«فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ؛ پس انسان بايد به خوراک خود بنگرد»(آیه ۲۴ سوره عبس). در این آیه از قرآن کریم خداوند به صراحت و تأکید بیان میکند که انسان «باید» به خوراک خود بنگرد. اگر همین یک آیه در خصوص تغذیه اجرا میشد آیا با پدیده خطرناک چاقی و عواقب و بیماریهای متعدد آن مواجه بودیم؟ آیا صنعت غذایی ما اینگونه بود که اکنون هست؟ آیا لزومی داشت هر روز مردم کشورمان به دنبال رژیمهای غذایی تجویزی از سایر کشورها که تأثیرگذاری مثبت و منفی آنها از نظر علمی تأیید یا رد نشده است و یا مدام به دنبال حذف برخی مواد از غذای خود باشند؟
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت یازدهم این مجموعه مبحث «کدام روغن بهتر است» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
امروز در مورد این مطلب صحبت میکنیم که چه نوع روغنی را برای مصرف انتخاب کنیم. وقتی که صحبت از روغن و انتخاب آن میشود اول باید ببینیم بدن ما به چه نوع مواد غذایی نیاز دارد. چند چربی وجود دارد که بدن ما نمیتواند آنها را بسازد و ضروری است که حتماً این روغنها را از طریق غذا به بدن برسانیم چرا که نرساندن چربیهای ضروری در بدن عوارض ایجاد میکند.
پس حتماً باید روغن بخوریم چون برخی از چربیهای ضروری بدن را از طریق مصرف روغن تأمین میکنیم، البته سایر غذاها هم چربیهایی دارند که چربیهای مورد نیاز را به بدن ما میرسانند.
متأسفانه ما ایرانیها زیاد ماهی مصرف نمیکنیم و یکی از چربیهای ضروری برای بدن در ماهی و غذاهای دریایی وجود دارد و از آنجایی که در بیشتر نقاط کشور ماهی و غذاهای دریایی کمتر مصرف میشود پس چربی ضروری که قرار بود از طریق مصرف ماهی به بدن ما برسد و از دسته چربیهای امگا 3 است کمتر به بدن ما میرسد، بنابراین مجبوریم روغنی را انتخاب کنیم که اسید چرب امگا 3 را به بدن ما برساند.
پس بهترین روغن برای ما ایرانیها که ماهی و غذای دریایی زیاد مصرف نمیکنیم استفاده از روغن مایع کلزا یا کانولا است. روغن کلزا چند ویژگی برجسته دارد و اولین آن این است که روغن کلزا نسبت خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 وجود دارد در حالی که اغلب روغنها حتی سایر روغنهای مایع این ویژگی را ندارند.
دومین ویژگی روغن کلزا این است که این روغن نسبت خوبی از ترکیب روغنهای امگا 3 و امگا 6 دارد یعنی ترکیبات روغنهای دیگری مثل روغن آفتابگردان و کنجد در داخل روغن کلزا هست.
نکته دیگر این است که ترکیبات روغن زیتون نیز در روغن کلزا وجود دارد یعنی حدود 45 تا 50 درصد چربیهای موجود در روغن کلزا از نوع همان چربیهایی است که در روغن زیتون وجود دارد و نکته بعدی این است که روغن کلزا کمترین میزان اسیدهای چرب اشباع شده را دارد. یعنی وقتی روغن کلزا را برای مصرف در سفره غذایی انتخاب کنیم عین این است که روغن زیتون، روغن آفتابگردان و ماهی میخوریم و چربیهای بد هم کم مصرف میکنیم.
خداوند محصولی را آفریده که میتواند تمام نیاز بدن ما به چربیها را تأمین کند و از سوی دیگر التهاب را در بدن ما تحریک نکند. پس بهترین روغن برای ما ایرانی روغن کلزا یا کانولا است به شرط اینکه روغنهای مایع را زیاد حرارت ندهیم که در بخشهای بعدی در مورد این مسئله بیشتر صحبت خواهیم کرد.