شناسهٔ خبر: 70491164 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

نظر و گذری بر روایات جواد منصوری از دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی

«خاطرات یک دیپلمات» از جزر و مد سیاست

اثری که هم‌اینک در معرفی آن سخن می‌رود، خاطرات دکتر جواد منصوری از دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی و فعالیت‌های دیپلماتیک وی را در خود دارد

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: اثری که هم‌اینک در معرفی آن سخن می‌رود، خاطرات دکتر جواد منصوری از دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی و فعالیت‌های دیپلماتیک وی را در خود دارد. «خاطرات یک دیپلمات» از سوی محمدحسین مصحفی تدوین شده و انتشارات سوره مهر به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در بازنمایی مطالب این کتاب به نکات پی آمده اشارت برده است: «مجموعه خاطرات جواد منصوری از روز‌های فعالیتش به عنوان دیپلمات سیاسی ایران در دیگر کشورها، به قلم محمدمحسن مصحفی تدوین شده است. منصوری که پیش از این خاطرات خود را در سال‌های پیش از انقلاب، یعنی از برهه زمانی دهه ۴۰ تا دهه ۵۰ به کوشش محسن کاظمی ثبت کرده بود، در این جلد به بیان وقایع و خاطراتی می‌پردازد که در سال‌های پس از انقلاب رخ داده است. منصوری در این خاطرات همانند سال‌های بی‌قرار، بیشتر موضعی سیاسی به خاطراتش دارد. وی به دلیل فعالیت‌های عمده سیاسی، یکی از افراد مهم و تأثیرگذار در تاریخ انقلاب بود که حضور وی در متن جریان‌های مختلف در سال‌های پیش و پس از انقلاب حائز اهمیت است. منصوری در این بخش از خاطراتش به درگیری احزاب و گروه‌های مختلف در سال‌های ابتدایی انقلاب می‌پردازد. مجموعه این خاطرات از دو بخش عمده تشکیل شده است که نویسنده در بخش نخست خاطرات به حوادث سال‌های ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۰ می‌پردازد. بخش دوم کتاب نیز از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ را در بر می‌گیرد و بخش سوم از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ را شامل می‌شود. جواد منصوری نخستین فرمانده سپاه بود که از اردیبهشت تا اسفند سال ۵۸، این امر را برعهده داشت. وی همچنین از فروردین ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۷، معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه بود. منصوری هم پیش و هم بعد از انقلاب، فعالیت‌های سیاسی مختلفی را پشت‌سر گذاشته است. بخش نخست خاطرات وی در کتاب سال‌های بی‌قرار، به بیان این خاطرات در قبل از انقلاب اختصاص دارد. با خواندن خاطرات وی، دید جامعی از فعالیت احزاب مختلف در قبل از انقلاب برای مخاطب ایجاد می‌شود. ارتباط وی با افراد در گروه‌های سیاسی مختلف، در خاطرات وی منعکس شده است که همین امر سبب می‌شود، مخاطب به صورت غیرمستقیم از روند فکری این گروه‌ها مطلع باشد. هرچند راوی در بخش‌های قابل توجهی از اثر تحلیل‌های شخصی خود را نیز بیان کرده است که به اعتقاد برخی از کارشناسان بهتر بود این تحلیل‌ها در بخش دیگری از اثر منتقل می‌شد....» 
راوی در بخشی از نخستین مجلد خاطرات یک دیپلمات، به روایت این خاطره پرداخته است: «در ملاقاتی که چندی بعد با حضرت امام در قم داشتیم، گزارش اقداماتی که برای تأسیس سپاه و پس از آن انجام داده بودیم، تقدیم ایشان کردیم. او در این جلسه مطالب بسیار مهمی بیان کردند که بخشی از آن چنین بود: سپاه پاسداران که رکنی بزرگ در پیروزی انقلاب اسلامی است با اقتدا به مولای خود سیدمظلومان (ع)، نجات بخش ملت ایران و اسلام عزیز از شب‌های تاریک و ظلمانی ستمشاهی بوده و در پاسداری از انقلاب و هدف‌های آن، عاملی مؤثر و رکنی رکین بوده و هست. نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بحق از بزرگ‌ترین سنگر‌های دفاع از ارزش‌های الهی نظام ما بوده و خواهد بود. من سپاه پاسداران را بسیار عزیز و گرامی می‌دارم. چشم من به شماست. شما هیچ سابقه‌ای جز سابقه اسلامی ندارید....»