به گزارش خبرگزاری ایمنا، سیدعباس صالحی امروز _پنجشنبه ششم دی_ در شانزدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه اظهار کرد: با نگاه به تاریخ اسلام از صدر بعثت تاکنون زبان و علوم اسلامی سه دوره تاریخی را گذرانده است؛ دوره اول دوره بعثت و قرون اولیه اسلامی است که بانوان در علوم قرآنی به تمام معنا در صحنه هستند.
وی با بیان اینکه یکهفتم صحابه پیامبر بانوان هستند، افزود: دوره دوم به دلیل افول، دوران کمرنگ شدن زنان در صحنه علوم و مفاهیم قرآنی و علوم اسلامی است و دوره سوم که در دهههای اخیر شاهدیم، نسیم بعثت تجلی پیدا کرده است و زنان در علوم و مفاهیم قرآنی ظاهر شدهاند، بازگشت به دوره بعثت دیده میشود و زنان همچون دوران بعثت کنار مردان و فعال در علوم اسلامی بهویژه در تفسیر و قرآن پژوهی هستند.
مسیر بانوان قرآنپژوه مسیر بعثت پیامبر اکرم (ص)
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مسیری که بانوان قرآنپژوه پیمودند ادامه مسیر بعثت پیامبر اکرم (ص) است، گفت: پیامبر با بعثت خود امتی را میسازد که جمع قابل توجهی از این امت، زنان هستند؛ زنانی که پابهپای مردان بیعت کردند، در دورانی که حتی مردان هم بیعت نمیکردند، اما پیامبر اکرم (ص) در تمام بیعتها و هجرتها زنان را شریک کرد.
صالحی ادامه داد: پیامبر وقت اختصاصی هفتگی برای تعلیم و تربیت زنان اختصاص دادند و دختر مکرم ایشان بهطور پیوسته مربی و معلم زنان بود و موجی که ایجاد شد، بسیار مؤثر بود.
وی با اشاره به حضور چشمگیر زنان در قرون اخیر در تمام صحنهها عنوان کرد: در یک دوره تاریخی، زن در جامعه اسلامی، جنس دوم در تعلیم، تعلم و فهم نبود و این دوره مشعشع از تاریخ اسلامی است، دوره دیگری دوره کمرنگی زنان در علوم اسلامی است و این مصادف با افول تاریخ تمدن اسلامی است.
چرا میان زنان و کاروان علم فاصله انداختند؟
صالحی اظهار داشت: فاصله انداختن زنان با کاروان علم نه فاصلهگیری، عوامل اجتماعی، ذهنی و معرفتی و سیاسی دارد، در آن روزگار تعلیم و تعلم بر پایه سفر بود و همچون حال حاضر اینترنت و ارتباط از دور نبود. برای زنان سفر سختتر شد و همین موضوع تأثیر قابل توجهی در آموزش و تعلیم زنان داشت.
وی اضافه کرد: زنان را مردسالارانه به حرمسراها کشاندند و از جامعه دور کردند، اما در دوره سوم که نمایههای آن را در جهان اسلام میبینیم، شاهد جریان زنانه علوم اسلامی در جهان اسلام بهویژه ایران هستیم که در فهم و تربیت دینی میتواند مؤثر باشد، یعنی تداوم آنچه پیامبر آغازگر آن بود.
وزیر فرهنگ گفت: اگر شهید مطهری میگفت فقه مرد، بوی مرد و فقه زن، بوی زن میدهد، الهیات مردانه، بوی مرد و الهیات زنانه، بوی زن میدهد؛ این تاملات در مسیر علوم اسلامی تأثیر چشمگیری خواهد داشت.
منبع: ایرنا