شناسهٔ خبر: 70460967 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

گفت‌وگو با مجرم حرفه‌ای که با اسکیمر کلاهبرداری می‌کرد

اولین و آخرین جرمم بود

اگر از تحصیلات و دانش خود در مسیر درست استفاده می‌کرد حالا یکی از برنامه‌نویسان معروف یا شاید هم مدیرعامل شرکتی موفق می‌شد اما مسیر را اشتباهی رفت و حالا به مجرمی با تعداد زیادی شاکی تبدیل شده است.

صاحب‌خبر -
 
این هفته مقابل این مجرم سایبری نشستیم و او از شگردش برای سرکیسه‌کردن طعمه‌هایش گفت.

به چه اتهامی دستگیر شدی؟
کلاهبرداری با اسکیمر. 

یعنی چطوری؟
هیچی با یک دستگاه و نوشتن یک برنامه، کارت‌های بانکی را کپی کرده و به نوعی کارت‌ها دو‌قلو می‌شد. 

چه شد این فکر به ذهنت رسید؟
من برنامه‌نویس هستم. شاید این روش مدتی است در ایران باب شده و از آن استفاده می‌کنند اما یک روش قدیمی است. برخی کشورهای دیگر به سمتی رفتند که این دستگاه‌ها و برنامه در آنجا بی‌فایده است اما همچنان برای کارت‌ها رمز می‌گذاریم. 

خب باید چه کار کنیم؟
بهترین کار استفاده از کارت‌هایی است که با اسکن تأیید شود و نیازی به رمز نداشته باشد. این‌طوری کارت هک نمی‌شود. 

خب تو چطوری رمز کارت را پیدا می‌کردی؟
در کنار خیابان بساط می‌کردم و مشتری‌ها خودشان رمز کارت را راحت در اختیارم قرار می‌دادند. شاید باورتان نشود انگار خجالت می‌کشیدند بگویند رمز را خودمان وارد می‌کنیم. باید این فرهنگ را ایجاد کنیم که رمز موضوعی شخصی و امنیتی است که نباید به‌راحتی اعلام شود. بعضی‌ها که در فروشگاه‌های شلوغ رمز را فریاد می‌زنند و می‌تواند باعث ترغیب سارق جیب‌بری به سرقت کارت بانکی‌شان شود. 

تجهیزات را چطور به دست می‌آوردی؟
کاری ندارد. بگردی در سایت‌ها هست. 

حتی کارت بانکی؟
روی همین کارت‌های خام که در هتل‌ها برای باز‌کردن در استفاده می‌شود، کپی می‌کردم. 

فرآیند را توضیح می‌دهی؟
ما کارت بانکی را کپی می‌کنیم. اطلاعات را روی کارت دیگری می‌ریزیم. حالا اطلاعات فردی را که می‌خواهیم با مدارکش خرید کنیم روی کارت زده و با آن طلا، سکه یا دلار می‌خریم تا حساب را خالی کنیم. 

چند تا کارت را کپی کردی؟
یادم نیست. 

چقدر به‌دست‌ آوردی؟
شایدحدود یک میلیاردتومان.من ازکارت‌هایی که موجودی‌ بالایی داشت سرقت می‌کردم واگرموجودی کمی داشت به آن دست نمی‌زدم. 

با پول‌ها چه می‌کردی؟
پول‌های باد آورده را باد می‌برد. مال دزدی که برکت ندارد. همه‌اش خرج لباس و خوشگذرانی شد و حالا مانده‌ام با کلی شاکی که باید رد مال بدهم. 

فکر نمی‌کردی، دستگیر شوی؟
نه. حرفه‌ای عمل می‌کردم. هر روز در محله‌ای بساط می‌کردم تا ردی از من نماند. 

پس چطور دستگیر شدی؟
این را باید از مأموران بپرسید. 

چرا از تخصصت در مسیر درست استفاده نکردی؟
چه مسیری؟ نهایت حقوق کارمندی بود. هیچ جای پیشرفتی هم نداری. من بلند پرواز بودم و می‌خواستم ره صد ساله را یک‌ساله طی کنم اما تهش شد این. 

اولین‌بار است که دستگیر می‌شوی؟
مطمئن باشید آخرین‌بار هم خواهد بود. آبرویم پیش خانواده‌ام رفت. همه روی من به‌عنوان یک نخبه حساب می‌کردند که الان چهره دیگری از من دیدند. 

شک کردید رمز را تغییر دهید
سردار داوود معظمی گودرزی‌، رئیس پلیس فتای تهران بزرگ

یکی از شگردهایی که کماکان شاهد آن هستیم و مجرمان سایبری از آن استفاده می‌کنند، کلاهبرداری به روش اسکیمر است. در این روش، اطلاعات کارت بانکی افراد درجاهایی که آن رادراختیار دیگران قرار می‌دهند، کپی می‌شود و مجرمان پس از آن به برداشت غیرمجاز از حساب اقدام می‌کنند. شهروندان باید حتی‌الامکان کارت بانکی خودرا دراختیار فروشندگان قرارندهند، به‌ویژه فروشندگان سیار. اگر ناچار به ارائه کارت شدید، رمز را خودتان به‌صورت محافظت‌شده وارد کنید و از امکان مشاهده آن توسط دیگران یا حتی دوربین‌ها جلوگیری کنید. همچنین بهتر است از کارت‌های جداگانه برای خرید روزمره و‌ پس‌انداز استفاده کنید تا در صورت بروز مشکل، همه حساب‌ها تحت تأثیر قرار نگیرند. در صورت مشکوک‌شدن به هرگونه فعالیت مشکوک یا ناهنجاری در فرآیند خرید، فورا رمز کارت خود را تغییردهند.با توجه به گسترش این نوع کلاهبرداری، پلیس فتا تلاش می‌کند با افزایش نظارت‌ها و ارائه آموزش‌های بیشتر به شهروندان، از افزایش تعداد قربانیان جلوگیری کند.امید است بارعایت نکات امنیتی وهشیاری بیشتر شهروندان، این روش کلاهبرداری کنترل و کاهش یابد.

مجید غمخوار - تپش