شناسهٔ خبر: 70487701 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

طی نشستی؛

«شهربانوی زندگی» میزبان ۲ اثر از نویسندگان اصفهانی حوزه تاریخ شفاهی شد

اصفهان - در حاشیه نمایشگاه «شهربانوی زندگی» در راستای توانمندسازی بانوان شهر، نشست نقد و بررسی دو کتاب «کفش آهنی‌ات را دربیاور» و «حسینیه پرتقالی‌ها» امشب با حضور نویسندگان اثر برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اصفهان، در ابتدای این برنامه عضو شورای شهر اصفهان درباره وضعیت بانوان اصفهانی در حوزه کسب‌وکار و کارآفرینی در قیاس با سایر کلان‌شهرها گفت: در مدت فعالیت در شورای شهر به دنبال دغدغه‌های مشترک بانوان اصفهانی بودیم. یکی از آنها مسائل اقتصادی است که از قدیم نیز دامن‌گیر بوده است. بر همین اساس روی مراکز توانمندسازی بانوان تمرکز کردیم.

فرزانه کلاهدوزان درباره فرصت‌های شهر در این حوزه بیان کرد: شهر ما شهر خلاقی است و هنرش در دنیا ثبت شده و مهد هنر و تمدن است. دوسوم هنرهای ایرانی که به ثبت یونسکو رسیده، آفریده اصفهان است. بنابراین هنرهای دستی اصفهان یک فرصت است.

او درباره چالش‌های حوزه صنایع دستی نیز گفت: در توانمندسازی به مرحله فروش رسیده‌ایم، اما مرحله و زنجیره صادرات را نداریم. دولت قبل مشکلات کارآفرینی را جراحی کرد و این مسائل همچون درگاه مجوزها در کتاب «کفش آهنی‌ات را دربیاور» بیان شده است.

هدف اصلی رسانه‌ای کردن دستاوردهای دولت بود

یکی از سه نویسنده این کتاب درباره آغاز تدوین اثر گفت: ۲۵ دی ۱۴۰۲ جلسه‌ای گروهی داشتیم که در آن جلسه مطرح شد که دفتر تاریخ شفاهی قم مصاحبه‌هایی دارد با افرادی که از طریق اتحادیه‌ها و درگاه ملی مجوزها مجوز کسب گرفته‌اند و این‌ها نیاز به تدوین دارد. در آن جلسه کسی کار تدوین را نپذیرفت؛ اما من یاد صحبت رهبری افتادم مبنی بر اینکه این دولت دستاوردهایش را رسانه‌ای نمی‌کند و مردم از دستاوردها باخبر نمی‌شوند؛ بنابراین کار تدوین را پذیرفتم.

مریم صالحیان افزود: همه ما قلم‌اولی بودیم و این اولین کارمان بود و تا پایان بهمن با کمک دو نویسنده دیگر تدوین روایت‌ها را انجام دادیم. افرادی از طریق سنتی و اتحادیه‌ها مجوز گرفته بودند و با سختی‌هایی همچون رشوه و پارتی و کاغذبازی مواجه بودند؛ اما با درگاه ملی مجوزها کارشان به راحتی انجام شده بود. افراد در روایت‌ها خوبی‌ها و بدی‌های این روش‌ها را روایت کردند.

نگین ربانی، دیگر نویسنده اثر، با بیان اینکه شش روایت از این کتاب را او نگاشته است، اظهار کرد: تا پیش از راه‌اندازی درگاه ملی مجوزها، بازار خرید و فروش مجوزها همچون حوزه روانشناسی بسیار داغ بود و به‌سختی مجوز می‌دادند و کسی نمی‌توانست یک روانشناس رسمی شود. به همین دلیل، بسیاری از افراد مجوز رسمی نداشتند و نظارتی روی کارشان نبوده و خطاها بیشتر بوده است. خدا را شاکرم که در این پروژه همکاری کردم.

راویان واقعاً کفش آهنی به پا داشتند

یکی دیگر از نویسندگان اثر در این نشست گفت: خوبی این کار گروهی بودنش بود. در مصاحبه‌هایی که می‌خواندم، مشخص بود که راوی‌ها کفش آهنی به پا می‌کردند؛ زیرا برای دریافت مجوز باید از این اداره به آن اداره می‌رفتند و انتظارها و سختی‌های مربوط به دریافت مجوز را تحمل می‌کردند. با همه این سختی‌ها باز هم ادامه می‌دادند و این خیلی جالب بود.

متینه شکرآمیز عنوان کرد: آدم‌هایی بودند که مشاغل مختلفی داشتند؛ همچون کسی که سیلندرهای آتش‌نشانی را شارژ می‌کرد تا کسی که دیگ آلومینیومی می‌ساخت. هرکدامشان عزم راسخی در کسب و کار داشتند. این برای من درس بود و گاهی که موقع نوشتن به مشکل می‌خوردم، یاد عزم این آدم‌ها می‌افتادم و به نوشتن ادامه می‌دادم.

وی افزود: نکته جالب دیگر پیگیری‌های شهید رئیسی بود که جامعه از آن خبر نداشت و این کتاب تحفه کوچکی برای ایشان است. شیرینی نوشتن این است که کلمات قطعه‌ای پازل هستند و وقتی روایت به سرانجام می‌رسد و روایات کنار هم می‌نشینند، تصویر کلی و پایانی‌اش شیرین و لذت‌بخش است.

حسینیه‌ای با عطر پرتقال

صحبت درباره کتاب «حسینیه پرتقالی‌ها» دیگر بخش این برنامه بود. در این خصوص نویسنده اثر گفت: سال ۹۹ بیش از چندهزار صفحه مصاحبه درباره جهادی مردم کل ایران علیه کرونا به دست من رسید و نیاز به تدوین داشت. کار سختی بود؛ چون متن‌ها بسیار زیاد بود و موضوعات پراکنده بودند. تنها دلیلی که باعث شد بنویسم و کار را ادامه دهم، صحبت رهبری بود که فرمودند جهاد مردم باید ثبت شود.

نعیمه منتظری تصریح کرد: اگر به اتفاقات اخیر و مردم غزه و لبنان و سوریه نگاه کنیم و با آن دید این کتاب را بخوانیم، متوجه می‌شویم همدلی و همکاری و دست به دست هم دادن یک ملت چقدر از هزاران ارتش و سلاح کارسازتر است. این کتاب درباره جهاد مردم در بیماری کروناست؛ ولی در واقع همت مردم و جهادشان را علیه هرچیزی که امنیت و سلامتشان را تهدید می‌کند، ثابت می‌کند. خاطرات این کتاب باعث می‌شود همت مردم ایران را ارج بنهیم.

منتظری درباره اسم این کتاب خاطرنشان کرد: در یکی از حسینیه‌های شیراز به میزان فراوانی آب پرتقال می‌گرفتند تا به دست بیمارستان‌ها برسانند؛ تاجایی‌که با عبور از نزدیک این حسینیه، بوی پرتقال به مشام‌ها می‌رسیده و به همین دلیل برای این اثر چنین عنوانی برگزیده شد.

در پایان از دو کتاب «کفش آهنی‌ات را دربیاور» و «حسینیه پرتقالی‌ها» با حضور نویسندگان آثار و فرزانه کلاهدوزان، عضو شورای شهر، رونمایی شد.