شناسهٔ خبر: 70487400 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

بحران مصرف چاه‌های کشاورزی بادرود/کیفیت آب پایین است

مصرف بی‌رویه از چاه‌های عمیق کشاورزی در بادرود به بحران تبدیل شده به نحوی که کیفیت آب کشاورزی را پایین آورده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از نطنز، منطقه کویری بادرود یکی از مناطق خشک و نیمه‌خشک استان اصفهان است که در سال‌های اخیر با بحران کم‌آبی کشاورزی روبه‌رو شده است و کشاورزان این منطقه که به منابع آب زیرزمینی همچون چاه‌های عمیق و گاهی قنات‌ها وابسته‌اند.

این در حالی است که با مصرف بی‌رویه این منابع، کشاورزان و بهره‌‌برداران زمین‌های کشاورزی خود را با بحران جدی مواجه کرده‌اند و از این رو یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در بادرود، کاهش سطح آب‌های زیرزمینی به دلیل برداشت‌های بی‌رویه از چاه‌های عمیق است.

بسیاری از کشاورزان برای تأمین آب مورد نیاز خود از این منابع استفاده می‌کنند و از سوی دیگر کارشناسان هشدار می‌دهند که ادامه روند فعلی می‌تواند منجر به فرونشست زمین شود و این پدیده طبیعی که به دلیل کاهش سطح آب‌های زیرزمینی رخ می‌دهد، زمین‌های کشاورزی را در معرض آسیب قرار می‌دهد و باعث کاهش بهره‌وری خاک می‌شود.

مشکلات ناشی از فرونشست در برخی از مناطق بادرود به وضوح قابل مشاهده است و کشاورزان این منطقه برای جبران کمبود منابع آبی، به استفاده از پمپ‌های قدرتمند و چاه‌های عمیق روی آورده‌اند که این امر هزینه‌های انرژی را به شدت افزایش داده است.

علاوه بر این، برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی منجر به کاهش کیفیت آب و پایین آمدن بهره‌وری محصولات کشاورزی شده است که این خود یکی از دغدغه‌ها و مشکلات پیش روی بهره‌برداران است و موجب بروز چالش‌هایی برای کشاورزان شده است.

کم‌آبی کشاورزی در منطقه بادرود که یکی از مناطق خشک و نیمه‌خشک استان اصفهان است، به یکی از چالش‌های بزرگ تبدیل شده است و این منطقه به دلیل شرایط اقلیمی خاص خود و کمبود منابع آب، به‌ویژه آب‌های زیرزمینی، با مشکلات زیادی در زمینه کشاورزی روبه‌رو است.

یکی از عوامل مؤثر در کم‌آبی کشاورزی در بادرود می‌توان به کاهش منابع آب زیرزمینی اشاره کرد، زیرا بسیاری از کشاورزان در این منطقه به منابع آب زیرزمینی، مانند چاه‌ها متکی هستند اما برداشت بی‌رویه از این منابع باعث افت سطح آب‌های زیرزمینی شده است.

آب و هوای خشک و نیمه‌خشک منطقه بادرود از دیگر عوامل موثر است؛ میزان بارش‌ها در این منطقه بسیار کم است و اغلب سال‌ها با خشکسالی مواجه می‌شود و این امر تأثیر زیادی بر تولید محصولات کشاورزی دارد.

عامل دیگر استفاده نادرست از منابع آبی است که در برخی موارد، استفاده نادرست و غیرکارشناسانه از آب، به‌ویژه در آبیاری‌های غرقابی و عدم به‌کارگیری روش‌های نوین آبیاری مانند آبیاری قطره‌ای، باعث هدررفت بیشتر آب می‌شود.

بسیاری از کشاورزان در منطقه بادرود به دلیل محدودیت منابع آبی و نبود آموزش‌های کافی در خصوص استفاده بهینه از آب و تکنولوژی‌های نوین آبیاری حوزه کشاورزی از روش‌های سنتی استفاده می‌کنند که بهره‌وری کمتری دارند.

برای مقابله با این مشکل، باید اقداماتی مانند استفاده از روش‌های آبیاری مدرن، مدیریت بهینه منابع آبی، توسعه کشت‌های مقاوم به خشکی، و تشویق به تغییر الگوی کشت انجام شود تا از ظرفیت موجود بیشترین استفاده و بهره‌برداری صورت پذیرد.

برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی موجب فرونشست زمین می‌شود که باعث کاهش کیفیت خاک و مشکلات جدی در زیرساخت‌های کشاورزی می‌شودد و این امر می‌تواند کشت و زرع را دشوارتر کرده و خسارات زیادی به زمین‌های کشاورزی وارد کند.

یکی از کشاورزان بادرودی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در نطنز، ضمن اشاره به کاهش منابع آبی، اظهار داشت: کاهش منابع آبی باعث شده تا کشت و کار ما نیز تحت تاثیر قرار بگیرد و نتوانیم به خوبی اراضی کشاورزی خود را آبیاری کنیم.

وی با بیان اینکه کمبود آب باعث شده بخشی از اراضی کشاورزی امکان کشت و کار در آن نباشد، افزود: همین موضوع باعث شده است تا کمبود آب به بایر شدن برخی از اراضی کشاورزی بادرود بینجامد، چرا که امکان آبیاری در آن اراضی وجود ندارد.

این کشاورز بادرودی با بیان اینکه کاهش منابع آبی و عدم کشت و کار محصولات کشاورزی همانند گذشته به کاهش درآمدی ما منجر شده است، خاطرنشان کرد: کشاورزی شغل اجدادی و پدری ما است و با توجه به اینکه سنی از ما نیز گذشته نمی‌توانیم به شغل دیگری روی بیاوریم.

وی با بیان اینکه کاهش درآمدی ما معیشت ما را نیز تحت‌الشعاع قرار داده است، گفت: از مسئولان امر به ویژه مسئولان در جهاد کشاورزی درخواست داریم تا حمایت لازم را از کشاورزان داشته باشند و با این حمایت‌ها معیشت کشاورزان را بهبود ببخشند.

سعید حسنیان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در نطنز، اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین راهکارها، استفاده از سیستم‌های آبیاری نوین است و آبیاری قطره‌ای می‌تواند به شدت در کاهش مصرف آب مؤثر باشد اما متأسفانه هنوز بسیاری از کشاورزان از این روش‌ها استفاده نمی‌کنند.

کارشناس امور کشاورزی و باغی ضمن تاکید بر حمایت بیش از پیش دولت در افزایش بهره‌وری افزود: اگر دولت و نهادهای مربوطه حمایت‌های لازم را فراهم کنند و به ما آموزش بدهند، می‌توانیم بهره‌وری آبیاری را افزایش دهیم و در عین حال، مصرف آب را کاهش دهیم.

وی ضمن تاکید بر تخصیص تسهیلات لازم در حوزه ورود تجهیزات نوین کشاورزی در منطقه خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر برخی کشاورزان از سیستم‌های آبیاری قطره‌ای و کم‌مصرف استفاده کرده‌اند ولی این کار نیاز به سرمایه‌گذاری زیادی دارد.

حسنیان با بیان اینکه در مناطق خشک، هزینه‌های نصب این سیستم‌ها برای خیلی از کشاورزان سنگین است، گفت: اگر حمایت‌های دولتی برای اعطای وام‌های کم‌بهره یا تسهیلات مالی در نظر گرفته شود، بسیاری از ما قادر خواهیم بود که این سیستم‌ها را در باغات خود پیاده‌سازی کنیم.

بهروز کیانوش نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در نطنز، با اشاره به تغییر کشت در منطقه به منظور افزایش بهره‌وری در حوزه کشاورزی، اظهار داشت: تغییر الگوی کشت می‌تواند تأثیر مثبتی در این بخش داشته باشد.

وی در بیان جزییات تغییر الگوی کشت، افزود: به عنوان مثال کشت گیاهان مقاوم به کم‌آبی مثل درختان زیتون یا پسته می‌تواند در مصرف آب صرفه‌جویی کند و البته باید این تغییرات با آموزش و آگاهی کشاورزان همراه باشد تا آن‌ها از فواید این نوع کشت‌ها آگاه شوند و بتوانند به شیوه‌ای مناسب از آن‌ها بهره‌برداری کنند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نطنز ضمن اشاره به محدودیت منابع آبی در منطقه، خاطرنشان کرد: باید به مسئله مدیریت منابع آبی توجه بیشتری داشته باشیم و لازم است که نظارت و کنترل بیشتری بر چاه‌های غیرمجاز و مصرف بی‌رویه آب صورت گیرد.

وی با بیان اینکه باید از منابع محدود آبی منطقه نطنز حداکثر استفاده و بهره‌وری را داشته باشیم، تاکید کرد: توسعه شبکه‌های آبیاری و سیستم‌های ذخیره‌سازی آب در مناطق خشک مانند بادرود می‌تواند کمک‌کننده باشد.

انتهای پیام/804/

برچسب‌ها: