شانزدهمین دوره همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه، دیماه سال جاری، مصادف با ایام ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س) با توجه به اتفاقات اخیر منطقه با محوریت جبهه مقاومت، اختصاص به بانوان قرآنی این حوزه دارد و منتخبان از کشورهایی نظیر فلسطین، لبنان، عراق، یمن و سوریه انتخاب میشوند. طی برگزاری شانزدهمین دوره همایش بانوان قرآنپژوه از بانوان فعال در عرصههای قرآنی در بخشهای پژوهش، هنری و قاریان و حافظان تجلیل میشود.
اشرف بصیری، خبرنگار مترجم که در بخش فعال رسانه قرآنی در شانزدهمین دوره همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه برگزیده شده است، از جمله بانوان ایرانی است که در کنار تحصیلات دانشگاهی به فعالیت اجتماعی مشغول است. او که خود مادر سه فرزند است ضمن توجه به امر تربیت فرزندان خویش، در حوزه رسانه به عنوان دبیر حوزه بینالملل خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نقشآفرینی میکند. بصیری صاحب تجربه مؤثر رسانهای با محوریت قرآن و ترویج معارف اسلامی در حوزه بینالملل را دارد و در این مسیر علاوه بر تبیین ارزشهای اسلامی برای مخاطبان خارجی، به مدد ارتباط با اصحاب رسانه در جبهه مقاومت تجربیات ارزندهای از نقش زنان مسلمان در محور مقاومت کسب کرده است.
ایکنا ـ ابتدا خودتان را معرفی کنید و در ادامه در مورد سوابق فعالیتهای رسانهای خود توضیح دهید.
اشرف بصیری، دانشآموخته کارشناسی رشته زبان و ادبیات عرب از دانشگاه امام صادق(ع) و کارشناسی ارشد از دانشگاه الزهرا(س) هستم. از دوران دانشجویی به دلیل علاقه به حرفه خبرنگاری در کلاسهای آموزشی باشگاه خبرنگاران عضو شدم. پس از سپری کردن دورههای آموزشی؛ فعالیت خود را در همان رسانه و همچنین شبکه العالم آغاز کردم. سال 1385 به دلیل علاقه به حوزه دین وارد خبرگزاری بینالمللی قرآن ایران(ایکنا) شدم و از آن زمان تاکنون در بخش بینالملل این رسانه مشغول فعالیت هستم.
ایکنا ـ از نظر شما سهم زنان در نقشآفرینی برای محور مقاومت چقدر اهمیت دارد؟
تصور عموم مردم این است که زنان در حوزه مقاومت نقشی حاشیهای دارند. برخی تصور میکنند نقش آنها در این زمینه فقط به ارائه برخی خدمات لجستیکی محدود میشود مانند کمک به دوخت لباس رزمندگان یا تهیه غذا برای آنها، این در حالی است که نقش زنان در این حوزه از سطح خدماترسانی بسیار فاصله گرفته و به جرئت میتوان گفت بانوان نقش محوری در تعمیق ارزشهای مقاومت دارند. زیرا مقاومت واقعی فقط یک انتخاب نظامی یا سیاسی نیست، بلکه بیش از همه، یک انتخاب فرهنگی و اخلاقی است. این نگاه اگر نگوییم در باورهای اعتقادی و دینی زنان ریشه داشته به مانند آنچه از سلحشوری زینب کبری(س) پس از حادثه کربلا و افشاگری جنایات یزیدیان دیدیم، ریشه در باورهای اخلاقی انسان دارد. مقاومت واقعی فقط یک واکنش عاطفی نیست، بلکه کنشی آگاهانه و عامدانه است که از بینش و درکی عمیق از هستی و انسانیت ناشی میشود. با این وصف معتقدم مقاومت، یک انتخاب اخلاقی است و فقدان بعد فرهنگی و اخلاقی در هر مقاومتی آن را به یک هوس عاطفی زودگذر تبدیل میکند که با تغییر شرایط و تغییر علایق مردم ممکن است از بین برود مانند آنچه در وضعیت فعلی سوریه میبینیم.
ایکنا ـ به نظر شما، آیا عموم بانوان در کشورهای محور مقاومت به این سطح از درک و آگاهی رسیدهاند؟
موفقیت هر جریان مقاومتی، مستلزم استقامت و پایداری تا رسیدن به اهداف کامل است و از آنجایی که گزینه مقاومت و پایداری، پرهزینه و نیازمند ازخودگذشتگیهای بسیار است؛ این پروژه نمیتواند ادامه یابد مگر اینکه به یک باور جمعی تبدیل شود و قبل از اینکه به گزینه نظامی و سیاسی تبدیل شود، به یک انتخاب فرهنگی و اخلاقی به مانند آنچه در زنان اهل غزه میبینیم مبدل گردد.
امروز در غزه شاهدیم خردجمعی با همه اقشار خود برای تحمل هزینه مقاومت آماده شده و حتی زنان و کودکان، زندگی و اولویتهای خود را براساس آن سازماندهی میکنند. درد از دست دادن برادران و پدران برای زنان و مادران غزه و لبنان کمتر از زخمهای شهدا و مجروحان این مناطق نیست. دردسر مدیریت زندگی و مسئولیت تربیت فرزند در غیاب شوهر برای آنها کمتر از تحمل سختیهای مقاومت و جهاد مردان رزمنده نیست. حتی در غزه امروز دیگر بین رزمنده زن و مرد تفاوتی وجود ندارد و زن و مرد از پیر و جوان بر سر ایده و آن دفاع از خاک، دوشادوش هم در برابر دشمن اشغالگر ایستادهاند.
لذا امروز زنان در محور مقاومت به همان اندازه که در اعتقاد خود راسخ هستند، از نظر سیاسی آگاه و قادر به تمایز بین منافع اصلی و زودگذر هستند. انتخابهای عاقلانه و آگاه به مقتضیات صحنه داشته و در برابر تصمیمات خود مسئولیتپذیر بوده و منطقی قوی دارند و احساسی عمل نمیکنند.
ایکنا ـ آیا وجود الگوهای مؤثر مقاومت و پایداری از کودکان بیدفاعی که از محرومیت ناشی از جنگ، شهادتگونه جان میبازند تا رده فرماندهان شهید به تقویت و ترویج فرهنگ مقاومت کمک میکند؟
بی شک شور و شعف زنان و کودکان مؤمنی که همواره با یاد خدا و ذکر او از صبر و ایثار میگویند از قاب رسانه دیدنی است و این صبر، عنصر مهم مقاومت است اما برای تقویت مقاومت، کافی نیست. امروز همه ما باید به مقتضیات این مرحله آگاه باشیم و فارغ از مسائل سیاسی تلاش کنیم در راستای رسالتی که خداوند متعال برای هر انسانی قرار داده و آن حفظ کرامت بشریت است، قدم برداریم آنجا که میفرماید: «وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَم: به راستی فرزندان آدم را گرامی داشتیم»(آیه 70 سوره مبارکه اسراء)؛ دفاع از کرامت انسانی و عدول از عدالت را فراموش نکنیم. این مسئله ترویج فرهنگ مقاومت را ضروری میکند و در واقع بخش مهم این جریان است و این زنان محور مقاومت هستند که میتوانند به خوبی فرهنگ مقاومت را به فرزندان و نسلهای بعدی منتقل کنند.
کما اینکه امروز شعار حقطلبی و دفاع از قدس و فلسطین از زبان همه آزادیخواهان از شرق تا غرب دنیا شنیده میشود و دفاع از مظلوم و ضرورت پایداری در اعتراضات مردمی سراسر دنیا به جنایات رژیم صهیونیستی سهمی پر رنگ پیدا کرده و این نتیجه اشاعه پیام بیداری از رسانههای مدافع حق و حقیقت است.
ایکنا ـ به نقش رسانهها در حوزه مقاومت اشاره کردید، بهعنوان خبرنگاری که سالها در حوزه بینالملل فعالیت داشتهاید مهمترین وظیفه فعلی رسانههای فعال در این حوزه را در چه زمینهای میبینید؟
طبیعتاً رسالت اصلی ما اطلاعرسانی و آگاهیبخشی است. وظیفه داریم کنش جمعی را برای کمک به جریان حق و ترویج فرهنگ مقاومت بهویژه در میان سایر فرهنگها و ملل به منصه ظهور برسانیم. در این میان بیان نقشآفرینی زنان جبهه مقاومت و روایت مظلومیت آنها، کودکان و مردم بیدفاع میتواند وجدان جامعه جهانی را بیشتر متوجه جنایات رژیم صهیونیستی و همپیمانان غربیاش کند.
ایکنا ـ به نظر شما در راستای ترویج فرهنگ مقاومت در رسانه چه چالشهایی وجود دارد و چگونه میتوان آن را آسیبشناسی و برطرف کرد؟
همانطور که اشاره شد رسانهها براساس رسالت ذاتی خود در تبیین حق و روشنگری بین افکار عمومی نقش کلیدی دارند. از این رو باید گفت یکی از مهمترین چالشها کمبود پژوهشهای آکادمیک رسانهای در حوزه مقاومت است. قطعاً فعالیت منسجم تیمی در عرصه رسانه و نه به شکل فردی به ترویج ارزشهای ایثار و مقاومت به عنوان یک اصل و الگوی عینی بیشتر مدنظر آحاد مردم و نیز برنامهریزان و مدیران فرهنگی قرار میگیرد تا به تربیت نسلی آگاه و معتقد به ارزشهای مقاومت نیز منجر شود. دنیا از ازل درگیر نبرد حق و باطل بوده و این جریان تا ابد نیز ادامه خواهد داشت؛ جامعه برای تربیت فرزندانش، به ارائه الگوهایی نیاز دارد که عینیت یافتهاند. همچنین نباید اجازه دهیم رسانههای غربی که عمدتاً تصویر زن مسلمان را سرکوب شده و غیرمؤثر توصیف میکنند در جنگ روایتها پیروز شوند، دشمن در حال حاضر بیش از اینکه در نبرد میدانی اهداف خود را پیش ببرد، تلاش دارد که در جنگ نرم، موفقیت کسب کند و حضور جدی بانوان در فضای رسانهای و حمایت از جبهه مقاومت میتواند در مقابله با این چالش راهگشا باشد این تنها راه برای تبیین و ترسیخ ارزشهای ایثار و ازخودگذشتگی است و ما را از وضعیت انفعالی در بحث رسانه دور نگه میدارد.
ایکنا _ به عنوان فعال رسانه که هر روز و شب اخبار ظلم و جور قدرتهای جهان در برابر مردم فلسطین را میخوانید و مخابره میکنید، چه آرزویی برای فلسطینیان دارید؟
به عنوان یک مسلمان به این وعده الهی در قرآن کریم اشاره میکنم که صبر و پایداری حضرت موسی(ع) در برابر جهل و آزار قوم بنیاسرائیل چهل سال طول کشید اما در نهایت وعده الهی محقق و قوم ظالم نابود شد. ان شاء الله ایستادگی و مقاومت مردم مظلوم فلسطین نیز به برکت خون شهدایی که در این عرصه جان برکف تقدیم شد زمینه نابودی ریشه ظلم و کفر را تسهیل کند و بهزودی نابودی ظالمین و تحقق حکومت مستضعفان بر زمین با ظهور امام عصر(عج) را شاهد باشیم.
انتهای پیام