شناسهٔ خبر: 70518779 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

روزنامه‌های امروز در یک نگاه؛

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _یکشنبه نهم دی ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها» نوشت: دیروز در پاستور، انگاری روز دانشگاه و جامعه‌شناسی بود. جامعه‌شناسان و اعضای انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در دو برنامه جداگانه، با رئیس‌جمهوری و معاون اول رئیس‌جمهوری دیدار کردند. این دیدارها دوسویه بود؛ از یک سو رئیس‌جمهوری و معاون اول رئیس‌جمهوری دیدگاه‌های خود و چالش‌های کشور را مطرح کردند و در سوی دیگر، اساتید دانشگاه که از جایگاه کارشناسی و علمی پیشنهادهای خود را طرح کردند. نکته این بود که رئیس‌جمهوری با بیان مشکلات مبتلابه ایران در حوزه‌های مختلف عملاً در این جلسه راهکار ارتباط و همکاری دانشگاه و دولت را پیش کشید. راهکار پزشکیان تعریف پروژه‌ها برای همکاری دانشگاه و اساتید دانشگاه با دولت بود، چرا که به باور او نه تنها حل مشکلات نیازمند همکاری دانشگاه است، بلکه همه علوم، همه دانش و همه مهارت‌ها و راه‌حل‌ها صرفاً در اختیار رئیس. جمهوری یا دولت نیست. به قول پزشکیان، چه بسا نیروها و افرادی در نقاط مختلف کشور باشند که از رئیس جمهوری هم توانمندتر باشند، اما زمینه طرح دیدگاه‌ها و راه‌حل‌های خود را نداشته باشند. در دولت چهاردهم درهای دولت برای دریافت نظرات و دیدگاه‌های این افراد کاملاً باز است.

رئیس‌جمهوری در جلسه دیروز با اعضای فعلی و ادوار انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها، همان نکته‌ای را گفت که پیش‌تر دیگر رؤسای‌جمهوری هم گفته بودند: «امروز کشور با مجموعه‌ای از مسائل و مشکلات در حوزه‌های مختلف دست به گریبان است که اگر دانشگاه‌ها با ظرفیت‌های بالای خود به میدان بیایند، بخش قابل توجهی از مشکلات کشور حل خواهد شد.»

اما تفاوت مسعود پزشکیان در این بود که اگر در گذشته این اظهارات بیشتر جنبه تعارف سیاسی داشت، او از ضرورت‌های این ارتباط گفت. این ضرورت، ناشی از فقدان توانایی‌های لازم در نظام اداری کشور است. وی گفت: «امروز تا دلتان بخواهد درباره مسائل مختلف نظر و دیدگاه وجود دارد، در حالی که یکی از مشکلات جدی ما در بخش عمل و اجراست، متأسفانه نظام اداری ما در قالب‌های منسوخ شده منجمد شده و بسیاری از مدیران در حالت انفعال به سر می‌برند و خارج کردن آنها از این وضعیت نیز بسیار زمان‌بر خواهد بود.» پس از طرح این مقدمه بود که پزشکیان گفت برای پرکردن چنین شکاف یا خلأیی در نظام اداری کشور «ما آماده‌ایم با دانشگاه‌ها به صورت پروژه‌محور کار کنیم و مبنای پرداخت‌های ما نیز بر اساس عملکردها خواهد بود.»

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اصحاب یأس و ناامیدی دست از سر رئیس‌جمهور بردارند!» نوشت: افراطیون مدعی اصلاحات که در پی انداختن دولت در چاه اعتماد به دشمن، تعطیل کردن توانمندی‌ها، بر باد دادن فرصت‌های کشور پای وعده‌های دروغ آمریکا، شرطی کردن اقتصاد، به بن‌بست کشاندن دولت و عقب‌گرد اقتصادی کشور هستند، باید دست از سر رئیس‌جمهور بردارند و دور او را خالی کنند. اصحاب «ما نمی‌توانیم» دور رئیس‌جمهور را گرفته‌اند. آنها طیفی هستند که در دولت اشرافیت آلوده مدعی اصلاحات اعتدال کشور را به نحوی دچار عقب‌گردی کردند که برخی دولتمردان دولت روحانی می‌گفتند شاید شش هفت سال طول بکشد تا به درآمدها و رشد اقتصادی هفت سال قبل برسیم. روزنامه زنجیره‌ای شرق نیز خرداد ۹۹ تأکید کرد؛ «در صورت رشد اقتصادی هشت درصدی از سال ۱۳۹۹ به بعد، حداقل به شش سال زمان نیاز خواهد بود تا به سطح درآمد سرانه سال ۱۳۹۰ بازگردیم.» مدعیان اصلاحات که چنین وضعی را به کشور تحمیل و سفره مردم را خالی کردند، ورد زبان‌شان مذاکره و الحاق ایران به FATF بود. آن‌ها امروز هم بدون ذره‌ای عبرت‌اندوزی، همان روش معیوب و خسارت بار را تکرار می‌کنند. می‌گویند راهی جز مذاکره نداریم، باید به FATF ملحق شویم، در غیر این صورت اقتصاد کشور قفل است. ماحصل این فرصت‌سوزی و اعتماد به غرب تورم‌های ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ درصدی در مسکن، خودرو، دلار، طلا و گرفتن نفس تولید و معیشت مردم بود.

اینکه همچنان با بی‌اعتنایی به ظرفیت‌های درون‌زای گسترده، آن رویه خیانت‌آلود تکرار می‌شود، آیا مصداق ناامیدسازی و تقلای دوباره مدعیان اصلاحات برای بیچاره کردن مردم نیست؟ آیا اینها مصداق آن کلام رهبر انقلاب در روز ۲۱ آذرماه نیستند که فرمودند؛ «یک عدّه‌ای البته همتشان این است که توی دل مردم را خالی کنند؛ این نباید اتفاق بیفتد؛ حالا بعضی در خارج این کار را می‌کنند؛ تلویزیون‌های خارجی، رادیوهای خارجی، روزنامه‌های خارجی به زبان فارسی با مردم حرف می‌زنند، جوری قضایا را تصویر می‌کنند که مردم را بترسانند، توی دل مردم را خالی کنند؛ حالا آن تکلیفش جور دیگر است و با آنها جور دیگری باید برخورد کرد اما در داخل کسی نباید این کار را بکند. در داخل اگر کسی در تحلیلی، در بیانی جوری حرف بزند که معنایش خالی کردن توی دل مردم باشد، این جرم است و باید دنبال بشود.»

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «خواب پریشان میلیون‌ها صهیونیست در هفتمین شب پیاپی» نوشت: یمنی‌ها بامداد شنبه نیز با موشک، به سرزمین‌های اشغالی حمله کردند؛ حمله‌ای که برای هفتمین روز متوالی انجام شده و البته ارتش رژیم صهیونیستی مثل اغلب مواقع مدعی رهگیری و سرنگونی موشک‌های یمنی شده است. اگر همین روایت هم صددرصد درست باشد، صدای آژیر و انفجار ناشی از رهگیری موشک‌ها، نیمه‌شب میلیون‌ها اسرائیلی پریشان را به پناهگاه‌ها می‌کشاند.

به گزارش «جوان» سخنگوی نیروهای مسلح یمن عصر دیروز اعلام کرد که نیروی موشکی یمن پایگاه هوایی نواتیم در منطقه نقب در جنوب فلسطین اشغالی را با موشک مافوق‌صوت «فلسطین ۲» هدف قرار داده است. یحیی سریع گفته که این موشک با موفقیت به هدف اصابت کرده است. به نظر می‌رسد این اولین بار است که یمنی‌ها پایگاه نواتیم را که پیش از این ایران آن را هدف قرار داده، هدف موشک‌های خود قرار می‌دهند. به رغم حمله اسرائیل به زیرساخت‌های غیرنظامی یمن از جمله هدف قرار دادن فرودگاه صنعا، سخنگوی نیروهای مسلح یمن گفته ما به انجام عملیات‌های نظامی بیشتر علیه دشمن اسرائیلی تا زمان توقف تجاوز و رفع محاصره از غزه ادامه خواهیم داد. یمنی‌ها مانند روزهای قبل، بامداد شنبه هم با موشک به سرزمین‌های اشغالی حمله کردند تا به گفته منابع اسرائیلی، تعداد موشک‌های پرتاب شده از یمن از ابتدای ماه جاری میلادی به ۱۰ فروند برسد. طی همین مدت، یمنی‌ها ۹ فروند پهپاد به سمت اسرائیل پرتاب کرده‌اند. رسانه‌های اسرائیلی از جمله تایمز اسرائیل دو روز است که می‌گویند برای رهگیری موشک یمنی از سامانه «تاد» که به تازگی امریکایی‌ها آن را در اسرائیل مستقر کرده‌اند، استفاده شده است، چیزی که پیچیدگی پرتاب‌های یمنی‌ها را به‌رغم تصورات جاری نشان می‌دهد. حمله موشکی سحرگاه شنبه نیز، شهرک‌نشینان را به پناهگاه‌ها کشاند و طبق معمول، تعدادی هنگام فرار به پناهگاه‌ها زخمی شدند.

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «نفوذ از دروازه وفاق!» را برگزید و نوشت: وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان برای حضور در کابینه چهاردهم که معرفی شدند، تقریباً عمده کارشناسان و تحلیلگران بر این باور بودند برخی اسامی آن فهرست از فیلتر مجلس شورای اسلامی عبور نخواهند کرد. سوابق برخی وزرای پیشنهادی در جریان تحصن نمایندگان مجلس ششم، فتنه ۸۸، همچنین شورش پاییز ۱۴۰۱ واضح و مستند بود. برخی از آن‌ها در جلسات کمیسیون از گذشته خود ابراز ندامت کردند اما همان‌ها از بیان علنی این پشیمانی بویژه در صحن مجلس امتناع کردند. برخی نیز سابقه و عملکرد مردودی در بحران‌آفرینی‌های دولت روحانی داشتند. حتی موضوع ترک فعل این افراد در وقوع بحران‌های اقتصادی مزبور باعث شد زمزمه‌هایی درباره احتمال محاکمه آنان در دستگاه قضائی ایجاد شود.

در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی آقای پزشکیان، این موارد مطرح و بر لزوم رأی عدم اعتماد به این وزرای پیشنهادی تاکید شد اما همان زمان، برخی نمایندگان موافق، با طرح ادعای پشیمانی این وزرای پیشنهادی از عملکرد گذشته خود، یک استدلال را درباره رأی اعتماد به آنها مطرح کردند. این عده از نمایندگان مدعی بودند مجلس از جایگاه نظارتی خود عملکرد این عده از وزرای پیشنهادی را زیر ذره‌بین قرار می‌دهد و در صورت وقوع اشتباه یا سیاست‌گذاری مشکوک که نشان‌دهنده تداوم همان مرام و منش گذشته این وزرا باشد، با آنها برخورد خواهد کرد و حتی اگر لازم باشد، کار به استیضاح و ندادن رأی اعتماد مجدد به آن‌ها کشیده خواهد شد.

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «مسکن در تله بوروکراسی» را برگزید و نوشت: صنعت ساختمان در طول سال‌های گذشته با چالش‌های بی‌شماری دست‌وپنجه نرم کرده است. سهم ارزش افزوده بخش ساختمان به تولید ناخالص داخلی به حدود یک‌سوم ۲۰ سال پیش رسیده است و سهم تشکیل سرمایه در این بخش از تولید ناخالص داخلی در یک دهه، نصف شده است.

همچنین شمار صدور پروانه‌های ساختمانی در طول یک دهه سقوط کرده و تعداد واحدهای مسکونی در پروانه‌های ساختمانی به کمتر از یک‌چهارم ۱۰ سال پیش رسیده است.

این چکیده‌ای از مطالعات مرکز پژوهش‌ها و تحقیقات انجمن صنعت ساختمان است که به‌تازگی در سند مطالعات راهبردی صنعت ساختمان منعکس شده است. اعضای هیئت‌مدیره انجمن صنعت ساختمان با رونمایی از این سند مطالعاتی توضیح می‌دهند که صنعت ساختمان، این روزها نه گرفتار تأمین نقدینگی است که چالش عمده آن با مداخلات دولت در این صنعت و بوروکراسی پیچیده و فسادآوری است که مانع جدی افزایش عرضه مسکن در بازار و کاهش قیمت‌ها شده است.

انجمن صنعت ساختمان در مراسمی از سند مطالعات راهبردی صنعت ساختمان رونمایی کرد. این سند با شش محور کلی تنظیم شده است: نقش و جایگاه صنعت ساختمان در اقتصاد ملی، ارزیابی احکام برنامه هفتم توسعه در حوزه مسکن و ساختمان، شناخت موانع ساخت‌وساز ساختمان و اهمیت آن در قیمت تمام‌شده مسکن، وضعیت سرمایه‌گذاری در بخش ساخت‌وساز ساختمان و شیوه‌های تأمین مالی، فناوری‌های نوین در صنعت ساختمان و مسکن اقتصادی و ضرورت استطاعت، از جمله این محورها هستند. در نشست رونمایی سند مطالعات راهبردی صنعت ساختمان، اعضای هیئت‌مدیره انجمن صنعت ساختمان به اهمیت صنعت ساختمان در اقتصاد ایران و اقتصاد کشورهای توسعه‌یافته پرداختند.‌

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «مسکن فقرا برای ثروتمندان» را برگزید و نوشت: این هفته _احتمالاً روز دوشنبه_ اولین جلسه رسمی شورای عالی مسکن در دولت چهاردهم تشکیل می‌شود؛ اما پیش‌از تصمیم‌گیری برای ادامه مسیر قبلی «مسکن‌سازی دولتی» قرار است جزئیات دو سوءبرداشت سیاست‌گذار از طرح مسکن حمایتی به رئیس‌جمهور ارائه شود. تاکنون تصور دولت این بوده که «فیلترهای ثبت‌نام برای مسکن دولتی»، درست و کامل عمل کرده است و همه «مشمولان قطعی در صف تحویل خانه‌ها»، کم‌درآمد و خانه‌ندار هستند. اما استعلام وضعیت درآمدی و اقتصادی گروهی از همین مشمولان از سامانه پایگاه اطلاعات رفاه خانوارها مشخص کرده است، بیش از ۳۰ درصد استعلام‌شده‌ها جزو دهک‌های ۸ به بالا هستند. در کنار این ایراد یعنی «تعهد تخصیص مسکن فقرا به ثروتمندان»، طی این سال‌ها سیاست‌گذار تصور کرده است «موجودی کل بازار مسکن از تقاضا» کمتر است؛ درحالی‌که برآوردهای رسمی نشان می‌دهد همین حالا موجودی کل حدود ۱۰ درصد بیشتر از کل خانوارهاست. هردوی این سوءبرداشت‌ها گذشته از آنکه هزینه‌های نجومی به اصل طرح وارد کرده، دولت را از «مسیر اصلی و درست تأمین مسکن برای محرومان» باز داشته است. مسئولان بخش مسکن برای اصلاح مسیر در نظر دارند با هدف «انجام تعهد دولت مقابل فقرای مسکن»، یارانه‌های محدود و منابع بانکی قابل تخصیص را به «زمین اصلی» بیاورند.

فرش قرمز پاستور زیر پای دانشگاهی‌ها