نورنیوز- گروه بین الملل: سید حسین خمینی، در دیدار با «عزیز حسنویچ»، مفتی اعظم کرواسی گفت: «جهان اسلام با وقایع غزه، جنگ لبنان، شهادت سیدحسن نصرالله و قضایای تلخ سوریه وضع بسیار پیچیده ای پیدا کرده است؛ البته من با سوابق روابط سوریه و ترکیه آشنا هستم، اما بیشترین نفع این وقایع را اسرائیل برد. ترکیه بسیار خودخواهانه و غیر مسئولانه از شرایط ضعفی که بر اثر مسائل فلسطین پیش آمده بود، استفاده کرد.»
مسائل سوریه به سادگی حل نمیشود
یادگار امام گفت: فکر نمی کنم مسائل سوریه به سادگی حل شود و تصور نمی کنم کشورهایی که در آن دخیل هستند به آسانی نقشی از پیش ببرند، ولی امیدواریم نتایج بعدی بیش از این به نفع اسرائیل نباشد. اسرائیل همیشه از طمع ورزی برخی مسلمانان نسبت به همدیگر استفاده کرده است.
وی فلسطین را موضوع اول جهان اسلام خواند و گفت: جهان اسلام با وقایع غزه، جنگ لبنان، شهادت سیدحسن نصرالله و قضایای تلخ سوریه وضع بسیار پیچیده ای پیدا کرده است؛ البته من با سوابق روابط سوریه و ترکیه آشنا هستم، اما بیشترین نفع این وقایع را اسرائیل برد. ترکیه بسیار خودخواهانه و غیر مسئولانه از شرایط ضعفی که بر اثر مسائل فلسطین پیش آمده بود، استفاده کرد.
وی افزود: فکر نمی کنم مسائل سوریه به سادگی حل شود و تصور نمی کنم کشورهایی که در آن دخیل هستند به آسانی نقشی از پیش ببرند، ولی امیدواریم نتایج بعدی بیش از این به نفع اسرائیل نباشد. اسرائیل همیشه از طمع ورزی برخی مسلمانان نسبت به همدیگر استفاده کرده است.
یادگار امام کماکان موضوع غزه را بحث اول جهان اسلام خواند و از ضرورت زنده نگه داشتن آن توسط همه مسسلمانان سخن گفت و یادآور شد: شما به خاطر سابقه نسل کشی صرب ها بهتر می توانید موضوع نسل کشی در غزه را به دیگران توضیح دهید. برخی از مسئولین جمهوری اسلامی ایران انتقاد می کنند که چرا تا این اندازه از اهل سنت دفاع می کنید، ولی دوستان شیعه ایران بدون توجه به اینگونه ایرادات، در دفاع از اهل سنت مردانه ایستادند. باید در مقابل شیعه-سنی کردن مسائل مسلمانان بایستیم و نگاه مذهبی و قومیتی کردن به مسائل سم مهلکی است. ما به این قومیت مردم فلسطین توجه نکردیم و موضوع فلسطین را وجهه همت خود قرار دادیم.
وی در پایان از مفتی حسنویچ به خاطر توجه به موضوع فلسطین قدردانی کرد.
به گزارش شبکه الجزیره، یک پایگاه نظامیان آمریکا در شهر الحسکه سوریه با پهپاد مورد حمله قرار گرفته است.
نام این پایگاه و خسارتهای احتمالی به آن منتشر نشده است.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حمله پهپادی را برعهده نگرفته است.
پایگاههای غیرقانونی نظامیان آمریکایی در خاک سوریه بارها مورد حمله قرار گرفته است.
این حملات از زمان تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه در هفتم اکتبر۲۰۲۳ (۱۵ مهرماه ۱۴۰۲) افزایش یافته است.
مقاومت اسلامی عراق بارها از حمله به پایگاه مستقر در میدان گازی «کونیکو» در شرق سوریه، پایگاه میدان نفتی «العمر» در دیرالزور و همچنین پایگاه «خراب الجیر» در منطقه «الیعربیه» واقع در استان حسکه سوریه خبر داده است.
درگیری شدید در مناطق علوینشین حمص بین «اداره عملیات نظامی سوریه» و «افراد مسلح»
منابع خبری سوریه از درگیری شدید بین عناصر امنیتی «اداره عملیات نظامی سوریه» و «افراد مسلح» در مناطق مسکونی علوینشین شهر حمص خبر دادند.
به گزارش العالم، عصر امروز- پنجشبه- درگیری شدید بین عناصر امنیتی «اداره عملیات نظامی سوریه» و «افراد مسلح» در مناطق مسکونی علویان شهر حمص رخ داده است.
بر اساس این گزارش، هم اکنون درگیری در مناطق محل سکونت فرقه علوی در حومه حمص در حال وقوع است.
آن طوری که منابع محلی سوری میگویند در این درگیریها از سلاحهای متوسط و سبک از جمله تانک و موشک اندازها استفاده شده است.
اداره عملیات نظامی اعلام کرد تعدادی از اعضایش در درگیریهای غرب حمص کشته شدند.
مسائل امنیتی و حفاظت از مرزها محور دیدار هیات عراقی با مقامات دولت انتقالی سوریه
خبرگزاری عراق (واع) پنجشنبه شب به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که هیأت امنیتی عراق در دمشق با مقامات دولت انتقالی سوریه دیدار و درباره مسائل امنیتی دو کشور گفت وگو کرده است.
به گزارش خبرگزاری (واع) عراق به نقل از یک منبع بلندپایه اعلام کرد که هیات عراقی به ریاست حمید الشطری رئیس دستگاه اطلاعاتی عراق و مشاور نخست وزیر این کشور و هیات همراه در دمشق، در خصوص حفاظت از مرزها و همکاری برای جلوگیری از بازگشت گروه تروریستی داعش با مقامات سوری گفت و گو کرده است.
این مقام آگاه که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری واع گفته که حفاظت از زندانهایی که عناصر گروه تروریستی داعش در آنها حضور دارند، یکی دیگر از محورهای گفت وگو ی هیات عراقی بوده است.
وحشیگری تروریستها علیه ساکنان طرطوس
منابع رسانهای ویدیوهایی را از وحشیگری عناصر تروریست علیه ساکنان طرطوس سوریه منتشر کردند.
به گزارش اسپوتنیک، شمار زیادی از عناصر گروه تروریستی هیئت تحریر الشام وارد استان طرطوس سوریه شده و دست به وحشیگری زدند.
بر اساس ویدئوهای منتشرشده شمار زیادی از این تروریستها در ورودی روستای خربه المعزه تجمع کرده و شعارهایی فرقهگرایانه سر دادهاند.
علاوه بر این در ویدئویی دیگر عناصر تروریست، فردی را بازداشت کرده و پس از پرتابکردن وی به یک نقطه او را تیرباران میکنند.
در ویدئوهای دیگر نیز تروریستها ضمن اهانت به ساکنان طرطوس، از برخی بازداشتشدهها میخواهند که صدای سگ و گربه را تقلید کنند.
همچنین خبرنگار شبکه تلویزیونی العربی گزارش داد که در درگیری تروریستها با شماری از افراد مسلح در اطراف منطقه تل کلخ واقع در غرب حمص یکی از تروریستها کشته شده و چند نفر از آنان نیز زخمی شدهاند.
بر اساس گزارش این شبکه، ۴ تروریست دیگر عضو اداره امنیت عمومی تروریستها نیز در یک کمین در روستای بلقسه واقع در حومه حمص کشته شدهاند.
همچنین شبکه تلویزیونی العربی اعلام کرد که شماری از تروریستها برای تفتیش این روستا به این منطقه اعزام شدهان
تاکید لبنان بر تمامیت ارضی سوریه
وزیر امور خارجه لبنان در تماس تلفنی با همتای سوری خود بر پایبندی کشورش به وحدت و تمامیت ارضی سوریه تاکید کرد.
وزارت خارجه لبنان در صفحه رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه این کشور با اسعد حسن الشیبانی، همتای سوری خود تماس تلفنی برقرار کرد.
بر اساس گزارش شبکه خبری المنار، وزیر خارجه لبنان طی این گفتوگوی تلفنی به همتای سوری خود پیامی منتقل کرد و این پیام نخستین پیام رسمی بیروت به دولت جدید در دمشق محسوب میشود.
وزیر امور خارجه لبنان خطاب به همتای سوری خود تصریح کرد: بیروت به بهتر شدن روابط همسایگی با دولت جدید سوریه چشم امید دوخته است.
وزیر امور خارجه لبنان در جریان این تماس تلفنی بر پایبندی کشورش به وحدت و تمامیت ارضی سوریه تاکید کرد.
پیشتر فرماندهی کل سوریه «اسعد حسن الشیبانی» را به عنوان وزیر خارجه در دولت جدید تعیین کرد.
«محمد البشیر» به عنوان نخست وزیر سوریه برای دوره انتقالی تا مارس ۲۰۲۵ تعیین شد.
گروههای مخالف مسلح سوری هشت دسامبر کنترل دمشق را در دست گرفتند و یک دولت انتقالی را برای اداره امور سوریه تشکیل دادند.
پیش از این نیز، عبدالله الیحیا، وزیر خارجه کویت و وزیر خارجه لبنان به صورت تلفنی با یکدیگر گفتوگو کردند.
دو طرف در جریان این تماس تلفنی روابط دوجانبه مستحکم و چارچوبهای تقویت آن در زمینههای مختلف را مورد بررسی قرار دادند.
وزرای خارجه کویت و لبنان طی این تماس تلفنی همچنین در خصوص آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی به بحث و تبادلنظر پرداختند.
کویت بارها بر همبستگی و حمایت خود از لبنان و مردم آن و حمایت تمام قد خود از هر تصمیمی که در راستای حفظ امنیت و ثبات خود اتخاذ میکند، تاکید کرده است.
کشته و زخمی شدن ۲۴ عنصر مسلح وابسته به جولانی در سوریه
وزیر کشور دولت انتقالی سوریه از کشته شدن ۱۴ نیروی پلیس و زخمی شدن ۱۰ نفر دیگر در جریان درگیریهای شب گذشته و کمین جوانان سوری برای نیروهای دولت خودخوانده ابومحمد الجولانی سرکرده تحریرالشام در شهر طرطوس خبر داد.
منابع محلی در سوریه از درگیری اهالی خربه المعزه در حومه طرطوس با نیروهای تحت امر ابومحمد الجولانی سرکرده گروهک تحریرالشام خبر میدهند.
نیروهای تحت امر الجولانی شب گذشته با ورود به این منطقه ضمن ربایش برخی از جوانان علوی اقدام به سرقت برخی از خودروهای مردم کردند.
منابع خبری همچنین از اعلان وضعیت اضطراری و منع آمد و شد در لاذقیه و جبله در پی درگیریهای امروز بین نیروهای وابسته به ابومحمد الجولانی، سرکرده تحریرالشام و شهروندان سوری ساکن در این مناطق خبر میدهند.
همچنین فرماندهی پلیس حمص وابسته به تحریرالشام از برقراری مقررات منع آمد و شد در این شهر از ساعت 18 تا 8 صبح به وقت محلی خبر داد. حمص طی ساعات گذشته شاهد تظاهرات گسترده علیه اهانت طرفداران الجولانی به نمادهای مقدس علویان بوده است.
منابع محلی در شهر لاذقیه از ورود عناصر اویغور و چینی حاضر در صفوف نیروهای ابومحمد الجولانی، سرکرده تحریرالشام به این شهر و تیراندازی بی هدف به سمت منازل شهروندان علوی و مسیحی این شهر خبر میدهند.
وزیر کشور دولت انتقالی سوریه نیز از کشته شدن 14 نیروی پلیس و زخمی شدن 10 نفر دیگر در جریان درگیریهای شب گذشته و کمین جوانان سوری برای نیروهای دولت خودخوانده ابومحمد الجولانی سرکرده تحریرالشام در شهر طرطوس خبر داد.
هشدار روسیه در خصوص امکان فروپاشی سوریه
وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با رسانهها، ضمن هشدار درباره اینکه اقدامات آمریکا و اسرائیل در سوریه میتواند به فروپاشی این کشور منجر شود، بر حمایت مسکو از برگزاری انتخابات در سوریه و امکان مفید بودن فرمت آستانه در شرایط کنونی تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز در مصاحبهای با رسانههای داخلی و خارجی هشدار داد که اقدامات ایالات متحده و اسرائیل در سوریه میتواند به فروپاشی این کشور منجر شود و اصول «تفکیکناپذیری امنیت» را نقض میکند. وی گفت: «نباید اجازه داد که سوریه به بخشهایی تقسیم شود، هرچند که برخی خواستار این وضعیت هستند.»
وزیر خارجه روسیه تأکید کرد که بسیار مهم است با شرایط شرق سوریه مقابله شود، جایی که ایالات متحده بهطور غیرقانونی بخشهای قابلتوجهی از خاک این کشور را اشغال کرده است، جایی که منابع غنی نفت و زمینهای حاصلخیز دارد. وی افزود: «تمامی این منابع استخراج شده و صادر میشوند، و پول آن صرف حمایت از ساختارهای جداییطلبی میشود که آمریکاییها در شرق سوریه ایجاد کردهاند. این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.»
سرگئی لاوروف بر اهمیت این نکته تأکید کرد که اسرائیل باید مسئولیت خود را در تلاشهای مشترک منطقهای درک کرده و نباید امنیت خود را به هزینه امنیت دیگران تأمین کند. وی گفت: «این اصل که امنیت قابل تقسیم نیست، مدتها پیش اعلام شده است. نمیتوان تصور کرد که با تخریب تمامی اهداف نظامی همسایگان، بتوان برای همیشه در آرامش و امنیت زندگی کرد. این رویکرد فقط طوفانی ایجاد میکند که در نهایت به سمت کسانی که آن را ایجاد کردهاند بازخواهد گشت.»
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه اعلام کرد که مسکو با دولت جدید سوریه درباره مسائل مربوط به تأمین امنیت شهروندان روسیه و سفارت این کشور در دمشق در حال گفتگو است و آماده تعامل درباره سایر موضوعات نیز میباشد.
سرگئی لاوروف افزود: «ما دیپلماتهای خود را از دمشق فرا نخواندهایم و سفارت ما همچنان مانند بسیاری از سفارتخانههای دیگر به فعالیت خود ادامه میدهد. ما از طریق نمایندگی دیپلماتیک خود با دولت جدید سوریه در تماس هستیم و در حال حاضر عمدتاً درباره مسائل عملی مرتبط با تأمین امنیت شهروندان روسیه و عملکرد امن سفارت خود گفتگو میکنیم. بهطور کلی، ما به تعامل درباره سایر موضوعات روابط دوجانبه و مسائل دستور کار منطقهای علاقهمند و آماده هستیم.»
وی افزود: «همانطور که رئیسجمهور پوتین تأکید کرد، ما آماده برقراری ارتباط با تمامی نیروهای اجتماعی و سیاسی فعال در سوریه هستیم و این تماسها از مدتها پیش، حتی قبل از رویدادهای اخیر، با بسیاری از آنها برقرار بوده است.»
لاوروف یادآور شد که احمد الشراع، رئیس دولت جدید سوریه، اخیراً روابط میان دو کشور را «قدیمی و استراتژیک» توصیف کرده و«مسکو نیز با این دیدگاه موافق است. وزیر خارجه اشاره کرد که روسیه و سوریه دارای اشتراکات فراوانی هستند و روسیه سهم بزرگی در آزادسازی سوریه از وابستگیهای استعماری و تربیت نیروهای متخصص داشته و دهها هزار سوری در روسیه تحصیل کردهاند.
وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد که مسکو آماده است از برگزاری انتخاباتی در سوریه حمایت کند که توسط همه به رسمیت شناخته شود و سؤال برانگیز نباشد. وی توضیح داد: «روسیه آماده است نقشی حمایتی در روند تثبیت اوضاع سیاسی در سوریه و سازماندهی انتخاباتی ایفا کند که توسط همه به رسمیت شناخته شود و بدون هیچگونه ابهامی باشد. ما در این زمینه با عربستان سعودی، عراق، اردن، مصر، قطر، امارات متحده عربی، بحرین و لبنان در تماس هستیم. همه این کشورها تمایل دارند که سوریه مسیر لیبی را که پس از نابودی توسط ناتو به این وضعیت افتاد، تکرار نکند.»
سرگئی لاوروف تأکید کرد که اساس مبارزات انتخاباتی باید مورد توافق قرار گیرد و افزود: «تمام کشورهای پیشرو بر لزوم انجام این فرآیند بهگونهای تأکید میکنند که جامع باشد و تمام گروههای سیاسی و مذهبی-فرقهای مردم سوریه بتوانند در کمپین انتخاباتی و خود انتخابات شرکت کنند. این فرآیندی پیچیده است، اما ما آمادهایم تا از این روند حمایت کنیم.»
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این مصاحبه یادآور شد که فرمت آستانه میتواند در این مرحله برای سوریه نقش مفیدی ایفا کند و روسیه آماده همکاری در این چارچوب است.
لاوروف گفت: «مواضع ترکیه، ایران و روسیه این است که فرمت آستانه میتواند در شرایط فعلی نیز نقش مفیدی داشته باشد، بهویژه که کشورهای عربی مانند لبنان، عراق و اردن نیز بهطور مرسوم بهعنوان ناظر در این فرمت شرکت داشتهاند. همچنین، کشورهای عرب خلیج فارس نیز علاقهمندی خود را نشان دادهاند. در این راستا ما آمادگی خود را برای کمک اعلام کردهایم و همین موضوع توسط ترکیه و ایران نیز بیان شده است. کشورهای عربی که اکنون با دولت جدید دمشق در تماس هستند، از تواناییهای ما آگاه هستند.»
او همچنین ابراز اطمینان کرد که «دولت جدید سوریه میتواند تصمیم بگیرد که فرمت آستانه به چه صورت و در چه شکلی میتواند به فرآیندهای جاری در سوریه کمک کند.»
سرگئی لاوروف در پاسخ به سوال دیگری اعلام کرد که مسکو با نگرانیهای قانونی ترکیه و مردم این کشور در خصوص امنیت در مرز سوریه با درک و حمایت برخورد میکند. وی تأکید کرد که منافع امنیتی مشروع ترکیه باید تأمین شوند، اما این امر باید بهگونهای صورت گیرد که حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت سوریه حفظ شود و قطعاً دولت ترکیه نیز از این اصول حمایت میکند.
وزیر خارجه روسیه در ادامه یادآور شد که غرب فشار زیادی بر دولت جدید سوریه اعمال کرده و در برخورد با این کشور رفتار توهینآمیز از خود نشان میدهد. وی گفت: «واضح است که احمد الشراع، رهبر دولت جدید سوریه، و همکارانش تحت فشار شدید غرب قرار دارند. آمریکاییها و اروپاییها فعال شدهاند، اما هدف آنها نه حفظ وحدت نیروهای سیاسی سوریه، بلکه بهدست آوردن نفوذ و حتی قلمرو تحت کنترل بیشتر در این کشور است.»
لاوروف برخی اظهارات سیاستمداران غربی درباره سوریه را «بیاحترامی دیپلماتیک» خواند و افزود: «نمونه بارز این رفتار، سخنان کایا کالاس، رئیس جدید دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا، بود که خواستار توقف همکاری سوریه با روسیه شد. علاوه بر آن، وزیر خارجه استونی (که نامش را به خاطر نمیآورم) نیز گفته که استونی به دولت جدید دمشق کمک نخواهد کرد، مگر اینکه پایگاههای نظامی روسیه از سوریه خارج شوند. تصور کنید، این برخورد چقدر وحشتناک است!»
کویت میزبان نشست شورای همکاری خلیج فارس درباره سوریه و لبنان
منابع رسانهای از برگزاری نشست وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس با محوریت اوضاع لبنان و سوریه خبر دادند.
«عبدالله علی الیحیا» وزیر خارجه کویت در جریان این نشست گفت: ثبات سوریه و لبنان اولویت اصلی امنیت و ثبات کشورهای عربی است و ما بر پایبندی خود به حفظ حاکمیت سوریه تاکید و هر گونه مداخله خارجی را در آن رد میکنیم و خواستار ازسرگیری روند جامع
سیاسی در این کشور هستیم.
وزیر خارجه کویت افزود: ما بر اهمیت مراقبت از آوارگان سوری و بازگشت داوطلبانه آنها به کشورشان تاکید میکنیم. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس موضع قاطع خود را در حمایت از ملت فلسطین و حقوق مسلم آنها تجدید میکنند و ما از جامعه جهانی میخواهیم
که تجاوز اسرائیل به غزه را متوقف کند.
وی درباره لبنان نیز تاکید کرد: تحولات لبنان را با نگرانی زیاد دنبال میکنیم و مداخله در امور داخلی لبنان را رد میکنیم.
در همین راستا، «جاسم محمد البدیوی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس نیز گفت: ما حملات اسرائیل به سوریه را رد میکنیم و خواستار خروج فوری آن از سرزمین این کشورهستیم.
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس همچنین اظهار کرد: ما در شورای همکاری بر هر چیزی که از امنیت سوریه و لبنان حفاظت میکند، تاکید میکنیم.
سفر رئیس دستگاه اطلاعات و مشاور نخست وزیر عراق به دمشق
منابع رسانهای از سفر هیئتی عراقی به ریاست رئیس دستگاه اطلاعات این کشور به دمشق و دیدار با رهبر گروه «هیئت تحریر الشام» خبر دادند.
خبرنگار شبکه الجزیره در این باره اعلام کرد: یک هیئت عراقی به ریاست «حمید الشطری» رئیس اطلاعات و مشاور نخستوزیر این کشور به دمشق سفر کرده است.
طبق این گزارش، این هیئت به منظور رایزنی با مقامات دولت انتقالی سوریه به دمشق سفر کرده است.
در همین راستا، شبکه «روداو» گزارش داد که الشطری و هیئت همراه وارد کاخ «الشعب» دمشق شده و درحال دیدار و گفتوگو با «احمد الشرع» معروف به «ابو محمد الجولانی» رهبر گروه «هیئت تحریر الشام» هستند.
در همین راستا، باسم العوادی» سخنگوی دولت عراق با تایید این دیدار گفت: هیئت عراق با مقامات دمشق درباره آخرین تحولات سوریه و الزامات مرتبط با برقراری امنیت و ثبات در مرزهای مشترک میان دو کشور رایزنی کرد.
پیشتر «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق در اظهاراتی در واکنش به تحولات سوریه از نگرانی عراق نسبت به ازسرگیری فعالیت گروههای تروریستی در این کشور ابراز نگرانی کرده بود.
مخالفان مسلح سوری پس از پیشرویهای خود که ابتدا از حلب آغاز شد و به حماة رسید، روز شنبه هفتم اکتبر از جنوب سوریه حرکت خود را به سمت دمشق آغاز کردند و صبح یکشنبه هشتم دسامبر وارد پایتخت سوریه شده و کنترل آن را به دست گرفته و به حکومت چندین ساله بشار اسد پایان دادند.
پس از سقوط حکومت بشار اسد، محمد البشیر در اظهاراتی رسما از مکلف شدن به ریاست دولت انتقالی سوریه تا ماه مارس ۲۰۲۵ خبر داد.
رئیس جدید دستگاه اطلاعات سوریه تعیین شد
منابع رسانهای امروز (پنجشنبه) از تعیین رئیس جدید دستگاه اطلاعات سوریه خبر دادند.
خبرگزاری سانا در این باره گزارش داد که رهبری مخالفان مسلح سوریه «أنس خطاب» را به عنوان رئیس دستگاه اطلاعات این کشور منصوب کرد.
مخالفان مسلح سوری پیش از این نیز «اسعد حسن الشیبانی» و «مرهف ابو قصره» را به ترتیب به عنوان وزیر امور خارجه و وزیر دفاع در دولت انتقالی جدید سوریه تعیین کرده بودند.
در همین راستا، شبکه المیادین گزارش داد: همه اعضای دولت انتقالی سوریه از گروه «هیئت تحریر الشام» هستند و برخی از آنها با اسامی مستعار در دولت حضور دارند.
مخالفان مسلح سوری پس از پیشرویهای خود که ابتدا از حلب آغاز شد و به حماه رسید، روز شنبه هفتم اکتبر از جنوب سوریه حرکت خود را به سمت دمشق آغاز کردند و صبح یکشنبه هشتم دسامبر وارد پایتخت سوریه شده و کنترل آن را به دست گرفته و به حکومت چندین ساله بشار اسد پایان دادند.
پس از سقوط حکومت بشار اسد، محمد البشیر در اظهاراتی رسما از مکلف شدن به ریاست دولت انتقالی سوریه تا ماه مارس ۲۰۲۵ خبر داد.
اردوغان: کسی را مجبور نمیکنیم به سوریه بازگردد
رئیس جمهور ترکیه در یک سخنرانی که سراسر علیه دولت پیشین سوریه بود، گفت: ما به سوریهایی که بخواهند به وطنشان بازگردند کمک خواهیم کرد اما کسی را مجبور نمیکنیم.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز چهارشنبه گفت: طی جنگ سوریه بیش از ۱۲ میلیون سوری مجبور به ترک منازل خود شدند که از جمله آنها ۳.۵ میلیون آواره بودند که وارد ترکیه شدند.
او مدعی شد: ما جنایتهای وحشیانه نظام بشار اسد علیه ملت سوریه و زندانهایی را که این نظام آن را به مسلخهایی بشری تبدیل کرد مثل زندان صیدنایا فراموش نخواهیم کرد. ما بی توجهی کسانی که ادعا میکنند جزو جهان متمدن هستند نسبت به کشتن غیرنظامیان و بیگناهان را فراموش نخواهیم کرد. ما از زمان حوادث سوریه سیاست حمایت از مظلوم را در پیش گرفتیم.
اردوغان گفت: ما همچنین کسانی را که با هزاران کامیون تجهیزات از گروههای تروریستی با ادعای مبارزه با داعش حمایت کردند، فراموش نمیکنیم.
اردوغان ادعا کرد: خورشید آزادی در سوریه بعد از ۶۱ سال از ظلم حزب بعث طلوع کرد.
اردوغان گفت: ما به زودی کنسولگری خود را در حلب بازگشایی خواهیم کرد. من از احمد الشرع، رهبر گروه تحریرالشام به خاطر رهبری خوب این مرحله تشکر میکنم.
او در ادامه کردهای سوریه را تهدید کرد و گفت یا باید سلاحشان را زمین بگذارند یا اینکه با سلاحشان در سوریه دفن شوند.
رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد: سوریه از سالها جنگ رنج برده است و نمیتواند به تنهایی بلند شود و نیاز به حمایت جهان اسلامی دارد. ما با تمام قدرت در کنار ملت سوریه برای بازسازی کشورشان هستیم. ما با تمام گروههای تروریستی که برای بهرهبرداری از شرایط سوریه تلاش میکنند مقابله خواهیم کرد. داعش تنها تهدیدی برای غرب نیست بلکه برای ما، سوریه و منطقه نیز هست.
اردوغان گفت: ما به سوریهایی که بخواهند به وطنشان بازگردند کمک خواهیم کرد اما کسی را مجبور نمیکنیم.
∎