شناسهٔ خبر: 70471298 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

در روزنامه‌های امروز کشور چه گذشت؟؛

قرائتی شیرین از اخلاص و علم/ از باتلاق یمن تا کریسمس مبارک

مطبوعات امروز کشور به موضوعات مختلفی پرداختند که بخش قابل توجهی از آن‌ها تقدیر رهبر معظم انقلاب در سی‌ویکمین اجلاس سراسری نماز از اقدامات مخلصانه‌ استاد قرائتی و همچنین میلاد حضرت عیسی (ع) بود که در پیشخوان خود عرضه کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس فرهنگی اجتماعی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ عضو شورای عالی سیاسی یمن ضمن طرح تهدیدهای شدیداللحن و بی‌سابقه علیه آمریکا، اسرائیل و سعودی، تأکید کرد: «اگر آمریکا به تجاوزات خود ادامه دهد، صنعا هیچ خط قرمزی نخواهد داشت و منافع آمریکا در خاورمیانه را هدف قرار خواهد داد.»

روزنامه کیهان صفحه اول خود را با این تیتر آغاز کرد: کم‌کاری به بهانه «تحریم» دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی

مدعیان اصلاحات دیروز در دولت ناکارآمد برجام، مشکل بیکاری، رکود، صنعت، سرمایه‌گذاری، آب خوردن، آلودگی هوا، بانک و محیط زیست را معطل برداشته شدن تحریم گذاشتند و فرصت‌‎های شکوفایی اقتصادی را بر باد دادند، امروز نیز بی‌اعتنا به خسارت محض برجام و روند غلط امید و اعتماد به آمریکا همان رویه را در پیش گرفته‌اند و رفع مشکلات کشور از جمله ناترازی و آلودگی هوا را به رفع تحریم مشروط کرده‌اند.

سم برجامیزاسیون همه امور که در دولت روحانی در ظاهر دارو به گلوی مدیریت و اقتصاد کشور ریخته شد، بر اساس شواهد در دولت فعلی نیز در حال به‌کارگیری است. اگر مدعیان اصلاحات - اعتدال در دولت برجام، اقتصاد ملی و دیگر عرصه‌ها با توانمندی‌ها و ظرفیت‌های درون‌زای گسترده را تبدیل به گروگان شیادی‌های غرب کردند، همان‌‎ها امروز در حال کم‌کاری، اثربخشی به تحریم و‌ معطل کردن کشور پای مذاکره و وعده‌های غرب هستند.

دیروز مشکل بیکاری، رکود، صنعت، سرمایه‌گذاری، آب خوردن، آلودگی هوا، بانک و محیط زیست را معطل برداشته شدن تحریم گذاشتند و فرصت‌‎های شکوفایی اقتصادی را بر باد دادند، امروز نیز بی‌اعتنا به خسارت محض برجام و روند غلط امید و اعتماد به آمریکا همان رویه را در پیش گرفته‌اند و رفع مشکلات کشور از جمله ناترازی و آلودگی هوا را به رفع تحریم مشروط کرده‌اند.
آن روز، مسائل قابل حل در داخل را موکول به خارج و اقتصاد کشور را شرطی سازی کردند.

ادعا می‌‎کردند به واسطه توافق با غرب، تحریم‌های مالی و بانکی و نفتی برداشته می‌شود، نرخ دلار از 3700 تومان به زیر هزار تومان می‌رسد، تولید و معیشت رونق می‌گیرد، مردم هم از یارانه بی‌نیاز می‌شوند.

در ادامه وطن امروز نوشت: درگیری‌های خونین در سوریه

تنها 3 هفته پس از قدرت‌گیری تکفیری‌ها در سوریه و شدت گرفتن رفتارهای غیرانسانی با اقلیت‌های قومی و مذهبی، کاسه صبر مردم سوریه لبریز شد و آتش اعتراضات در بسیاری از شهرهای سوریه که مدت‌ها در آرامش قرار داشت،

شعله‌ور شد؛ اعتراضاتی که پس از ترورهای متعدد، تعرض به کلیساها و نمادهای سال نو میلادی و قبرستان‌های مسیحیان و بدرفتاری با شیعیان در اقصی نقاط سوریه آغاز شده بود و اکنون نوبت به علویان سوریه رسیده که در واکنش به آتش زدن و نبش قبر بارگاه «حسین بن حمدان الخصیبی» از علمای برجسته علوی، دست به اعتراض در شهرهای مختلف سوریه بزنند؛

اعتراضاتی سراسری و پرجمعیت که در آنها شعارهایی علیه مسلحان تکفیری و اقدامات آنها سر داده شد و واکنشی بود به بدرفتاری ماموران حکومت جدید دمشق که در روزهای گذشته هیچ‌کدام از اقلیت‌های دینی و قومی سوریه از دست آنها در امان نبوده‌‌اند.

ایران تیتر اصلی خود را اینگونه نوشت: باید میدان را برای همه باز کرد

دومین سفر استانی رئیس‌جمهوری روز گذشته با ورود مسعود پزشکیان به فرودگاه بجنورد آغاز شد. در اولین برنامه این سفر، پزشکیان شامگاه دیروز در نشستی با فعالان اقتصادی این استان تأکید کرد: اگر نگاه‌مان را به دیگران بدوزیم و انتظار داشته باشیم به ما کمک کنند، اتفاقی نخواهد افتاد. آنجا که به خودمان و ظرفیت‌های خودمان تکیه کردیم می‌توانیم هر کاری لازم است، انجام دهیم.

وی خطاب به فعالان اقتصادی استان، با بیان اینکه ما می‌توانیم بستر لازم را برای اینکه بتوانید با تکیه بر توانمندی‌های خودتان پیشرفت کنید، برای شما فراهم کنیم، افزود: اگر معتقدید مقررات و قوانین مانع کار شماست، ما با کمک و همراهی شما این قوانین را اصلاح می‌کنیم، اختیارات لازم را به استان‌ها واگذار کرده و با همراهی شما مسیر توسعه استان را طی خواهیم کرد.

پزشکیان با اشاره به تجربه خود از دوران ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز که با اتکا به توانمندی‌های داخلی و قطع امید از دریافت منابع و بودجه از مرکز توانست پیشرفت‌ها و دستاوردهای چشمگیری خلق کند، تصریح کرد:

آنجا که به توانمندی‌ها و ظرفیت‌های خودمان دل بستیم و تکیه کردیم، هر کاری در زمینه علمی، تکنولوژیک، صنعت و توسعه و مدیریت لازم داشتیم، انجام دادیم و کار به جایی رسید که دبیرکل سازمان جهانی بهداشت برای بازدید از دستاوردهای ما به آذربایجان شرقی آمد.

رسالت امروز خود را اینگونه آغاز کرد: مدارس آلوده به فقر یادگیری!

«۴۰درصد دانش‌‌آموزان دچار فقر یادگیری‌اند و برخی دانش‌آموزان باوجود حضور در مدرسه، مهارت‌های پایه سواد را به‌درستی کسب نمی‌کنند.» آماری هشدارآمیز که از سوی معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش‌و‌پرورش مطرح‌شده است.

رضوان حکیم‌زاده تلویحا اعلام کرده است، افت شدید سواد دانش‌آموزان، به مراحل بسیار خطرناکی رسیده و ضعف یادگیری، شانس موفقیت تحصیلی و شغلی آن‌ها را به‌طور چشمگیری کاهش داده است. این موضوع با اصول عدالت آموزشی و توزیع برابر فرصت‌های یادگیری در تضاد است و دانش‌آموزانی که در دوره ابتدایی مهارت‌های اصلی سواد را نیاموزند در ادامه عملا از یادگیری بازخواهند ماند.

این در حالی است که تعطیلات مدارس و آموزش غیرحضوری در شهر‌های آلوده، امسال نیز به‌مانند سالیان گذشته در حال تکرار است! اگرچه مطابق اظهارات مسئولان نظام تعلیم و تربیت، آموزش مجازی از طریق شبکه شاد ادامه دارد، اما ترافیک سنگین این شبکه، به همراه کنُدی اینترنت و قطع برق باعث اختلال در کلاس‌های آنلاین شده و شواهد متعدد نشان می‌دهند که این شرایط فقر یادگیری را وارد سطح عمیق‌تر و گسترده‌تری کرده است.

باوجود اهمیت آموزش مجازی در شرایط اضطراری هم‌اینک ۳۰ درصد دانش‌آموزان یعنی حدود ۵ میلیون دانش‌آموز از وسایل هوشمند آموزش بی‌بهره هستند. بنابراین کودکان کم‌برخودار بیشترین آسیب را متحمل شده‌اند و از قربانیان اصلی آموزش مجازی و یا تعطیلی مدارس به شمار می‌روند.

نمرات دانش‌آموزان رشته علوم انسانی در پایه‌های دهم، یازدهم و دوازدهم، زیر ۱۰ است

مریم زارعیان از صاحب‌نظران حوزه تعلیم و تربیت عنوان می‌کند: «یکی از مسائلی که همگام با سایر کشورها در سال‌های اخیر گریبان آموزش را گرفت و باعث افت کیفی بیش‌ازپیش در نظام آموزشی شد.

خراسان امروز را این طور شروع کرد: قرائتی شیرین از اخلاص و علم

هرنسلی سلیقه‌ای دارد و براساس آن انتخاب‌هایی دارد؛ اما استاد قرائتی از آن معدود انسان‌هایی است که کلامش چنان جذاب، عمیق، آموزنده و شیرین بود که چندین نسل را با خود همراه کرد.

مردی که شیوه‌ای متفاوت برای سخنرانی و اجرای برنامه انتخاب کرد؛ «درس‌هایی از قرآن» ایشان حدود ۴۵ سال تداوم داشته تا در بیش از دوهزار و ۳۰۰ برنامه، هر هفته شنونده و بیننده نکات اخلاقی، فردی، اجتماعی و... ایشان مبتنی بر قرآن و روایات باشیم.

استاد قرائتی ۷۸ ساله، بیانی متفاوت، تعاملی و خلاقانه دارند که زمینه همراهی مخاطب با ایشان را فراهم کرده است. استاد چند دهه نماینده ولی‌فقیه در نهضت سواد آموزی بوده و از بدو تاسیس ستاد اقامه نماز در سال ۶۹ تا امروز ریاست آن را به‌عهده داشتند.

مقام معظم رهبری در پیامی به سی‌ویکمین اجلاس سراسری نماز، ضمن تقدیر از اقدامات مخلصانه‌ حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی، نمازگزاران را به اقامه نماز اوّل وقت، حفظ توجه و حضور قلب برای اثرگذاری نماز در دل ، توصیه کردند و جوانان را بیش از سایرین مخاطب این سخن دانستند.

جوان نوشت: مدیران متعهد به حقوق مردم باشند نماز هم اقامه می‌شود

علمای دینی تبیین کرده‌اند که چرا اقامه نماز با خواندن نماز فرق دارد. شیخ طبرسی در این تبیین می‌گوید «اقامه بازار به تعطیل‌نکردن خرید و فروش آن است» پس اگر بازار باز باشد، اما خریدوفروشی نباشد و اگر اهل بازار آن‌طور عمل کنند که داد و ستد در آن رواج نداشته باشد، نمی‌‏توان گفت که بازار را اقامه کرده‌اند.

بدین ترتیب، نماز وقتی اقامه می‌‏شود که هدف از تشریع آن که نهی از فحشا و منکر و یاد خدا است، به دست آید. رئیس‌جمهور شاید بر همین اساس می‌گوید اگر مدیران حقوق مردم را بپردازند، می‌توان انتظار اقامه نماز هم داشت. پس مفهوم مخالف آن نیز این است که اگر مسئولان در انجام وظیفه شرعی و قانونی خود مقابل مردم کوتاهی کنند، ممکن است نماز هم خوانده شود، اما اقامه نمی‌شود.

جام جم نوشت: باتلاق یمن

بارش موشک‌های یمنی بر سر تل‌آویو

یکی از مصادیق برتری میدانی یمنی‌ها بر رژیم اشغالگر قدس، بارش موشک‌های مقاومت بر سر تل‌آویو است. دسترسی مطلق انصارا... به عمق استراتژیک اراضی اشغالی و هدف‌قرارگرفتن دقیق مناطق مد نظر توسط موشک‌های یمنی، نشان‌دهنده ذکاوت خاص یمنی‌ها در پشت‌سرگذاشتن و ازکارانداختن ساختار پدافندی رژیم اشغالگر قدس است.

پیروزی یمنی‌ها در جنگ اطلاعاتی

یمنی‌ها درعین تسلط برعملیات موشکی خود و تحقق اهداف‌شان در اراضی اشغالی،دیگر ابعاد نقشه دشمنان آمریکایی و صهیونیستی را در کشور خود رصد می‌کنند. در یکی ازاین موارد، یک منبع امنیتی یمنی از موفقیت سرویس‌های امنیتی این کشور در خنثی‌کردن عملیات جاسوسی آمریکا و رژیم‌صهیونیستی خبر داده واعلام کردکه جزئیات این خبرمتعاقبا اعلام خواهدشد.

درحالی‌که صهیونیست‌ها بعد از شکست مقابل عملیات‌های قاطع یمن، تلاش دارند به اقدامات جاسوسی برای خنثی‌کردن این عملیات‌ها متوسل شوند، خبرگزاری یمنی سبا به نقل از یک منبع امنیتی اعلام کرد که سرویس‌های امنیتی یمن موفق شده‌اند به لطف خداوند، تحرکات جاسوسی سازمان سیای آمریکا و موساد رژیم‌صهیونیستی را خنثی کنند. ابعاد وجزئیات این عملیات خنثی‌سازی قدرتمندانه انصارا... به‌زودی منتشر خواهد شد.

در ادامه همشهری نوشت: کریسمس مبارک

برای دومین سال پیاپی، مسیحیان در فلسطین با غم و سوگ ناشی از نسل‌کشی هموطنان‌شان در غزه سال نو میلادی را آغاز می‌کنند. براساس گزارش‌ها، امسال برای دومین سال، مراسم کریسمس در بیت‌لحم، زادگاه عیسی مسیح(ع) با جشن و پایکوبی همراه نبود و فضای سوگواری در این مکان، در همراهی با مردم سوگوار غزه ایجاد شده بود.

در این گزارش نگاهی به تحت‌تأثیر قرار گرفتن آغاز سال نو میلادی از نسل‌کشی در غزه و البته مراسم‌ کریسمس در فلسطین و سایر نقاط جهان خواهیم داشت:

بیت‌لحم در سوگ

در بیت‌لحم، برای دومین سال متوالی هیچ تزئینی نصب نشده و فضای حزن‌آلودی در پی ادامه جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه حاکم است. آنتوان سلمان، رئیس شهرداری بیت‌لحم: امسال جشن‌ها را کاهش داده‌ایم؛ می‌خواهیم تمرکز خود را روی واقعیت فلسطین بگذاریم و به جهان نشان دهیم که فلسطین هنوز تحت اشغال رژیم صهیونیستی است و همچنان از ظلم رنج می‌برد.

در پایان فرهیختگان تیتر اصلی خود را این گونه نوشت: مخاطراتِ جامعهٔ شرطی‌شده

 به دو پدیده مهم اجتماعی در ایران 15 سال اخیر نگاه کنید که در آن به‌صورت تأسف‌باری جای مفاهیم عوض شده و تصمیمات درست کارکرد خودشان را از دست داده‌اند؛ یکی بحث سیاست خارجی و دیگری سیاست‌های مربوط به فضای مجازی. تقریباً رویدادی در جامعه ایران در این سال‌ها رخ نداده که به‌نوعی متصل به این دو حوزه نباشد که هرکدام نیز تأثیرات شگرفی بر تصمیم جمعی ایرانیان، کنش گروه‌های اجتماعی مختلف و تغییرات بنیادین در جامعه ایران داشته‌اند.

نتیجه بدیهی آن، تغییرات بزرگ در سرنوشت جمعی ما و آینده کشور است.  در سیاست خارجی تقابل دو دیدگاه رادیکال و متضاد جامعه ایران را دوپاره کرد؛ یک طرف برای به دست آوردن قدرت پس از دو ناکامی در انتخابات‌های 84 و 88 تمرکز اصلی را بر روابط خارجی ایران گذاشت و با این ایده که برای حل چالش‌های کشور راهی غیر از توافق (تحت هر شرایطی) نداریم به میدان آمد. حدفاصل زمستان 89 تا خرداد 92 تجربه‌ای استثنایی برای مطالعه سیاسی در ایران و تغییرات اجتماعی پدید آمد.

موجی از تحریم‌های جدید و سنگین یک‌سال پس از وقایع 88 توسط آمریکا طراحی شد، در سال 90 تصویب و از سال 91 اجرا شد و به این ترتیب در ابتدای دهه 90 جامعه ایران با یک دو راهی بزرگ مواجه شد.

جهش قیمتی ارز و طلا و پس از آن‌ها جهش در هزینه سبد معیشت خانوار شوک بزرگی به جامعه وارد کرد. شوخی معروف آن زمان برای کنایه به کسی که دستش به دهانش می‌رسید، دیدن پوست پسته در پراید بود.

کنایه از اینکه با گرانی این دو کالا، حتماً فردی مرفّه می‌تواند در پراید پسته بخورد! انتخابات 92 با این صورت اجتماعی برگزار شد؛ برای تعیین سرنوشت کشور بین دو راه انتخاب کنید: توافق با آمریکا یا تقابل و عدم‌مذاکره. این دوگانه مطلق‌ساز از دل شرایطی به میدان سیاست آمد که جامعه برای سنجش قیمت کالا‌ها یاد گرفت به تحولات سیاست خارجی توجه کند.

گزارشی از امیر کریمی