شناسهٔ خبر: 70506768 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: پرزیدنت | لینک خبر

دکتر پزشکیان در دیدار اعضای انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها:

دانشگاه یکی از کانون‌های قابل اتکای دولت برای حل مشکلات کشور است

رئیس جمهور ضمن اعلام آمادگی دولت در راستای فراهم کردن بسترهای لازم برای دانشگاه‌ها جهت مشارکت و نقش‌آفرینی در حل مسائل کشور گفت‌: اگر دانشگاه‌ها با ظرفیت‌های بالای خود به میدان بیایند و هریک به تناسب رشته‌های تخصصی، موضوعات مرتبط را مشخص و برای آن راهکار اجرایی و عملیاتی احصا کنند، بخش قابل توجهی از مشکلات کشور حل خواهد شد.

صاحب‌خبر -

دکتر مسعود پزشکیان صبح امروز شنبه در دیدار اعضای فعلی و ادوار انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در سخنانی، نهاد دانشگاه را یکی از کانون‌های قابل اعتماد و اتکا برای دولت در زمینه حل مشکلات کشور دانست و گفت: امروز کشور با مجموعه‌ای از مسائل و مشکلات در حوزه‌های مختلف دست به گریبان است که اگر دانشگاه‌ها با ظرفیت‌های بالای خود به میدان بیایند و هریک به تناسب رشته‌های تخصصی خود موضوعات مرتبط را مشخص و برای آن راهکار اجرایی و عملیاتی احصا و ارائه کنند، بخش قابل توجهی از مشکلات کشور حل خواهد شد.

رئیس جمهور در ادامه ضمن اعلام آمادگی دولت در راستای فراهم کردن بسترهای لازم برای دانشگاه‌ها جهت مشارکت و نقش‌آفرینی در حل مسائل کشور گفت‌: امروز تا دلتان بخواهد درباره مسائل مختلف نظر و دیدگاه وجود دارد، در حالی که یکی از مشکلات جدی ما در بخش عمل و اجراست، متاسفانه نظام اداری ما در قالب‌های منسوخ شده منجمد شده و بسیاری از مدیران در حالت انفعال به سر می‌برند و خارج کردن آنها از این وضعیت نیز بسیار زمان‌بر خواهد بود، در چنین شرایطی ما آماده‌ایم با دانشگاه‌ها به صورت پروژه‌محور کار کنیم و مبنای پرداخت‌های ما نیز بر اساس عملکردها خواهد بود.

رئیس جمهور با بیان اینکه آینده کشور به نوع نگرش و عملکرد امروز ما بستگی دارد، گفت‌: کشور ما به ویژه در مناطق مرزی به رغم برخورداری از ظرفیت‌ها و منابع فراوان، همچنان با مشکلاتی همچون فقر مواجه است و از سوی دیگر با سوءمدیریت پدیده‌هایی همچون کولبری، سوخت‌بری و ته‌لنجی را به جای فرصت به تهدید برای کشور تبدیل کرده‌ایم. اگر ما از ظرفیت مرزها بدرستی استفاده کنیم، بخش قابل توجهی از اثرات تحریم‌ها خنثی خواهد شد و در این رابطه نیز دانشگاه‌ها می‌توانند چه در زمینه ارائه راهکار و چه در زمینه اجرا به دولت کمک کنند.

دکتر پزشکیان همچنین بر ضرورت ارتقای سطح دانشگاه‌های کشور به نسل 3 و 4 تاکید کرد و گفت: در دوره‌های گذشته بر اساس دیدگاه‌های غلط به توسعه بی‌ضابطه دانشگاه‌ها پرداختیم، در حالی که مسئله با اهمیت‌تر در این حوزه ارتقای سطح کیفی دانشگاه‌ها مبتنی بر مهارت‌آموزی به دانشجویان در راستای حل مشکلات جامعه است که دولت در رابطه نیز آمادگی کمک و مساعدت دارد.

رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه حل همه مسائل و مشکلات کشور نباید صرفا معطوف به نظر شخص رئیس جمهور باشد، افزود: ما امروز در کشور از مجموعه عظیمی از انسان‌های توانمند برخورداریم که شاید خیلی از آنها از بنده بهتر باشند، اما فرصت بروز و ظهور پیدا نکرده‌اند،‌ باید زمینه و بستر برای نقش‌آفرینی این افراد فراهم شود و یکی از گام‌های موثر در این زمینه تمرکززدایی از مدیریت در مرکز و واگذاری اختیارات به استان‌هاست.

دکتر پزشکیان با بیان اینکه در انتخاب مدیران برای ما نه رویکردهای جناحی، مذهبی و قومیتی، بلکه برخورداری از سه عنصر مدیریتی مسئولیت‌پذیری، عملکرد و پاسخگویی اهمیت دارد، تصریح کرد‌: ما به مدیرانی نیازمندیم که بدانند، بتوانند و بخواهند که دولت را در رسیدن به اهدافی که تعیین کرده، کمک کنند و طبعا هر کسی که در این چارچوب عمل نکند، کنار خواهد رفت.

رئیس جمهور در ادامه به موضوع ناترازی‌ها به عنوان یکی از مسائل مبتلابه کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه عدم تناسب میان منابع و مصارف و سوءمدیریت در توزیع، به علاوه مصرف نادرست، امروز به صورت یک چالش بزرگ نمایانگر شده که دولت برای فرهنگ‌سازی در رعایت الگوی مصرف و کنترل و رفع این چالش نیز برنامه‌ریزی کرده است.

دکتر پزشکیان همچنین به اقدامات دولت در زمینه هم‌افزایی در داخل و تعامل با خارج نیز اشاره کرد و گفت:‌ آنچه که امروز دولت در زمینه‌های مختلف موفق به دستیابی به آنها شده، با همدلی و توافق میان سه قوه اتفاق افتاده است؛ ما بدون هماهنگی و همدلی کاری از پیش نخواهیم برد و بر استمرار این روند تاکید داریم.

رئیس جمهور ضمن قدردانی از ارائه نظرات اساتید دانشگاهی درباره مسائل مختلف کشور گفت‌: ما از حضور و نظرات دلسوزانه شما قدردانیم اما از شما می‌خواهیم این نظرات را به راهکارهای قابل اجرا و عملیاتی تبدیل کنید، گرچه فرصت و زمان ما محدود است، اما اگر دانشگاه به کمک دولت بیاید خواهیم توانست در این فرصت محدود نیز بسیاری از مسائل را که در حوزه اختیارات ما است، حل و فصل کنیم.

در ابتدای این دیدار و پیش از سخنان رئیس جمهور 18 تن از اساتید حاضر در جلسه به تشریح دیدگاه‌ها و بیان دغدغه‌های خود پرداختند.

محمود صادقی دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در سخنان خود با تشکر از تغییر روش دولت چهاردهم در سفرهای استانی گفت: از شما تشکر می‌کنیم که در سفرهای استانی کارناوال راه نمی‌‌اندازید و از تلاش‌های‌تان برای عمل به وعده‌هایی که در انتخابات داده‌اید، تشکر می‌کنم. معتقدم اعتماد رهبری به شما یکی از عوامل موفقیت‌‌تان و پشتوانه کار شماست و باید تقویت شود.

این استاد دانشگاه از بازگرداندن اساتید اخراجی به دانشگاه‌ها و دلجویی از دانشجویان محروم از تحصیل به خاطر اتفاقات سال 1401 در دولت چهاردهم تشکر کرد و اظهار داشت: ضمن تشکر از زحمات شما خواستار آن هستم که در برخی رویه‌ها در دانشگاه‌ها تجدیدنظر شود؛ برخی دستورالعمل‌هایی که وجود دارد مغایر با استقلال دانشگاه‌هاست. شایسته است که جذب، حداقل در دانشگاه‌های اصلی به خود دانشگاه‌ها محول شود.

دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها فرسودگی ساختمان دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها، کم بودن سهم پژوهش در بودجه عمومی و وضعیت بد معیشت اساتید دانشگاه‌ها را از دیگر مشکلات دانشگاهیان عنوان کرد.

در ادامه این مراسم نجفقلی حبیبی استاد دانشگاه، از رئیس جمهور خواست با توجه به شرایط خطیر کشور، اعتماد عمومی جامعه را با نفوذ کلام خود بالا ببرد.

دکتر علی محمد حاضری نیز در جلسه انجمن اسلامی اساتید دانشگاه با رئیس جمهور گفت: ایده وفاق موجب اعتماد آفرینی نسبی در جامعه شده است، اما وفاق یک قرارداد دوطرفه است و نمی‌توان آن را یکسویه اجرا کرد. برای پیشبرد وفاق قوانین مربوط به خالص‌سازی باید کنار گذاشته شوند، والا وفاق به کام خالص‌سازان خواهد بود و موجب ناکارآمدی دولت خواهد شد.

دکتر حاضری در ادامه سخنانش در پیشنهادی به رئیس جمهور اظهار داشت: برای تقویت موضوع صلح‌خواهی کشور، ما اساتید دانشگاه حاضریم در مسیر دیپلماسی علمی در مجامع بین‌المللی حاضر شویم و در یک ارتباط هم‌افزا و تعامل‌گرایانه برای رفع سوءظن‌ها به کشورمان در عرصه بین‌المللی تلاش کنیم و در کنار دستگاه دیپلماسی به جمهوری اسلامی کمک کنیم.

در ادامه مراسم داود سلیمانی استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران، با تشکر از تحولات مثبت در دانشگاه‌ها بعد از انتخابات و برگشتن اساتید دانشگاه و اعاده حیثیت از دانشجویان خاطرنشان کرد: از آقای پزشکیان به خاطر مواجهه مثبت با قانون حجاب و فیلترینگ و بیان شفاف برخی مسائل مانند حجم بالای قاچاق سوخت تشکر می‌کنم، اما برخی اخبار نگران‌کننده نیز به گوش می‌رسد که از جمله آنها اخبار مربوط به انتخاب روسای دانشگاه‌ها و تاخیر در پاسخ استعلام‌ها است.

این استاد دانشگاه در ادامه گفت: بدانیم کلید طلایی حل مشکلات معیشتی و مقابله با کاهش ارزش پول ملی، مذاکره با طرف‌های اصلی است. همچنین تأکید شما بر کار کارشناسی اتفاق مثبتی است و می‌تواند منجر به ارائه راه حل‌های خوبی برای حل مشکلات باشد. تشکل‌های صنفی و سیاسی می‌توانند نقش محوری در ایجاد نشاط در دانشگاه‌ها داشته باشند و می‌توان از آنها در شورای فرهنگی دانشگاه‌ها استفاده کرد.

در ادامه سرکارخانم دکتر ژاله حساس‌خواه استاد زبان و ادبیات خارجی دانشگاه گیلان خطاب به دکتر پزشکیان اظهار داشت: با حضور آقای دکتر عارف در دولت انتظار داشتیم از ظرفیت کانون صنفی اساتید استفاده شود، این کانون مانند یک اسب زین شده آماده کمک به شماست. دانشگاه نبض جامعه است و امروز می‌بینیم که از درون تهی شده؛ برای وفاق به دانشگاه و عناصر صادق آن اعتماد کنید.

دکتر حساس‌خواه به مسائل زنان پرداخت و خاطرنشان کرد: به عنوان یک زن می‌گویم که زنان ستون مستحکمی برای پیشرفت کشور هستند، اما تاریخ ما پر از تبعیض علیه زنان است.

در ادامه این مراسم دکتر تقی آزاد ارمکی از دکتر پزشکیان خواست که در موضوع ناترازی به جای سرزنش مردم به خاطر مصرف بالای سوخت، مدیران و مسئولان را خطاب قرار دهد و افزود: تنها جایی که می‌تواند تا حدودی مشکل را حل کند، دانشگاه است که سرکوب شده؛ در نظام اجرایی ما علم موجودیتی ندارد در حالی که اگر به علم توجه شود دانشگاه‌ها چند کار مهم‌ می‌توانند بکنند که اولین آن ارائه الگو است. متخصصان الگوساز به دلیل اینکه نمی‌توانند در کشور کاری کنند در حال مهاجرت هستند، من آنها را مواخذه نمی‌کنم اما باید ترغیب کنیم که بمانند و نروند.

دکتر آزاد ارمکی با بیان اینکه پژوهش‌های دانشگاهی می‌توانند مبنای سیاست باشند، اظهار کرد: در ایران ایدئولوژی سیاست می‌سازد در حالی که باید سیاست را بر مبنای تحقیق دانشگاهی به دست آورد. حتی دولت هم در سیاست‌های خود بیشتر به افکار عمومی نگاه می‌کند، البته افکار عمومی مهم است، اما سیاست باید محصول پژوهش دانشگاهی باشد. در کشور ما پژوهش‌های زیادی شده، اما از آنها استفاده نمی‌شود.

این جامعه‌شناس به نقش دانشمندان در جامعه اشاره و خاطرنشان کرد: دانشمند ایده تولید می‌کند و منش دانشگاهی دارد. در کشور ما دانشمندان با وجود سختی‌ها و ناملایمات مهاجرت نکرده‌اند، اما باید با تقویت نهادهای مدنی و انجمن‌ها، فرصت پرورش ایده‌های دانشمندان فراهم شود بر همین اساس معتقدم دولت وظیفه دارد نهادهای مدنی مرتبط با دانشگاه‌ها را تقویت کند. دانشمندان می‌توانند مشکل را حل کنند، صرفا باید فضایی در اختیار آنها قرار دهیم.

در ادامه این دیدار دکتر عزیزالله مجاهد از دانشگاه روانشناسی سیستان بلوچستان، ضمن تشکر از سفر رئیس جمهور به این استان گفت: آقای پزشکیان شما اولین رئیس جمهوری هستید که به جای انکار، تلاش کرده‌اید که صدای بی‌صدایان باشید. در کشور ما بین مردم و حاکمیت شکاف افتاده و لازم است که این شکاف فوری برطرف شود. سخن از وفاق و تحولات کم‌هزینه تصمیمی خردپسند است، اما زمان کم و برای حل مشکلات نیازمند حضور افراد مورد وثوق ملت در حاکمیت هستیم.

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: شما از آخرین شخصیت‌هایی هستید که فرصت دارد از اعتبار خود برای اصلاح نظام استفاده کند، اما توصیه من به شما این است که در کنار مردم بمانید و از این فرصت برای مردم استفاده کنید.

دکتر فرهاد درویشی، عضو هیئت علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین هم در این مراسم با تقدیر از راهبرد دولت چهاردهم مبنی بر ضرورت استفاده از نظرات کارشناسی خاطرنشان کرد: ابتنای شما به علم و کارشناسی در اداره کشور قابل تقدیر است و من پیشنهاد می‌دهم که از ظرفیت عظیم هیئت‌های علمی دانشگاه‌ها برای دریافت نظرات کارشناسی استفاده کنید. می‌توان اتاق فکرهایی را با استفاده از اعضای هیئت‌های علمی تشکیل داد و از دانش این اساتید دانشگاه‌ها بهره‌گیری کرد. این کار نیاز به توافق میان وزارت علوم و وزارت کشور دارد و اساتید دانشگاه هم هیچ پستی نمی‌خواهند.

دکتر درویشی در ادامه افزود: یکی از راهکارها توافق است و اینکه شما شعار وفاق را می‌دهید می‌تواند یک پروسه و گفتمان باشد. برای پیشبرد شعار وفاق از دو دسته ناراضی درون حاکمیت و بیرون از حاکمیت که تندرو هم هستند، نترسید و وفاق را پیش ببرید. شما را متهم به بده بستان یا وادادگی خواهند کرد، اما وفاق شما می‌تواند مشکلات را حل کند. در این راه باید رابطه خود با رهبری را تقویت کنید، با عناصر معتدل اصولگرا و نیروهای مسلح هم رابطه خوبی داشته باشید. از سوی دیگر ارتباط دولت با مردم باید تقویت شود. به نظر من اطلاع‌رسانی دولت خوب عمل نمی‌کند و لازم است در آن تجدیدنظر شود.

در ادامه این جلسه دکتر سید محمود حسینی استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران از کمبود اختیارات دولت انتقاد کرد و اظهار داشت: اختیارات مهمی از دست دولت خارج شده است که باید به دولت برگردد. باید در دیدارهایی که با رهبری دارید، بخواهید که این اختیارات به دولت برگردد. دولت اگر توانمند نباشد حتی ابلاغ‌های رهبری هم اجرا نخواهد شد.

دکتر فتح‌الله اُمی استاد هوا فضای دانشگاه تربیت مدرس نیز در این جلسه گفت: انتظار ما این است که برای حل چالش‌های کشور از ظرفیت دانشگاه‌ها استفاده کنید. تا کنون 75 جلسه درباره حل ناترازی انرژی در کشور داشته‌ایم، اما هیچ دعوتی از ما نشده است که نظراتمان را برای حل این مشکل به دولت منتقل کنیم.

این استاد دانشگاه به شعار وفاق دولت اشاره کرد و افزود: شما تنها دولتی هستید که این شعار را داده‌اید، اما به نظر می‌رسد راهبردهای شما که متکی به آیات قرآن و احادیث است، باید توسط افرادی اجرا شود که با شما همفکر و هم‌عقیده هستند، نه افرادی که حتی با الفاظ ناشایست شما را خطاب قرار داده‌اند و هم‌اکنون در دولت شما هستند. توجه به نیروی اصیل و انقلابی می‌تواند کشور را نجات دهد. در پایان از شما می‌خواهم که خطر اسرائیل را جدی بگیرید.

در ادامه این مراسم دکتر مختار جلالی از دانشگاه تربیت مدرس خطاب به پزشکیان، گفت: از شما تشکر می‌کنم که آبروی خود را وسط گذاشتید و برای نجات کشور به میدان آمدید. از شما می‌خواهم که به جای تنش‌زایی، تنش‌زدایی کنید، سرمایه اجتماعی را بازسازی و کاری کنید که شایسته‌سالاری واقعی انجام شود.

در ادامه دکتر رحمت‌الله اللهیاری استاد علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تهران، ضمن تقدیر از عملکرد وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در تأیید صلاحیت اساتید دانشگاه‌ها و بازگرداندن دانشجویان گفت: از شما می‌خواهم که از وزیر علوم حمایت کنید و لازم است در حوزه ستادی از ایشان بیشتر از این حمایت شود.

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: شعار وفاق به مفهوم وفاق با رفیق نیست، بلکه وفاق با آنهایی است که در انتخابات شرکت نکردند. باید کاری کنیم که جامعه مدنی تقویت شود و با فسادهای سیستمی برخورد شود. یکی دیگر از توصیه‌های من این است که از زنان در مدیریت‌ها بیشتر استفاده شود. هم‌اکنون 60 الی 65 درصد ورودی دانشگاه‌ها را زنان تشکیل می‌دهند.

در ادامه دکتر امیر ستاری استاد دانشگاه پیام نور، اظهار داشت: من اهل روستایی هستم که به یاد دارم که 16 سال قبل دکتر پزشکیان آمد و در آن روستا سخنرانی کرد و خوشحالم که چنین فردی امروز در جایگاه ریاست جمهوری است و این نشان می‌دهد که اگر فردی بخواهد درست کار کند، امکان ارتقای او در این جامعه وجود دارد.

دکتر ستاری از دکتر پزشکیان خواست که شورایی متشکل از نخبگان دانشگاهی برای مشورت با رئیس جمهور تشکیل شود.

در ادامه مراسم دکتر خسرو کمالی استاد دانشگاه زنجان با تأکید بر ضرورت نقد شعار وفاق، گفت: اگر نقد شعار وفاق توسط اساتید دانشگاه انجام شود، خروجی آن به رشد این شعار منجر خواهد شد.

در ادامه این مراسم خانم دکتر کبری روشنفکر استاد دانشگاه تربیت مدرس، خواستار استفاده بیشتر از ظرفیت دانشگاه‌ها شد و خاطرنشان کرد: در سیاست‌های جمعیتی کشور به دلیل آنکه از نظرات کارشناسان استفاده نشد، موفق نبودیم و این نشان می‌دهد که استفاده از ظرفیت‌های اساتید دانشگاه در نظام تصمیم‌گیری یک ضرورت است. همچنین باید از زنان در سمت‌های مدیریت‌های علمی استفاده شود، این در حالی است که در حال حاضر یک رئیس زن در دانشگاه وجود دارد.

در ادامه دکتر حسین وفاپور عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی با تأکید بر ضرورت توجه به نهادسازی در دانشگاه‌ها اظهار داشت: اگر نهادسازی را از دانشگاه‌ها شروع کنیم، به بدنه منتقل خواهد شد. باید فضا برای فعالیت دانشجویان و اساتید باز و سختگیری‌ها و ممیزی‌ها در قبال دانشجویان کنار گذاشته شود.

در این مراسم همچنین دکتر محمدرضا حاتمی استاد دانشگاه تهران از برخی قوانین انتقاد کرد و گفت: قوانین و مقرراتی گذاشتند که باید در آنها تجدیدنظر شود. باید کاری کنیم که شایسته‌سالاری حاکم و اعتماد مردم احیا شود، گزینش‌های عقیدتی و ایدئولوژیک باید متوقف شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به انتخابات‌های پیش‌رو خاطرنشان کرد: در این دولت انتخابات شورای شهر و مجلس برگزار خواهد شد، خواهش من از شما این است که کاری کنید که مشارکت مردم در این دولت بالا برود. بر همین اساس جلوی رد صلاحیت‌ها در این انتخابات را بگیرید، ما یک تحریم داریم که دنیا و آمریکا آن را ایجاد کردند و یک خود تحریمی داریم که می‌توانیم و باید برای آن فکری کنیم. اوضاع مردم و اقتصاد و معیشت خوب نیست، اما باز هم می‌بینیم که در بودجه 1404 در ردیف‌های فرهنگی منابعی به برخی نهادهای عجیب و غریب داده شده است. که باید حذف شوند.

دکتر مریم احمدی گیوی عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی نیز به عنوان آخرین سخنران در این مراسم گفت: دکتر پزشکیان حلقه اعتماد مردم به حاکمیت است و امیدوارم موفق شود.