به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ روزنامه کیهان، تحت مدیریت حسین شریعتمداری نوشت: نام این پدیده را باید آلزایمر گذاشت، یا وقاحت و سفارشینویسی برای غرب؛ که روزنامه هممیهن با انکار همه عبرتهای دو دهه مذاکره و اعتماد نافرجام به غرب مینویسد: «دوی ماراتن هم یک خط پایان دارد اما ماراتن هستهای ایران انگار به آخر نمیرسد. این ما هستیم که به پایان تنش و توافق نیاز داریم. چون طرف مقابل تمام ارکان حکمرانی و زندگی ملتش به سیاست خارجی گره نخورده است»؟!
باورکردنی نیست اما عبارات فوق را روزنامه زنجیرهایی نوشته که هم طیفانش طی دهه گذشته از سر ندانم کاری یا مأموریت برای غرب، حل همه مشکلات کوچک و بزرگ و متنوع را به سیاست خارجی، آن هم در محدوده مذاکره با غرب و قبول دیکتههای آن گره زدند و بدترین عملکرد اقتصادی و دیپلماتیک چند دهه اخیر را به بار آوردند.
روزنامه هممیهن در یادداشت خود مینویسد: «نگارنده، پشت نیمکت کلاس سوم یا چهارم ابتدائی مینشست که اخبار کشور حول برنامه هستهای و قطعنامههای آژانس و مذاکرات و مانند آن میگشت. امروز که وارد دهه چهارم زندگی شده، باز هم اخبار حول همین مسائل میچرخد.
دوی ماراتن هم یک خط پایان دارد؛ اما ماراتن هستهای ایران انگار به آخر نمیرسد. قبلا بحث هستهای محور اصلی بود و صرفاً نگرانیهایی درباره مسائل منطقه وجود داشت. اما امروز با قصه جنگ اوکراین و تمام وقایع پس از هفت اکتبر، مسائل منطقهای به صورت جدی مطرح است. ایران نیز دچار وضعیتی بسیار پیچیده در داخل و خارج از کشور است. با طیفی از ناترازیها مواجه هستیم که گوشهای از آنها خود را در قطع متناوب برق نشان میدهد. در مورد مسئله برق، هنوز به طور مشخص نمیدانیم با ترک فعل از دولت چهاردهم روبهرو بودهایم یا این نیز یکی از بستههای هدیه قرار گرفته در خورجین اسب زین شده است.
اقلیت تندرو در دوران رئیسی میخواستند به افکار عمومی بقبولانند که با همین دستفرمان میشود پیش رفت، از کلیدواژه «بدون برجام، بدون FATF» زیاد استفاده میکردند. اما هرچه زمان گذشت و بهخصوص بعد از این که دولت تغییر کرد، مشخص شد این بازی با کلمات، ارتباطی با واقعیت ندارد. واقعیت تلخ است. ایران تحت تحریمهای آمریکا قرار دارد و باید (بهعنوان مثال) برای به دست آوردن یک کالای مهم به قیمت ۱ دلار، ۳ دلار هزینه کند. چون نمیتواند آنچه نیاز دارد را بهطور مستقیم تهیه کند.
ایران همواره از سال ۱۳۹۲ و کنار گذاشتن سعید جلیلی از بحث مذاکرات، پنجره دیپلماسی را باز نگه داشته است. در حال حاضر نیز این روزنه همچنان باز است. اولین جلسه گفتوگو میان ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو برگزار شد و منتظریم که تاریخ جلسه بعدی به زودی تعیین شود. در وضعیتی قرار گرفتهایم که مذاکره و گرفتن تصمیمات سخت، ناگزیر است. قدم بعدی مذاکره با اروپاییها، باید مذاکره مستقیم با دولت ترامپ باشد چراکه چهار سال آینده را با آنها طرف هستیم. اروپای تنها به کار ایران نمیآید و به گواه کارشناسان، برای کار با شرق هم به حل مشکلات خود با آمریکا نیاز داریم.
شاید باور این مسئله حتی از گرفتن این تصمیمات سختتر باشد: این ما هستیم که به پایان تنش و توافق نیاز داریم. چون طرف مقابل تمام ارکان حکمرانی و زندگی ملتش به سیاست خارجی گره نخورده است».
شبه تحلیل روزنامه هممیهن از این جهت که اصرار میکند واقعیتها و عبرتهای دو دهه اعتماد یکطرفه به آمریکا و اروپا را نفهمد، رقتآور است. از وضعیت تحریمها مینالد اما عمداً به یاد نمیآورد که دولتمردان دولت «برجام دیگر هیچ» میگفتند: «در روز اجرای برجام، همه تحریمهای مالی و بانکی و اقتصادی یکجا لغو میشود»، ترامپ نمیتواند از توافق خارج شود و تحریمها را برگرداند»، «امضای کری تضمین است»، «آقای کری قول داده برخی کوتاهیهای توافق موقت را در برجام جبران کند»، «کاسبان تحریم آب و صابون از کجا بیاوریم تا صورتتان را بشویید، تحریم رفت و دیگر بر نمیگردد»!
همین حالا که 95 درصد برنامه هستهای را به تعطیلی کشاندند اما ضمناً تحریمها دو برابر شد، بعد از از قبول دو توافق کلاهبردارانه اروپا و آمریکا به فاصله دو دهه در دولتهای خاتمی و روحانی و آشکار شدن نتایج آن، باز هم با لودگی تمام میگویند چرا وقتکشی و فرصتسوزی میکنید و نمیگذارید تحریمها با مذاکره و توافق برداشته شود؟!
حافظهشان یاری نمیکند که تروئیکای اروپایی چگونه برجام را زیر پا گذاشت و به مدت سه سال وعده راهاندازی اینستکس را داد (وعده فروش دارو و غذا به ایران در ازای نفت فروخته شده ایران به طرف ثالث) اما به همان وعده هیچ و پوچ هم عمل نکرد. یادشان نمیآید از اوباما تا ترامپ و بایدن هرکدام چگونه مورد توهین و تحقیرشان قرار دادند.
در موضوع ناترازیها، روزنامه زنجیرهای اصلاً به یادش نمیآید که با برجام، هدفگذاری برای تولید برق هستهای و بال توافق آب و هوائی پاریس، تولید برق توسط نیروگاههای فسیلی را به حاشیه راندند و ضمناً وزرای مربوطه پالایشگاهسازی را کثافتکاری و نیروگاهسازی را رفتن زیر بار مافیای نیروگاهسازی نامیدند؟ و باز هم خبر ندارند که دولت آقای پزشکیان باید برای ذخیرهسازی سوخت زمستانی نیروگاهها اقدام میکرد و نکرد!
اما در موضوع عملکرد دولت شهید رئیسی: احیای رشد اقتصادی منفی شده بدون برجام و FATF را باور نمیکنند؟ یا سه برابر شدن صادرات نفت و واردات 150 میلیون دُز واکسن و واکسیناسیون کرونا را؟ احیای 8 هزار واحد تعطیل یا کاهش چشمگیر قطع برق را؟ تسویه 500 هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق فروخته شده در دولت روحانی از سوی دولت رئیسی را یا تسویه بدهی گندمکاران و احیای خودکفایی گندم را؟ از اجرای طرح همسانسازی برخی اقشار مثل فرهنگیان و بازنشستگان با دهها هزار میلیارد تومان خبر ندارند؟ یا از اجرا و بهرهبرداری صدها پروژه ملی در زمینه آب و گاز و برق و پتروشیمی و راه و بهداشت و درمان بیخبر هستند؟!
دولت به جای دستاوردسازی فانتزی به اولویتهای مردم بپردازد
دستگاه عریض و طویل رسانهای حامیان دولت به جای ارائه دستاوردهای ملموس و اولویتدار برای مردم، در حال اقدامات نمایشی و دستاوردسازی است.
تبلیغ در راستای دستاوردسازی مجازی در دستور کار تیم عریض و طویل رسانهای دولت قرار گرفته است. نگاهی به نوع ادبیات و بازار گرمی که اعضای اطلاعرسانی دولت در این خصوص انجام دادهاند به وضوح این رپرتاژ نمایان است. البته اصلاحطلبان در این زمینه ید طولایی دارند از جمله در برجام و دستاوردسازی برای آن که عاقبت خود مسئولان دولتی وقت نتیجه آن را «تقریباً هیچ» نامیدند. هنوز افکارعمومی تصویرسازی از «محمدجواد ظریف» در قامت «آرش کمانگیر» و «امیرکبیر» را فراموش نکرده است.
به گزارش جهاننیوز، تنها در یک فقره «الیاس حضرتی» رئیس شورای اطلاعرسانی دولت، چنان حماسی و بزرگ درباره رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی نوشته است که کاربران در شبکههای اجتماعی به طنز گفتهاند بعد از این سخنرانی حماسی، باید پیروزی را جشن گرفت و سرود «بر طبل شادانه بکوب» را پخش کرد!
حضرتی در اینباره مینویسد: «گفتمان وفاق ملی تجلی دیگری یافت و گام اول تحقق وعده رفع فیلترینگ رئیسجمهور پزشکیان، با همکاری سران قوا و اکثریت اعضای شورای عالی فضای مجازی عملی شد. این مسیر برای ایران ادامه دارد.» این در حالی است که بر اساس نظرسنجی که توسط ایسپا در شهریورماه سال جاری از افراد بالاتر از 18 سال اخذ شده، 33درصد جامعه از این سرویس پیامرسان استفاده میکردند.
برای برخی از طرفداران دولت از جمله یکی از مجریان سابق تلویزیون نیز این موضوع چندان دستاوردی به حساب نمیآمده اما خود اعتراف میکند وقتی انتقادات را دیده و مشاهده کرده که جناح مخالف در این زمینه اعتراض کردهاند فلذا خبر رفع فیلتر واتساپ را مسرتبخش یافته و در فضای مجازی شادباش گفته است(!) گویی این موضوع تنها یک مسئله جناحی بوده و بهره مردم مهم نیست. البته رشیدپور پیشترها در برابر انتقادات دیگر درباره بیدستاورد بودن دولت با واکنش کاملاً جناحی به یکی از منتقدان عنوان کرده بود: «دنبال دستاورد میگردی گلپسر؟ همین که مملکت دست شما نیفتاد واسه چهار سال اول کافیه. تمام.»
از بدنه حامیان دولت افراد دیگری نیز منتقد چنین دستاوردسازیهایی بودند و رفع فیلتر واتساپ بعد از این همه شعارسازی را ناکافی دانسته و عنوان کردند که کوه وعدهها در این حوزه موش زایده است. اما آنچه در انتهای همه اعتراضات این طیف دیده میشود بازهم طرفداری از دولت و ایجاد دوقطبی در جامعه است.
طی پنج ماه گذشته تیم تبلیغاتی بسیار تلاش کرده که برای پاستورنشینان دستاوردسازی کند. این موضوع بیشتر در حوزه مجازی و برای قشر متمول صورت گرفته است. مسائلی که حتی شاید در اولویتهای دستهچندمی مردم خصوصاً قشر متوسط و کمتربرخوردار وجود ندارد برای این افراد دستاوردهای عظیم بهشمار میرود. ماجرای ریجستری گوشی آیفون از جمله این موارد است. گوشیهایی که با توجه به قیمت بالا جزو گوشیهای لاکچری محسوب میشوند که حتی خریداران این گوشیها بیشتر برای کلاس گذاشتن از آن بهره میبرند. تیم اطلاعرسانی دولت برای تبلیغ همین موضوع در شبکههای اجتماعی به صف شدند. البته بعد از این ماجرا بود که قیمت این گوشیها نیز بسیار بالا رفت.
ماجرای اجازه برای واردات بنزین سوپر نیز از جمله موارد دیگر بود که در کنار ریجستری گوشی آیفون، دستاوردسازی شد! موضوعی که برای دولت سودآور بود و باز هم اگر مطلوب بود، برای قشر مرفه این اقدام انجام شد. این در حالی است که آقای پزشکیان در انتخابات برای قشر کمتربرخوردار و عدالت اجتماعی شعارهای اصلی خود را ارائه کرده بود. موضوعی که در آن دوره صدای سخنگوی جبهه اصلاحات را درآورد که چرا پزشکیان برای قشری تبلیغ میکند که در بدنه سیاسی اصلاحطلبان جایگاهی ندارد! مواردی از جمله انتصاب استاندارهایی از اقلیت مذهبی و اقوام مختلف و حضور چند زن در کابینه- که این موارد خصوصاً در حوزه بانوان در دولتهای گذشته نیز وجود داشتهاند-، باز هم با ژست دستاوردسازی به جامعه ارائه شد. اخیراً هم سخنگوی دولت از موضوع عذرخواهی رئیسجمهور از مردم به خاطر بیبرقی و آلودگی هوا دستاوردسازی کرد و گفت پزشکیان اولین رئیسجمهوری بوده که از مردم عذرخواهی کرده است. موضوعی که داد داماد حسن روحانی را در فضای مجازی درآورد که پدرزن وی نیز در دوران دولت خود از مردم عذرخواهی کرده است.
همه این موارد را که کنار بگذاریم باید به اصل دغدغههای مردم بپردازیم که بیشتر در حوزه اقتصادی تعریف میشود. این نوع تلاش رسانهای و تبلیغاتی، دو موضوع منفی از درون دولت را نشان میدهد که به موضوع سوم خطرناک ختم میشود. اول اینکه دولتیها سعی میکنند بیشتر به شکل تبلیغاتی و رسانهای دستاوردسازی کنند و بیشتر به دستاوردفروشی میپردازند. ثانیاً این موضوع نشان میدهد دولت در مسیری برخلاف دغدغههای مردم در حرکت است. اما موضوع سوم که گویی به رویه تبدیل شده اقدامات اجرائی پاستورنشینان، بیشتر به شکل نمایشی و غیراجرائی است. با این دستفرمان که به نوعی یادآور حرفدرمانیهای دولت روحانی است، معلوم نیست دولت قرار است از چه دستاورد واقعی برای مردم رونمایی کند؟
روحانی و جهانگیری مشورت میدهند یا آینه عبرت برای دولت پزشکیان هستند؟!
ارگان حزب کارگزاران میگوید رئیسجمهور، جلسهای را با حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، علیاکبر ناطقنوری و سیدحسن خمینی برگزار کرده است.
سازندگی در گزارشی با عنوان جلسه ۵ نفره نوشت: رئیسجمهور چندی پیش جلسهای ۵ نفره با علیاکبر ناطقنوری، حسن روحانی، سیدحسن خمینی و اسحاق جهانگیری داشت. آن طور که سایت رویداد۲۴ از جزئیات خبر داده، در این جلسه که درخصوص مهمترین مسائل کلان نظام گفتوگو شده، حاضران به رئیسجمهور یادآوری میکنند که حل مسئله لایحه حجاب و فیلترینگ مهمترین وعدههای او در زمان انتخابات بوده است. همچنین این جمع به پزشکیان توصیه میکند که درباره عدم اجرای قانون حجاب با رهبری دیدار و صحبت کند. در خلال این توصیه نیز این نکته به رئیسجمهور پیشنهاد میشود که در صورت لزوم و در شرایطی که مذاکرات به نتیجهای نرسد، پزشکیان محکم در مقابل مسئولیت اجرای این قانون بایستد و بگوید با این شیوه نمیشود، کشور را اداره کرد.
سازندگی در ادامه به داستانسرایی میپردازد و مینویسد: تندروها از هیچ کاری برای بیکفایت جلوه دادن دولت جدید و اینکه به مردم ثابت کنند، پزشکیان نمیتواند به وعدههایش عمل کند از هیچ کاری دریغ نکردند. از روزی که انتخابات را به اصلاحطلبان و معتدلین باختند انگار کینه بیشتری هم پیدا کردند. تندروها قصد کمک ندارند و در این چند ماه همواره ثابت کردهاند که به جز سنگاندازی و عقدهگشایی در قبال باختشان در انتخابات هدف دیگری ندارند. از پایدارچیها در مجلس که از محمدجواد ظریف به عنوان اهرمی برای حمله به پزشکیان استفاده میکنند تا دعوت فراکسیون پایداری از سعید جلیلی برای بررسی بودجه ۱۴۰۴ به بهارستان و درست همان روز که رئیسجمهور برای دفاع از کلیات بودجه سال آینده به صحن علنی آمده بود. تندروها علاقه زیادی به دخالت در اموری دارند که هیچ ربطی به آنها ندارد بر کسی پوشیده نیست. اما به نظر میرسد، آغاز جنگ روانی تندروها علیه دولت پایانی ندارد. لذا بهترین روندی که مسعود پزشکیان میتواند در پیش بگیرد همین گعدهها با مشورت عقلای سیاسی است. اتفاقا در گفتوگویی که چند روز پیش اسحاق جهانگیری داشت، از این خبر داد که دولت پزشکیان از او مشورت هم میگیرد.
جهانگیری که خودش یکی از کسانی است که در گعده اخیر پزشکیان، ناطقنوری، حسن روحانی و سیدحسن خمینی حضور داشت همچنین میگوید که مشکلات به حدی است که من فکر میکنم اگر رئیسجمهور شوم ۶ ماه بعدش همین مردم به خیابان میآیند و شعار میدهند، استعفا! استعفا!
جهانگیری در پاسخ به این سؤال که آقای پزشکیان هم نمیدانست دارد وارد چه شرایطی میشود، تاکید کرد: «او به هر حال این حد از اطلاعات من را نداشت. فکر میکنم شاید من منحصربهفرد بودم. به هرحال من همه اطلاعات اداره کشور را دارم. همین حالا هم فکر میکنم نسبت به همه مسئولان حتی آنهائی که سر کار هستند، اطلاعاتم بیشتر است».
خبر دیدار پزشکیان با روحانی و جهانگیری در حالی منتشر میشود که برخی تحلیلگران پیش از این معتقد بودند دولت پزشکیان با توجه به برخی رویکردها و انتصابات، دولت سوم روحانی است. هر چند که خود پزشکیان این تحلیل را رد کرده است. در عین حال پزشکیان در بسیاری از حوزهها منتقد وضعیتی است که از دولت روحانی به یادگار مانده است اما همان دولت بانی مشکلات مذکور، طرف مشورت دولت پزشکیان و به کار گیرنده اعضای آن است.
هماکنون دستکم 17 نفر از مدیران ارشد دولت روحانی در دولت پزشکیان حضور دارند. از جمله این افراد میتوان به محمدجواد ظریف، مجید انصاری، عبدالناصر همتی، علی ربیعی، محسن حاجیمیرزایی، علی طیبنیا، سیدعباس صالحی، صالحی امیری، سیدعباس عراقچی، محمد شریعتمداری، رضا رحمانی، سید محمود علوی، حسینعلی امیری، سیمایی صراف و... اشاره کرد و البته این فهرست غیر از دهها استاندار و معاون وزیر و مدیرکل دولت روحانی است که در دولت پزشکیان مجددا بر مناصب مشابه گماشته