رحمانی با اشاره به اهمیت سد تنگ سرخ افزود: این پروژه یکی از مهمترین پروژههای آبی استان است که حجم مخزن آن ۱۲۵ میلیون متر مکعب است. ساختار روانآبهای استان به گونهای است که سالانه برای ۱۵۷ میلیون متر مکعب تنظیم آب میشود.
وی تصریح کرد: از این سد، ۱۰۱ میلیون متر مکعب مربوط به استان است که ۳۳ میلیون متر مکعب در بخش کشاورزی، ۲۰ میلیون متر مکعب در بخش شرب و ۳۴ میلیون متر مکعب حقآبه زیستمحیطی برداشت میشود و مابقی در بخش صنعت مورد استفاده قرار میگیرد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به هزینههای انجامشده در این پروژه گفت: «بر اساس آخرین برآوردها، تاکنون ۶ هزار و ۴۷۰ میلیارد ریال در این پروژه هزینه شده و به دلیل اهمیت موضوع، بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال نیز در ماههای اخیر به پروژه تزریق شده است.
رحمانی ادامه داد: این قول داده شده که سرعت کار افزایش یابد و در روزهای اخیر تعداد ماشینهای سنگین فعال در این پروژه از ۸۵ دستگاه به ۱۲۰ دستگاه افزایش یافته است.
پیشرفت فیزیکی پروژه نیز ۳۹ درصد است و پیشبینی میشود که تا پایان سال ۱۴۰۴، بخش عمدهای از عملیات تاج سد به نتیجه برسد و پروژه در کمترین زمان ممکن به اتمام برسد.
وی همچنین در جمع مدیران گفت: «به دلیل اهمیت موضوع، پروژه در شیفت شب نیز فعال است و باید هر ماه چهار درصد پیشرفت کار انجام گیرد تا در ۱۵ ماه آینده ۶۰ درصد پروژه به اتمام برسد.
رحمانی بر جابجایی چهار روستا تأکید کرد و گفت: این موضوع باید بهطور جدی در دستور کار قرار گیرد و امنیت این روستاها نیز مهم است؛ بنابراین مراقبت همهجانبه برای روستاهای حاشیه سد ضروری است.
به گزارش ایرنا، کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز ۸.۵ میلیارد مترمکعب رواناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی است.
این حجم بارش اغلب در چهار ماه سال اتفاق می افتد و در هشت ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هر گونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم. کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین چشمه سارها و رودخانههای وحشی با وجود میزان بارندگی دو برابر میانگین کشوری مردم شهرهای مختلف آن به ویژه یاسوج مرکز استان، با کم آبی و بی آبی دست و پنجه نرم می کنند.
یکی از بزرگترین و مهم ترین طرح های استان سد تنگ سرخ است که حدود ۱۱ سال به صورت لاک پشتی و با مشکلات اعتباری دست و پنجه نرم می کرد اما اکنون توجه ویژه ای به آن شده است که امید است این نگاه ویژه استمرار داشته باشد.
سد تنگ سرخ بزرگترین و مهمترین پروژه عمرانی استان است که میتواند در توسعه شهرستان بویراحمد نقش بسیار زیادی را در حوزههای مختلف کشاورزی و صنعتی ایفا بکند.
عملیات اجرایی احداث سد تنگ سرخ پروژه ای که ۱۱سال پیش آغاز شد و طبق اعلام مسئولان این سد قرار است آب پایدار شهرستان بویراحمد را تامین و بالای ۶ هزار هکتار زمین های تشنه کشاورزی را نیز زیر پوشش ببرد.