فرهاد طالبیان: چندی پیش یک اینفلوئنسر که در شمال شرق تهران زندگی میکند، در صفحه اینستاگرامش از رژه رفتن شپش بین موهای فرزندش و تعطیلی کلاسهای درس او خبر داد، همین موضوع باعث شد حرف و حدیثها درباره این موضوع شکل بگیرد، حتی کار به جایی رسید که برخی شایعه کردند یکی از دلایل تعطیلی مدارس در هفتههای اخیر نه آلودگی هوا،بلکه همین شپش است.
همشهری هم در اینباره نوشت: هر چند اخبار مستندی از سوی آموزش و پرورش درباره وجود شپش در مدارس مخابره نمیشود اما گشت وگذار در شبکههای اجتماعی و گفتوگو با والدین نشان میدهد که برخی مدارس برای جلوگیری از اوج گرفتن حضور این حشره سمج بر سر دانشآموزانشان، دست به دامان راهکارهای ضربتی مانند تعطیلی کلاس و استفاده از گزینه غیرحضوری میشوند. مقداد که فرزندش در یکی از مدارس منطقه ۲درس میخواند، چند هفته پیش گفت که کلاسهای درس دخترش بهدلیل شیوع شپش لغو شد و مدیر مدرسه تصمیم گرفت برای مدتی کلاس را بهصورت غیرحضوری برگزار کند.
شپش چیست؟
"شپش"، نوعی آلودگی انگلی است افزود: شپش دارای تخم هایی به نام "رشک" است که این رشکها سفید و یا زرد رنگ هستند. به طور کلی ۳ دسته شپش وجود دارد، شپش "سر"، "تنه" و "عانه". شپشهای سر معمولا در پشت گوش و گردن هستند، سرایت پذیری سریعی دارند و در افراد عادی در صورت حضور در محیط های آلوده بروز می کند، اما شپش تنه معمولا در افراد با سطح بهداشت خیلی کم مانند افراد بی خانمان یا در شرایط خاص بحرانی مانند زلزله و جنگ که امکان رعایت اصول بهداشتی نیست، بروز می یابد. ابتلا شپش تنه همراهی بارزی یک سری عفونتهای دیگر مانند تیفوس دارد.
ممکن است اولین علامت ایجاد شپش، خارش باشد به این شکل که فرد مبتلا احساس میکند که چیزی روی پوست سرش در حال راه رفتن یا خزیدن است.شپش سر متداول ترین نوع آلودگی توسط این انگل است که معمولا پشت گوش بیشتر دیده می شود، که در مراحل پیشرفته تر این بیماری با چشم غیرمسلح به راحتی قابل شناسایی است.
متخصص چه میگوید؟
به گفته دکتر سید مسعود داوودی،متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه بقیه الله ابتلا به شپشسر به هیچ عنوان ربطی به مسائل بهداشتی ندارد و ممکن است شخص در اوج رعایت نکات بهداشتی هم دچار این بیماری بشود.
وی تاکید میکند: علایم شپشسر به شکل خارش است که منجر به ایجاد خراش در پوست و ایجاد عفونت میشود، بیشتر در ناحیه پشتسر و لاله گوش اتفاق میافتد. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید دانشآموزان را از انجام بازیها و سرگرمیهایی که منجر به تماس پوست با پوست میشود، منع کرد. همچنین باید به دانشآموزان برای عدم اشتراکگذاری کلاه، شالگردن و گلسر آموزش داده شود.
این متخصص همچنین میگوید: اولیای مدرسه باید ترتیبی دهند که البسه دانشآموزان حدالمقدور در کنار هم قرار نگیرد. مشاهده روزانه موها هم توسط والدین نیز ضروری است. شستشو و استحمام و شانه گردن مرتب در مراحل اولیه ببماری کمک کننده است. توجه داشته باشید که با شروع اولین دوز درمانی، بیماری دیگر واگیردار نیست و حضور در مدرسه منعی ندارد.