رسانه آمریکایی نوشته رئیسجمهور منتخب آمریکا برای پیشبرد طرح خود برای خریداری جزیره گرینلند واقع در شمالگان و وابسته به حاکمیت دانمارک جدی است که بزرگترین الحاق سرزمینی در تاریخ آمریکا خواهد بود.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا، برنامه "دونالد ترامپ" رئیسجمهور منتخب آمریکا برای خریداری گرینلند بزرگترین الحاق سرزمینی در تاریخ آمریکا و حتی گستردهتر از خریداری لوئیزیانا در سال ۱۸۰۳ خواهد بود که در آن زمان، وسعت آمریکا را حدود ۲ برابر کرد.
روزنامه نیویورک پست با انتشار این مطلب گزارش داد: ترامپ ۷۸ ساله، یکشنبه گذشته با اعلام این که "کن هاوری" از بنیانگذاران "پیپال" و سفیر پیشین آمریکا در سوئد به عنوان سفیر جدید آمریکا در دانمارک، جدیت بیشتری درباره برنامه خود برای خریداری گرینلنو، این جزیره خودمختار گسترده در دانمارک و در منطقه شمالگان نشان داد.
ترامپ در پیامی در شبکههای اجتماعی در این باره گفت: آمریکا احساس میکند که به منظور برخی اهداف در امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، مالکیت گرینلند و کنترل آن ضرورت مطلق است.
ترامپ تلاشها برای خریداری این جزیرا از دانمارک را از سر گرفته است که مساحت ۸۳۶ هزار و ۳۳۰ مایل مربعی آن بیشتر از مساحت ۸۲۷ هزار و ۹۸۷ میال مربعی ایالت لوئیزیانا است که طی توافقی میان "توماس جفرسون" رئیسجمهور وقت آمریکا با فرانسه خریداری شد.
الحاق سرزمینی به قلمرو آمریکا با خریداری گرینلند گستردهتر از مقیاس موارد گذشته با خریداری "جمهوری تگزاس" در سال ۱۸۴۵ از سوی "جیمز پولک" و خریداری آلاسکا در سال ۱۸۶۷ توسط "اندرو جانسون" خواهد بود.
ساکنان گرینلند را ۵۶ هزار نفر از اینوئیتها تشکیل میدهند که از بومیان شمالیترین نقاط کانادا و آلاسکا هستند و طبق توافقی در سال ۲۰۰۹ با کپنهاگ، هر زمانی که بخواهند، میتوانند وابستگی خود به دانمارک را لغو کنند.
ترامپ در دور اول ریاستجمهوری خود در ۲۰۱۹، به خریداری گرینلند تمایل نشان داده بود که در مجاورت مسیرهای کشتیرانی شمالگان واقع شده و تاسیسات راداری و آبهوایی مهمی در آن قرار دارد اما این ایده، فورا، از سوی مقامات دانمارک و گرینلند رد شد.
منابع مطلع به نیویورک پست گفتند یک سال بعد، در آخرین سال ریاستجمهوری ترامپ، وزارت خزانهداری و کاخ سفید بررسی دقیقی درباره خریداری این جزیره انجام داده و حتی منابع مالی مرحله اولیه و برنامه دیپلماتیک پیشبرد آن را مشخص کردند.
"توماس دنز" یک مقام پیشین وزارت خزانهداری آمریکا گفت که "ما تا روزهای آخر به سرعت در حال پیش رفتن بودیم. امیدوار بودیم که دولت بایدن کارها را ادامه دهد. ما واقعا قصد داشتیم کاری بکنیم."
اما ترامپ با مسیر پرفرازو نشیبی برای خریداری این جزیره مواجه خواهد بود، چراکه "موته اگده" نخستوزیر گرینلند این هفته گفته بود "گرینلند متعلق به ماست. ما فروشی نیستیم و نخواهیم بود. نباید از تلاشهای دیرین خود برای آزادی دست بکشیم."
به گفته دنز، احتمالا گرینلند با توافق "انجمن آزاد" به آمریکا ملحق خواهد شد، اتفاقی که برای جزایری از جمله جزایر پالائو، مارشال آیلند و میکرونزی در اقیانوس آرام افتاد که هر یک در عین برخورداری از یک کرسی در سازمان ملل، وابستگی زیادی به آمریکا دارند.
در هر حال، دستیاران و نزدیکان ترامپ میگویند او درباره الحاق گرینلند و احتمالا، بازپسگیری کانال پاناما کاملا جدی است. یک منبع مطلع نزدیک به ترامپ گفت: رئیسجمهور منتخب ۱۰۰ در صد جدی است.
به گفته یک منبع مطلع دیگر که ارتباط نزدیکی با تیم ترامپ دارد، "او بر این باور است که امپراتوریهایی که گسترش پیدا نمیکنند، رو به شکست میروند."
پس از آن که رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره تمایل خود برای کسب مالکیت جزیره گرینلند صحبت کرد، وزیر دفاع دانمارک اعلام کرد که ۱.۵ میلیارد دلار برای دفاع از گرینلند هزینه خواهد کرد.
این مقام دانمارکی گفت کپنهاگ قصد دارد هزینهای معادل ۱.۵ میلیارد دلار را به مجموعهای از تدابیر جهت افزایش حضور نظامی دانمارک در گرینلند اختصاص دهد، از جمله ۲ قایق گشتزنی، ۲ پهپاد دوربرد و تیمی از سگهای سورتمه و همچنین بروزرسانی یکی از فرودگاههای این منطقه.
وزیر دفاع دانمارک در گفتگو با یک روزنامه دانمارکی گفت: چندین سال از سرمایهگذاری در منطقه شمالگان غافل بودیم. اکنون قصد داریم حضور پررنگتری در این منطقه داشته باشیم.
او ضمن اعلام بودجه دفاعی برای افزایش حضور نظامی در گرینلند، تاکید کرد این طرح از مدتها قبل برنامهریزی شده بود و همزمانی آن با اظهارات ترامپ، کاملا تصادفی است.
گرینلند در سال ۱۹۷۹ وضعیت خودمختاری نسبی دریافت کرد اما سیاست خارجه و سیاست دفاعی آن هنوز توسط دولت دانمارک تعیین میشود. حدود ۸۰ درصد از این جزیره با صفحات یخ قطور پوشانده شده و و یک پایگاه بزرگ نیروی فضایی آمریکا در آن قرار دارد.