شناسهٔ خبر: 70502740 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تشدید تنش در جبهه جنوبی و دست برتر صنعا در نبرد پیچیده با تل‌آویو

مقاومت یمن به دلیل تجربه سال‌های جنگ با ائتلاف سعودی از تجربه قابل توجهی برخوردار بوده و حملات آن به رژیم صهیونیستی نشان دهنده میزان آمادگی آن برای ایجاد بازدارندگی در برابر تل آویو است.

صاحب‌خبر -

قدس؛ طی دو هفته اخیر روند تشدید تنش میان انصارالله یمن و رژیم صهیونیستی به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. بعد از غزه، لبنان و سوریه، حال به نظر می‌رسد صهیونیست‌ها به دنبال هدف قرار دادن توانمندی‌های نظامی- عملیاتی در یمن هستند. امروز برد موشک‌های یمنی به بیش از ۲ هزار کیلومتر رسیده و این پرتابه‌ها با کمک پیشران‌های هایپرسونیک می‌توانند از سد هر سامانه پدافندی عبور کنند.

در روزهای اخیر ارتش صهیونیستی با همکاری سنتکام تأسیسات نفتی یمن در رأس العیسی، بندر السلف، بندر الحدیده، نیروگاه برق، انبارهای موشکی و پایگاه‌های آموزشی انصارالله را هدف قرار داد. در سوی مقابل مجاهدان یمنی نیز بارها به وسیله موشک‌های بالستیک عمق سرزمین‌های اشغالی یعنی تل‌آویو را هدف حمله قرار دادند. توان آتش مقاومت یمن و هدف قرار دادن منافع رژیم صهیونیستی سبب شده است تا نتانیاهو با نوعی وضعیت استیصال برای مقابله با صنعا مواجه شود.

گسترش بحران غزه به جبهه جنوبی

یسرائیل کاتص سومین حمله موشکی انصارالله در هفته جاری را با لحنی عصبی و درمانده اقدام علیه امنیت اسرائیل خواند و نیروهای مقاومت یمن را تهدید نمود. وزیر جنگ اسرائیل از تکرار سرنوشت شهیدان هنیه، نصرالله و سینوار برای بدرالدین الحوثی رهبر انصارالله سخن گفت. درماندگی صهیونیست‌ها برای مقابله با دولت نجات ملی یمن سبب شده است تا بسیاری از اندیشکده ها و روزنامه‌نگاران صهیونیست دست به قلم شده و راه‌حلی برای غلبه بر چالش انصارالله پیدا کنند.

برهمین اساس روزنامه عبری جروزالم پست در مطلبی تحلیلی- سیاسی راهکارهایی برای مقابله با تهدید مقاومت یمن ارائه می‌دهد. تشکیل ائتلاف جهانی- منطقه‌ای، ضربه مستقیم به ایران، افزایش حملات به منافع نیروهای انصارالله و حمله گسترده به زیرساخت‌های یمن ازجمله این راهکارها است.

تشدید تنش در جبهه جنوبی؛ دست برتر صنعاء در نبرد پیچیده با تل‌آویو

ماموریت حمایت انصارالله از مبارزان فلسطینی در غزه از نوامبر ۲۰۲۳ آغاز شد. بین ماه‌های ژوئن الی فوریه ۲۰۲۳ اوج اقدامات مقاومت یمن علیه کشتی‌های وابسته رژیم صهیونیستی و متحدان آن در محدوده دریای سرخ بود. آمریکایی‌ها برای مقابله با این روند اقدام به ایجاد ائتلاف امنیت دریایی «نگهبانان رفاه» با حضور مستقیم و غیرمستقیم کشورهای مختلف جهان کردند اما در عمل نتوانستند جلوی مقاومت یمن را بگیرند. این شکست عملیاتی سبب شد تا نیروی هوایی آمریکا و انگلیس با استفاده ظرفیت پشتیبانی ناوهای آمریکایی و پایگاه اطلاعاتی در قبرس حملات هدفمند به منافع انصارالله را آغاز نمایند. این تاکتیک نیز تاکنون به نتیجه نرسیده و همچنان حملات موشکی- پهپادی مقاومت یمن ادامه دارد.

احتمال فعال شدن متحدان سعودی- امارات

همزمان با تشدید حملات هوایی رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه اهداف راهبردی و نظامی در شمال یمن، به نظر می‌رسد پادشاهی عربی سعودی و نیروهای شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات اقدام به تشدید تحرکات نظامی علیه نیروهای دولت نجات ملی یمن کردند. تشدید تحرکات محور عبری-غربی- عربی نشان دهنده همپوشانی منافع آنها برای تغییر ژئوپلیتیک یمن است. براساس اخبار منتشر شده از سوی منابع یمنی پس از حملات هفته گذشته اسرائیل به انبارهای موشکی، مراکز آموزش نظامی، تأسیسات نفتی، زیرساخت‌های بندری و صنعت برق یمن، نیروهای مسلح عربستان سعودی اقدام به تشدید حملات خمپاره‌ای به سمت استان صعده در شمال یمن کردند.

پس از پیوستن نیروهای انصارالله به جبهه حمایت از غزه، سعودی‌ها فشار مالی و اقتصادی بر صنعا را با هدف منزوی کردن این دولت انقلابی آغاز و همراه با آمریکایی‌ها فشار سیاسی بر صنعا را افزایش دادند. پس از این اقدامات بود که عبدالملک بدرالدین الحوثی صراحتاً سعودی را تهدید کرد که اگر این سیاست ادامه پیدا کند، مقاومت معادله «بانک در برابر بانک» را ایجاد خواهد کرد.

تشدید تنش در جبهه جنوبی؛ دست برتر صنعاء در نبرد پیچیده با تل‌آویو

در جنوب یمن نیز نیروهای مورد حمایت امارات یعنی «شورای انتقالی یمن» نیز که دارای دیدگاه‌های تجزیه طلبانه هستند اخیراً تحرکاتی را در استان تعز علیه نیروهای انصارالله آغاز کردند. اماراتی‌ها نیز پس از یک دوره آتش‌بس طولانی با مقاومت و ورود به مرحله ترک مخاصمه، حال به نظر می‌رسد همگام با اسرائیل و آمریکا قصد دارند تا معادلات شمال یمن را تغییر داده و نیروهای نجات ملی را در وضعیت محاصره قرار دهند.

برخی تحلیلگران معتقدند امارات و اسرائیل قصد دارند با سو استفاده از شرایط کنونی یمن، اقدام به اشغال کامل نوار جنوبی یمن و سپس گسترش دامنه آن به سمت شمال کنند تا در میان مدت شرایط برای تشکیل دولت یمن جنوبی با قلمرویی قابل توجه فراهم شود. چنین سیاستی در بلند مدت زمینه افزایش نفوذ محور امارات- اسرائیل در محدوده خلیج عدن و سوئز- باب المندب را فراهم خواهد کرد. حرکت به سمت تحقق چنین سیاستی لزوماً در راستای منافع سعودی نیست و ممکن است سبب واکنش ریاض در هفته‌ها و ماه‌های آینده شود.

«یمن» ویتنام آمریکایی خواهد شد؟

با تشدید تحرکات نیروی هوایی آمریکا علیه اهداف حیاتی در استان‌های صنعا و الحدیده، مجاهدان انصارالله یمن صراحتاً اعلام کردند که اگر آمریکا قصد ورود به جنگ با یمن را داشته باشد، این گروه مقاومت منافع آمریکایی‌ها را در سراسر منطقه هدف قرار خواهد داد. شلیک قریب به ۴۰۰ موشک و پهپاد به سمت سرزمین‌های اشغالی و نبرد هشت ساله با ائتلاف سعودی نشان از توان بالای رزمی نیروهای انصارالله در مواجه با تهدیدات بیرونی دارد. اخیراً رهگیری و ساقط کردن جنگنده پیشرفته اف -۱۸ آمریکایی سوالات زیادی در خصوص توان نظامی مقاومت یمن ایجاد کرده است.

به گفته یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن در بیست‌ویکم دسامبر یک ناوهوپیمابر و چند ناوشکن آمریکایی از سوی نیروهای یمنی مورد هدف قرار گرفتند. آمریکایی‌ها به خوبی از ضعف خود برای ورود به میدان یمن آگاه هستند، برهمین اساس با کمک گرفتن از نیروهای سعودی- اماراتی قصد دارند تا به متحد اصلی خود در منطقه یعنی رژیم صهیونیستی کمک کنند.

بهره سخن

در میان اضلاع محور مقاومت، نیروهای دولت نجات ملی یمن به دلیل تجربه سال‌های جنگ با ائتلاف سعودی از تجربه و ورزیدگی قابل توجهی برخودار هستند. حملات پی‌درپی آنها به رژیم صهیونیستی نشان دهنده میزان آمادگی آنها برای ایجاد بازدارندگی در برابر رژیم صهیونیستی است. حال باید منتظر ماند و دید که نبرد میان صنعا- تل‌آویو به کدام سمت خواهد رفت و چه بازیگران منطقه‌ای و بین المللی به این معادله وارد خواهند شد؟