به گزارش خبرنگار ایلنا، با توجه به اینکه بخش کشاورزی در کشور یک محرک اقتصادی است و معیشت میلیونها نفر در مناطق مختلف به آن وابسته است؛ قطع برق، تولید محصولات کشاورزی را دچار آسیبهای جدی کرده که میتواند به امنیت غذایی کشور، خدشه وارد کند.
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است ناترازی در حوزه انرژی باعث شده تا در بیشتر حوزهها با مشکلات مواجه شویم و میگوید: مصرف سرانه گاز بسیار زیاد است و حوزه برق هم بهشدت به گاز وابستگی دارد بنابراین رشد ٧ الی ٨ درصدی مصرف، مشکلات و چالشها را روز به روز بیشتر میکند.
جعفر قادری در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه در دیگر کشورها ٣٠ الی ٤٠ درصد از برق را از طریق زغال سنگ و انرژی خورشیدی تامین میکنند، میافزاید: وابستگی شدید کشور به گاز مشکلات جدی را در کشور ایجاد کرده است؛ جهت رفع این موضوع باید به سمت انرژیهای خورشیدی و نیروگاههای بادی گام برداشت تا بدون افزایش مصرف گاز بتوان تولید برق را افزایش داد که عملیاتی شدن این موضوع نیازمند ورود جدی سرمایهگذار است.
نماینده شیراز و زرقان در مجلس برآورد دقیقی از میزان خسارت قطعی برق و گاز به واحدهای تولیدی و صنایع را اعلام نمیکند و ادامه میدهد: جبران این خسارت توسط دولت هزینه قابلتوجهی را به دولت تحمیل میکند که در جهت رفع مشکلات باید تمام تلاش خود را بهکار گرفته و ظرفیتهای بالقوه را بالفعل کرد.
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح میکند: اگرچه در موضوع بنزین افزایش قیمتی نداشتهایم اما این امکان وجود دارد که قیمت بنزین همانند آب، برق و گاز تصاعدی شود که هنوز تصمیم قطعی دراینباره اتخاذ نشده است.
کمبود حاملهای انرژی و مشکلات کشاورزان و تولیدکنندگان
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی فارس نیز میگوید: کمبود آب، قطعی برق، گاز و..... کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.
هادی حنایی جهرمی در گفتوگو با ایلنا میافزاید: اگر دولت ارز را به قیمت ١٠٠ هزار تومان هم به صادرکنندگان محصولات کشاورزی پرداخت کند باز هم صادرات میوه و محصولات صیفیجات فارس مقرونبهصرفه نیست.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه و تره بار فارس تصریح میکند: صادرکنندگان میوه و تره بار با مشکلات بسیار اقدام به دور زدن تحریمها میکنند و هزینههای کشاورزان و مبالغ جانبی را پرداخت میکنند اما محدودیتهایی که دولت در بازگشت ارز و مسدود کردن کارت بازرگانی صادرکنندگان قدیمی به بهانه بدهیهای ارزی چالشهای متعددی را در حوزه صادرات به وجود آورده است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی فارس میگوید: دولت در ۵ سال گذشته بدون تغییری در سیاستهای صادراتی، صادرکنندگان محصولات کشاورزی را متضرر کرده است و در نهایت منجر به از دست رفتن بسیاری از بازارهای صادراتی شده است.
صادرکنندگان محصولات کشاورزی فارس خانهنشین شدند
وی با بیان اینکه مشکلات در حوزه قوانین ارزی باعث شده تا بسیاری از صادرکنندگان محصولات کشاورزی و پیشکسوتان این حوزه در استان فارس از ادامه فعالیت در این حوزه انصراف دهند و خانهنشین شوند، میافزاید: طی دو سال گذشته بیشتر صادرکنندگان ملی و استانی در حوزه محصولات کشاورزی اقدام به صادرات محصولات کشاورزی و میوه و تره بار نکردند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه و تره بار فارس تاکید میکند: دولت به این موضوع اشراف ندارد که بخش کشاورزی دارای ارز زیادی نیست که بتواند بسیاری از هزینهها را جبران کند اما اشتغالزایی که در بخش کشاورزی وجود دارد را نباید نادیده گرفت. بهعنوان مثال یک کامیون پیاز از لحاظ ریالی و قیمتی ارزش زیادی ندارد اما باید پذیرفت که یک کامیون پیاز حدود ۵٠ شغل برای افراد و جامعه ایجاد میکند.
مشتریان خارجی به امید صادرکنندگان ایرانی نمینشینند
حنایی جهرمی با اشاره به اینکه مسئولان بهصورت ناگهانی و یک شبه صادرات محصولات کشاورزی را بدون درنظرگرفتن وضعیت بازار جهانی و تجارت ممنوع میکنند، میگوید: مشتریان خارجی به امید صادرکنندگان ایرانی جهت تامین محصولات نمینشینند و با ممنوعیت صادرات یک محصول و عدم صادرات محصولات فورا بازار تامین را تغییر میدهند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی شیراز با بیان اینکه مسئولان باید به این درک برسند که تمام افراد کشور در یک کشتی هستند و در این شرایط نیاز است تا هر فرد و سازمانی جهت توسعه و رونق اقتصادی و برونرفت از شرایط موجود گوشهای از مشکلات را گرفته و حل کند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه و تره بار فارس تصریح میکند: در مسائلی مانند ممنوعیت ناگهانی صادرات و بستن عوارض به بخش کشاورزی، مشکلات و شرایط کار در حوزه صادرات محصولات کشاورزی به هر سازمانی که مراجعه میشود موضوعات را به دیگر ادارات و سازمانها پاسکاری میکنند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی فارس میافزاید: مشتریان خارجی کارخانههایشان و تولید محصولاتشان را به امید صادرکننده ایران و استان فارس نگه نمیدارند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه و تره بار فارس میافزاید: صادرات محصولات کشاورزی فارس از اوایل بهار آغاز و تا پایان پائیز ادامهدارد اما محصولاتی مانند میوه بهصورت محدود در فصل زمستان انجام نمیشود.
حنایی با بیان اینکه میزان قیمت تمام شده و وجود رقبای زیاد باعث شده تا صادرات محصولات کشاورزی و میوه استان فارس در سالهای گذشته کاهش پیدا کند، ادامه میدهد: میوه و صیفیجات در فصل زمستان از شهرهای جنوبی به دیگر کشورها صادر میشود.
بازار محصولات کشاورزی را در کشورهای مصر و اردن از دست دادیم
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی استان با بیان اینکه فارس به دلیل تنوع محصولات کشاورزی و میوهجات بازارهای مناسبی را برای صادرات در دیگر کشورها دارد، تصریح میکند: متاسفانه بازار محصولاتی مانند پیاز قرمز و سیبزمینی، انار را در کشورهای مصر و اردن از دست دادیم.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه و تره بار فارس ادامه میدهد: از آنجا که تولید محصولی مانند انار در کشور بهصورت دائمی انجام نمیشود؛ بنابراین بازار صادرات این محصول را از دست دادهایم و کشورهای دیگر از انار افغانستان استقبال میکنند.
حنایی یادآور میشود: مسئولان باید به این آگاهی برسند که تجارت با برنامه انجام میشود و صدور بخشنامههای بدون برنامه و آگاهی باعث میشود تا تمام صادرات یک محصول به صفر برسد؛ سال گذشته وقوع سیل در پاکستان باعث شد تا این کشور جهت تامین کسری محصولات اقدام به واردات کالاها و میوهجات از ایران کند اما بههیچوجه بازار صادراتی خود را مسدود نکرد.
وی معتقد است مسئولان به این موضوع آگاه نیستند که مشتریان خارجی بهمرور زمان و تامین جنس با صادرکنندگان همکاری میکنند و میگوید: افزایش قیمت محصولاتی مانند پیاز در مرحله نخست اقدام به ممنوعیت صادرات آن میشود و درنهایت منجر به ازدستدادن مشتریان و بازارهای خارجی میشود.