به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «باید میدان را برای همه باز کرد» نوشت: دومین سفر استانی رئیسجمهوری روز گذشته با ورود مسعود پزشکیان به فرودگاه بجنورد آغاز شد. در اولین برنامه این سفر، پزشکیان شامگاه دیروز در نشستی با فعالان اقتصادی این استان تأکید کرد: اگر نگاهمان را به دیگران بدوزیم و انتظار داشته باشیم به ما کمک کنند، اتفاقی نخواهد افتاد. آنجا که به خودمان و ظرفیتهای خودمان تکیه کردیم میتوانیم هر کاری لازم است، انجام دهیم.
وی خطاب به فعالان اقتصادی استان، با بیان اینکه ما میتوانیم بستر لازم را برای اینکه بتوانید با تکیه بر توانمندیهای خودتان پیشرفت کنید، برای شما فراهم کنیم، افزود: اگر معتقدید مقررات و قوانین مانع کار شماست، ما با کمک و همراهی شما این قوانین را اصلاح میکنیم، اختیارات لازم را به استانها واگذار کرده و با همراهی شما مسیر توسعه استان را طی خواهیم کرد.
پزشکیان با اشاره به تجربه خود از دوران ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز که با اتکا به توانمندیهای داخلی و قطع امید از دریافت منابع و بودجه از مرکز توانست پیشرفتها و دستاوردهای چشمگیری خلق کند، تصریح کرد: آنجا که به توانمندیها و ظرفیتهای خودمان دل بستیم و تکیه کردیم، هر کاری در زمینه علمی، تکنولوژیک، صنعت و توسعه و مدیریت لازم داشتیم، انجام دادیم و کار به جایی رسید که دبیرکل سازمان جهانی بهداشت برای بازدید از دستاوردهای ما به آذربایجان شرقی آمد.
رئیسجمهوری گفت: ما هم در دولت آنچه در توانمان باشد و از دست ما برآید را برای کمک به شما انجام خواهیم داد و کوتاهی نخواهیم کرد، اما شما باید اتکا و امید اصلیتان به ظرفیتها و توانمندیهای خودتان باشد و با بهره گرفتن از آنها، تغییراتی بزرگ خلق کنید. ما به شما در رفع موانع کمک میکنیم و اگر مانع خود ما هم باشیم، آن را برطرف خواهیم کرد.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «کمکاری به بهانه «تحریم» دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی» نوشت: مدعیان اصلاحات دیروز در دولت ناکارآمد برجام، مشکل بیکاری، رکود، صنعت، سرمایهگذاری، آب خوردن، آلودگی هوا، بانک و محیط زیست را معطل برداشته شدن تحریم گذاشتند و فرصتهای شکوفایی اقتصادی را بر باد دادند، امروز نیز بیاعتنا به خسارت محض برجام و روند غلط امید و اعتماد به آمریکا همان رویه را در پیش گرفتهاند و رفع مشکلات کشور از جمله ناترازی و آلودگی هوا را به رفع تحریم مشروط کردهاند.
سم برجامیزاسیون همه امور که در دولت روحانی در ظاهر دارو به گلوی مدیریت و اقتصاد کشور ریخته شد، بر اساس شواهد در دولت فعلی نیز در حال بهکارگیری است. اگر مدعیان اصلاحات-اعتدال در دولت برجام، اقتصاد ملی و دیگر عرصهها با توانمندیها و ظرفیتهای درونزای گسترده را تبدیل به گروگان شیادیهای غرب کردند، همانها امروز در حال کمکاری، اثربخشی به تحریم و معطل کردن کشور پای مذاکره و وعدههای غرب هستند.
دیروز مشکل بیکاری، رکود، صنعت، سرمایهگذاری، آب خوردن، آلودگی هوا، بانک و محیط زیست را معطل برداشته شدن تحریم گذاشتند و فرصتهای شکوفایی اقتصادی را بر باد دادند، امروز نیز بیاعتنا به خسارت محض برجام و روند غلط امید و اعتماد به آمریکا همان رویه را در پیش گرفتهاند و رفع مشکلات کشور از جمله ناترازی و آلودگی هوا را به رفع تحریم مشروط کردهاند.
آن روز، مسائل قابل حل در داخل را موکول به خارج و اقتصاد کشور را شرطی سازی کردند. ادعا میکردند به واسطه توافق با غرب، تحریمهای مالی و بانکی و نفتی برداشته میشود، نرخ دلار از ۳,۷۰۰ تومان به زیر هزار تومان میرسد، تولید و معیشت رونق میگیرد، مردم هم از یارانه بینیاز میشوند.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «دشمنان سوریه و یک درس» نوشت: تا قبل از شروع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ این کشور در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی وضعیت نسبتاً خوبی داشت، بهخصوص بعد از به قدرت رسیدن بشار اسد و تلاش اصلاحطلبانه وی برای رفع مشکلات قبلی و بهبود شرایط این کشور، وضعیت در اکثر شاخصها رو به بهبود قرار داشت.
بشار اسد در دوران حکمرانی خود موفق به انجام اصلاحات اقتصادی و رشد برخی بخشها از جمله خدمات، گردشگری و صنایع شد. همچنین در بخشهای آموزش و بهداشت نیز پیشرفتهایی حاصل شد که به بهبود کیفیت زندگی مردم کمک کرد.
در ابتدای دوران ریاستجمهوری بشار اسد و در اوایل ۲۰۰۰، با اصلاحات اقتصادی آزادسازی بخشی از اقتصاد سوریه و کاهش وابستگی به بخش دولتی فراهم شد. اصلاحاتی که شامل کاهش موانع برای کسبوکارها، گسترش بخش خصوصی و تشویق سرمایهگذاریهای خارجی بود. این اصلاحات باعث رشد نسبی در بخشهایی از اقتصاد، بهویژه در حوزه خدمات، ساختوساز و برخی صنایع کوچک و متوسط شد. در دوران پیش از آغاز بحران تحمیلی به سوریه و تا قبل از ۲۰۱۱ بخش خدمات و گردشگری سوریه شاهد رشد قابل توجهی بود و دمشق و دیگر شهرهای تاریخی مانند حلب و پالمیرا به مقصدهایی محبوب برای گردشگران تبدیل شدند که باعث رشد قابل توجه اشتغالزایی و درآمدهای ارزی برای این کشور شد.
سوریه در دوران بشار اسد موفق به گسترش خدمات بهداشتی و آموزشی شده و نرخ باسوادی به طور قابل توجهی بالا رفت و دولت به آموزش عمومی اهمیت زیادی داد. همچنین در بخش بهداشت، در دسترس بودن خدمات درمانی در بسیاری از مناطق به ویژه شهرهای بزرگ ارتقا یافته و امید به زندگی افزایش قابل توجهی پیدا کرده بود. در مجموع، با اقدامات اصلاحطلبانه و رو به جلوی بشار اسد سطح رفاه عمومی، بهویژه در شهرهای بزرگ مانند دمشق و حلب در وضعیت مناسبی قرار داشت و دولت تلاش میکرد ضمن افزایش رفاه عمومی، نابرابریهای اجتماعی را کاهش دهد، اگرچه در برخی مناطق روستایی و حاشیهای همچنان چالشهایی وجود داشت.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «درگیریهای خونین در سوریه» را برگزید و نوشت: تنها سه هفته پس از قدرتگیری تکفیریها در سوریه و شدت گرفتن رفتارهای غیرانسانی با اقلیتهای قومی و مذهبی، کاسه صبر مردم سوریه لبریز شد و آتش اعتراضات در بسیاری از شهرهای سوریه که مدتها در آرامش قرار داشت، شعلهور شد؛ اعتراضاتی که پس از ترورهای متعدد، تعرض به کلیساها و نمادهای سال نو میلادی و قبرستانهای مسیحیان و بدرفتاری با شیعیان در اقصی نقاط سوریه آغاز شده بود و اکنون نوبت به علویان سوریه رسیده که در واکنش به آتش زدن و نبش قبر بارگاه «حسین بن حمدان الخصیبی» از علمای برجسته علوی، دست به اعتراض در شهرهای مختلف سوریه بزنند؛ اعتراضاتی سراسری و پرجمعیت که در آنها شعارهایی علیه مسلحان تکفیری و اقدامات آنها سر داده شد و واکنشی بود به بدرفتاری مأموران حکومت جدید دمشق که در روزهای گذشته هیچکدام از اقلیتهای دینی و قومی سوریه از دست آنها در امان نبودهاند. معترضان علوی و مسیحی روز چهارشنبه در شهرهای لاذقیه، طرطوس، حمص، حماه و دمشق به خیابانها آمده و با سر دادن شعارهایی در حمایت از اعتقادات خود و فریاد زدن نام امام علی (ع) و همچنین حسین بن حمدان الخصیبی به اقدامات نیروهای تکفیری و اموی جولانی واکنش نشان دادند. تصاویر تجمعات و راهپیمایی هزاران نفر از علویان سوریه در حمص و لاذقیه طی ساعات گذشته در رسانههای سوری و جهان عرب در حال دست به دست شدن است و در بسیاری از تصاویر، سرکوب اعتراضات و شلیک مستقیم به سوی معترضان به وضوح قابل مشاهده است. در یکی از تصاویر منتشر شده علویان با تجمع مقابل استانداری طرطوس با سر دادن شعارهایی از مقدسات خود دفاع کردند و علیه اقدامات توهینآمیز و سرکوبگرانه تکفیریها شعار سر دادند.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «مانور دکترین» را برگزید و نوشت: در حالی سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، در مصاحبه با شبکه المیادین از آمادگی ایران برای گفتوگو با آمریکا خبر داد که پیشتر این مقام کشورمان مرتب از تغییر دکترین هستهای سخن میگفت. البته خرازی در مصاحبه جدید خود متذکر شد: «برای هر دو وضعیت آمادهایم؛ هم گفتوگو و هم مقابله با فشارها.
لذا تهران گامهای خود را متناسب با نوع سیاست دولت جدید آمریکا مشخص خواهد کرد». پیش از این، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، اعلام کرده بود: «دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب این کشور، میتواند در رسیدن به توافق هستهای با ایران نقشی کلیدی ایفا کند». سالیوان درعینحال، مدعی تضعیف ایران و جریانهای همسو با تهران بعد از سقوط دولت سوریه شد و درباره تغییر دکترین هستهای جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرد و هشدار داد: «ایران در موقعیت فعلی خود ممکن است اکنون به سمت تولید سلاح اتمی حرکت کند.»
اگرچه خرازی اینبار ادبیات خود را ملایمتر کرده و نیمنگاهی به مذاکره ولو با دولت دوم ترامپ دارد، در مصاحبه جنجالی اول نوامبر خود با المیادین، چنان لحن تندی را برای تغییر دکترین هستهای و حتی موشکی ایران به کار برد که کار به واکنش وزارت امور خارجه رسید. تلویزیون المیادین لبنان، اول نوامبر سال جاری میلادی (یازدهم آبان) در مصاحبهای با کمال خرازی، احتمال تغییر سیاستهای موشکی و هستهای ایران را بررسی کرد و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با تکرار سخنان خود در ماه مِی ۲۰۲۴ بار دیگر اعلام کرد: «ایران اگر با تهدیدی وجودی روبهرو شود، دکترین هستهای خود را تغییر خواهد داد». او با اشاره به پیشرفت در برنامه هستهای ایران گفت: «تهران آماده ساخت سلاح هستهای است، اما فتوای رهبری چنین فعلی را ممنوع اعلام کرده است». دیپلمات ارشد پیشین ایران همچنین عنوان کرد: «محدودیت برد دو هزار کیلومتری (۱۲۴۳ مایلی) موشکهای ایران به واسطه حساسیتهای غرب، بهویژه اروپا لحاظ شده است و از همینرو در صورت تهدیدی وجودی، احتمال افزایش برد موشکهای ایران وجود دارد.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «جواب آزمایش «نسل آلوده»» را برگزید و نوشت: متولدین سالهای اخیر در شهرهای آلوده مناطق مختلف جهان، «نسل آلوده» محسوب میشوند، چون مادران آنها سالها «هوای سمی» تنفس کردهاند و در چنین شرایطی باردار شدند. آزمایشهایی که روی موشها در پکن و روی مادران و نوزادان آنها در لندن، شهرهای آلوده برزیل و آمریکا طی سالهای گذشته انجام شده است نشان میدهد، «آثار مخرب آلودگیهوا» از همان هنگام تولد، روی نوزادان قابل مشاهده است؛ اختلال در عملکرد بدن، کلسترول بالا، دیابت و بیماریهای قلبی، رشد نامناسب مغز و بیماریهای روانی که تا نسلهای بعدی و طی ۴۰ سال بروز پیدا میکند و ماندگار است. «تجارت فردا» در مقالهای به نگارش آزاده چیذری، حقایق انسانی، اجتماعی و اقتصادی «آثار مخرب آلودگی هوا» را تشریح کرده است.
آلودگی هوا در دهههای اخیر، نهتنها در مناطق شهری یا صنعتی، بلکه در همه جا به عامل اصلی خطر زیستمحیطی برای سلامت انسان تبدیل شده است. سوزاندن جنگل، سوزاندن زباله، تعلیق ساختوساز یا گردوغبار معدن حتی میتواند بر سلامت افرادی که دور از شهرها زندگی میکنند تأثیر بگذارد. آلودگی هوا ناشی از وجود مواد سمی در جو است که در سالهای آینده، از جنبههای مختلف بر کل جهان تأثیر خواهد گذاشت. تبعات «زندگی طولانیمدت» در هوای سمی به ایجاد حساسیت و عفونتهای بیشتر منجر میشود و انواع بیماریهای ریوی، قلبی، عروقی و مغزی و سکته را گسترش میدهد. آلایندهها نهتنها سلامت عمومی، بلکه آبوهوا و اکوسیستمهای زمین را در سطح جهان تحتتأثیر قرار میدهند که به دو بخش مرئی و نامرئی طبقهبندی میشوند. اگرچه، آلایندههای مرئی مانند مهدود قابل مشاهده هستند، اما آلایندههای نامرئی که کمتر به چشم میآیند، به هیچ عنوان به معنی کمضرر بودن آنها نیست. در واقع، آلایندههای نامرئی هوا میتوانند کشندهتر از آلایندههای قابل مشاهده باشند. نمونههایی از این نوع، دیاکسید گوگرد، منوکسیدکربن و اکسیدهای نیتروژن هستند. یکی از مهمترین اثرات آتی آلودگی هوا افزایش بیماریها و در نتیجه افزایش میزان مرگومیر خواهد بود.