جوان آنلاین: تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) قدیمیترین سیاهچالهای را که تابهحال مشاهده شده، کشف کرد. به استناد گزارش منتشر شده در وبسایت دیجایتو، جرم این سیاهچاله باستانی ۱/ ۶ میلیون برابر خورشید است و بیش از ۱۳ میلیارد سال نوری با ما فاصله دارد. این سیاهچاله تنها ۴۴۰ میلیون سال پس از بیگبنگ بهوجود آمده است و در مرکز کهکشان GN- z۱۱ قرار دارد. پیش از این، سیاهچالهای دیگر که ۴۷۰ میلیون سال با بیگبنگ فاصله داشت، رکورد قدیمیترین سیاهچاله را در دست داشت. بر اساس این گزارش، کشف قدیمیترین سیاهچاله کیهان از سوی تلسکوپ فضایی جیمزوب، سرنخهای حیاتی برای چگونگی پیدایش آنها در اختیار اخترشناسان قرار میدهد. محققان با این اکتشافات، میتوانند بفهمند چگونه سیاهچالههای بسیار پرجرم امروزی - که کل کهکشانها از جمله راه شیری را درمینوردند - به چنین اندازههای شگفتانگیزی رسیدهاند.
امروزه اخترشناسان معتقدند، سیاهچالهها از فروپاشی ستارگان غولپیکر بهوجود میآیند. سیاهچالهها به هر نحوی که ایجاد شوند، با غوطهورشدن بیوقفه روی گاز، غبار، ستارهها و دیگر سیاهچالهها رشد میکنند. اصطکاک این مواد باعث میشود، دمای آنها درون سیاهچالهها بالا برود و نوری از خود ساطع کنند؛ بدین ترتیب سیاهچالهها به هستههای فعال کهکشانی یا AGN تبدیل میشوند. تلسکوپهایی مثل جیمز وب درواقع این نور را شناسایی و سیاهچاله را رصد میکنند. از آنجایی که نور با سرعت ثابتی در خلأ فضا حرکت میکند، دانشمندان هر چه عمیقتر به جهان نگاه کنند، نور دورتری را رهگیری میکنند و به عبارتی به تاریخ قدیمیتر کیهان دست پیدا میکنند. برای شناسایی سیاهچاله در مطالعه جدید، اخترشناسان از دو دوربین مادون قرمز جیمز وب استفاده کردند.
کشف قدیمیترین سیاهچاله جهان
کشف قدیمیترین سیاهچاله کیهان از سوی تلسکوپ فضایی جیمزوب، سرنخهای حیاتی برای چگونگی پیدایش آنها در اختیار اخترشناسان قرار میدهد
صاحبخبر -
∎