به گزارش ایرنا، ایجاد منطقه آزاد تجاری- صنعتی اینچهبرون که مدیران ارشد گلستان همواره و با هدف رونق اقتصادی این استان شمالی در سایه ارتباط با کشورهای آسیای میانه از طریق مرز خشکی اینچهبرون به دنبال تحقق آن بودند، با وجود وعدههای مسوولان ملی تا سال ۱۳۹۳ محقق نشد.
اگرچه این خواسته مدیران ارشد گلستان در سال ۱۳۹۳ و همزمان با سفر رییس جمهور و هیات دولت به این استان مورد موافقت قرار گرفت و در خرداد ۱۳۹۴ در شورای عالی مناطق آزاد نیز به تصویب و سپس راهی مجلس شورای اسلامی شد اما تصویب نهایی آن تا سال ۱۴۰۰ به درازا کشید.
لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچهبرون در مجلس نهم ۲ بار به صحن این نهاد قانونگذار آمد ولی به دلیل رای نیاوردن کنار گذاشته شد و در نهایت در جلسه ۲۶ آذر ماه ۱۳۹۸ به تصویب نمایندگان رسید و پس از آن نیز در جلسه ۱۳۹۸/۱۰/۱۱ شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و از جهاتی خلاف قانون تشخیص داده شد بر همین اساس برای رفع اختلاف مجلس و شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.
مجمع تشخیص مصلحت نظام هم پس از بررسیهای لازم در ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ با ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون موافقت کرد.
در ادامه نیز با پیگیری مدیران گلستان و همراهی دولت قبل، ۱۷ دی ۱۴۰۱ اساسنامه منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون به تصویب شورای نگهبان رسید و در ادامه فرایند انتخاب اعضای هیات مدیره و مدیرعامل آن انجام شد و در هفتم آبان ۱۴۰۲ راهاندازی منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچهبرون از سوی مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی اعلام و مدیرعامل آن معرفی شد.
فعالان اقتصادی و مسوولان گلستان باور دارند راهاندازی منطقه آزاد تجاری- صنعتی اینچهبرون از جمله زیرساختهای مهم تولید و رونق اقتصادی این استان کم برخوردار است و تکمیل تاسیسات و بناهای مورد نیاز در کنار بهرهمندی از فرصت همجواری با ترکمنستان و در ادامه آسیای مرکزی که بخش پهناوری از قاره آسیاست میتواند مسیری امن و کوتاه برای ارتباط این کشورها با آبهای آزاد از طریق اینچهبرون فراهم کند.
مراسم افتتاح گمرک منطقه آزاد اینچهبرونافتتاح گمرگ منطقه آزاد اینچهبرون
نخستین گام حمایتی دولت چهاردهم از منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچهبرون که «علیاصغر طهماسبی» استاندار گلستان، توسعه این استان را به این منطقه آزاد وابسته میداند، سفر روز جمعه هفت دی امسال «رضا مسرور» دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی کشور به اینچهبرون و افتتاح گمرک آن، راهاندازی سامانه ثبت شرکتها و رونمایی از اسناد ثبتی اراضی این منطقه بود.
شرکت در آیین آغاز ساخت چند پروژه عمرانی شامل «ساختمان اداری، گمرک و محصورسازی منطقه آزاد اینچهبرون» از دیگر برنامههای سفر دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی کشور به گلستان بود.
مسرور در این آیین بیان کرد: این منطقه نسبت به مناطق آزاد دهگانه جدید پیشرفت خوبی داشته و این نشانه عملکرد خوب مدیرعامل منطقه آزاد اینچهبرون است.
وی در این مراسم وعده داد، سرعت پیشرفت منطقه آزاد اینچهبرون افزایش یابد.
منطقه آزاد اینچهبرون به قطب ترانزیت کالا تبدیل میشود
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم افتتاح گمرک منطقه آزاد اینچهبرون و راه اندازی سامانه ثبت شرکتهای آن گفت: این منطقه باید به قطب کالایی و ترانزیت آن در کشور تبدیل شود و این استعداد و ظرفیت ذاتی اینچهبرون در کمتر منطقه آزادی وجود دارد.
مسرور بابیان اینکه درحال حاضر و در کنار هشت منطقه آزاد قدیم، ۱۰ منطقه آزاد جدید در کشور وجود دارد که باید راهاندازی شوند، افزود: منطقه آزاد اینچهبرون برای سرمایهگذاری بسیار مستعد است و از سرمایهگذاران برای فعالیت در مستعدترین منطقه آزاد در کشور دعوت به همکاری میکنیم.
وی تاکید کرد: منطقه آزاد اینچهبرون به دلیل قرارگیری در کنار کشور ترکمنستان، قزاقستان و کشور بزرگ چین، مستعد سرمایهگذاری است و این همجواری میتواند برای توسعه کشور از جمله استان گلستان مناسب باشد.
مسرور یادآور شد: تاکنون ۶ شرکت در منطقه آزاد اینچهبرون ثبت شده که ۲ شرکت خارجی است و این مساله نشانه استعداد ذاتی و ظرفیت بالای این منطقه است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی کشور همچنین با اشاره به اینکه تجارت با کشورهای ترکمنستان، قزاقستان و حوزه اورآسیا باید از طریق منطقه آزاد اینچهبرون تقویت شود، تصریح کرد: این منطقه آزاد تا ۲ سال آینده در تولید ناخالص داخلی استان نقش بالایی خواهد داشت.
مسروی با اشاره به وجود ۱۲ هزار هکتار زمین مستعد سرمایهگذاری در منطقه آزاد تجاری اینچهبرون افزود: رویکرد جدید ما در مناطق آزاد، جذب سرمایهگذاران با نگاه به صادرات است.
وی، لازمه توسعه کشور را وحدت و همدلی دانست و گفت: این مهم در گلستان به خوبی وجود دارد ضمن اینکه منطقه آزاد اینچهبرون نه تنها در اقتصاد این استان کم برخوردار بلکه در اقتصاد کشور نیز تاثیرگذار خواهد بود.
مسرور همچنین خواستار حذف بروکراسی اداری در منطقه آزاد اینچهبرون شد و اضافه کرد: باید ثبت شرکتها در مناطق آزاد سرعت بگیرد و استقبال از سرمایهگذاران با روی گشاده انجام شود و فرایندها طوری طراحی شود که سرمایهگذار با اطمینان خاطر برای سرمایهگذاری در این منطقه اقدام کند.
حمایت از سرمایهگذاران در منطقه آزاد اینچهبرون
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی کشور همچنین در جلسه شورای گفت و گوی بخش خصوصی و دولت در گلستان هم بیان کرد: متقاضیان سرمایهگذاری در ایجاد زیرساخت منطقه آزاد اینچهبرون حمایت میشوند.
مسرور بابیان اینکه گلستان به دلیل بهرهمندی از ظرفیت دریا، گردشگری و قرارگیری در مسیر کریدورها، یک استان پرظرفیت است، افزود: تقویت دیپلماسی اقتصادی در منطقه آزاد اینچهبرون ضروری است زیرا این منطقه در یک سال اخیر نسبت به دیگر مناطق آزاد جدید در کشور رتبه خوبی داشته است.
وی اضافه کرد: هیاتهای اتاق بازرگانی گلستان در بخشهای گوناگون باید با تشکیل کمیتههای جداگانه، تجارت و رونق اقتصادی با کشورهای ترکمنستان و قزاقستان و اوراسیا را بویژه از طریق کریدورها که درامد ارزی خوبی برای کشور و استان خواهد داشت، تقویت کنند.
مسرور با تاکید براینکه مزیت رقابتی در منطقه آزاد اینچهبرون باید مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: درحوزه ایجاد مزیت رقابتی در مناطق آزاد باید اقدامات جدی انجام شود در همین راستا دست مدیران مناطق آزاد را در ایجاد مشوقهای سرمایهگذاری باز گذاشتیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی همچنین خواستار استفاده از توان بخش خصوصی در منطقه آزاد اینچهبرون شد و گفت: مناطق آزاد مکانی مناسب برای استفاده از سرمایههای بخش خصوصی است و یکی از بهترین مناطق که از لحاظ مزیت نسبی میتواند جذب سرمایه داشته باشد، منطقه آزاد اینچهبرون است.
وی، ترانزیت و تجارت را اولویت نخست مناطق آزاد دانست و افزود: اولویت اصلی منطقه آزاد اینچهبرون هم تجارت، ترانزیت و لجستیک است و خوشبین هستم این منطقه در سه سال آینده به جایگاه بالایی برسد.
اینچهبرون جزو چابکترین گمرکهای کشور است
مدیرعامل منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچهبرون هم بابیان اینکه گمرگ اینچهبرون جزو چابکترین گمرکهای کشور است، بیان کرد: تراز ما تجاری است و ۸۰ درصد در حوزه صادرات و ۲۰ درصد در بخش واردات فعال است.
حسن ملکحسینی در آیین افتتاح گمرک منطقه آزاد اینچهبرون و راهاندازی سامانه ثبت شرکتها و رونمایی از اسناد ثبتی آن گفت: در ۲ سال گذشته کارهای زیادی در بخش سختافزاری، نرمافزاری و مطالعات علمی این منطقه آزاد انجام شده و وارد فاز اجرایی شدیم.
وی اضافه کرد: مرز اینچهبرون در داخل و خارج کشور یکی از امنترین مرزها است و سرمایه و اقتصاد نیز به دنبال امنیت است لذا منطقه آزاد اینچهبرون از این حیث از اهمیت ویژهای برخوردار است.
ملک حسینی ابراز امیدواری کرد؛ در مدت زمانی کوتاه، اهداف تعیین شده در ایجاد زیرساختهای مورد نیاز منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون محقق شود ضمن اینکه محصورسازی فاز یک منطقه آزاد در محدوده چهار هزار هکتاری و ساختمان اداری گمرک و تیر پارک امروز جمعه هفت دی آغاز شد.
وی ادامه داد: منطقه آزاد اینچه برون ذینفعان ملی و فراملی دارد و در چشمانداز ۲۰ ساله طرح جامع آن، ۸۳ پروژه در سه فاز کوتاه، میان و بلندمدت و ایجاد ۴۵ هزار فرصت شغلی پایدار پیش بینی و تعیین شده است.
این مقام مسوول همچنین گفت: از ۱۲ هزار و ۵۷۷ هکتار وسعت منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون تاکنون برای ۹ هزار هکتار آن سند ثبتی صادر شده است.
دبیر مجمع نمایندگان گلستان هم در این مراسم گفت: منطقه آزاد اینچهبرون از اهمیت ویژهای برخوردار است و ۸۰ درصد ظرفیت آن در مسیر صادرات خواهد بود.
رمضانعلی سنگدوینی بابیان اینکه منطقه آزاد اینچهبرون دروازه ورود به آسیای میانه و چین است و ظرفیتهای بالایی دارد، افزود: وسعت این منطقه آزاد حدود ۱۳ هزار هکتار است که در بخشی از آن پتروشیمی و شهرک هزار هکتاری اترک قرار دارد.
وی تاکید کرد: باید ظرفیت صادراتی منطقه آزاد اینچه برن بر محور تامین نیازهای کشورهای آسیای میانه باشد و در این مسیر، ظرفیت کشور ترکمنستان بالا است و باید به آن توجه کرد.
سنگدوینی خواستار تکمیل و تقویت زیرساختها در منطقه آزاد اینچهبرون شد و گفت: تقویت روابط بین ایران و ترکمنستان مساله دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد و تحقق این مهم منوط به صادرات گاز به این کشور است.
وی همچنین گلستان را یک استان محروم دانست و یادآور شد: باید سرمایهگذاران به سوی استان گلستان و منطقه آزاد اینچهبرون هدایت شوند و رونق این منطقه میتواند اقتصاد گلستان را تقویت کند.
اهمیت اینچهبرون در نگاه فعالان اقتصادی گلستان
برخی فعالان اقتصادی گلستان هم با اشاره به اهمیت منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچهبرون در توسعه و شکوفایی اقتصاد این استان ضمن قدردانی از دولت وفاق دکتر پزشکیان در حمایت از این منطقه آزاد، برلزوم شتاب بخشی در ایجاد زیرساختهای آن با همکاری همه دستگاههای دولتی و نیز مشارکت بخش خصوصی تاکید کردند.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان بابیان اینکه استقرار کامل منطقه آزاد اینچهبرون نیاز به همکاری همه دستگاهها دارد، گفت: اینچهبرون امنترین کریدور شمال- جنوب است و تصمیم نظام و دولت برای ایجاد منطقه آزاد در این استان مرزی، اقدامی سنجیده بود.
امیر یوسفی اظهار کرد: رونق اینچه برون نقش اساسی در اقتصاد کشور و استان گلستان ایفا خواهد کرد.
وی با تاکید بر ضرورت تامین و تقویت زیرساختهای منطقه آزاد اینچهبرون، افزود: فعالان اقتصادی این منطقه آزاد را برای سرمایهگذاری مطلوب میدانند لذا باید با تقویت زیرساخت، جذابیت لازم را برای جذب سرمایهگذار انجام دهیم.
راه آهن اینچه برون در نقطه صفر مرزیرییس اتاق بازارگانی گرگان، تسهیل در واگذاری زمین به سرمایهگذاران در منطقه آزاد اینچهبرون را ضروری دانست و اضافه کرد: قیمت متعادل و جذاب مساله دیگری است که میتواند جذب سرمایهگذار را در این منطقه سرعت دهد.
یوسفی بابیان اینکه تاکنون برخی کشورها از جمله «روسیه، چین و بنگلادش» برای سرمایهگذاری در منطقه آزاد اینچهبرون اعلام آمادگی کردند، گفت: باید بستری فراهم شود تا همه سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای فعالیت در این منطقه اعلام آمادگی کنند.
وی منطقه آزاد اینچهبرون را فرصتی برای پیشرفت و تحول گلستان دانست و بیان کرد: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان همه تلاش خود را برای جذب سرمایهگذار در این منطقه به کار خواهد گرفت.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان هم گفت: منطقه آزاد اینچهبرون به دلیل اتصال به کشور چین، منطقهای استراتژیک است.
سعید صفوی تاکید کرد: با توجه به شکلگیری هشت منطقه جدید، بخش مسافری در مناطق آزاد جدید وجود ندارد که مجمع نمایندگان گلستان باید در ابن خصوص پیگیری جدی در مجلس داشته باشند.
وی بابیان اینکه جهش صادرات بدون زیرساخت معنی ندارد، افزود: زیرساخت راهآهن اینچهبرون صفر است و از هفت سال گذشته تاکنون هیچ اقدامی در این منطقه انجام نشده است و راهآهن نیز از توان بخش خصوصی استفاده نکرده است.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان هم با بیان اینکه باید زیرساختهای مانند آب، برق، گاز در منطقه آزاد اینچهبرون تقویت شود، اظهار کرد: برای توسعه منطقه آزاد اینچهبرون باید یک مزیت رقابتی برای جذب سرمایهگذاران ایجاد شود.
رضا مبصری افزود: ایجاد مزیت در بخشهای مختلف از جمله تخفیف تعرفهای، صرفهجویی در زمان و حذف بروکراسی اداری و حمل و نقل سریع به جذب سرمایهگذار در منطقه آزاد اینچهبرون کمک میکند.
وی گفت: سرعت تخلیه در منطقه آزاد اینچهبرون پایین است و صاحب واگنها با این مساله دچار خسارت میشوند لذا راهآهن هم باید تسهیلات ویژه برای این بخش قائل شود.
باید حمایت دولت چهاردهم از منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون را به فال نیک گرفت زیرا این منطقه آزاد که گلستانیها بویژه مرزنشینان سالها منتظر ایجاد زیرساختها و فعالیت رسمی آن هستند میتواند گره رونق اقتصادی، ایجاد درآمد و اشتغال پایدار اهالی این استان شمالی را باز کند.
استان مرزی گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد.