شناسهٔ خبر: 70513135 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

جا خوش کردن خشکسالی در سیستان و بلوچستان/کاهش ۹۳ درصدی بارندگی در پاییز ۱۴۰۳

زاهدان - ایرنا - میانگین بارش از ابتدای سال زراعی در سیستان و بلوچستان یک میلی‌متر گزارش شده که ۹۳ درصد کمتر از میانگین بلند مدت این دوره است و امسال خشک‌ترین پاییز هشت سال اخیر را پشت سر گذاشته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون در زاهدان ۱.۱میلیمتر بارش داشته‌ایم که بلند مدت بارش مرکز سیستان و بلوچستان ۱۱ میلیمتر بوده، میزان خشکسالی یکساله برای مرکز استان ۹۹.۷ درصد مساحت شهر زاهدان بوده که از این مقدار ۸۴.۸ درصد خشک سالی بسیار شدید، ۹.۶ درصد خشکسالی شدید، چهار درصد خشکسالی متوسط و ۱.۳ درصد خشکسالی خفیف بوده است.

براساس آمارهای هواشناسی سیستان و بلوچستان در دوره ۱۰ ساله میزان خشکسالی ۹۹.۹ درصد مساحت مرکز استان دچار خشکسالی بوده که از این مقدار ۷۷.۴ درصد خشکسالی بسیار شدید و ۲۲.۵ درصد خشکسالی شدید بوده و طبق پیش بینی های هواشناسی میزان بارش‌های زمستانه در محدوده نرمال خواهد بود.

براساس گزارش‌ها سیستان و بلوچستان از سال ۱۳۷۷ درگیر خشکسالی شده اما در سال ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ به ترتیب ترسالی ضعیف و شدیدی را نسبت به سال‌های دیگر تجربه کرده است.

پس از این تجربه ترسالی در سیستان و بلوچستان دیگر شاهد چنین وضعیتی نبوده ایم با این وجود در سال‌های ۱۳۸۶، ۱۳۹۲ و ۱۳۹۸ این استان از لحاظ خشکسالی وضعیت نرمالی را نسبت به سال‌های دیگر تجربه کرده و در دیگر سال‌ها دچار درجات مختلفی از خشکسالی بوده است.

جا خوش کردن خشکسالی در سیستان و بلوچستان/کاهش ۹۳ درصدی بارندگی در پاییز ۱۴۰۳

۹۹.۷ درصد از مساحت سیستان و بلوچستان خشک شده است

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون، میانگین بارش استان تنها یک میلی‌متر ثبت شده که ۹۳ درصد کمتر از میانگین بلندمدت این دوره است.

محسن حیدری با بیان اینکه میانگین بلندمدت بارش سیستان و بلوچستان در این مدت ۱۳.۹ میلی‌متر بوده است بیان کرد: استان رکورددار کاهش بارش‌های پاییز در کشور بوده است.

وی با اشاره به شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI) در بازه یک‌ساله تا پایان آبان ۱۴۰۳، افزود: ۹۷.۸ درصد مساحت استان تحت تأثیر خشکسالی قرار دارد. از این میزان، ۷.۶ درصد با خشکسالی خفیف، ۱۸.۷ درصد با خشکسالی متوسط، ۲۶.۶ درصد با خشکسالی شدید و ۴۴.۹ درصد با خشکسالی بسیار شدید مواجه هستند.

وی درباره تأثیرات خشکسالی بر سیستان و بلوچستان اظهار کرد: خشکسالی گسترده پیامدهای جدی بر منابع آبی، کشاورزی و معیشت مردم به‌ویژه در مناطق روستایی داشته است. مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: کاهش بارش‌ها به افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی، کاهش دبی چشمه‌ها و قنات‌ها، و پایین آمدن کیفیت آب آشامیدنی منجر شده این وضعیت، علاوه بر تهدید جدی تولیدات کشاورزی، موجب مهاجرت بسیاری از ساکنان روستاها به شهرها شده است.

بررسی آماری نشان می دهد میانگین بارش سیستان و بلوچستان یک‌میلی‌متر بوده و امسال خشک‌ترین و کم باران ترین پاییز را از سال ۱۳۹۵ تاکنون تجربه کرده استوی افزود: سیستان و بلوچستان بیش از ۲ دهه است که با خشکسالی‌های متوالی مواجه است و بر اساس شاخص بارش تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI) در بازه ۱۰ ساله ۹۹.۷ درصد از مساحت استان تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد و این شرایط یکی از طولانی‌ترین دوره‌های خشکسالی در کشور را رقم زده است.

حیدری درباره پیش‌بینی‌های فصلی سیستان و بلوچستان گفت: بر اساس الگوهای همدیدی، شرایط دورپیوندها و مدل‌های پیش‌بینی مختلف، میانگین بارش استان تا نیمه دی‌ماه کمتر از نرمال خواهد بود. از نیمه دی تا اسفند نیز بارش‌ها با نوساناتی در محدوده نرمال بلندمدت پیش‌بینی می‌شود.

وی عنوان کرد: میانگین دمای سیستان و بلوچستان تا نیمه بهمن در نیمه شمالی در محدوده نرمال و در نیمه جنوبی حدود ۰.۵ تا یک درجه بیشتر از نرمال خواهد بود. از نیمه بهمن تا اردیبهشت نیز انتظار می‌رود میانگین دمای استان یک تا ۲ درجه بیشتر از نرمال باشد.