به گزارش خبرنگار ایلنا، مازوت به عنوان آلایندهترین سوخت فسیلی محسوب میشود. با این حال مسئولان از سالها پیش در نیمه دوم هر سال به دلیل کمبود گاز اقدام به استفاده از این سوخت در صنایع و نیروگاههای کشور به خصوص نیروگاه حرارتی شازند میکنند. اراک با آلودگی شدید هوا دستوپنجه نرم میکند و بهرغم آلودگیهای شدید، مقامهای استان مرکزی چندی پیش استفاده دوباره از مازوت در نیروگاه شازند را تأیید کردند.
درآمد پالایشگاهها و سود آنها از سلامت مردم مهمتر است
مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک و فعال محیطزیستی با بیان اینکه مازوتسوزی آن هم از نوع پرسولفور بر خلاف وعدهها و بهرغم مصوبه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا و دستور رئیسجمهور مجدداً آغاز شد، گفت: نخستین تکلیف یک حاکمیت تأمین سلامت و امنیت شهروندان محسوب میشود اما متاسفانه این موضوع اهمیت خود را برای آنها از دست داده است.
حمید اخوان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: زمانی که از جانب رئیسجمهور تصمیم قطع مازوتسوزی اتخاذ شد، نمایندگان مجلس به جای حمایت از این تصمیم، نگران این بودند که نکند جایی برق قطع شود، در صورتی که برای تأمین برق چند راهکار دیگر وجود داشت و وزیر نیرو را به سئوال کشیدند. این در حالی است که همین نمایندگان مجلس در این اندیشه نبودند که 4 سال مازوتسوزی چه مشکلاتی برای مردم ایجاد کرد.
وی ادامه داد: چنین افرادی که اینگونه موضعگیری میکنند، در واقع این افراد صلاحیت اولیه برای نمایندگی را ندارند، چرا که نخستین تکلیف یک حاکمیت را نمیدانند و با رسالتی که بر عهده گرفتند، آشنایی ندارند. متأسفانه وزیر نیرو نیز از این تصمیم پا پس کشید، در صورتی که باید از این تصمیم دفاع کند.
مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک و فعال محیطزیستی با ابراز تأسف از تعدد نهادهای تصمیمگیری در کشور، اظهار داشت: چالش دیگری که وجود دارد، تعدد نهادهای تصمیمگیری در کشور و موازیکاریهای بسیار زیاد است. شوراها و کمیسیونهای موازی هر کدام رأی یکدیگر را رد و یا نقض میکنند و در انتها مشخص نیست که مسئولیت تصمیمگیری بر عهده کیست. سیستم اداری به گونهای است که هیچ شخصی پاسخگو نیست.
اخوان تصریح کرد: در چنین شرایطی دائم تصمیمات اتخاذ شده را به یکدیگر ارجاع میدهند و مسئولیت آن را بر گردن دیگری میاندازند. در نتیجه تعدد نهادهای تصمیمگیری سبب میشود مشخص نباشد مسئولیت هر تصمیمی بر عهده کیست. در واقع مقام مسئول برای هر موضوعی اصلاً به طور واضح مشخص نیست. معمولاً چنین تصمیماتی بدون شفافیت لازم اتخاذ میشود و معلوم نیست صدور دستور چنین اقدامی را چه کسی چه جایگاهی بر عهده داشته و اعلام کرده است.
وی به سودآوری بسیار زیاد پالایشگاهها از تجارت سوخت و عدم اعتنا به سلامت شهروندان از سوی آنها اشاره کرده و بیان داشت: در واقع درآمد پالایشگاهها و سود آنها از سلامت مردم مهمتر بوده و دارای اولویت بیشتری است. در انتخاب بین بد و بدتر یعنی جایگزینی گاز به عنوان سوخت، پالایشگاهها حتی حاضر نیستند از سود خود بگذرند و به سلامت مردم کمک کنند. متأسفانه برای آنها هر چیزی بر سلامت مردم اولویت دارد.
مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک با اشاره به اینکه مردم وعدههای دروغین نمیخواهند، تأکید کرد: توصیه میشود مسئولان مربوطه برای حفظ آبروی خودشان هم که شده هر چه سریعتر این اشتباه را جبران کنند و برای قطع مازوتسوزی اقدام کنند.
مخاطرات مازوتسوزی بر سلامت شهروندان کاملاً مشهود است
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس هم در ادامه گفت: متاسفانه بهرغم اینکه بحث آلودگی هوا در استان مرکزی به خصوص شهرستانهای اراک و شازند 2 بار در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا مطرح شد و در این کارگروه برای قطع مازوتسوزی مصوبه صادر شد. اما با توجه به بحث ناترازی جدی که در تأمین سوخت نیروگاه حرارتی شازند وجود داشت، شورای عالی امنیت ملی مصوبهای صادر کرد که باید مصوبه قطع مازوتسوزی به صورت موقت کنسل شود.
سید محمد جمالیان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: در هفتههای اخیر مذاکراتی انجام شد و با توجه به اینکه مصوبه قطع مازوتسوزی ابلاغ شده بود، از اجرای آن جلوگیری شد. متأسفانه به دلیل اینکه مسئولان کشور مجبور به قطعی برق در کشور شدند، بحث مازوتسوزی دوباره مطرح شد. با شروع مجدد مازوتسوزی از سوی نمایندگان مجلس و با حضور مسئولان مجموعه حفاظت محیطزیست، جلسات متعددی با شخص رئیسجمهور برگزار شد.
وی به نتایج جلسات برگزار شده در خصوص وضعیت مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند اشاره کرده و در این خصوص ادامه داد: در فرایند جلسات برگزار شده با رئیسجمهور، این وعده را دادند که به محض اینکه واردات گاز به کشور انجام شود، مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند قطع خواهد شد. بر این اساس و در حال حاضر بحث دیپلماسی خرید گاز از کشورهای همسایه آغاز شده که در حال انجام است.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس اظهار داشت: مازوت کمسوفور هزینه بسیار بالایی دارد، اما با این حال وزرای نیرو و نفت این همکاری را انجام دادند و بر این اساس تقریباً ۵۰ درصد از مازوت مورد استفاده در نیروگاه حرارتی شازند از نوع کمسوفور است. با توجه به اینکه اراک شهری آلاینده محسوب شده و مخاطرات مازوتسوزی بر سلامت شهروندان کاملاً مشهود است، در پی قطع مازوتسوزی هستیم. بر این اساس با وعدهای که رئیسجمهور دادند، با واردات گاز مازوتسوزی قطع میشود.
گزارش: شایسته سلامی