شناسهٔ خبر: 70476421 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ۱۹دی | لینک خبر

نتیجه پروژه وفاق باید آشتی ملی باشد/به تفاهم برای حل چالش‌ها و بحران‌ها نیازمندیم

19 دی آنلاین: دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران گفت: با روی‌کار آمدن دولت دکتر پزشکیان و تاکید بر وفاق، بیش از هر زمان دیگری باید به این واقعیت پرداخت که بدون شکل‌گیری تفاهم بر سر حل چالش‌ها و بحران‌ها امکان دستیابی به وفاق ممکن نیست.

صاحب‌خبر -
آذر منصوری در دهمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی با بیان این‌که «جهان و منطقه خاورمیانه دستخوش تحولاتی بزرگ شده است»، اظهار کرد: این تحولات اگر به درستی درک و فرصت‌ها و تهدیدهای آن شناسایی نشود و ایران عزیز ما آمادگی لازم برای رویارویی با آن‌ها نداشته باشد، بیش از هر زمان دیگری امنیت ملی کشور در معرض خطرات جدی قرار خواهد گرفت.
وی با طرح این پرسش که «امروز در چه جهان و جامعه‌ای به‌سر می‌بریم؟»، ادامه داد: برای رسیدن به نگاه واقع‌بینانه به جامعه امروز، باید فراتر از یک جریان یا جناح سیاسی اندیشید و خارج از رقابت‌های مرسوم به آن پرداخت.
دبیرکل حزب اتحاد ملت یادآور شد: طبق آخرین پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان که در آبان ۱۴۰۲ انجام شد، سرمایه اجتماعی در ایران نسبت به چهاردهه اخیر کاهش یافت که نتیجه این پیمایش برای صاحب‌نظران، پیامی روشن درباره شکاف بین حاکمیت و ملت در طول پس از انقلاب داشت.
وی با اشاره به داده‌های این پیمایش در زمینه میزان دینداری، میزان رضایت مردم از وضعیت اجتماعی کشور، وضعیت عدالت قومی، جنسیتی و مذهبی، وضعیت عدالت قضایی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، اظهار نظر کرد: نتایج نشان می‌دهد سیاست‌ها و رویکردهای غلط، شکست خورده است. داده‌های این پیمایش در حوزه های فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی به منزله هشدار برای حکمرانی است تا آنچه در قالب سیاستگذاری‌ها  موجب و مقوم گسست حاکمیت ملت است کنار گذاشته شود؛ چراکه
منصوری تاکید کرد: تداوم عوامل پدیدآورنده و رشد این شکاف‌ها با توجه به نارضایتی‌ها می‌تواند به منزله تهدید بزرگی علیه امنیت ملی کشور قلمداد شود و این واقعیت‌ها باید همه ما را مجاب کند به ایران بیندیشیم و نگران وطن باشیم.
دبیرکل حزب اتحاد ملت با اشاره به وضعیت سیاست داخلی کشور، یادآور شد: در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر حاکمیت رویکردی متفاوت از چند انتخابات سال‌های ۱۳۹۸، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ اتخاذ کرد و در انتخابات اخیر، رقابتی نسبی شکل گرفت و دکتر پزشکیان یکی از نامزدهای مورد تایید و حمایت جبهه اصلاحات  به عنوان چهاردهمین رئیس‌جمهور انتخاب شد.
وی ادامه داد: اتفاق مهم و متفاوت این بود که در گذشته نوعا تنها در انتخاباتی با مشارکت بالا اصلاح‌طلبان پیروز رقابت انتخاباتی بودند، اما این انتخابات حتی در انتخاباتی با مشارکت پایین‌تر از ۵۰ درصد نیز در صورتی که رقابتی وجود داشته باشد، اصلاح‌طلبان مورد اقبال بیشتری قرار می‌گیرند.
منصوری یادآور شد: آنچه ما اصلاح‌طلبان تحت عنوان راهبرد انتخاباتی خود در انتخابات ۱۴۰۳ اعلام کردیم، در واقع تلاش بر تحقق انتخاباتی معنادار، رقابتی و اثربخش بود تا مانع تضعیف بیشتر سرمایه اجتماعی در کشور شویم و  این راهبرد بتواند پنجره‌ای برای اصلاح شیوه حکمرانی باز کند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت تصریح کرد: البته این تنها دلیل ما برای مشارکت و لزوم تغییر و اصلاح از مسیر انتخابات نبود که شاید دلیل و علت اصلی را باید در رشد فقر و دورشدن کشور از روند توسعه و فرار سرمایه‌های مادی و معنوی جست‌وجو کرد.
وی یادآور شد: حالا اما با روی‌کار آمدن دولت دکتر پزشکیان و تاکید بر وفاق، بیش از هر زمان دیگری باید به این واقعیت پرداخت که بدون شکل‌گیری تفاهم بر سر چالش‌ها و بحران‌ها امکان دستیابی به وفاق ممکن نیست.
منصوری تصریح کرد: نتیجه پروژه وفاق، باید آشتی با مردمی باشد که حتی با فراخوان و مشارکت جدی اصلاح‌طلبان، بیش از ۵۰ درصد آن‌ها در انتخابات شرکت نکردند و بخشی از رأی دهندگان باتردید پای صندوق رای آمدند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ادامه داد: ما پیش از انتخابات اخیر مکرر تاکید کردیم راه‌حل بحران‌ها و ابربحران‌های ایران امروز بیش و پیش از آنکه در چهارچوب راه‌حل‌های اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی خلاصه شده باشد، سیاسی است و اگر اراده‌ای برای برون‌رفت از آن‌ها وجود داشته باشد، باید به پیشنهادها و راه‌حل‌های دلسوزان کشور و نظام توجه شود.
وی با اشاره به بیانیه سیدمحمد خاتمی پس از وقایع سال ۱۴۰۱، اظهار کرد: او به‌عنوان یکی از دلسوزترین مصلحان تاریخ ایران در بهمن ماه ۱۴۰۱ در بیانیه‌ای با ارائه تحلیلی دقیق از وضعیت جامعه و ابربحران‌های پیش‌روی کشور، ۱۵ پیشنهاد به حاکمیت و نخبگان ایران ارائه کرد. او طی این سال‌ها همواره بر گفت‌وگو و آشتی حاکمیت با مردم تاکید و اصرار داشته است که دیگر منتقدان دلسوز کشور هم طی این سال‌ها به‌عنوان پیشنهادات اصلاحی، مطرحش کرده‌اند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت با اشاره به وضعیت سیاست خارجی کشور، گفت: همه کشورهای جهان امروز با سیستم‌های متنوع سیاسی و اقتصادی اگر به حقوق ملت خود متعهد باشند، باید با توجه به اولویت‌های ملی، اهداف و برنامه‌های خود در روابط خارجی را تعریف و تدوین کنند. هیچ دولت و کشوری صرف نظر از قدرت و امکاناتی که دارد بی‌نیاز از همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با سایر کشورها نیست.   
منصوری ادامه داد: در روابط بین‌المللی، دوستی یا دشمنی همیشگی میان کشورها بر اساس ایدئولوژی های جزمی و غیرمنعطف کارکرد ندارد، و مطلق‌بینی و مطلق‌گرایی نه‌تنها فاقد کارآیی، بلکه برای منافع ملی خطرناک است. بر مبنای آنچه در سند چشم‌انداز ۲۰ ساله آمده قرار بود در چهارچوب تعامل سازنده و مؤثر با جهان با لحاظ نمودن عزت، حکمت و مصلحت به جایگاه اول اقتصادی، علمی و  فناوری در منطقه برسیم؛ چرا به این هدف نرسیده‌ایم؟
دبیرکل حزب اتحاد ملت یادآور شد: می‌توانیم با رویکرد تقویت منافع ملی و در چهارچوب حفظ استقلال کشور در تنظبم روابط خود با شرق و غرب به توازن برسیم و با به خدمت گرفتن دیپلماسی در راستای رشد اقتصاد کشور، از منابع ارزشمند انرژی به عنوان ظرفیت بده بستان در بین کشورهای منطقه و جهان، امروز به‌جای ناترازی‌های انرژی، نقش محوری تولید انرژی را در خاورمیانه داشته باشیم. می‌توانیم با تقویت تبادل تجاری با دنیا، صادرات و واردات را به گونه‌ای رونق ببخشیم که به جای فراری‌دادن سرمایه‌ها به برخی کشورهای دور و نزدیک، سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور را در خدمت به تولید و اشتغال و رفاه شهروندان ایران جذب کنیم.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ادامه داد: می‌توانیم با تقویت تبادل و تعامل با دنیا و حذف برخی رویکردهای جزم‌گرا صنعت گردشگری را به قطب مهم‌ رونق اقتصاد و اشتغال و تولید کشور تبدیل کنیم. باید پذیرفت آنچه امنیت ملی ما را تضمین می‌کند، در کنار تقویت قوای دفاعی و نظامی در منطقه پرآشوب خاورمیانه با وجود تهدیدهای غیرقابل‌انکار، از وجوه دیگر هم اگر بیشتر از تهدیدهای نظامی نباشد، کمتر نیست، نباید غفلت کرد.
وی اظهار کرد: به ازای تلاش برای حفظ موجودیت و تمامیت ارضی کشور، باید بر سیاست‌گذاری‌هایی که به حفظ جان، اعتبار، آزادی و نهادینه‌شدن حاکمیت ملت، نهادینه‌شدن مشروعیت سیاسی نظام مبتنی بر خواست و اراده ملت، حفظ منابع حیاتی کشور و استفاده بهینه از آن‌ها متنهی شود هم باور وجود داشته باشد.
منصوری با مقایسه اهداف  برنامه ۲۰ ساله با شرایط امروز و تاثیر سیاستگذاری‌ها در وضعیت رسیدن به این اهداف تاکید کرد: در شرایط فعلی مبرم‌ترین امر برای تصمیم‌گیران کشور پذیرش این واقعیت است که سیاست‌ها در داخل و خارج نیاز به تجدیدنظر اساسی و تصمیمات بزرگ و شجاعانه دارد. تصحیح سیاست‌ها می‌تواند زمینه‌ساز موفقیت‌ها و پیروزی‌های آتی باشد.
دبیرکل حزب اتحاد ملت یادآور شد: در عرصه بین‌الملل در بسیاری موارد ساختارها و فرایندها مطلوب و عادلانه نیستند ولی در همین ساختار باید هم از فرصت‌های موجود در جهت منافع کشور استفاده کنیم و هم در این راستا فرصت‌سازی کنیم.
منصوری گفت: در شرایط فعلی که از یک سو مشکلات منطقه‌ای افزایش پیدا کرده و از سوی دیگر فردی باسابقه سیاست‌های ضدایرانی و فشار حداکثری در مسند ریاست جمهوری آمریکا قرار گرفته، باید با درک شرایط پیچیده‌تر و دشوارتر، مهمترین خواسته ما از تصمیم‌گیران تدبیر باشد. در چنین شرایطی نه باید شتابزده بود و نه از سرعت تحولات جا ماند.
وی اظهار کرد: البته پیش‌نیاز حضور مقتدرانه و عزتمندانه در عرصه‌های بین‌المللی برای حکومت توجه به پشتوانه رضایت و حمایت قوی مردم است.
دبیرکل حزب اتحاد ملت گفت: آن‌چه در این چندماه پس از روی کارآمدن دولت چهاردهم دیده‌ایم، تلاش دولت برای پرهیز از تنش و توافق‌سازی با نهادهای دیگر قدرت بر سر حل مسائل و چالش‌های ایران بوده است.
منصوری با انتقاد از وجود برخی مواردی که با عنوان «دخالت‌» مطرح می‌شوند بر لزوم کمک نهادهای دیگر به دولت در زمینه حل برخی مسائل کشور تاکید کرد.
وی با اشاره به وجود برخی فعالیت‌ها برای ایجاد مانع در راه دولت چهاردهم، به مشارکت‌نکردن ۵۰ درصد مردم در انتخابات، اشاره کرد و خواستار ضرورت حفظ امید به آینده در جامعه شد.
دبیرکل حزب اتحاد ملت با یادآوری مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، دولت چهاردهم را فرصتی بی‌بدیل برای اصلاح شیوه حکمرانی در کشور ارزیابی کرد و با یادآوری قدردانی از این فرصت برای خلق فرصت‌های جدید در ارتباط با جامعه، خواستار توجه به درنظر گرفتن مردم در جریان حل مشکلات شد.
منصوری گفت: همه ما به‌عنوان کنشگران مدنی، مصلح و دغدغه‌مند ایران و توسعه آن با باور به اینکه قدرت تام و تمام از آن ملت است و مردم باید در تمام شئون و اشکال زندگی خود از این حق برخوردار باشند، (می‌گوییم) دولت و حاکمیت تماما باید کارگزار ملت باشند و با کارآمدی و اثربخشی امر کارگزاری خود را به نفع ملت به انجام رسانند.
وی راه‌حل برون‌رفت از شرایط موجود را پذیرش «الزامات حکمروایی خوب» دانست، اظهار کرد: این اتفاق نیز نمی‌افتد مگر آن‌که مجموعه حاکمیت بپذیرد بدون داشتن جامعه‌ای قدرتمند، دولت توانایی نیز شکل نخواهد گرفت.
دبیرکل حزب اتحاد ملت در پایان بر لزوم اقدام هم دولت و هم دیگر ارکان نظام برای تقویت نهادهای مدنی و احزاب، بر همکاری‌ میان این دو بخش برای افزایش کارآمدی و تواناتری و اقتدار حکمرانی تاکید کرد.