شناسهٔ خبر: 70486691 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

رییس کل اسبق بانک مرکزی در گفت‌وگو با ایلنا:

چرا دلار را شبانه گران می‌کنند؟

رییس کل اسبق بانک مرکزی در گفت‌وگو با ایلنا: رییس کل اسبق بانک مرکزی گفت: معامله‌گرانی در بازار غیر رسمی حضور دارند که در بازار رسمی فعالیت نمی‌کنند و نمی‌خواهند رد پایی در معاملات داشته باشند. بنابراین همواره در بازارهای غیر رسمی حضور دارند و در بازار رسمی حضور ندارند. بنابراین، اثر معاملات شبانه روز بعد بر روی نرخ در بازار رسمی نشان داده می‌شود.

صاحب‌خبر -

ولی‌الله سیف، رییس اسبق بانک مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره چرایی قیمت‌گذاری شبانه نرخ ارز، اینکه آیا در ساعاتی از شب معاملات دلاری انجام می‌شود که نرخ کشف و تعیین می‌شود اظهار داشت: اصولاً بازارهای غیر رسمی به موازات بازارهای رسمی در حاشیه عمل می‌کنند، معامله‌گرانی در بازار غیر رسمی حضور دارند که در بازار رسمی فعالیت نمی‌کنند و نمی‌خواهند رد پایی در معاملات داشته باشند. بنابراین همواره در بازارهای غیر رسمی حضور دارند و در بازار رسمی حضور ندارند. اثر این معاملات روز بعد بر روی نرخ در بازار رسمی نشان داده می شود. 

وی افزود: در ساعاتی از شب هر چند که در بازار رسمی معامله‌ای انجام نمی‌شود که برروی نرخ دلار اثر بگذارد اما بازار غیر رسمی کار می‌کند و برای لحظه آغاز به کار بازار رسمی فردا نرخ می‌دهد. 

سیف همچنین درباره اثرگذاری ارزهای امارات، سلیمانیه و هرات بر روی بازار ارز ایران گفت: عموما بازار تبدیل ارز ایران این سه منطقه امارات، سلیمانیه و هرات هستند و تبدیل ریال به سایر ارزها در این سه بازار انجام می‌شود. طبیعی است کالاهای مرزی و کوله‌بری و همچنین قاچاقی که از افغانستان وارد کشور می‌شود نیاز به تسویه ارزی دارد. یا زائران ایرانی که عازم عتبات عالیات می‌شوند و با چک پول‌های ایرانی خرید می‌کنند نیاز به تبدیل دارند. 

رییس کل اسبق بانک مرکزی افزود: بنابراین در چنین شرایطی بازار سلیمانیه و هرات فعالتر می‌شوند. در دوره مسئولیت در بانک مرکزی در مذاکراتی که با رییس بانک مرکزی عراق داشتم، از سوی طرف عراقی توضیح می‌داد تسویه چک پول‌های ایرانی که از طریق یک شبکه صرافی به سمت سلیمانیه عراق هدایت می‌شود که کار اصلی آنها تبدیل ریال‌های ایران به دلار است. از آنجایی که این بازار علامت‌ نرخ به بازار ایران می‌داد در صدد بودیم به نحوی در مورد ساماندهی چک پول‌های ایرانی چاره کنیم و عملیات تبدیل آن به دلار را منضبط کنیم. 

سیف تاکید کرد: باید توجه داشت که نرخ ارز در ایران تحت تاثیر واقعیت‌های اقتصاد کشور است. نرخ ارز تحت تأثیر تورم قرار می‌گیرد و به آن عکس‌العمل نشان می‌دهد. 

وی همچنین درباره اثرگذاری قابل توجه درهم امارات بر روی بازار ایران تاکید کرد: به دلیل اینکه حجم واردات ما از امارات زیاد است طبیعتاً نرخ امارات تعیین کننده خواهد بود. هر تبدیل ارزی نتیجه مبادلات تجاری است که تسویه می‌شود. از آنجایی که حجم واردات و مراودات تجاری با امارات بالا است بنابراین درهم بیشترین اثر را در بازار ارز ایران خواهد داشت.

انتهای پیام/