زمان حقوق بازنشستگان در دو ماه گذشته با تغییراتی مواجه شده است.
حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، کشوری و لشکری در نیمه اول سال ۱۴۰۳ در موعدد مقرر و بدون تأخیر واریز شد.
حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در دهه پایانی هر ماه بر اساس حروف الفبا واریز میشود و بازنشستگان کشوری و لشکری نیز در دو روز پایانی ماه حقوق خود را دریافت میکنند.
اما در ماههای آبان و آذر که حقوق بازنشستگان همراه با اعمال متناسبسازی واریز شد، تغییراتی در زمان واریز حقوق بازنشستگان به عمل آمد.
در ماه آبان واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با ۳ روز تأخیر از روز ۲۳ آبان آغاز و در روز ۳۰ آبان به پایان رسید. حقوق بازنشستگان کشوری نیز با یک روز تأخیر واریز شد.
در ماه آذر نیز حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی با یک روز تأخیر واریز شد اما بازنشستگان کشوری و لشکری به دلیل شب یلدا، حقوق خود را یک روز زودتر از موعد مقرر دریافت کردند.
با توجه به تغییراتی که در دو ماه گذشته در زمان واریز حقوق بازنشستگان اعمال شد باید دید آیا در ماه دی حقوق بازنشستگان در موعد همیشگی واریز میشود یا به مانند دو ماه گذشته شاهد تغییر در زمان واریز حقوق بازنشستگان خواهیم بود.
تعیین تکلیف نهایی دولت درباره معوقات همسان سازی حقوق بازنشستگان
جمعی از بازنشستگان کارگری با امضای کارزاری، خواستار پرداخت معوقات متناسبسازی شدند.
بازنشستگان کارگری با امضای کارزاری از مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی درخواست کردند معوقات ۷ ماهه همسان سازی حقوق بازنشستگان تعیین تکلیف شود.
در این کارزار آمده است: «ما بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، نسبت به معوقات ۷ ماه متناسبسازی که تاکنون واریز نشده است اعتراض و درخواست پیگیری در اسرع وقت داریم. تجارب گذشته نشان میدهد که از آنجا که پرداخت بهموقع مستمریها و تسهیلات مرتبط با آن نقش مهمی در رفاه و سلامت اقتصادی بیمهشدگان دارد، عدم تحقق این امر موجب نگرانی و چالشهای مالی برای بسیاری از افراد تحت پوشش قرار گرفته است. خواهشمندم نسبت به پیگیری و حل این موضوع اقدام فرمایید و اطلاعرسانی لازم را در خصوص وضعیت پرداخت معوقات و زمانبندی متناسبسازی حقوق بازنشستگان انجام دهید».
کارگران بازنشسته این نامه را خطاب به مصطفی سالاری، مدیرعامل تامین اجتماعی امضا کردهاند.
واریز حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳
این نامه در حالی امضا شده که بازنشستگان در تابستان امسال سه میلیون تومان علی الحساب متناسبسازی دریافت کردند و دیگر مبلغی با این عنوان به حساب آنها واریز نشد. در ماههای آبان و آذر نیز حقوق آنها با اعمال متناسبسازی واریز شد، اما مبلغی که با این عنوان به حقوق آنها افزوده شد مبلغ قابل توجهی نبود.
احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری
همسان سازی حقوق بازنشستگان یکی از مسائل پر بحث جامعه میباشد.
یکی از سوالات مردم از ماه های اخر سال در رابطه با زمان واریز همسان سازی حقوق بازنشستگان میباشد. همسان سازی حقوق بازنشستگان تا به امروز سوالهای زیادی را توانسته برای مردم ایجاد کند. همسان سازی حقوق بازنشستگان برای این اجرا میشود که مردم بتوانند راحت تر شرایط اقتصادی را تاب بیاورند. برای با خبر شدن از جزئیات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر اندیشه معاصر را تا انتها دنبال کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
اصلاح آییننامه اجرایی همسان سازی حقوق بازنشستگان
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۰۹/۲۵ به پیشنهاد مشترک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:
آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان موضوع تصویبنامه شماره ۶۸۹۶۹/ت۶۲۷۷۰هـ مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۰۱ به شرح زیر اصلاح میشود:
۱- جزء (۶) ماده (۱) به شرح زیر اصلاح میشود:
«۶- مابهالتفاوت: اختلاف رقم بین مبلغ حقوق بازنشستگی هر فرد با نود درصد (۹۰%) میانگین حقوق و فوقالعادههای مشمول کسور شاغلان مشابه و همطراز»
۲-تبصره (۲) ماده (۴) به شرح زیر اصلاح میشود:
«تبصره ۲- در مواردی که بنگاهها و شرکتهای دولتی واگذار گردیدهاند اجرای متناسبسازی بازنشستگان آنها به ترتیب زیر و حداکثر تا سقف هفت برابر حداقل حقوق کارکنان مندرج در قانون بودجه سناتی و یا حداقل دستمزد مشمولین قانون کار (حسب مورد) انجام میشود:»
همچنین بخوانید:
دریافت حکم همسان سازی بازنشستگان کشوری ۱۴۰۳ | علت کاهش مبلغ همسان سازی حقوق بازنشستگان در آذر ماه
۳- بند (ب) تبصره (۲) ماده (۴) به شرح زیر اصلاح میشود:
«ب- در مورد کارکنانی که بعد از واگذاری بازنشسته شده یا میشوند و در اجرای تبصره (۱) ماده (۲۱) قانون مدیریت خدمات کشوری صندوق قبلی خویش را حفظ نمودهاند، براساس نسبت مستمری بازنشسته به حداقل دستمزد همان سال با نود درصد (۹۰%) نسبت اولین مستمری بازنشستگی به حداقل دستمزد سال برقراری مستمری که توسط هیئت امنای صندوق ذیربط با رعایت این آییننامه ابلاغ میشود، متناسبسازی صورت میگیرد.»
۴- ماده (۶) و تبصرههای (۱) و (۲) آن به شرح زیر اصلاح میشود:
«ماده ۶- صندوق بازنشستگی ذیربط مکلف است بر اساس جداول و ضوابط ابلاغی موضوع ماده (۴) و در سقف اعتبار ابلاغی ضمن اصلاح احکام، نسبت به پرداخت چهل درصد (۴۰%) مابهالتفاوت مربوط به هر فرد مشمول، با رعایت مفاد این آییننامه از تاریخ ۱۴۰۳/۰۹/۰۱ اقدام نماید. مابهالتفاوت مبالغ پرداختی بابت متناسبسازی از تاریخ ۱۴۰۳/۰۱/۰۱ لغایت ۱۴۰۳/۰۸/۳۰ با پیشبینی اعتبار در قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، در طول سال آینده پرداخت خواهد شد.
تبصره ۱- با توجه به حکم مقرر در بندهای (ت) و (ج) ماده (۱۸) قانون برنامه هفتم پیشرفت، پرداخت مابهالتفاوت توسط صندوقهای بازنشستگی کشوری، لشکری و فولاد که برای متناسبسازی از اعتبارات مندرج در قانون بودجه کل کشور استفاده مینمایند، صرفاً در حدود اعتبارات مصوب مربوط در قوانین بودجه سنواتی و سیر مراحل قانونی تخصیص اعتبار میباشد.
تبصره ۲- مبلغ مابهالتفاوت پرداختی بابت متناسبسازی به صورت جداگانه در احکام صادره سوی صندوق بازنشستگی ذیربط، درج و مشمول افزایش ضریب ریالی سنواتی حقوق میگردد.»
ماده (۷) به شرح زیر اصلاح میشود:
«ماده ۷- در سال ۱۴۰۳ به منظور برقراری عدالت در پرداخت حقوق بازنشستگان، مستمریبگیران و وظیفهبگیران صندوقهای بازنشستگی کشوری، لشکری و فولاد، مشمولانی که با اجرای مفاد این آییننامه، حقوق آنها افزایش نیافته و یا کمتر از ده درصد (۱۰%) حداقل حقوق موضوع جزء (۱-۲) بند (الف) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور افزایش یابد، تا مبلغ ده درصد (۱۰%) حداقل حقوق یادشده تا پایان سال ۱۴۰۳ به عنوان «کمک معیشت» به طور ثابت از محل اعتبارات مصوب مربوطه و عنداللزوم از محل جابجایی اعتبارات مطابق با قوانین و مقررات پرداخت میگردد. مبلغ علیالحساب موضوع تصویبنامه شماره ۵۶۳۰۶/ت۶۲۷۷۰هـ مورخ ۱۴۰۳/۰۴/۰۴ پس از صدور احکام قطعی متناسبسازی بر این اساس اعمال حساب میگردد.»
۶- این تصویبنامه جایگزین تصویبنامه شماره ۱۱۳۴۳۰/ت۶۳۲۵۸هـ مورخ ۱۴۰۳/۰۷/۲۹ میشود.
از سرگیری واریز معوقات همسان سازی حقوق بازنشستگان با شرایط جدید
به گزارش اندیشه معاصر، جمعی از بازنشستگان کارگری با امضای کارزاری از مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی، خواستار تعیین تکلیف معوقات ۷ ماهه متناسبسازی خود شدند. در این کارزار، بازنشستگان نسبت به عدم واریز معوقات ۷ ماهه اعتراض کرده و از مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی درخواست کردند که پیگیری فوری برای حل این مشکل انجام گیرد.
در متن کارزار آمده است: «ما بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی نسبت به معوقات ۷ ماهه متناسبسازی که هنوز واریز نشده است، اعتراض داریم. تجارب گذشته نشان میدهد که پرداخت بهموقع مستمریها و تسهیلات مرتبط با آن، نقشی اساسی در رفاه و سلامت اقتصادی بیمهشدگان دارد. عدم تحقق این امر موجب نگرانی و چالشهای مالی برای بسیاری از افراد تحت پوشش قرار گرفته است. خواهشمندیم نسبت به پیگیری و حل این موضوع اقدام فرمایید و وضعیت پرداخت معوقات و زمانبندی متناسبسازی حقوق بازنشستگان را به اطلاع عموم برسانید.»
از سرگیری واریز معوقات همسان سازی حقوق بازنشستگان با شرایط جدید
بازنشستگان این نامه را به مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی ارسال کردهاند. این درخواست در حالی مطرح شده است که در تابستان امسال بازنشستگان سه میلیون تومان علیالحساب متناسبسازی دریافت کردند، اما پس از آن هیچ مبلغ دیگری به حساب آنان واریز نشده است. همچنین، در ماههای آبان و آذر، حقوق بازنشستگان با اعمال متناسبسازی پرداخت شد، اما مبلغ افزوده شده به حقوق آنان قابل توجه نبوده است.
این در حالی است که در هفته جاری، مجلس شورای اسلامی طرحی را تصویب کرده که طبق آن، تمامی صندوقهای بازنشستگی از جمله صندوق بازنشستگی کشوری و سازمان تأمین اجتماعی، مکلف به ثبت گزارشات مالی خود در سامانه جامع بودجه مستقر در سازمان برنامه و بودجه کشور شدهاند. این طرح به دنبال شفافیت بیشتر در امور مالی صندوقها و بهبود وضعیت مالی آنهاست.
مهرداد دارانی، عضو کمیته بیمه و تأمین اجتماعی خانه کارگر، در این زمینه توضیح داد که هدف از این طرح، صرفاً شفافیت اطلاعات مالی و امکان برنامهریزی بهتر برای صندوقهای بازنشستگی است. وی همچنین اشاره کرد که در صورت تجمیع صندوقهای بازنشستگی، باید هوشیاری کامل وجود داشته باشد تا از ضررهای احتمالی برای صندوق تأمین اجتماعی جلوگیری شود.
وی تأکید کرد که در صورت ادغام صندوقها، باید به حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی توجه خاصی شود تا فشار مالی بیشتری به این صندوق وارد نشود. دارانی همچنین گفت که بازنشستگان باید در فرآیند ادغام صندوقها حضور فعال داشته باشند تا از تحمیل مشکلات مالی جدید بر صندوق تأمین اجتماعی و بازنشستگان جلوگیری شود.
واریز دور دوم معوقات «همسان سازی حقوق بازنشستگان»
بازنشستگان کشوری میگویند: امیدواریم ۴۰ درصد از متناسبسازی نود درصدی که قرار است امسال اجرایی شود، با دریافت اشلها و رتبههای حقوقی شاغلان به درستی انجام شود.
اما برای بازنشستگان کارگری، همه چیز به نتیجه نشست هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان با مدیرعامل و کارشناسان تامین اجتماعی بستگی دارد؛ در این نشست، ردیفهای حقوقی بازنشستگان مشخص خواهد شد.
همچنین سید صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در جلسه هفتگی هیئت دولت سیزدهم، در حضور خبرنگاران اظهار داشت: وزارت کار همواره در حال انجام ماموریتهای خود است و هیچ وقت نمیتوان گفت که کار تمام شده است. یکی از اولویتهای ما، حفظ حقوق بازنشستگان است و باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشیم.
همچنین، باید به پیگیری مسائل اشتغال ادامه دهیم تا بتوانیم به رسیدن به هدفی خاص در این زمینه کمک کنیم و مشکل بیکاری را حل کنیم.
وی افزود: من برای دولت آینده آرزوی موفقیت میکنم، کار برای هرکس که بعد از آیت الله رئیسی رئیسجمهور میشد دشوار بود. من دعا می کنم برادر عزیزمان آقای پزشکیان موفق باشد و بتواند قدری از مشکلات جامعه را حل کند.
مرتضوی تصریح کرد: توصیه من به وزیر بعدی این وزارتخانه آن است که تلاش کنند مشی و راه شهید رئیسی را ادامه دهند. مردمدوست باشند، عاشق خدمت به مردم باشند. کارهایی که بر زمین مانده را ادامه دهند. به کارگران، بازنشستگان و رفاه جامعه عنایت داشته باشند تا موفق باشند.
وزیر کار درباره زمان صدور احکام همسانسازی حقوق بازنشستگان گفت: تلاش میکنیم بتوانیم این کار را بکنیم و این موضوع در این ماه انجام شود. تلاش میکنیم با تامین منابع و رحمت خداوند این کار را انجام دهیم. حالا اگر این ماه نشد امیدواریم دولت آینده بتواند این اقدامات را انجام دهد.
مرتضوی در پاسخ به این سوال گفته میشود خزانهداری فقط یک سوم از طلب تامین اجتماعی را پذیرفته که پرداخت کند، گفت: در این موضوع دو بخش دارد. یکی برای بازنشستگان کشوری است و دیگری مربوط به تامین اجتماعی است. در بازنشستگان کشوری دولت وظیفه دارد کل منابع آن را تامین کند و ابلاغ کند و اجرایی کند.
در مورد سازمان تامین اجتماعی یک ایراد حقوقی و قانونی به وجود آمده که به صورت علی الحساب پرداخت کرده است. دولت امروز مصوباتی داشته که تامین اعتبار صورت بگیرد تا آن را پرداخت کند.
روز گذشته محمد مخبر، آییننامه اجرایی متناسب سازی حقوق بازنشستگان را ابلاغ کرد. بر اساس این ابلاغیه، صندوق های بازنشستگی مکلفند از ابتدای سال ۱۴۰۳ و در حدود اعتبارات مصوب مربوط، حقوق بازنشستگی مشمولان صندوق خود را با رعایت این آییننامه و سایر قوانین و مقررات مربوط، متناسبسازی کنند.
منابع حاصل از بند (ر) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، فقط بابت اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و صندوق فولاد و اعتبار متناظر آن در قوانین بودجه سنوات آتی، هزینه خواهد شد.
همه بیمه شدگانی که مطابق با قوانین و مقررات صندوق بازنشستگی ذیربط تا پایان سال ۱۴۰۲ مشمول دریافت حقوق بازنشستگی شدهاند، در سال ۱۴۰۳ مشمول متناسبسازی موضوع این آییننامه هستند./اندیشه معاصر